ID.nl logo
Wat is aptX Lossless?
© Denon.com
Huis

Wat is aptX Lossless?

Bluetooth-codecs spelen een belangrijke rol bij het streamen van muziek naar draadloze hoofdtelefoons en speakers. AptX Lossless is een van de nieuwste ontwikkelingen op dit gebied, bedoeld voor muziek in cd-kwaliteit zonder verlies van audiogegevens. Hoe werkt het precies, en wat heb je nodig om het te gebruiken? Dat lees je in dit artikel.

In dit artikel praten we je helemaal bij over aptX Lossless voor audio via bluetooth. We leggen uit: • Wat een bluetooth-codec is • Waarom is aptX • Wat aptX Lossless juist biedt • Wat je nodig hebt om het te gebruiken

Lees ook: Wat is het verschil tussen lossy en lossless audio?

AptX Lossless draait om het beluisteren van muziek via bluetooth en komt vooral voor bij nieuwe (premium) smartphones. Het kan echter ook worden gebruikt om geluid te streamen naar een speaker, streamer of ander audiotoestel. Toch zie je het daar nog niet vaak terug, en dat heeft zo zijn redenen.

Wat is een bluetooth-codec?

Bluetooth kun je vergelijken met een autosnelweg: het zorgt voor een verbinding tussen twee toestellen. Om muziek te verplaatsen (of streamen) heb je echter nog een 'vervoersmiddel' nodig. Dat is een codec, die ervoor zorgt dat bijvoorbeeld een Taylor Swift-liedje verpakt wordt en zonder haperingen én in goede kwaliteit bij je hoofdtelefoon of speaker aankomt. Dit is noodzakelijk omdat bluetooth niet genoeg capaciteit heeft om muziek in zijn oorspronkelijke vorm te streamen.

Er zijn verschillende codecs, waarvan sommige vooral gericht zijn op het voorkomen van haperingen, terwijl andere juist de geluidskwaliteit verbeteren. Alle codecs verkleinen de muziekdata door audiogegevens te verwijderen. Daarom worden ze ook 'lossy' genoemd.  Voorbeelden van dergelijke codecs zijn SBC, AAC of LDAC.

Hoeveel audiodata er verdwijnt, hangt af van de codec én de gekozen bitrate, want elke codec biedt op dat vlak verschillende niveaus. Hoe kleiner de bitrate, hoe meer gegevens er verwijderd worden. Zo eindig je met streams die vier tot tien keer kleiner kunnen zijn dan het bronbestand. Het resultaat van dat lossy proces kan een lagere audiokwaliteit zijn, afhankelijk van de gekozen codec en bitrate. 

Om het niet te ingewikkeld te maken voor de gebruiker, ondersteunen smartphones en hoofdtelefoons doorgaans meerdere codecs. Bij het koppelen of pairen wordt automatisch bepaald welke codec er gebruikt wordt.

 Ook interessant: Hoe luister je muziek via bluetooth?

Wat is aptX?

AptX Lossless is de nieuwste generatie van aptX, codecs die afkomstig zijn van chipbouwer Qualcomm. Oorspronkelijk was er één aptX-codec, inmiddels zijn er verschillende. Zo kun je aptX HD tegenkomen, dat een betere kwaliteit biedt. Bij aptX LL staan die dubbele L's voor 'low latency', verminderde vertraging, wat belangrijk is bij het gamen.

Bij nieuwe toestellen zie je heel vaak aptX Adaptive in de specificaties staan. Dit is een codec die de audiokwaliteit aanpast aan de situatie. Als je bijvoorbeeld muziek streamt van je smartphone naar een speaker die wat verder staat, dan schakelt aptX Adaptive automatisch naar een lagere kwaliteit om haperingen te voorkomen. Breng je de speaker dichterbij, dan wordt de kwaliteit beter. 

©Jamie Biesemans

Lossy vs Lossless

AptX Lossless is de eerste codec die geen audiogegevens weggooit (vandaar 'lossless', zonder verlies). Het biedt dezelfde kwaliteit als een muziek-cd (16-bit / 44,1 kHz) en zet dus audiokwaliteit op de eerste plaats. Het wordt altijd gecombineerd met aptX Adaptive, waarbij die Lossless-codec naadloos voor een lossy kwaliteit wordt ingeruild als je bijvoorbeeld met je in-ears wegloopt van je smartphone. Aptx Lossless werkt immers enkel als je dicht bij je telefoon blijft.

Wat heb je nodig?

Om een bepaalde codec te gebruiken, moeten beide toestellen deze ondersteunen. Je hebt dus zowel een smartphone als een hoofdtelefoon nodig die aptX Lossless ondersteunen. De link met Qualcomm is duidelijk, omdat alleen bepaalde chipsets van dit merk compatibel zijn met de codec. Het gaat dan om de snelste Snapdragon-chipsets die vooral bedoeld zijn voor smartphones uit de topklasse en hogere middenklassers. Die zijn uitgerust met 'Snapdragon Sound'. 

©Jamie Biesemans

Dit label garandeert echter niet dat aptX Lossless wordt ondersteund, omdat deze codec een optionele extra is. Sommige smartphonefabrikanten plaatsen wel de juiste hardware in hun toestellen, maar kiezen ervoor alleen aptX Adaptive te ondersteunen en aptX Lossless weg te laten. Dit kan te maken hebben met extra licentiekosten voor de Lossless-versie of de hogere kosten van de benodigde hardware. AptX Lossless vereist namelijk een extra antenne. Merken zoals Asus en Sony bieden deze ondersteuning wél op bepaalde smartphones.

Hoe weet je dan of je via de beste codec luistert? In theorie zou aptX Lossless duidelijk vermeld moeten worden, zowel op de verpakking als op het scherm tijdens gebruik. In de praktijk is het soms moeilijk om te ontdekken welk toestel aptX Lossless ondersteunt. Je kunt wel bij Qualcomm een overzicht van producten bekijken die aptX Lossless aan boord hebben (al lijkt ook die lijst niet helemaal compleet). 

Omdat Qualcomm de codec exclusief houdt, vind je deze niet in smartphones met chipsets van andere merken. Zo biedt Apple het niet aan op de iPhone.Ook Samsung-smartphones met Samsungs eigen Exynos-chips ondersteunen het niet.

Er is inmiddels een beperkt aantal laptops met aptX Lossless-ondersteuning op de markt, onder andere van Asus, Dell en Acer.  Als het gaat om draadloze koptelefoons en in-ears is het lijstje ook niet enorm lang. Bose en Denon zijn de twee grootste namen die aptX Lossless omhelzen, naast merken als Cambridge Audio en Bowers & Wilkins. In het overzicht van Qualcomm ontbreken echter sommige namen. Wil je dus echt via bluetooth muziek in de hoogste kwaliteit beluisteren, dan moet je zelf dus nog goed het een en ander uitzoeken.

Apt X Lossless-ondersteuning vind je bijvoorbeeld op 🢱

▼ Volgende artikel
Review Samsung Galaxy S25 Plus – De sterkste kandidaat
© Wesley Akkerman
Huis

Review Samsung Galaxy S25 Plus – De sterkste kandidaat

Tussen de Samsung Galaxy S25 Plus en de reguliere variant zit een kleinere prijssprong dan tussen de Plus en de S25 Ultra. Alle drie de modellen lijken dit jaar flink op elkaar, maar als we een winnaar moeten aanwijzen, dan komt de Plus als sterkste kandidaat naar voren.

Uitstekend
Conclusie

De AI-functies van de Samsung Galaxy S25 Plus zijn geen doorslaggevende reden om meteen te upgraden. Het toestel verschilt nauwelijks van de S24 Plus – zodra dat model ook de Galaxy AI-functies krijgt, is het feitelijk hetzelfde toestel. De krachtigere processor is het enige opvallende verschil. Heb je een S24 Plus, dan is overstappen niet nodig. Zelfs wanneer je een S23 Plus hebt, waar nog twee jaar updates voor uitkomen, is upgraden geen must. Wil je wel per se een S25 en twijfel je tussen het reguliere model en de Plus? Speelt geld geen grote rol, dan is de Plus-versie de betere keuze (zeker als je de Ultra te duur of te weinig vernieuwend vindt).

Plus- en minpunten
  • Het scherpste scherm
  • Noemenswaardigere verbeteringen (t.o.v. S25)
  • Goede prestaties
  • Bekend camerasysteem
  • Prima accuduur
  • Software en softwaresupport
  • Saai ontwerp
  • Weinig verschil met voorganger
  • AI stelt nog niet veel voor

Voor de Samsung Galaxy S25 Plus betaal je minimaal 1149 euro, terwijl de reguliere variant minimaal 959 euro kost. De Ultra heeft een prijskaartje met een ondergrens van 1449 euro. En dat terwijl de Plus een aantal fijne kenmerken overneemt van de Ultra en eventuele extra (of voor jou overbodige) dingen achterwege laat. De genoemde bedragen zijn overigens de adviesprijzen; ze zullen ongetwijfeld nog in prijs zakken. Goed om te weten: we hanteren in onze reviews altijd die adviesprijzen, zodat we een mooie nullijn hebben waarop we smartphones kunnen beoordelen.

Laten we er niet moeilijk over doen: 1149 euro voor een smartphone (met Android of een ander systeem) is een hoop geld. Maar als je de gewone S25 op het oog hebt en je kunt nog wat langer doorsparen, of je vind nog wat briefjes van 50 tussen de bankkussens, dan kun je naar onze mening beter voor de Galaxy S25 Plus gaan. Tussen de S25 en S25 Plus kom je namelijk noemenswaardigere verschillen tegen dan tussen de Plus en de Ultra. Ja, de Ultra heeft het beste camerasysteem en een S Pen – maar als je zonder kunt, dan kun je al gauw 300 euro besparen.

©Wesley Akkerman

Vergelijking met S25 en S25 Ultra

Dat begint al bij het ontwerp. De Samsung Galaxy S25 Plus is wat handzamer, minder dik en minder zwaar. Het amoled-display van 6,7 inch is nog steeds groot, maar biedt ook genoeg ruimte voor het nemen van foto's of het bekijken van allerlei content. Belangrijker is misschien nog wel dat de Plus veel fijner in de hand ligt dan de Ultra, en dat je met je vingers haast niet tegen de cameralenzen aankomt. Je hoeft het toestel bovendien niet te verplaatsen om bij de power- en volumeknoppen te komen – wat bij de S25 wel het geval is.

Hoewel het verleidelijk is om de Ultra erbij te halen, is een vergelijking tussen de gewone S25 en de Plus zinvoller, juist vanwege het kleinere prijsverschil. De Plus heeft een groter scherm, een krachtigere accu en een snellere oplaadstandaard. Daarnaast is de resolutie even hoog als die van de Ultra, maar doordat het scherm iets kleiner is (0,2 inch), levert dat technisch gezien het scherpste beeld op. Tot slot krijg je standaard 256 GB opslag, terwijl de S25 het met een bescheiden 128 GB moet doen.

©Wesley Akkerman

Strak of saai?

Verder hoef je je over een aantal belangrijke specificaties geen zorgen te maken. Alle drie de S25-modellen draaien op de Snapdragon 8 Elite-chipset van Qualcomm, de snelste en krachtigste processor voor smartphones en tablets van dit moment. Geen enkele app of game zal daar moeite mee hebben. Wel kan het toestel in de standaardmodus behoorlijk warm worden, soms zo erg dat het oncomfortabel aanvoelt. Zet je de prestatiemodus aan, dan wordt dat beter onder controle gehouden.

Alle modellen hebben 12 GB werkgeheugen en delen dezelfde zakelijke uitstraling. Strak? Zeker. Maar na een paar jaar hetzelfde ontwerp voelt het vooral voorspelbaar aan. Dit illustreert hoe weinig rek er nog in smartphoneontwerpen zit. Dat heeft zo zijn voor- en nadelen: fijn dat er geen onnodige opsmuk is, maar echt spannend is het ook niet.

©Wesley Akkerman

De typische Galaxy-ervaring

Op andere plekken levert Samsung de typische Galaxy-ervaring af, dus daar kunnen we in een rap tempo doorheen. De camera's presteren goed en maken heldere en kleurrijke foto's. Zoals altijd zijn die duidelijk bedoeld voor de socials. Kleuren ogen soms meer verzadigd dan nodig, maar over het algemeen kun je overal prettig naar kijken. Er is bijna geen situatie die het toestel op dit gebied niet aankan: of dat nu avond- of macrofotografie is, op de Samsung Galaxy S25 Plus kun je bouwen. Uiteraard is er ook een professionele modus waarmee je uitgebreide controle hebt over fotografie-instellingen zoals ISO-waarde, sluitertijd, witbalans en scherpstelling – en waarmee je meer invloed uitoefent op de kwaliteit.

Swipe voor foto's gemaakt met de Galaxy S25 Plus

Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

Batterijduur en updates

De batterijduur is superbetrouwbaar. Je redt met gemak een dag en als je het rustiger aandoet misschien ook wel anderhalve dag. De software is daarnaast even overzichtelijk en schoon als altijd. Het menu heeft een duidelijke indeling, de AI-opties (waar we het hieronder nog even over gaan hebben) worden uitgelegd en het snelmenu kun je nu helemaal zelf instellen. Tot slot is het updatebeleid met zeven jaar aan upgrades erg fijn. Op de saaiheid van het ontwerp na is er eigenlijk maar weinig wat de Samsung Galaxy S25 Plus in onze ogen niet goed doet.

Kunstmatige intelligentie

Net als bij de twee andere S25-uitvoeringen staat kunstmatige intelligentie centraal in de ervaring. Sterker nog: dat is waar het allemaal om te doen is en waar je in feite de nieuwe dingen aantreft. Nu moeten we erbij vermelden dat de AI-opties ook naar andere Galaxy's komen. Wanneer precies is nog onduidelijk, maar het meest recente bericht daarover is april 2025. Vanaf dat moment zitten er geen noemenswaardige verschillen meer tussen de S24 Plus en S25 Plus, omdat je met beide smartphones in feite precies hetzelfde voor elkaar krijgt.

We hebben het in onze Galaxy S25 Ultra-recensie uitgebreid gehad over de AI-opties. De Samsung Galaxy S25 Plus biedt precies hetzelfde aan. Het is bijvoorbeeld mogelijk via Google Gemini meerdere apps tegelijkertijd aan te sturen. Zo kun je zoeken naar een restaurant op Google Maps en via de Berichten-app je vrienden op de hoogte brengen van het adres – met één stemcommando. Dit soort opties werkt helaas alleen met de Samsung- en Google-apps.

©Wesley Akkerman

Handig maar overbodig?

Daarnaast zijn er de opties Circle to Search en AI Select, waarmee je snel dingen kunt opzoeken en bijvoorbeeld gif'jes kunt maken. En met Now Bar en Now Brief krijg je snel een overzicht van de dag (in de ochtend, middag en avond) en krijg je toegang tot allerlei handige functies op het vergrendelde scherm. Tot slot zijn er nog opties als Schrijfhulp beschikbaar, waarmee je mails en andere teksten kunt opstellen. Je hebt wel overal een Samsung-account voor nodig, dus dat kan nog een drempel zijn. Maar wanneer je overstapt van een oudere Samsung-telefoon, heb je zo'n account misschien al aangemaakt.

Over het algemeen hebben we twee ideeën bij de AI-opties. Enerzijds kunnen ze nuttig zijn en bepaalde taken vereenvoudigen. Anderzijds voelt het soms alsof er oplossingen worden bedacht voor problemen die er niet echt zijn. Ja, sommige dingen gaan sneller, maar daar blijft het bij. Het is in elk geval fijn dat Samsung de eigen spraakassistent Bixby (die spraakopdrachten vaak niet herkende, niet goed reageerde op het activeringscommando en door veel gebruikers als opdringerig werd gezien) ingeruild heeft voor Gemini.

©Wesley Akkerman

Samsung Galaxy S25 Plus kopen?

De AI-functies van de Samsung Galaxy S25 Plus zijn geen doorslaggevende reden om meteen te upgraden. Het toestel verschilt nauwelijks van de S24 Plus – zodra dat model ook de Galaxy AI-functies krijgt, is het feitelijk hetzelfde toestel. De krachtigere processor is het enige opvallende verschil. Heb je een S24 Plus, dan is overstappen niet nodig. Zelfs wanneer je een S23 Plus hebt, waar nog twee jaar updates voor uitkomen, is upgraden geen must. Wil je wel per se een S25 en twijfel je tussen het reguliere model en de Plus? Speelt geld geen grote rol, dan is de Plus-versie de betere keuze (zeker als je de Ultra te duur of te weinig vernieuwend vindt).

▼ Volgende artikel
Langzame computer of laptop? Zo los je het op!
© fizkes
Huis

Langzame computer of laptop? Zo los je het op!

Is je computer of laptop langzamer dan gebruikelijk? Met de tips in dit artikel los je dat binnen een paar minuten op!

Niemand zit te wachten op een trage pc of laptop. Het opstarten van je favoriete programma’s duurt een eeuwigheid, streamingdiensten haperen en zelfs bij het intypen van tekst is er sprake van vertraging. Los deze problemen zo snel mogelijk op met onderstaande tips.

  • Overbodige processen sluiten en applicaties verwijderen
  • Nuttige updates en het opschonen van de internetbrowser
  • Clouddiensten, oververhitting en verouderde onderdelen

Start je computer helemaal niet meer op? Je vindt de oplossing in dit artikel.

Computer opnieuw opstarten

We gaan ervan uit dat je al hebt geprobeerd of het opnieuw opstarten van je pc of laptop de problemen oplost. Heb je dat nog niet gedaan? Doe dat dan voor je verdergaat met de onderstaande stappen.

Te veel processen en programma's

Elke computer heeft een limiet. Als er onnodig veel programma's draaien, gaat alles langzamer. Het kan zijn dat je zelf een hele hoop applicaties hebt geopend. Maar er zijn wellicht ook programma's waarvan je niet weet of ze op de achtergrond draaien en zelfs automatisch opstarten.

Te veel programma's die opstarten

In je besturingssysteem kun je applicaties die je vaak gebruikt automatisch laten opstarten als je de computer aanzet. Dat is handig, maar het kost ook veel rekenkracht. Bovendien is dat regelmatig een standaardinstelling van programma's, terwijl je er helemaal niet op zit te wachten. Je zet dat uit met de onderstaande stappen:

Windows 10 & 11 Druk op Ctrl+Alt+Del en kies voor Taakbeheer. Je kunt ook kiezen voor de toetscombinatie Ctrl+Shift+Esc om meteen in hetzelfde menu terecht te komen.  In Windows 10 klik je daarna bovenaan op het tabje Opstarten. Je ziet nu een lijst met programma's en een kolom met Status. In Windows 11 klik je links in het menu op het vierde icoontje genaamd Opstart-apps om dezelfde lijst tevoorschijn te halen.

macOS Open het Apple-menu linksboven in het scherm, kies Systeemvoorkeuren en daarna Gebruikers en groepen. Kies je eigen profiel en klik op Inloggen. Schakel de applicaties uit die je niet dagelijks gebruikt om je computer sneller te laten opstarten.

Achtergrondapplicaties uitschakelen

Soms weet je als gebruiker helemaal niet wat er allemaal op je computer draait. Ook daar kun je achter komen:

Windows 10 & 11 Ga wederom naar Taakbeheer. Onder het tabje Processen staan alle applicaties die momenteel draaien. In Windows 10 zie je in de kolommen CPU en Geheugen hoeveel rekenkracht een programma gebruikt. Windows 11 gebruikt de termen Processor en Geheugen.

macOS Druk op de toetsen Option+Cmd+Esc om het menu Apps geforceerd stoppen te openen. Vastgelopen programma's of applicaties die op de achtergrond veel capaciteit verbruiken schakel je via dit menu uit.

Harde schijf is (bijna) vol

Computers draaien langzamer als de harde schijf voor meer dan 85 procent vol is. Controleren hoe het met jouw schijf is gesteld, doe je aan de hand van de onderstaande stappen:

Windows 10 & 11 Open Windows Verkenner en controleer hoe vol je harde schijven zijn onder Deze computer in Windows 10 of Deze PC in Windows 11.

macOS Selecteer het Apple-menu linksboven en kies Systeeminstellingen en vervolgens Algemeen. Klik daarna op Opslag en op Alle volumes.

Verwijder bestanden en programma's die je niet gebruikt. Het is ook een goed idee om te controleren of je prullenbak niet erg vol zit en die te legen.

©Dragos Condrea

Een trage internetbrowser

Is alleen de internetbrowser erg langzaam? Dan staan er misschien te veel tabs tegelijkertijd open. Een andere optie is dat er veel extensies zijn die de prestaties beïnvloeden. Controleer of dat bij jou het geval is. Bij de populaire internetbrowsers vind je daar een button voor rechts naast de zoekbalk of je opent het menu met de drie puntjes of streepjes en klikt daar op Extensies.

Updates van software

Het is altijd verstandig om nieuwe updates te installeren, al was het maar voor de veiligheid. Maar ze helpen ook vaak om je systeem optimaal te laten draaien, met name als je nieuwe programma's gebruikt. Download daarom altijd de nieuwste versie van het besturingssysteem. Daarnaast is het nuttig om de driver van je videokaart regelmatig te updaten.

Automatische back-ups in de cloud

Programma's zoals Microsoft OneDrive en Google Drive zijn ideaal om belangrijke bestanden automatisch in de cloud op te slaan. Maar ze kunnen er ook voor zorgen dat je pc of laptop langzaam draait. Dat gebeurt vooral wanneer allerlei zaken automatisch worden geback-upt, ook wel 'syncing' genoemd.

Je past dat aan in de instellingen van de clouddienst die je gebruikt. Desnoods zet je het automatisch syncen op pauze. Een andere optie is om alleen bepaalde mappen te selecteren voor een back-up in de cloud, bijvoorbeeld alles wat je nodig hebt voor je werk.

©Vatcharachai

Voor laptops: beperkte warmteafvoer

Een computer produceert een hoop warmte. Dat wordt afgevoerd via luchtschachten met ventilatoren. Met name bij laptops willen die nog weleens dichtzitten met stof. Daardoor kan het systeem de warmte niet kwijt en gaat de laptop automatisch langzamer draaien om de onderdelen tegen oververhitting te beschermen. Zorg er daarom voor dat de luchtschachten stofvrij zijn door je laptop regelmatig schoon te maken.

Verouderde onderdelen

Bij een wat oudere computer is het bovenstaande vaak niet genoeg om je systeem weer echt soepel te laten draaien. Nieuwe software vraagt om krachtigere hardware. Voor standaard computertaken zijn vooral een degelijke processor, voldoende werkgeheugen en een moderne harde schijf belangrijk. Wat je precies nodig hebt is voor een groot deel afhankelijk van waar je de pc of laptop voor gebruikt.