ID.nl logo
Hoe luister je muziek via bluetooth?
Huis

Hoe luister je muziek via bluetooth?

Koptelefoons en oortjes zonder kabel zijn tegenwoordig veel populairder dan modellen mét snoer. Wat heb je nodig om ook draadloos via bluetooth te luisteren?

Bluetooth is dé manier om een koptelefoon of in-ears draadloos te verbinden met je smartphone. Hoe je ermee omgaat, ontdek je in dit artikel.

  • Waarom zijn bluetooth-hoofdtelefoons populair?
  • Wat is bluetooth en wat zijn bluetooth-versies?
  • Welke toestellen hebben bluetooth?
  • De voor- en nadelen van bluetooth
  • Wat zijn bluetooth-codecs en zijn ze belangrijk?
  • Welke andere draadloze hoofdtelefoons zijn er?

Meld je aan voor het Koptelefoonwijzer Eindrapport 2024

Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl Koptelefoonwijzer-resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl nieuwsbrief.

Ben je op zoek naar een hoofdtelefoon of oortjes, dan ontdek je al snel dat er tegenwoordig meer draadloze modellen zijn dan toestellen met een kabel. Een reden waarom dat zo is? Heel simpel: zonder draad is heel wat comfortabeler dan mét. Of je nu aan je computer zit en even koffie wilt halen, in het station op de trein staat te wachten of bezig bent met een work-out op een fitnessapparaat, je bent veel vrijer met een bluetooth-model. 

Ook lezen: Dit zijn de beste koptelefoons van het moment

Maar er zijn nog andere redenen waarom bluetooth-koptelefoons steeds populairder zijn geworden. Hoofdtelefoons en oortjes worden namelijk vooral met smartphones gebruikt. Maar sinds 2020 zijn er steeds minder telefoons met een echte hoofdtelefoonuitgang. Bluetooth is (bijna) de enige optie om onderweg via je hoofdtelefoon naar muziek te luisteren.

Bluetooth koptelefoon nodig?

Hier vind je ze in alle soorten, maten en prijsklassen!

Door die trend is de vraag naar bluetooth-hoofdtelefoons enorm gestegen. Dat heeft op zijn beurt geleid tot meer en goedkopere bluetooth-chips. Ook de chips die zorgen voor ruisonderdrukking zijn steeds toegankelijker geworden. Hoofdtelefoonfabrikanten kunnen daardoor goedkopere draadloze toestellen aanbieden. Waar je vroeger nog de hoofdprijs betaalde voor een bluetooth-koptelefoon, vind je nu al draadloze producten vanaf 50 euro. 

Wat is bluetooth? 

Bluetooth is al een oude technologie. Het dateert van medio jaren negentig en werd zelfs ontwikkeld (of in elk geval deels) door een Nederlander. Uiteindelijk werd bluetooth een open standaard die door iedereen kan worden gebruikt. Een aparte organisatie, Bluetooth SiG, zorgt dat alle merken bluetooth correct in hun toestellen inbouwen.

De groep brengt bovendien regelmatig updates uit met nieuwe mogelijkheden: de bluetooth-versies. Deze bluetooth-versies zijn meestal grote sprongen die nieuwe hardware en chips vereisen. Je koptelefoon of telefoon kan zelden worden geüpgraded. Maar dat is niet zo erg, want bluetooth blijft compatibel met oudere versies. Daardoor kun je probleemloos je nieuwe smartphone met de bluetooth-speaker in je tien jaar oude auto verbinden. 

🎧 Momenteel zit bluetooth alweer op versie 5.3. Voordelen van deze vijfde generatie zijn een groter bereik en een lager verbruik. Vooral dat laatste merk je bij hoofdtelefoongebruik.

Oorspronkelijk was bluetooth bedoeld als kabelvervanger tussen een toestel (zoals een pc of een smartphone) en randapparatuur (zoals een hoofdtelefoon of een printer). Het kan dus veel meer dan alleen audio draadloos versturen. Je hebt bijvoorbeeld smartphoneproducten die bij het installeren automatisch gevonden worden door hun app op je telefoon. Dat ‘ontdekken’ gebeurt ook via bluetooth. Samengevat: bluetooth moet je zien als een virtuele draad waarover data (zoals muziek) wordt gestuurd. 

Koppelen of pairen

Bluetooth wordt altijd ingezet als je twee toestellen met elkaar moet koppelen of pairen. Je zou kunnen spreken over een zender en een ontvanger. Al klopt dat niet helemaal, want je hoofdtelefoon met microfoon ontvangt meestal geluid, maar verstuurt als je spreekt ook spraak. Een hoofdtelefoon moet je dus altijd eerst koppelen met je smartphone voordat je hem kunt gebruiken. Daarna zal de verbinding automatisch worden gelegd telkens je de hoofdtelefoon of oortjes inschakelt in de buurt van je telefoon.

🎧 De meeste bluetooth-hoofdtelefoons kun je met meerdere toestellen koppelen. Je kunt dus één headset gebruiken voor je smartphone, tablet én je pc. Maar meestal niet tegelijkertijd. Headsets met multipoint kunnen dat wel.

Het pairen start je door te 'scannen' via de bluetooth-instellingen op je mobiele apparaat. De koptelefoon moet ook in een pairing-modus staan. Uit de doos zal die actief zijn, en anders moet je een bluetooth-knop langer ingedrukt houden. Doorgaans zal een led-lichtje snel blauw gaan knipperen. Soms is er ook een app om je te helpen bij het pairen.

Welke toestellen hebben bluetooth?

Dat je smartphone is uitgerust met bluetooth, wist je wellicht al. Maar bluetooth vind je ook op veel andere apparaten. Elke tablet, elke laptop en nagenoeg elke recentere pc heeft de technologie wel aan boord. Een bluetooth-hoofdtelefoon of -oortjes kun je met al die apparaten verbinden. 

Als het gaat om audiotoestellen is de situatie iets complexer. Veel draadloze speakers en andere audiotoestellen hebben bluetooth om muziek te ontvangen van een smartphone of ander toestel. Net als een bluetooth-hoofdtelefoon dus. Steeds meer audio-apparaten zoals audioversterkers of surround-AV-receivers beschikken ook over een bluetooth-zendfunctie. Hierop kun je dus ook een hoofdtelefoon aansluiten. 

Nieuwere smart-tv’s hebben ook vaak bluetooth. Als de rest van het gezin ’s avonds laat gaat slapen, kun jij dus rustig een bluetooth-koptelefoon met je televisie verbinden. Zo kun je verder kijken zonder iemand te storen.  

De voor- en nadelen

De voordelen van bluetooth-hoofdtelefoons en -oortjes spreken voor zich. Je bent veel vrijer en hoeft je geen zorgen te maken over draden die ergens achter blijven haken. Je kunt zelfs zorgeloos wegwandelen van je smartphone of je laptop. Een bluetooth-verbinding blijft meestal stabiel over een afstand van een meter of tien, en soms meer. Dat is net genoeg om naar de koffiemachine te lopen. Ook bij het opbergen heb je geen gedoe met kabels die je moet oprollen.

Microfoons zijn niet verplicht op een bluetooth-hoofdtelefoon. In de praktijk is er wel bijna altijd een aanwezig. Dat maakt zo’n bluetooth-headset of -oortjes ook heel geschikt om mee te bellen of om deel te nemen aan een videomeeting.

Bluetooth heeft ook enkele nadelen, al zijn die niet al te dramatisch. Het bereik is doorgaans beperkt, maar zolang je met je hoofdtelefoon in dezelfde kamer blijft heb je daar zelden last van. Met bluetooth 5.x kun je in theorie binnenshuis zelfs tot 40 meter ver wandelen. Maar dat is alleen haalbaar als zowel je headset als je smartphone bluetooth 5.2 of 5.3 aan boord hebben.

Dat is meteen een ander nadeel van bluetooth. Bepaalde zaken, zoals bereik en geluidskwaliteit, zijn afhankelijk van wat zowel de zender als de hoofdtelefoon ondersteunen. Met een nieuwere smartphone zit je gebeiteld, maar bijvoorbeeld oudere laptops of tv’s ondersteunen niet per se de nieuwste eigenschappen. Bluetooth zal dan wel werken, maar mogelijk minder goed klinken.

Ten slotte verbruikt een bluetooth-hoofdtelefoon stroom. Je moet dus niet vergeten hem op te laden, anders zit je dus zonder geluid (al hebben sommige koptelefoons ook een bedrade functie om dat alsnog te ondervangen).

Wat zijn bluetooth-codecs?

Op de dozen van hoofdtelefoons en oortjes zie je weleens labels als ‘aptX HD’ of ‘LDAC’ staan. Dat zijn de zogenaamde bluetooth-codecs die een headset ondersteunt. Of anders gezegd: dat is de manier hoe muziek die over bluetooth wordt gestuurd wordt verpakt of gecodeerd. Je kunt het vergelijken met muziekformaten als MP3 of AAC. Het zijn manieren om de muziekdata compacter te maken, zodat ze over de beperkte bandbreedte van bluetooth kunnen worden gestreamd. 

Er zijn verrassend veel codecs. Heb je een iPhone of iPad, dan is het vooral belangrijk dat een hoofdtelefoon of oortjes AAC ondersteunen. Heb je een recente Android-telefoon, dan heb je meer vrijheid. De meesten ondersteunen ook AAC en nog betere codecs, zoals aptX (waarvan verschillende versies bestaan) en LDAC. 

Het idee is dat een ‘betere’ codec zich kenmerkt door een betere geluidskwaliteit. Er spelen echter veel andere factoren mee. Als het niet lukt een headset te vinden met aptX HD (bijvoorbeeld), dan hoef je niet teleurgesteld zijn. Ook AAC levert een prima resultaat. 

🎧 Alle bluetooth-codecs zijn lossy en gooien zodoende audiodata weg. In 2023 verschijnt echter aptX Lossless voor smartphones en hoofdtelefoons die chips van Qualcomm gebruiken. Deze codec biedt cd-kwaliteit zonder verlies!

Andere draadloze koptelefoons 

In dit artikel spraken we uitsluitend over bluetooth-koptelefoons en -oordoppen. Maar er zijn nog andere manieren om geluid draadloos naar een hoofdtelefoon te sturen. Vaak kom je die niet tegen. Maar onder meer hoofdtelefoons in concertzalen en speciale koptelefoons bedoeld om te gebruiken met een televisie passen andere radiotechnologieën toe. Al zien we, zoals gezegd, steeds meer televisies uitgerust met bluetooth, zodat de modellen met andere radiotechnieken minder relevant worden.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 volautomatische koffiemachines tot 300 euro
Huis

Waar voor je geld: 5 volautomatische koffiemachines tot 300 euro

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema dan ook naar zulke deals. Ben je op zoek naar een nieuwe koffiemachine? Wij hebben een selectie gemaakt van vijf moderne volautomatische machines voor bonen voor de het lekkerste kopje koffie en meer!

Disclaimer: de prijzen van de besproken producten waren ten tijde van schrijven onder de 300 euro, maar de prijzen kunnen schommelen.

De’Longhi ECAM20.110.B

De’Longhi ECAM20.110.B is een compacte volautomatische espressomachine die zowel koffiebonen als gemalen koffie gebruikt. Met één druk op de knop zet je een espresso of lungo, en dankzij de handmatige stoompijp maak je eenvoudig melkspecialiteiten zoals cappuccino. De machine beschikt over een 1,8 liter waterreservoir, een bonenreservoir van 250 gram en een pompdruk van 15 bar.

Met de draaiknop stel je de koffiesterkte en hoeveelheid naar wens in. De uitloop is in hoogte verstelbaar, zodat je kopjes tot 14,2 cm kunt gebruiken. De zetgroep is uitneembaar en eenvoudig te reinigen. Deze machine is ideaal voor wie thuis wil genieten van verse koffie met een goede prijs-kwaliteitverhouding. ​

Krups EA8150

Deze Krups EA8150 heeft een geïntegreerde metalen kegelmaalwerk en een 15-bar pompdruk, waarmee je met één druk op de knop een espresso, lungo of dubbele koffie kunt zetten. De machine heeft een 1,7-liter waterreservoir en een bonenreservoir van 250 gram, waardoor je meerdere kopjes kunt zetten zonder bijvullen.

Dankzij het lcd-scherm en de eenvoudige bediening stel je gemakkelijk koffiesterkte, temperatuur en hoeveelheid in. Melk opschuimen voor cappuccino's en lattes doe je met de stoompijp. Automatische reinigings- en ontkalkingsprogramma's zorgen voor eenvoudig onderhoud en een langere levensduur van de machine.

Philips EP2225/10

Deze espressomachine zet versie koffie van hele bonen. Met één druk op de knop bereid je een espresso of gewone koffie, en met de klassieke stoompijp schuim je melk op voor cappuccino’s. Het maalwerk is keramisch en zorgt voor een consistente maling zonder de bonen te oververhitten. Je personaliseert je koffie via het touch display, waarbij je de sterkte en hoeveelheid instelt.

Het AquaClean waterfilter dat in deze machine is ingebouwd, vermindert kalkaanslag en verlengt de levensduur van de machine. De machine heeft een waterreservoir van 1,8 liter en een bonenreservoir van 275 gram, wat deze machine ideaal maakt voor dagelijks gebruik.

Krups EA8118

De Krups EA8118 is geschikt voor het zetten van espresso, lungo en cappuccino. De machine beschikt over een metalen conische koffiemolen met drie maalstanden en een 15-bar pompdruk. Het waterreservoir heeft een capaciteit van 1,7 liter en in het bonenreservoir kun je 260 gram koffiebonen kwijt. Met de draaiknop en de drukknoppen op het bedieningspaneel stel je eenvoudig de koffiesterkte en -hoeveelheid in.

Dankzij de stoompijp is het mogelijk om melk op te schuimen voor cappuccino's en lattes. De machine heeft automatische reinigings- en ontkalkingsprogramma's, maar de zetgroep is niet uitneembaar. De EA8118 is een instapmodel dat geschikt is voor gebruikers die op zoek zijn naar een eenvoudige en betaalbare espressomachine voor thuisgebruik.​

De’Longhi ESAM3000.B

Deze volautomatische espressomachine kan zowel koffiebonen als gemalen koffie verwerken. De machine beschikt over een geïntegreerde koffiemolen met instelbare maalgraad en een pompdruk van 15 bar. Het waterreservoir heeft een capaciteit van 1,8 liter, en het bonenreservoir biedt plaats aan 200 gram koffiebonen. Met de draaiknoppen stel je eenvoudig de koffiesterkte en -hoeveelheid in.

De uitloop van deze machine is in hoogte verstelbaar, zodat je verschillende kopjesformaten kunt gebruiken. De machine heeft een handmatige stoompijp voor het opschuimen van melk. De zetgroep is uitneembaar en eenvoudig te reinigen. Er is geen digitaal display aanwezig; de bediening verloopt via knoppen en indicatorlampjes. De machine voert automatisch spoelcycli uit bij het in- en uitschakelen.

▼ Volgende artikel
Blij gebit? Je elektrische tandenborstel schoonmaken doe je zo
© Asier
Gezond leven

Blij gebit? Je elektrische tandenborstel schoonmaken doe je zo

Dat frisse gevoel na het poetsen – heerlijk. Maar hoe zit het eigenlijk met je elektrische tandenborstel zelf? Die krijgt elke dag wat te verduren en kan best wat aandacht gebruiken. In dit artikel lees je hoe je hem makkelijk schoon en fris houdt.

In dit artikel lees je hoe vaak en hoe je je tandenborstel schoonmaakt. 🪥 Dit doe je elke keer als je hem gebruikt hebt: afspoelen 🪥 Dit doe je wekelijks: borstelkop en handvat schoonmaken 🪥 Dit doe je maandelijks: desinfecteren

Lees ook: Roterend of sonisch: welke elektrische tandenborstel past bij jouw gebit?

We trappen af met een minder smakelijk onderwerp. Want als je je elektrische tandenborstel nooit schoonmaakt, verandert dat handige ding langzaam in een verzamelplek van bacteriën en ander vuil. Etensresten, tandplak en tandpasta hopen zich op tussen de borstelharen en in de kleine randjes en kiertjes van de handgreep. Je merkt het aan een muffe geur, maar het kan er ook voor zorgen dat je tanden minder goed schoon worden en je loopt meer risico op mondinfecties. Door je elektrische tandenborstel regelmatig schoon te maken, kun je dit allemaal voorkomen. Hieronder lees je hoe je dat het beste aanpakt.

Na elk gebruik: afspoelen!

Spoel je tandenborstel elke keer dat je hem gebruikt hebt meteen goed af onder stromend water. Zo spoel je achtergebleven resten weg. Schud daarna het water er voorzichtig af en zet de borstel rechtop weg. Zo kan alles goed drogen en blijft de boel fris tot de volgende poetsbeurt.

Eens per week: borstelkop en handvat schoonmaken

Eén keer per week geef je je elektrische tandenborstel wat extra aandacht. Begin met het loshalen van de opzetborstel. Die reinig je eenvoudig met een beetje vloeibare zeep (hooguit een paar druppels, anders ga je zo schuimbekken 😉) en warm water. Wrijf zachtjes over de haren om opgedroogde resten los te maken en spoel alles goed na.

Neem daarna het handvat onder handen. Gebruik een vochtige doek met een beetje zeep en neem vooral de randjes, kiertjes en de oplaadcontacten goed af. Juist daar verzamelt zich ongemerkt vuil.

Klaar? Droog het geheel zorgvuldig met een schone doek, bijvoorbeeld een theedoek. Zet de borstelkop pas terug op het handvat als alles helemaal droog is. Zo voorkom je dat er opnieuw vocht achterblijft.

Schoonmaken kan met:

Schoonmaken met ...Hoe en watGeschikt voor
Vloeibare handzeepDit is een milde zeep die veilig is om mee schoon te maken. Kies een ongeparfumeerde variant.Opzetborstel en handvat
AfwasmiddelEen beetje vloeibaar afwasmiddel werkt goed. Gebruik niet te veel.Opzetborstel en handvat
Speciaal reinigingsmiddelEr zijn speciale reinigingsproducten te verkrijgbaar, meestal in de vorm van tabletten of ampullen. Je lost de inhoud op in water en zet daar de tandenborstel in.Opzetborstel
AzijnEen mengsel van water en witte azijn reinigt en desinfecteert. Let op: gebruik geen schoonmaakazijn. Dat is té agressief.Handvat

Elke maand: desinfecteren

Het is slim om je elektrische tandenborstel eens per maand te desinfecteren. Zet hem bijvoorbeeld 10 minuten ondersteboven in een beker met kokend water, zodat de borstelharen goed onder staan. Daarna even afspoelen en klaar.

Liever een andere aanpak? Meng wat water met citroensap en een theelepel baking soda (natriumbicarbonaat) en laat de borstel daarin tien minuten weken. Ook dan geldt: goed naspoelen.

Nog een optie: laat de borstelkop een paar uur in een beetje mondwater staan. Vier uur is ideaal. Daarna weer grondig afspoelen. Handige tip: een reinigingstablet voor kunstgebitten werkt ook prima. Los zo'n tablet op in een glas water en zet de borstel met de haren naar beneden in het sopje.

Extra grondig schoonmaken: ultrasoon of met UV-licht Wil je je opzetborstel écht grondig schoonmaken? Dan kun je een ultrasoon reinigingsapparaat gebruiken. Zo'n apparaat vul je met water en een speciaal reinigingsmiddel, bijvoorbeeld een desinfecterende vloeistof of een oplostablet voor ultrasoon gebruik. De borstelkop gaat helemaal onder in het waterbad.

Tijdens het reinigen zendt het apparaat razendsnelle trillingen uit. Daardoor ontstaan er minuscule luchtbelletjes die uiteenspatten en vuil losmaken – ook op plekken waar je met de hand niet bij komt. Een reinigingscyclus duurt meestal tussen de 5 en 30 minuten.

Ook UV-licht wordt soms ingezet om tandenborstels te ontsmetten. Daarbij worden bacteriën met behulp van ultraviolet licht uitgeschakeld. Een handige aanvulling, zeker als je je borstel gedeeld opbergt of extra hygiëne belangrijk vindt.

Opzetborstels tijdig vervangen

Controleer je tandenborstel regelmatig op slijtage. Als de borstelharen uit elkaar gaan staan of slap worden, is het tijd voor een nieuwe borstelkop. Idealiter doe je dit elke 3 tot 6 maanden. een handig ezelsbruggetje om het niet te vergeten is om het te doen op de dag dat een nieuw seizoen begint, dus 21 maart, 21 juni, 21 september en 21 december.

Lees ook: Hoe vaak moet je de opzetborstel van je elektrische tandenborstel vervangen?

Dus? Dus! ✨

Met wat extra aandacht blijft je elektrische tandenborstel in topvorm, en dat merk je elke keer als je poetst. Even schoonmaken kost weinig moeite, maar maakt wel verschil. Gun je borstel dus af en toe een kleine onderhoudsbeurt – je mond is je dankbaar.