ID.nl logo
Review: Teufel Rockster Go 2 – Gestroomlijnd en opgevoerd
© Wesley Akkerman
Huis

Review: Teufel Rockster Go 2 – Gestroomlijnd en opgevoerd

De Teufel Rockster Go 2 is een compacte bluetoothspeaker die niet misstaat tijdens een dagje uit. Dankzij het stof- en waterdichte omhulsel kun je hem ook veilig naast het water gebruiken. En met de grotere accu gaat het muziekmonster langer mee dan z’n voorganger.

Uitstekend
Conclusie

Het robuuste design van de Teufel Rockster Go 2 (dat helaas wel snel een kras oploopt, maar de inhoud perfect beschermt), de duidelijke knoppen, de band en de usb-c-aansluiting – het is allemaal bedoeld om de ervaring te stroomlijnen en de speaker toegankelijk te houden. Dat de audiobeleving dan op de tweede plek staat moet je voor lief nemen. Al valt het uiteindelijk allemaal wel mee. Deze Tuefel-speaker biedt de oude en vertrouwde Teufel-sound aan waar we al jaren graag naar luisteren. De sound zal niet voor iedereen zijn, maar als je van wat elektronische, hardere of ongecompliceerde muziek houdt, dan staat de Rockster Go 2 z’n mannetje. Met Dynamore kun je de soundstage verbreden, waardoor alles wat holler kan gaan klinken, maar eenmaal buiten of bezig is het nog maar de vraag of je dat opmerkt. Alleen de prijs valt dan echt wat tegen.

Plus- en minpunten
  • Typische Teufel-sound
  • Gestroomlijnd ontwerp
  • Meegeleverde riem en usb-c-kabel
  • Duidelijke knoppen
  • Buitenkant is van robuust kunststof
  • Hoge aanschafprijs
  • Dynamore kan geluid wat uithollen

Aan compacte bluetoothspeakers geen gebrek. Naast JBL is ook vooral Teufel actief op deze markt, en met reden. Want over het algemeen zijn we altijd zeer te spreken over de kwaliteit van de producten. Dat geldt voor zowel de audio als de afwerking. Met een prijs van 149,99 euro is de Teufel Rockster Go 2 geen goedkoop model, maar daar krijg je wel een typische en licht verbeterde Teufel-ervaring voor terug (ten opzichte van de eerste Go).

Ondanks het feit dat de Teufel Rockster Go 2 760 gram weegt, hebben we nooit het idee dat de speaker te zwaar is. Je pakt hem gemakkelijk op, mede dankzij de uitsparing achterop waar je vingers prettig in vallen, en neemt hem daardoor snel ergens mee naartoe. De afmetingen zijn 21 bij 11 bij 6 centimeter; daardoor zal hij niet altijd meer in een rugtas passen als je een weekendje weg gaat. Maar met de meegeleverde band kun je hem wellicht aan je tas hangen.

©Wesley Akkerman

Gestroomlijnd design

In vergelijking met de vorige Rockster Go heeft Teufel het ontwerp van de Rockster Go 2 gestroomlijnd. Weg is het flapje waarachter de audiojack en micro-usb-poort zaten. Dit keer is er een enkele usb-c-poort (waar de aansluiting zelf rood geverfd is, een mooi detail) waar je alles mee kunt doen. Daarmee laad je het apparaat op en sluit je hem aan op bijvoorbeeld een laptop. Teufel geeft in de doos ook een usb-c-naar-usb-c-kabel mee, dus dat zit wel snor.

Er kleeft echter wel een nadeel aan deze manier van werken. En dat nadeel heeft niet per se met de speaker te maken. Want als je die aan een laptop wil koppelen met een enkele usb-c-poort (dat komt helaas vaak voor), dan ben je meteen die poort kwijt. Tenzij je natuurlijk een usb-c-hub hebt. Een audiojack kan dat probleem wat verlichten voor consumenten met ietwat oudere laptops, aangezien nieuwe modellen die poort vaak niet eens meer aanbieden.

©Wesley Akkerman

Verschillen tussen beide modellen

Naast de aansluitingen heeft Teufel niet zoveel veranderingen doorgevoerd aan het design van de Teufel Rockster GO 2. Bovenop zitten nog altijd de bedieningsknoppen, die dit keer van een andere kleur voorzien zijn. Dat geeft de bluetoothspeaker niet alleen meer karakter mee, het is ook nog eens ontzettend handig. Want je ziet zo veel beter wat je doet. In ons geval zijn de knoppen rood, maar je kunt ook kiezen voor grijs (of zwart, dan vallen ze minder op …).

Verder is de body, gemaakt van redelijk robuust kunststof, voorzien van een IP67-certificaat. Daardoor is de speaker niet alleen waterdicht (waar het getal 7 voor staat), maar ook stofdicht (de 6 in deze combinatie). De grootste aanpassing heeft betrekking op de accu. Die gaat nu niet 12, maar 15 uur mee (of 28 uur in de spaarstand). Dat is extreem waardevol, want daardoor weet je vrijwel zeker dat de Teufel Rockster Go 2 een volledig dag in het park overleeft.

Ook interessant: Review Teufel Motiv Home - Draadloze speaker met gigantische accu

©Wesley Akkerman

Audiokwaliteit Teufel Rockster Go 2

Verder laat Teufel weten dat de twee aluminium full-range drivers in dit model verfijnd zijn, maar een verdere uitleg blijft uit. Dit zou in elk geval moeten leiden tot meer dynamiek en volume. Ook is er een passief basmembraan aanwezig. De onderdelen samen brengen een krachtig stereogeluid ten gehore. En als je op zoek bent naar iets meer breedte, waardoor het geluid verder uit elkaar klinkt, dan kun je de geïntegreerde Dynamore-technologie uitproberen.

Dat onderdeel is hier geen favoriet, omdat het de muziek vaak wat hol laat klinken. De bas verdwijnt naar de achtergrond, waardoor hogere tonen veel meer ruimte krijgen. Op sommige tracks horen we daardoor muzikale noten die we zonder Dynamore niet kunnen horen. Maar het nadeel dat de muziek daardoor wat holler klinkt dan je gewend bent, is wat ons betreft een te grote drempel om overheen te stappen. Maar wie weet klinkt dit voor jou wel prettig.

©Wesley Akkerman

Niet neutraal, maar dat is by design

Zonder Dynamore klinkt de audio aangenaam prettig en behoorlijk warm en intiem, woorden die we vaker gebruiken om Teufels audioproducten te omschrijven. De bas is niet overmatig aanwezig en positioneert zich als een zachte doch indringende basis voor allerlei muziekgenres. Daar staat dus tegenover dat de hogere tonen naar de achtergrond verdwijnen en dat niet elk nummer klinkt zoals je zou willen; sommige nummers klinken daardoor wat modderig.

De Teufel Rockster Go 2 biedt dus geen neutrale soundstage aan, maar dat is by design. Dat is een typische Teufel-eigenschap voor dit soort bluetoothspeakers. Daar houd je van, of je vindt het niets. Wij vinden het zeer prettig klinken, omdat het perfect werkt voor op de achtergrond. Tijdens het studeren, werken of wanneer je dus buiten bent. De Rockster Go 2 is niet bedoeld als centraal muziekcentrum in huis, maar als muziekvuller voor op de achtergrond.

©Wesley Akkerman

Teufel Rockster Go 2 kopen?

En in die rol schittert de Teufel Rockster Go 2. Dan komen alle eigenschappen ineens mooi samen. Het robuuste design (dat helaas wel snel een kras oploopt, maar de inhoud perfect beschermt), de duidelijke knoppen, de band en de usb-c-aansluiting – het is allemaal bedoeld om de ervaring te stroomlijnen en de speaker toegankelijk te houden. Dat de audiobeleving dan op de tweede plek staat moet je voor lief nemen. Al valt het uiteindelijk allemaal wel mee.

Want deze Tuefel-speaker biedt de oude en vertrouwde Teufel-sound aan waar we al jaren graag naar luisteren. De sound zal niet voor iedereen zijn, maar als je van wat elektronische, hardere of ongecompliceerde muziek houdt, dan staat de Rockster Go 2 z’n mannetje. Met Dynamore kun je de soundstage verbreden, waardoor alles wat holler kan gaan klinken, maar eenmaal buiten of bezig is het nog maar de vraag of je dat opmerkt. Alleen de prijs valt dan echt wat tegen.

Lees ook: Review Teufel Ultima 25 Active – Overtuigend alternatief voor een soundbar


▼ Volgende artikel
Review Sony WF-C710N – Upgrade om enthousiast over te worden
© Wesley Akkerman
Huis

Review Sony WF-C710N – Upgrade om enthousiast over te worden

Met de WF-C710N geeft Sony zijn betaalbare oordoppen een frisse update. De nieuwe set kost 119 euro – niet het allergoedkoopste, maar zeker interessant als je kijkt naar wat je ervoor terugkrijgt.

Uitstekend
Conclusie

Ondanks dat we niet het idee hebben dat de geluidskwaliteit er gigantisch op vooruitgegaan is, zijn we toch heel enthousiast over de Sony WF-C710N. Dat komt doordat de Japanse gigant een aantal waardevolle upgrades doorvoerde voor dit aangepaste model. De actieve ruisonderdrukking brengt rust en stilte, de accu gaat langer mee en de bediening werkt nu veel beter. Daarnaast verstaan mensen je beter tijdens telefoongesprekken en is er nu de multipointverbinding. Twijfel je tussen de C700N en C710N? Dan is de keuze duidelijk.

Plus- en minpunten
  • Cool ontwerp
  • Lange accuduur
  • Multipoint
  • Verbeterde bediening
  • Pasvorm
  • Equalizer
  • Draagcomfort
  • Met draagdetectie
  • Geen hi-res audio
  • IPX4-certificaat
  • Weinig codecs

Hoewel voorganger C700N momenteel voor minder dan 80 euro te koop is, vinden we de 119 die je voor de CF710N betaalt niet ontzettend hoog. Niet alleen omdat de C700N een tientje duurder was tijdens de introductie, maar ook omdat je veel kwaliteit in huis haalt. Komt de nieuwe set in de buurt van de veel duurdere marktleider WF-1000XM5? Nee, dat niet, maar daar betaal je dan ook het dubbele voor. De CF710N wil in elk geval wat problemen oplossen van de C700N, door verbeteringen door te voeren op het gebied van ruisonderdrukking, bediening en meer.

©Wesley Akkerman

Onvervalste 90's-vibe

De versie die wij testen beschikt over een unieke kleur en vormgeving. Zowel de oplaadcase als de oordoppen zijn gemaakt van transparant, blauw plastic. Daardoor stralen de oordopjes een onvervalste 90’s-vibe uit. Toegegeven, het moet net je ding zijn. Maar eerlijk is eerlijk: op een markt waar veel oortjes er saai en veilig uitzien, zijn we blij dat Sony het anders doet. Je kunt ze ook in het roze kopen als je wilt, en anders zijn wit en zwart nog beschikbaar. Mocht je het toch wat strakker en zakelijker willen houden, dan is dat dus nog steeds goed mogelijk.

Ten opzichte van de vorige versie heeft Sony een aantal belangrijke dingen aangepast. Als we nog even bij de case blijven, dan is het goed om te zien dat die nu tot dertig uur aan luistertijd biedt. Dat is een verdubbeling ten opzichte van de voorganger. Waarbij wel aangetekend dat dit alleen geldt als je géén actieve ruisonderdrukking activeert. Als je die modus aanzet, dan heb je pakweg 25 uur tot je beschikking. Nog steeds erg respectabel, aangezien de voorganger het met ongeveer 20 uur moest doen. Daarnaast kun je nu met 5 minuten laden 60 minuten luisteren.

©Wesley Akkerman

Nieuwe sensoren aan boord

Verder heeft Sony goed gekeken naar verschillende sensoren. Zo zijn we erg blij dat de oordoppen de muziek pauzeren op het moment dat je ze uit je oren haalt. Dat deed de C700N niet. Ook zijn de knopjes ingeruild voor een aanraakgevoelig oppervlakte. Daarmee pas je het volume aan, kun je muziek pauzeren en meer. Je hoeft hiervoor niet hard op de dopjes te drukken, zoals bij de voorganger nog wel eens het geval kon zijn. Door de nieuwe bediening druk je ze dus niet meer zo vaak de gehoorgang in, wat voor een comfortabele fit zorgt.

De water- en stofbestendigheid is er niet op vooruitgegaan (die blijft steken op IPX4), maar Sony heeft wel multipointverbinding toegevoegd. Daardoor kun je de WF-C710N aan twee apparaten koppelen, en daar heel gemakkelijk tussen wisselen. Daarnaast helpt een AI-algoritme met het oppakken van je stem tijdens het bellen. De mensen met wie we gebeld hebben geven aan dat ze ons goed kunnen verstaan, en dat ze geen last hebben van achtergrondherrie. Klinkt allemaal goed tot nu toe, maar hoe zit het met de audiokwaliteit?

©Wesley Akkerman

Dezelfde audiokwaliteit?

Voor zover wij opgemerkt hebben, bieden zowel de WF-700N als de WF-C710N dezelfde audiokwaliteit. Sony claimt wel wat wijzigingen te hebben doorgevoerd aan de DSEE (Digital Sound Enhancement Engine), maar eerlijk is eerlijk – we zouden niet weten wat er dan anders is. Maar geen nood, want allebei de setjes oordoppen klinken fantastisch, helemaal als je de prijs in acht neemt. Je moet nog wel even de app in duiken om het geluid naar eigen gehoor aan te passen. Maar als je dat gedaan hebt, dan zit er weinig in de weg van het genieten.

Binnen de app tref je verschillende opties aan voor het versterken of aanpassen van het geluid. Er zijn allerlei presets, waarvan Enthousiast nog steeds onze favoriet is, evenals een handmatig in te stellen equalizer. Koppel dat aan de eerdergenoemde DSEE-basis en je houdt een over het algemeen zachte, warme weergave over. Hogere tonen kunnen hier en daar wat afgemeten klinken, maar we hebben niet het idee dat we echt iets missen tijdens het luisteren. Zeker niet als we ondertussen werken, in de trein of bus zitten of over straat lopen. Dit klinkt gewoon goed.

Tot slot werpen we nog een blik op die verbeterde actieve ruisonderdrukking. Die is, in vergelijking met zijn voorganger, reusachtig verbeterd. Aangezien de ruisonderdrukking van de voorganger nog wat te wensen overliet, is dit dus een waardevolle upgrade. Wanneer je de modus activeert, word je goed afgesloten van de omgeving. Aanwezige achtergrondgeluiden verdwijnen als sneeuw voor de zon. Je hoort nog wel wat mensen praten, zeker als ze naast je staan, maar over het algemeen ervaar je een groot gevoel van rust en stilte.

Sony WF-C710N kopen?

Ondanks dat we niet het idee hebben dat de geluidskwaliteit er gigantisch op vooruitgegaan is, zijn we toch heel enthousiast over de Sony WF-C710N. Dat komt doordat de Japanse gigant een aantal waardevolle upgrades doorvoerde voor dit aangepaste model. De actieve ruisonderdrukking brengt rust en stilte, de accu gaat langer mee en de bediening werkt nu veel beter. Daarnaast verstaan mensen je beter tijdens telefoongesprekken en is er nu de multipointverbinding. Twijfel je tussen de C700N en C710N? Dan is de keuze duidelijk.

▼ Volgende artikel
Wasmachine en droger stapelen: waar moet je op letten?
© Samsung
Huis

Wasmachine en droger stapelen: waar moet je op letten?

In veel huishoudens is de ruimte beperkt. Zeker in een appartement, kleine badkamer of smalle bijkeuken is het stapelen van een wasdroger op de wasmachine een aantrekkelijke oplossing. Maar zomaar die droger erop zetten is niet verstandig. Een instabiele opstelling kan voor schade of gevaarlijke situaties zorgen. Gelukkig is het goed te doen – als je weet waar je op moet letten.

In dit artikel lees je: • Of elke droger op elke wasmachine past • Wat je nodig hebt voor een stabiele stapelopstelling • Hoe je voorkomt dat je apparaten schade oplopen • Wanneer een trillingsmat zin heeft • Hoe je stapelt zonder risico op schuiven of omvallen

Lees ook: Zo voorkom je droger-ergernis nummer 1 (inderdaad, in elkaar gedraaid wasgoed!)

Kan elke droger op elke wasmachine?

In principe kun je bijna elke vrijstaande droger op een vrijstaande wasmachine zetten, zolang de droger maar lichter is dan de wasmachine. Dat is belangrijk, want de wasmachine is het apparaat dat trilt en beweegt. De droger moet dus altijd bovenop, nooit andersom. Let ook op het formaat: de droger mag niet breder of dieper zijn dan de wasmachine. Dan ontstaat er overhang, en dat maakt de opstelling instabiel.

Controleer in de handleiding of het merk of type specifieke eisen stelt aan stapelen. Sommige fabrikanten bieden alleen stapelkits aan voor apparaten van hetzelfde merk. In veel gevallen zijn er echter ook universele oplossingen beschikbaar.

De vloer: stevig, vlak en trillingsbestendig

De ondergrond waarop de apparaten staan, speelt een grotere rol dan je misschien denkt. Een vloer die veert of ongelijk ligt, kan bij centrifugeren trillingen versterken. Daardoor kan de hele stapelconstructie gaan schuiven. Zeker bij houten vloeren of oudere woningen is het verstandig om dit goed te checken.

Zorg ervoor dat de wasmachine waterpas staat. Bij een scheve opstelling ontstaan er onnodige spanningen op de verbinding tussen de twee apparaten. De meeste machines hebben verstelbare voetjes waarmee je de boel goed kunt afstellen.

Zonder stapelkit is het geen goed idee

Een wasdroger staat niet vanzelf stabiel bovenop een wasmachine. Gebruik daarom altijd een stapelkit. Dit is een verbindingsstuk dat de droger en wasmachine stevig met elkaar koppelt. Je voorkomt hiermee dat de droger tijdens het centrifugeren verschuift of zelfs van de wasmachine af trilt. Sommige fabrikanten noemen dit ook een verbindingsset, maar daarmee wordt hetzelfde bedoeld: een veilige koppeling tussen wasmachine en droger.

Er bestaan merkgebonden en universele stapelkits. Die laatste zijn handig als je apparaten van verschillende merken hebt, maar controleer goed of ze passen op jouw modellen. Sommige stapelkits zijn voorzien van een uitschuifbaar plateau: handig om een wasmand op te zetten bij het in- of uitladen. De (web)winkel waar je je wasdroger koopt, heeft deze kits meestal gewoon in het assortiment, of kan ze voor je bestellen.

Nooit doen: de droger los op de wasmachine zetten met alleen een antislipmatje ertussen. Dat lijkt stevig, maar is niet bestand tegen de schokken van het centrifugeren.

©AK | ID.nl

Trillingsmat: wel of niet nodig?

Een trillingsmat is een dikke rubbermat die je onder de wasmachine legt. Zo'n mat dempt het geluid en voorkomt dat trillingen via de vloer worden doorgegeven. Dit kan vooral nuttig zijn in appartementen of op houten vloeren. Maar let op: een trillingsmat stabiliseert niet de stapel zelf. Het is geen alternatief voor een stapelkit, alleen een aanvullende maatregel.

Gebruik je een trillingsmat, zorg er dan voor dat de wasmachine alsnog waterpas staat. De mat maakt de ondergrond iets zachter, dus nabevestigen kan nodig zijn.

Hoe stapel je veilig?

Begin met een goede voorbereiding. Verwijder het bovenblad van de wasmachine als de stapelkit dat vereist. Plaats de wasmachine waterpas op een schone, vlakke vloer. Bevestig vervolgens de stapelkit zoals aangegeven in de handleiding: meestal met klemmen, schuifsystemen of schroeven.

Til de droger vervolgens met twee personen op de wasmachine. Doe dit via de zijkanten, nooit aan de deur of het bedieningspaneel. Zet de droger precies in het midden van de stapelkit. Controleer of hij goed vastzit en sluit dan pas de stekker aan. Let erop dat het snoer en eventueel een afvoerslang niet klem komen te zitten.

Test daarna de stabiliteit door een kort centrifugeprogramma op de wasmachine te draaien. Blijft de droger goed staan en hoor je geen overmatige trillingen of bewegingen? Dan is de installatie geslaagd.

Wat als stapelen niet kan?

Soms is stapelen geen optie. Bijvoorbeeld omdat de droger groter is dan de wasmachine, de nis te laag is of de vloer te instabiel. In dat geval zit er niets anders op dan de apparaten naast elkaar te plaatsen. Dat vraagt wel wat meer vloeroppervlak, maar tegelijkertijd kun je daarboven juist zorgen voor extra werkruimte. Zet de machines onder een werkblad en je hebt meteen een plek om was op te vouwen, schoon wasgoed te sorteren of handdoeken op te stapelen. Zo benut je de ruimte toch nog slim, ook zonder te stapelen.

©kostikovanata

Tot slot

Een wasdroger op de wasmachine plaatsen is een slimme manier om ruimte te besparen, maar alleen als je het goed aanpakt. De juiste stapelkit, een stevige vloer en een nauwkeurige opstelling maken het verschil tussen een veilige, stabiele combinatie en een risico op schade of ongelukken. Met een beetje voorbereiding staat het binnen een uur stevig en veilig – en houd jij ruimte over in je wasruimte.