ID.nl logo
Wat is spatial audio en wat heeft Apple ermee te maken?
Huis

Wat is spatial audio en wat heeft Apple ermee te maken?

Spatial audio is een enorme hype als het over audio gaat. Maar wat is het nou precies? En wat heeft het met Apple en Dolby Atmos te maken?

Spatial audio of ruimtelijke audio vind je op hoofdtelefoons van Apple en andere merken, soms onder een andere naam. Immersive Audio, bijvoorbeeld. Ook streamingdiensten vermelden wel eens spatial audio bij een film of tv-serie. Best verwarrend, aangezien de term naargelang waar het gebruikt wordt dikwijls net iets anders betekent. In dit artikel leggen we helder uit hoe het precies zit met spatial audio en wat het voor je kan betekenen.

Meld je aan voor het Koptelefoonwijzer Eindrapport 2024

Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl Koptelefoonwijzer-resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl nieuwsbrief.

Bij spatial audio of ruimtelijke audio wordt geluid bedoeld dat je helemaal omhult. Links, rechts, voor, achter en zelfs boven je. Denk je nu spontaan aan hoe filmgeluid van alle kanten op je afkomt in de bioscoop? Dan zit je er niet ver naast. Het gebeurt inderdaad weleens dat spatial audio gewoon wordt gebruikt als synoniem voor surroundgeluid zoals je dat kent uit de bioscoopzaal. Denk dan aan formaten als Dolby Atmos of DTS:X.

Maar in een bioscoop worden heel veel speakers gebruikt die rond de zitplaatsen zijn geplaatst. Bij je thuis kun je iets soortgelijks bereiken met een AV-receiver of een soundbar. Spatial audio wil dezelfde ervaring bieden, maar met minder luidsprekers. De twee speakers in een hoofdtelefoon bijvoorbeeld.

Het doel blijft die omhullende ervaring te geven met geluid dat van alle kanten op je afkomt. Spatial audio wil dus hetzelfde bieden als bijvoorbeeld Dolby Atmos, maar dan via je hoofdtelefoon. 

De AirPods Max van Apple bieden ruimtelijke audio met headtracking.

Bij Apple

Spatial audio of ruimtelijke audio is vooral dankzij Apple een bekende term geworden. Apple introduceerde het met de (eerste) AirPods Pro en de AirPods Max, inmiddels kun je het gebruiken met alle AirPods en sommige modellen van Beats

Ruimtelijke audio bij Apple is een slim algoritme dat geluid van een film of muziek driedimensionaal maakt. Dat gebeurt in de AirPods zelf, wat voor een deel verklaart waarom de Apple-hoofdtelefoons net wat duurder zijn. Er zit een stuk extra technologie in. Die zit verpakt in een speciale audiochip (de H1, H2 of W1).

Tijdens het instellen op een Apple TV kun je ruimtelijke audio en stereo vergelijken.

Apple gaat nog een stap verder met z’n Ruimtelijke Audio (let op de hoofdletters). Sensors in de hoofdtelefoon of oortjes detecteren jouw houding en hoofdpositie ten opzichte van het scherm van je iPad of iPhone. Draai je jouw hoofd naar links, dan beweegt het geluid voor je naar je rechterkant. Hierdoor lijkt het net alsof de geluidsbron voor je blijft. 

Dit concept heet 'headtracking' en het zorgt ervoor dat bijvoorbeeld dialogen altijd uit het scherm lijken te komen, ook als je even beweegt. Is dat nuttig? Toch wel, omdat je brein zo sneller misleid wordt. Dat woord ‘misleiden’ klinkt niet echt leuk, maar in het geval van filmkijken of gamen moet je het eerder zien als een synoniem voor ondergedompeld worden. 

De AirPods Pro (2de generatie) bezitten de W1-chip van Apple. Deze optimaliseert de geluidsweergave aan jouw gehoor… door je oren te scannen met de TrueDepth-camera op een iPhone.

Spatial Audio zit ook in de Apple TV 4K, wat heel interessant is. Als je een paar AirPods verbindt met de Apple-mediaspeler, kun je bij het bekijken van films en bij games en muziek heel overtuigende ruimtelijke audio beleven.

Bij andere merken

Apple is uiteraard niet de enige die met spatial audio bezig is. Sony bijvoorbeeld, was er ook heel vroeg bij. In de app die hoort bij de meeste Sony-hoofdtelefoons en -draadloze oordoppen is er ondersteuning voor 360 Reality Audio. Het is een muziekformaat van Sony (op basis van MPEG-H) dat door een Sony-headset rondom je wordt afgespeeld. De weergave wordt zelfs geoptimaliseerd voor jouw persoonlijke oorkarakteristieken. Daarvoor moet je in de Sony Headphones-app foto’s nemen van je oren. 360 Reality Audio vind je onder meer bij Amazon Music, Deezer, Tidal en nugs.net (een streamingdienst met live-concerten).

Sommige merken hebben hun eigen spatial audio-algoritme. Andere gebruiken technologie van derden. Onder meer Dolby, THX en het Zweedse akoestisch softwarebedrijf Dirac zijn leveranciers van spatial audio-technologie. 

Inmiddels kun je op een functie als spatial audio rekenen bij de meeste (duurdere) hoofdtelefoons en in-ears. Bij Bose bijvoorbeeld, heet het ‘Immersive Audio’, JBL noemt het ‘JBL Spatial Sound’, bij Jabra is het gewoon ‘Spatial Sound’. Soms gaat het enkel om een ‘statistische’ spatial audio-functie, zonder headtracking. Slechts een beperkt aantal modellen komt met een dynamische versie die sensors gebruikt om je hoofdpositie te meten.

Fabrikanten van hoofdtelefoons en smartphones bieden soms spatial audio aan, maar enkel als je een telefoon van hetzelfde merk gebruikt. Samsung en OnePlus zijn daar voorbeelden van. 

Veel spatial audio-functies vereisen dat je een foto neemt van je oren.

Streamingdiensten

De meeste spatial audio-algoritmes zetten alle audiotypes om naar ruimtelijk, omhullend geluid. Dat is handig, want bijvoorbeeld de meeste muziek is in het stereoformaat (links en rechts geluid). Het best werken ze met content die al voorzien is van surroundgeluid of in een spatial audio-formaat.

Ook hier speelt Apple een voortrekkersrol. Via Apple Music biedt het veel muziek aan in Dolby Atmos. Beluister je deze nummers bijvoorbeeld via een soundbar, dan krijg je regulier Dolby Atmos-geluid. Gebruik je echter AirPods Pro verbonden met een Apple TV 4K, dan wordt het ‘Spatial Audio with Dolby Atmos’. Het blijft dan Atmos-geluid, maar wel met headtracking erbij. 

Voor gamers biedt Dolby ook Dolby Atmos for Headphones aan. Je vindt het onder meer op gaming-headsets en consoles. Het doet eigenlijk grofweg gesteld hetzelfde als spatial audio van Apple.

Ook Netflix biedt spatial audio aan. Om het ingewikkeld te maken betekent Spatial Audio hier net iets anders dan bij Apple en andere hoofdtelefoonfabrikanten. Het achterliggende idee blijft wel hetzelfde: surroundgeluid bieden via een beperkt aantal speakers. Netflix denkt dan echter in eerste plaats aan de tv-speakers of een goedkopere soundbar. De streamingdienst ondersteunt daarnaast ook wel spatial audio met headtracking via hoofdtelefoons. Dat is met Netflix mogelijk met headsets van Apple, Google en Samsung.

Helder samengevat

Spatial Audio mag dan een hype zijn, het staat wel voor iets concreet. Alleen is er wel wat verwarring over de terminologie. Spatial Audio of Ruimtelijke Audio met hoofdletters is echt de knappe technologie van Apple die je gebruikt met hun hoofdtelefoons.

Er wordt daarnaast ook veel over ‘spatial audio’ gesproken in de algemene zin. Het komt op hetzelfde neer, maar het gaat dan niet per se over technologie van Apple. En dan zijn er nog alternatieve namen, zoals Immersive Audio of Spatial Sound. Ook hier is het eindresultaat min of meer hetzelfde, maar is er voor technische en marketingredenen gekozen voor een andere naam.

De spectaculairste vorm van spatial audio is met headtracking, waarbij je nog meer in een bubbel van omhullend geluid wordt geplaatst.

Leestip: Auracast: samen naar bluetooth-audio luisteren


▼ Volgende artikel
Houd indringers buiten: zo kies je een perfect beveiligingssysteem
© .shock - stock.adobe.com
Zekerheid & gemak

Houd indringers buiten: zo kies je een perfect beveiligingssysteem

Heb je last van een inbraakgolf in de buurt, is er bij jou zelf ingebroken of zijn het de donkere maanden van het jaar? Allemaal redenen om thuis een beveiligingssysteem te installeren. Maar welke precies? Er zijn namelijk nogal wat bewakingsproducten van talloze merken verkrijgbaar. Dit artikel helpt je een eind op weg, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

In dit artikel laten we zien hoe je het juiste beveiligingssysteem kiest om je woning beter te beveiligen: • Kies voor één bepaald merk • Beveilig ramen en deuren met sensoren • Installeer binnen- en buitencamera’s • Voeg extra functies toe, zoals een sirene, videodeurbel of slimme rookmelder Ben je handig? Lees dan: Werk met wat je hebt: creëer je eigen alarmsysteem met Home Assistant

Tip 01: Kies één merk

Wie op zoek gaat naar een geschikt beveiligingssysteem, komt uiteenlopende producten van verschillende fabrikanten tegen. Uiteraard is het belangrijk dat alle apparaten zonder morren met elkaar kunnen communiceren. Kies om die reden bij voorkeur producten van één merk. Je verlaagt op die manier het risico op compatibiliteitsproblemen. Bovendien bedien je alle apparaten vanuit één app op je smartphone.

Met welk merk je het best in zee kunt gaan, is afhankelijk van welke eisen je aan het beveiligingssysteem stelt. Maak aan de hand van dit artikel een lijstje met punten waaraan jouw beoogde huisbeveiliging dient te voldoen. Vervolgens zoek je bij deze eisen een geschikte fabrikant. Bekijk ook in hoeverre je een beveiligingssysteem kunt verplaatsen en/of uitbreiden. Het is bijvoorbeeld fijn wanneer je de spullen na een eventuele verhuizing kunt meenemen.

Veel merken ontwikkelen meerdere bewakingsproducten die soepel met elkaar communiceren, zoals Netatmo.

Meldkamer?

Diverse gespecialiseerde installateurs bieden beveiligingsproducten met een ‘meldkamerabonnement’ aan, zoals Verisure en Feenstra. Die komen in dit artikel niet aan bod. Dergelijke diensten zijn namelijk stevig aan de prijs en naar onze mening ietwat achterhaald. Iedereen met een smartphone kan tenslotte direct alarmmeldingen van slimme beveiligingsproducten ontvangen en vervolgens zelf een hulpdienst inschakelen.

Dit artikel bespreekt alleen producten waarvan je de installatie en het beheer volledig in eigen hand hebt.

Tip 02: Wel of geen bridge?

Er zijn alarmsystemen met en zonder bridge te koop. Voor beide opties valt wel iets te zeggen. Als je thuis een stabiel draadloos netwerk hebt, kun je ervoor kiezen om beveiligingsproducten rechtstreeks op wifi aan te sluiten. Dat scheelt weer de aanschaf van een extra apparaat. Let wel even op welke frequentieband(en) het beoogde alarmsysteem ondersteunt, zoals 2,4 en/of 5 GHz. Check vervolgens of er overal in huis voldoende dekking is.

De meeste merken leveren een zogeheten bridge, hub of basisstation mee. Dit is een apart kastje dat doorgaans een eigen draadloos signaal uitzendt, bijvoorbeeld via wifi, Zigbee, Z-Wave of een ander communicatieprotocol. Op die manier bereikt de bridge alle bewakingsapparaten in en rondom jouw woning. Je plaatst het basisstation in de buurt van een router of switch. Via een kabel verbind je dit apparaat vervolgens met internet, waarna je de thuissituatie overal ter wereld kunt monitoren.

Mogelijk heeft de bridge ook nog aanvullende functies. Denk aan een sirene of lokale dataopslag. Tot slot hebben de betere basisstations een noodaccu. In dat geval blijft het alarmsysteem bij stroomuitval nog enige tijd werken. Woon je groot, dan heb je als aanvulling op de bridge mogelijk een signaalversterker nodig.

De Eufy HomeBase 3 (S380) is een bridge met 16 GB dataopslag en een geïntegreerde sirene.

Tip 03: Raam-deursensor

Een raam-deursensor bestaat altijd uit twee componenten. Je monteert een deel op een vast punt, zoals een kozijn. Het andere deel bevestig je vervolgens op een raam of deur. Beide objecten zijn via een magnetisch veld met elkaar verbonden. Zodra dat wordt doorbroken, stuurt het geactiveerde alarmsysteem een pushbericht naar je smartphone. Dat gebeurt bijvoorbeeld zodra iemand met een koevoet jouw voor- of achterdeur openbreekt. De betere sensors kunnen bewoners al bij trillingen of schokken waarschuwen. Raam-deurcontacten werken vrijwel altijd op (oplaadbare) batterijen. Check in de specificaties hoelang ze op een enkele batterijlading meegaan. De montage stelt trouwens weinig voor, want de meeste producten hebben plakstrips. Nuttig om te weten is dat sommige fabrikanten weerbestendige raam-deursensors ontwikkelen. Zo kun je een poort of hekwerk beveiligen.

Deze raam-deursensor van TP-Link activeert het alarmsysteem na een inbraak.

Tip 04: Bewegingssensor

Vrijwel alle bekende fabrikanten van alarmsystemen produceren bewegingssensors, waaronder Eufy, Ring, TP-Link en Aqara. Vanwege de lage prijs van pakweg enkele tientjes zijn ze een prijsvriendelijk alternatief voor camera’s. Dat is met name interessant voor het geval je meerdere ruimtes wilt bewaken. Wanneer een indringer jouw hal, woonkamer of tuin betreedt, ontvang je een melding op je smartphone. Bovendien gaat eventueel de sirene van het alarmsysteem af.

De kijkhoek is bij een bewegingssensor een belangrijke factor. Fabrikanten drukken deze waarde uit in een aantal graden, bijvoorbeeld 100, 130 of zelfs 170. Hoe ruimer de kijkhoek, hoe groter gebied de sensor kan bewaken. Let ook op de maximaal opgegeven afstand. Bij bepaalde modellen kun je bovendien de gevoeligheid instellen, waardoor je bijvoorbeeld geen melding van een rondlopend huisdier ontvangt.

Daarnaast is het prettig wanneer je een bewegingssensor nauwkeurig kunt richten, bijvoorbeeld via een muursteun met een beweegbare constructie. Meestal gaan er één of meerdere batterijen in de behuizing. Overigens fabriceren producenten van slimme verlichtingssystemen ook volop bewegingssensors. Let dus goed op dat je een product van een geschikte fabrikant aanschaft.

De Aqara Motion Sensor P1 hang je middels de steun aan een plafond of wand.

Tip 05: Binnencamera

Wie graag op afstand een oogje in het zeil houdt, kan niet om een beveiligingscamera heen. Koop wel een exemplaar dat compatibel is met jouw alarmsysteem. Voor gebruik in huis kun je een binnencamera overwegen. Die zijn ten opzichte van weerbestendige producten veelal goedkoper. Zodra een bewakingscamera beweging of een persoon detecteert, ontvang je een pushbericht. Vervolgens kijk je in de app naar livebeelden. Daarnaast is het ook mogelijk om eerdere opnames terug te kijken.

Een beveiligingscamera kent nogal wat functies waarop je kunt letten. Voor bewakingsdoelenden zijn de resolutie en kijkhoek belangrijke eigenschappen. Zijn deze waarden hoog, dan filmt de camera een ruim gebied in een hoge kwaliteit. Zo zie je ook na digitaal inzoomen precies wat er gebeurt. Duurdere bewakingscamera’s herkennen vaak specifieke objecten, zoals mensen en huisdieren. Je beslist dan in de app van welke zaken je meldingen wilt ontvangen.

Bedenk vooraf goed op welke wijze je een binnencamera wilt aansluiten. Zo zijn er producten met een netsnoer en/of oplaadbare accu verkrijgbaar. Tot slot ontvangen sommige videowaakhonden stroom via een netwerkkabel. Deze techniek draagt de naam Power over Ethernet (PoE). Je thuisnetwerk dient hiervoor geschikt te zijn.

Volg met een binnencamera op afstand precies wat er in huis gebeurt.

Tip 06: Buitencamera

Voor buitengebruik heb je logischerwijs een beveiligingscamera met een weerbestendige behuizing nodig. Er zijn robuuste videowaakhonden met een aluminium constructie verkrijgbaar. Die gaan niet zomaar stuk, bijvoorbeeld wanneer er eens een bal tegenaan komt. Op een afgelegen plek kun je ook een buitencamera met een stevige kunststof behuizing overwegen. Bij de meeste merken selecteer je in de app zo nodig een detectiegebied. Je voorkomt daarmee dat je pakweg notificaties van een naastgelegen voetpad of naburige tuin ontvangt.

Sommige producten hebben een geïntegreerde schijnwerper en sirene. Als de camera beweging detecteert, springen die vanzelf aan. Wie weet jaag je daarmee eventuele insluipers weg. Uiteraard ontvang je van dergelijke gebeurtenissen ook een melding op je smartphone. Als de camera tweewegaudio ondersteunt, praat je op afstand met bezoekers. Handig voor als er visite komt, terwijl je niet thuis bent. Een stabiel signaal is voor een goede werking wel een vereiste. Het doorsluizen van videobeelden vereist namelijk een behoorlijke bandbreedte. Zorg bij het kiezen van een ophanglocatie daarom voor een korte afstand met een bridge, signaalversterker of router.

Dit eenvoudige alarmsysteem van Nedis omvat een basisstation en twee buitencamera’s. 

Tip 07: Opnames opslaan

Van plan om een alarmsysteem met één of meerdere beveiligingscamera’s te kopen? Uiteraard wil je hiervan de bewakingsbeelden opslaan. Zo kun je de video’s op een later moment terugkijken. Verdiep je vooraf goed in de mogelijkheden, want de beschikbare opties zijn sterk afhankelijk van het gekozen merk. Zo bieden de meeste fabrikanten tegen betaling cloudopslag aan. Je kunt dan clips van gebeurtenissen terugzien, bijvoorbeeld van de afgelopen 30, 60 of 180 dagen. Een voordeel van cloudopslag is dat de beelden in een beveiligd datacenter worden opgeslagen. Die raak je dus niet zomaar kwijt.

Wanneer je niet voor cloudopslag wilt betalen, ondersteunen de meeste alarmsystemen als alternatief ook lokale opslag. Beslis vooraf of je alleen videoclips van gebeurtenissen wilt vastleggen of liever continu opneemt. Laatstgenoemde optie vereist namelijk een heleboel opslagruimte.

Voor lokale opslag zijn er diverse mogelijkheden. Veel beveiligingscamera’s hebben bijvoorbeeld een microSD-kaartslot. Prik hierin een eigen geheugenkaart en bewaar vervolgens de opnames. Controleer in de specificaties wel even de maximaal ondersteunde opslagcapaciteit van het kaartslot. Daarnaast hebben sommige bridges van alarmsystemen plek voor een microSD-kaart of interne harde schijf. Tot slot kunnen bepaalde beveiligingscamera’s videobeelden naar een geschikte NAS doorsturen.

Beveiligingscamera’s van Ring zijn weliswaar populair, maar ze ondersteunen helaas geen lokale opslag.

Tip 08: Sirene

Bij een eventuele inbraak kun je dieven afschrikken. Zodra er een raam-deurcontact, bewegingssensor of bewakingscamera alarm slaat, klinkt er een oorverdovend kabaal. Je attendeert inbrekers zo op de aanwezigheid van een alarmsysteem, waarna ze hopelijk de benen nemen. Bepaalde beveiligingscamera’s en bridges hebben een ingebouwde sirene. Die is over het algemeen niet zo luid. Wil je insluipers écht afschrikken, dan kun je beter een losse sirene aanschaffen. Houd er rekening mee dat niet elk merk zo’n product in zijn gamma heeft. Je kunt hiervoor onder andere terecht bij Eufy, Ring en Netatmo.

Er zijn sirenes voor binnen én buiten verkrijgbaar. Met een loeiend alarmgeluid in de tuin kun je dieven vroegtijdig verjagen. Verlaag zo het risico op braakschade aan de woning. Bij een losse sirene kun je het volumeniveau soms instellen. De meeste producten maken tot ongeveer 105 of zelfs 110 decibel lawaai. Naast een alarmgeluid laten bepaalde sirenes ook andere deuntjes horen. Zo speel je op de Netatmo Slimme Binnensirene bijvoorbeeld het geluid van blaffende honden of huilende kinderen af. Het lijkt hierdoor net alsof er iemand thuis is. Verder laten sommige modellen lichtflitsen zien.

Deze lichtgevende buitensirene van Ring monteer je op een zichtbare plek aan de gevel.

Tip 09: Bedieningspaneel

Tegenwoordig bedien je elk beveiligingssysteem met een smartphone. Heb je die even niet bij de hand? In dat geval is het prettig wanneer er een bedieningspaneel aan de wand hangt. Zet daarmee het alarmsysteem aan of uit. Een bedieningspaneel is ook nuttig voor jonge gezinsleden, want zij hoeven dan geen app op hun mobiele toestel te installeren. Daarnaast kan een welwillende buurvrouw of -man tijdens vakanties de planten water geven, terwijl er geen sprake is van een vals alarm. Ring en Eufy leveren bij vrijwel elk startpakket een bedieningspaneel mee.

Zet het alarmsysteem met een pincode aan of uit.

Tip 10: Overige apparaten

Naast de besproken apparaten kun je wellicht nog meer beveiligingsproducten aan het alarmsysteem koppelen. De mogelijkheden hiervoor zijn afhankelijk van het gekozen merk. Een videodeurbel is bijvoorbeeld een goede toevoeging. Wanneer er iemand aanbelt, verschijnt er een pushbericht op je smartphone. Zie vervolgens wie er voor de deur staat. Het apparaat heeft een speaker en microfoon, waardoor je op afstand met een bezoeker kunt praten. Een videodeurbel functioneert trouwens ook als volwaardige beveiligingscamera. Bekijk in de app welke gebeurtenissen er voor jouw woning plaatsvinden.

Enkele fabrikanten hebben een slimme rookmelder in hun gamma. Bij rookontwikkeling gaat de gekoppelde sirene van het alarmsysteem af en ontvangen bewoners een melding op hun smartphone. Tot slot kun je mogelijk nog slimme lampen aan het beveiligingssysteem koppelen. Sluipt er ’s nachts bijvoorbeeld iemand in jouw huis, dan springt er felle verlichting aan.

Met een videodeurbel beveilig je de voorkant van jouw woning. 

Kooptips

Wil je jouw woning goed beveiligen? We zetten drie interessante producten uit verschillende prijsklassen op een rij.

Eufy 5 in 1 Home Alarm Kit

Deze breed verkrijgbare starterset bestaat uit twee raam-deurcontacten, een bewegingssensor, een cijferpaneel en een bridge. Laatstgenoemd apparaat ‘knoopt’ alle apparaten aan elkaar via een versleutelde verbinding. Zodra één van de sensors beweging of een inbraak detecteert, ontvang je een pushbericht op je smartphone. Daarnaast jaagt de ingebouwde sirene hopelijk ongenode gasten weg. Je breidt dit alarmsysteem optioneel uit met los verkrijgbare Eufy-camera’s en een videodeurbel. De bridge bevat 16 GB lokale opslag, waardoor je video-opnames lokaal kunt bewaren. Een voordeel, want je hoeft dus niet per se een cloudabonnement af te nemen. Via het bijgesloten cijferpaneel zet je het alarmsysteem aan of uit. Je kunt hiervoor ook de app gebruiken.

Ring Alarmset 5-delig (2e generatie)

In de productdoos zitten een bewegingssensor, contactsensor, bedieningspaneel, basisstation en signaalversterker. De Nederlandstalige Ring-app is erg gebruiksvriendelijk. Je installeert alle apparaten stap voor stap, waarna je het alarmsysteem op je smartphone kunt beheren. Een pluspunt is de aanwezige noodaccu. Bij stroomuitval blijft het beveiligingssysteem nog 24 uur actief. Verder heeft het basisstation ook nog een sirene van 104 decibel. Je breidt deze starterset naar hartenlust uit met extra accessoires. Ring is namelijk een grote speler in de markt van alarmsystemen. Bedenk wel dat camera’s van dit merk geen lokale opslag ondersteunen. Voor het terugkijken van beelden heb je een abonnement nodig. Daarnaast hebben betaalde leden toegang tot extra alarmfuncties, zoals het op afstand in- en uitschakelen van het alarmsysteem.

Netatmo Slimme Video Alarmsysteem

Als je de boel binnenshuis grondig wilt beveiligen, is dit kant-en-klare alarmsysteem van Netatmo een goede keuze. In het pakket bevinden zich drie raam-deursensors, een luide sirene van 110 decibel en een binnencamera. Dankzij een respectabele videoresolutie van 1920 × 1080 pixels heb je in de Netatmo Home + Security-app toegang tot scherpe opnames. Wegens een kijkhoek van 130 graden kun je bovendien een groot gebied bewaken. Gunstig is de ondersteuning voor gezichtsherkenning van gezinsleden, want dat voorkomt een vals alarm. Er is alvast een microSD-kaart met een capaciteit van 8 GB ingebakken, zodat je beelden lokaal kunt opslaan. Een voordeel is dat alle apparaten rechtstreeks met jouw wifi-netwerk communiceren. Een bridge is dus niet nodig. Je breidt het beveiligingssysteem optioneel uit met een buitencamera en rookmelder.

▼ Volgende artikel
Rijtest Opel Frontera Electric: veel volume, matige technologie
© Opel Automobile GmbH
Mobiliteit

Rijtest Opel Frontera Electric: veel volume, matige technologie

Opel blaast de Frontera-naam nieuw leven in met een elektrische SUV. Voor net iets meer dan 30.000 euro krijg je een ruime gezinsauto met 300 kilometer actieradius. We maken de eerste testkilometers in Spanje.

Formaat en uitvoeringen

Met een lengte van 4,38 meter en een wielbasis van 2,73 meter is de Frontera een flinke jongen; hij komt zelfs in de buurt van de Volvo EX40. Niet zo gek, want er komt later ook een zevenzitter. De SUV is er in twee smaken: een Edition en een GS. De Edition rolt op 16-inch stalen wielen en krijgt standaard EcoLED-koplampen. Voor 399 euro extra kun je het dak en de wielen wit laten spuiten. Kies je voor de GS, dan krijg je 17-inch lichtmetaal, een zwart dak, led-achterlichten en getint glas vanaf de B-stijl.

©Opel Automobile GmbH

Interieur en ruimte

Zodra je in de Frontera stapt, valt meteen op hoeveel ruimte je krijgt voor je geld. De instap is prettig op heupniveau en je vindt snel een fijne zitpositie. De GS-uitvoering verwent je met comfortabele Intelli-seats die extra steun geven aan je rug, plus een verstelbare middenarmsteun. Handige opbergvakken zijn er in overvloed.

De achterbank is ronduit royaal. Zelfs als je 1,90 meter lang bent, kun je prima 'achter jezelf' zitten. De vrijwel vlakke vloer maakt het ook voor de middelste passagier aangenaam. Dankzij een bagageruimte die je kunt uitbreiden van 460 naar 1600 liter scoort de Frontera topcijfers in zijn klasse. Handig detail: bij het neerklappen van de achterbank kunnen de hoofdsteunen gewoon blijven zitten.

©Opel Automobile GmbH

Aandrijflijn en prestaties

De Opel Frontera Electric komt er als Standard en als Long Range, maar vooralsnog is alleen de standaard variant leverbaar. Die heeft een 44kWh-accu en een 113 pk sterke elektromotor op de voorwielen. Snelladen gaat met maximaal 100 kW, waarmee je in 26 minuten van 10 naar 80 procent kunt komen. De beloofde actieradius bedraagt 305 kilometer volgens de WLTP-methode.

In de Spaanse bergen bleek de motor verrassend pittig. Met een sprint van 0-100 in 12,4 seconden en een top van 140 km/u kom je prima mee in het verkeer. De echte test volgt nog in Nederland, vooral als het gaat om energieverbruik in de winter.

©Opel Automobile GmbH

Technische minpuntjes

Toch zijn er ook een paar kanttekeningen te plaatsen. Zo ontbreekt een warmtepomp en kun je de batterij niet voorverwarmen. Ook EV-routeplanning is helaas geen optie. De LFP-batterij wordt alleen met lucht gekoeld, wat in de winter kan betekenen dat je die 100kW-laadsnelheid niet haalt. Ook bestaat de kans dat de accu op termijn sneller achteruit gaat.

Rijgedrag

Op de weg voelt de Frontera lekker Duits aan. Hij rijdt mooi rechtuit en is vooral op de snelweg een prettige reisgenoot. De geluidsisolatie is prima voor elkaar en het onderstel biedt een fijne balans. In de stad mag de demping wat ons betreft iets zachter, maar echt storend wordt het nooit. 

Meer weten over de nieuwe Opel Frontera? Bekijk dan onderstaande video van InstaAutoVlog!

Watch on YouTube