Review Soundcore Space One Pro – Niet zo 'pro' als je zou willen
Wanneer een fabrikant van audioproducten een Pro-variant op de markt uitbrengt van een goed beoordeelde koptelefoon, dan letten we op. Dat is het geval met de Soundcore Space One Pro van Anker, die een flink prijskaartje heeft van 199 euro. Is die het extra geld waard?
Als we 199 euro of meer betalen voor een koptelefoon, en we zien de term Pro gebruikt worden, dan moet je gewoonweg van goeden huize komen. In dat kader kunnen we niet spreken van een geslaagd product, aangezien de concurrentie vaak meer voor een even hoge prijs aanbiedt. Koppelen we de Soundcore Space One Pro los van de prijs, dan zien we een hoop aspecten waar we van genieten. Het draagcomfort, de invulling van de audiokwaliteit en het feit dat je hem heel compact op kunt vouwen zijn allemaal zaken waar we blij van worden. Ook de accuduur en de equalizer kunnen we waarderen. Maar dan komt die prijs weer in beeld en halen we toch onze schouders op. Mocht dit model onder de 150 euro zakken, dan is dat alweer een veel betere deal. Maar voor bijna 200 euro kunnen we de Soundcore Space One Pro niet aanbevelen.
- Warme sound
- Comfortabele fit
- Gemakkelijke bediening
- Uitgebreide app (met equalizer)
- Prima actieve ruisonderdrukking
- Support voor ldac
- Inclusief audiokabel
- Redelijke accuduur
- Te hoge prijs
- Kan wat modderig klinken
- Actieve ruisonderdrukking kan beter
In vergelijking met de eerder uitgebrachte Space One (zonder Pro), is 199 euro ruim een verdubbeling van de prijs. Dat is een bittere pil, geven we alvast mee, omdat beide modellen voor een groot deel overeenkomen. Nu hoeft dat geen probleem te zijn – waarom zou je aan een prettige basis tornen? We hebben een betere vraag: waarom zou je een Pro-versie uitbrengen die zo ontzettend veel lijkt op zijn voorganger? Ook vragen we ons af of de verbeteringen en aanpassingen die hogere prijs verantwoorden. Kortom: hoe bevalt de Soundcore Space One Pro in de praktijk?
©Wesley Akkerman
Cups met lenige pootjes
Eén van de grootste pluspunten van het vorige model is dat hij ontzettend comfortabel zit. Dat is gelukkig bij de Soundcore Space One Pro ook het geval. De oorcups hebben een zachte, synthetische laag en de comfortabele hoofdband trekt niet aan je haren. De koptelefoon zet geen onnodige druk op je hoofd, maar er kan rondom je oren wel wat warmte ontwikkelen. Nieuw is de manier waarop je dit apparaat opvouwt. De cups zitten aan lenige pootjes, waardoor je hier een ontzettend compact vouwwerk van kunt maken.
Dat heeft voor- en nadelen. We waarderen dat de koptelefoon weinig ruimte in beslag neemt wanneer we hem even in een rugtas stoppen. Maar tegelijkertijd merken we ook dat de Soundcore Space One Pro nogal wiebelig is. Als je het product oppakt, dan gaan die cups alle kanten op. Verder vinden we het jammer dat dit model niet voorzien is van een IP-certificaat en dat je hier een armzalig draagtasje bij krijgt. Van een Pro-model verwachten we simpelweg meer, helemaal als je ergens 199 euro voor neerlegt (een moordend prijssegment, overigens).
©Wesley Akkerman
Het premium-ogende ontwerp
Op de oorcups treffen we verschillende knoppen en aansluitingen aan. De buttons laten zich blind bedienen, omdat ze allemaal op een prettige afstand van elkaar zitten. Ze steken ook net genoeg uit voor je duim om het verschil in hoogte op te merken, zonder dat het iets afdoet aan het strakke, premium-ogende ontwerp. We voegen daar bewust 'ogende' aan toe, omdat de Soundcore Space One Pro voornamelijk bestaat uit plastic. Dat heeft als voordeel dat het model niet zwaar is. Het nadeel van dat materiaal is dat het wel een beetje goedkoop aanvoelt.
Opladen gaat via usb-c. De accu houdt het veertig tot zestig uur vol, afhankelijk van of je de actieve ruisonderdrukking activeert. Dat is niet per se slecht, maar op dit prijspunt kom je beter tegen. Een andere poort die we kunnen waarderen, is de audiojack. Daardoor kun je de Soundcore Space One Pro ook aansluiten met een ouderwetse audiokabel als je dat zou willen, net als het origineel. Helaas is het niet mogelijk audio via de usb-c-poort te beluisteren. Ook kan het aantal audiocodecs tegenvallen: hier zijn alleen aac, sbc en ldac aanwezig.
©Wesley Akkerman
Weert vooral de lage tonen
Ldac is voornamelijk interessant voor de Android-gebruikers onder ons, omdat je daarmee toegang krijgt tot hi-res audio (ook hier: net zoals in het vorige model). Als je deze koptelefoon aan je iPhone koppelt, dan heb je dat voordeel niet. De Soundcore Space One Pro beschikt daarnaast over knappe drivers van 40 mm, met een standaardbereik van 20 Hz tot 20kHz. Aan boord zitten verder bluetooth 5.3 en Google Fast Pair. Met die laatste optie kun je het apparaat razendsnel koppelen aan je Android-apparaat en persoonlijke Google-profiel.
Eén van de verbeteringen die Anker doorvoerde, is de verbeterde ruisonderdrukking. De Soundcore Space One Pro is echt niet de beste ruisonderdrukker van dit moment, maar echt slecht presteert hij nu ook weer niet. Het systeem is goed in het weren van vooral lage, eentonige geluiden die constant aanwezig zijn op de achtergrond (zoals in een trein), maar de hogere tonen (zoals pratende mensen in een café) komen er nog doorheen, de passieve isolatie ten spijt. Gelukkig heeft de actieve ruisonderdrukking geen negatieve impact op de audio.
©Wesley Akkerman
Niet nauwkeurig of neutraal
Wat vooral opvalt aan de audio is dat er veel nadruk op de baslaag ligt, net zoals bij veel JBL-producten. Die vergelijking maken we niet zomaar: beide merken hebben duidelijk dezelfde doelgroep op het oog. Als je geen gebruikmaakt van de equalizer, of één van de vooringestelde audio-opties, dan kun je die nadruk als negatief ervaren. De geluidsweergave kan soms wat modderig klinken, alsof je onder water zwemt. Tegelijkertijd merken we op dat de Soundcore Space One Pro het wel echt in zich heeft een heldere sound te produceren, als mooie tegenhanger.
Dat heldere geluid doet veel goed voor de tonen in het midden en in de hoogte, maar dan nog merk je dat de lagere tonen veelal de overhand nemen. Dit moet je maar net liggen. Wij hebben er minder problemen mee, zolang het niet té modderig klinkt. En dat is niet zo – maar van een nauwkeurige of neutrale weergave is hier duidelijk geen sprake. Gezien de prijs hadden we daar toch op gehoopt. Aan de details ligt het overigens niet: je krijgt in de breedte en in de diepte een hoop mee. Maar ook op dit vlak zeggen we: we verwachten meer van een Pro-koptelefoon.
©Wesley Akkerman
Soundcore Space One Pro kopen?
We realiseren ons dat we behoorlijk negatief zijn over de Soundcore Space One Pro, terwijl de koptelefoon in de basis minstens net zo goed is als de gewone Space Pro. Maar die koptelefoon is minimaal de helft goedkoper, waardoor we daar andere eisen en verwachtingen bij hebben.
Als we 199 euro of meer betalen voor een koptelefoon, en we zien de term Pro gebruikt worden, dan moet je gewoonweg van goeden huize komen. In dat kader kunnen we niet spreken van een geslaagd product, aangezien de concurrentie vaak meer voor een even hoge prijs aanbiedt.
Koppelen we de Soundcore Space One Pro los van de prijs, dan zien we een hoop aspecten waar we van genieten. Het draagcomfort, de invulling van de audiokwaliteit en het feit dat je hem heel compact op kunt vouwen zijn allemaal zaken waar we blij van worden. Ook de accuduur en de equalizer kunnen we waarderen.
Maar dan komt die prijs weer in beeld en halen we toch onze schouders op. Mocht dit model onder de 150 euro zakken, dan is dat alweer een veel betere deal. Maar voor bijna 200 euro kunnen we de Soundcore Space One Pro niet aanbevelen.