Sony DSC-QX10
De compactcamera verliest gestaag terrein aan de smartphone. Daarmee kan je namelijk goede kiekjes maken én je hebt ’m altijd bij je. Maar de fotokwaliteit is natuurlijk niet van hetzelfde niveau. Sony heeft een oplossing.
Ga je op vakantie en wil je betere foto’s schieten dan waar je Samsung Galaxy of iPhone toe in staat is, dan is de Sony DSC-QX10 een interessant alternatief. Sony heeft de optiek uit zijn populaire W-serie compactcamera’s gepakt en de zoeker en het lcd-scherm gestript. Het resultaat is de QX10, een camera-zonder-body, een kleine ronde ‘voorzetlens’ die je aan vrijwel elke smartphone kunt bevestigen en… die je ermee kunt bedienen. Dat laatste, daar gaat het natuurlijk om.
Koppel de QX10 via nfc/wifi aan de Sony PlayMemories-app (iOS, Android) en je smartphone wordt de zoeker en bedieningsmechanisme voor je camera. Je kunt op je smartphonescherm tikken om scherp te stellen, in te zoomen en af te drukken. Instellingen aanpassen doe je in een handomdraai. Druk af en de QX10 slaat een hogeresolutie 20-megapixel foto op het eigen micro-sd-kaartje op, een kleinere 5-megapixel versie wordt meteen op je smartphone overgezet. In een paar klikken deel je die via Facebook of Instagram – superhandig dus.
Tot zover de theorie, want in de praktijk zitten er een paar haken en ogen aan de QX10. Zo maakt hij je smartphone een stuk lomper, met zijn gewicht van 100 gram. Belangrijker is dat er merkbare vertraging zit tussen de bediening op je smartphonescherm en de reactie van de QX10 zelf. Dit maakt het inzoomen, scherpstellen en afdrukken niet echt prettig. Ook kost het koppelen en verbinden kostbare tijd – even snel een spontane foto schieten wordt lastig.
Gelukkig kun je de QX10 ook zelfstandig bedienen: de 10x-zoom en sluiterknop zijn praktisch geplaatst rondom de lens. Hou je de QX10 los in je hand en gebruik je jouw smartphone alleen als ‘monitor’, dan beleef je veel lol aan deze constructie. Zo kan je onder vreemde hoeken fotograferen zonder het overzicht te verliezen, of de QX10 op een statief op het podium plaatsen terwijl je zelf in de zaal staat om foto’s te schieten. In dit soort gebruiksmogelijkheden moet de meerwaarde van de QX10 dan ook gezien worden.
De beeldkwaliteit is ruim voldoende, al hik je in donkere ruimtes al snel tegen de ontbrekende flitser aan. Wil je nog een stapje hoger, dan is de QX100 een alternatief. Deze is een stuk forser, maar gebruikt de gelauwerde beeldsensor van de Sony RX100-camera.
- vernieuwend design
- degelijke behuizing en klemconstructie
- vrijheid bij fotograferen dankzij wifi
- wifi-koppeling is traag
- vertraging bij bediening via smartphone
- geen flitser