Review Sony HT-S2000 - Zet vol in op het geluid
De Sony HT-S2000 is een betaalbare soundbar met ondersteuning voor Dolby Atmos. Dat is een audio-optie die we aanvankelijk op duurdere modellen aantroffen, maar de laatste tijd voegen fabrikanten die functionaliteit aan goedkopere speakers toe. Met een prijs van 499 euro betaal je dus niet de hoofdprijs, en dat betekent dat je helaas elders moet inleveren.
Sony HT-S2000
Pluspunten
Goede audio-ervaring
Redelijk overtuigend surround sound
Dolby Atmos
Intieme stereoweergave
Comfortabele afstandsbediening
Minpunten
Geen wifi of netwerkopties
Geen extra poorten
Usb alleen voor updates
Prijs
Weinig audio-opties
Conclusie
Wie trek heeft in een soundbar mét Dolby Atmos aan boord en daar niet te veel voor wil betalen, komt vaak bedrogen uit. Dat Sony nu een betaalbaar model aanbiedt met een prijs van 499 euro is een aardig alternatief op de bestaande concurrentie, van onder meer Samsung. De soundbar beschikt over 3.1-kanaals geluid en beschikt niet over zogenaamde upfiring speakers. Dit zijn speakers die omhoog gericht zijn, waardoor ze in staat zijn het geluid door de kamer te verplaatsen. In plaats daarvan leunt dit model op een virtueel geluidsveld. Of die bevalt, lees je verderop in deze review.
Lees ook: zo stel je een soundbar op
Praktische zaken van Sony HT-S2000
Eerst even de wat praktische zaken. Met een formaat van 80 bij 12,4 bij 6,4 centimeter is de Sony HT-S2000 niet breed, maar wel diep. De compacte soundbar beschikt over slechts één hdmi-arc- en een digitaal optische aansluiting. Dat is vrij karig, helemaal op dit prijspunt. Een extra hdmi- of audiopoort had niet misstaan. Helemaal als je bedenkt dat de usb-poort alleen voor updates gebruikt wordt (je kunt er dus geen audiobron op aansluiten) en dat er geen netwerkmogelijkheden zijn. Bijna 500 euro betalen in 2023 voor een soundbar zonder die laatste opties voelt hopeloos ouderwets.
Wat betekent dat in de praktijk? Je moet het zonder Google Cast (Chromecast) en Apple AirPlay 2 doen en bent dus overgeleverd aan de grillen (en soms het gebrek aan kwaliteit) van de bluetoothverbinding voor de draadloze audiobeleving. Daarnaast is het niet mogelijk de soundbar op te nemen in een netwerk van slimme speakers of aan te spreken via een stemassistent, zoals Google Assistent of Amazon Alexa. Toegegeven, niet iedereen zit daarop te wachten, maar voor deze prijs mag je echt meer verwachten als het om aansluitende opties gaat voor een soundbar.
Tot slot is het zo dat de Sony HT-S2000 volledig zelfstandig werkt. Sony levert er geen subwoofer bij. En als je die toch wil aansluiten, dan moet je die los aanschaffen en installeren. Het voordeel daarvan is: je mag kiezen uit twee modellen en kunt dus al in de winkel bepalen in hoeverre het basgeluid aanwezig mag zijn in de woonkamer. Het nadeel is: je moet er wederom een paar honderd euro tegenaan gooien. Hetzelfde geldt voor de achterspeakers, maar die levert een fabrikant zelden mee. Je kunt het systeem in elk geval flink uitbreiden als je dat zou willen en dat is een positief punt.
Een indrukwekkende geluidservaring
Over het algemeen hoef je niet meteen per se te investeren in de extra speakers. De audiokwaliteit klinkt relatief helder en breed en dat dankt de Sony HT-S2000 helemaal aan de door Sony geïmplementeerde softwaretrucs. Qua bas moeten we zeggen dat die merkbaar aanwezig is en dat die niet helemaal bonkt; maar het is sterk afhankelijk van de content die je nuttigt of het geluid daadwerkelijk als warm overkomt. Laten we vooropstellen dat de audio beter klinkt dan uit de tv-speakers en dat het redelijk indrukwekkend is wat Sony uit de compacte behuizing krijgt.
De Sony HT-S2000 beschikt over twee door Sony ontwikkelde technologieën die ervoor zorgen dat het geluid tijdens films overal de kamer ingestuurd wordt: Vertical Surround Engine and S-Force Pro Front Surround. Om dat geluid goed tot z’n recht te moeten laten komen druk je op de Sound Field-knop op de toegankelijke, comfortabele afstandsbediening. Hoewel de technologie niet altijd het gemis van upfiring of extra speakers kan opvangen, lijkt het in veel situaties wel of het geluid zich verplaatst of van een andere kant komt. Het laat een positieve indruk achter.
Echter, wanneer je de Sound Field-optie gebruikt, dan moet je er rekening mee houden dat je iets aan dynamiek inlevert. De drivers moeten het geluid namelijk uitrekken om tot die brede weergave te komen en dat kan voor wat geluidsvervorming zorgen. Wanneer je de Sony HT-S2000 gebruikt voor het afspelen van muziek doe je er goed aan de modus te deactiveren, want dan krijg je een beleving die veel puurder en intiemer is. Maar dat gaat weer ten koste van het maximale volume. Voor je het weet zit je op de maximale stand en dat is misschien voor een feestje net even te laag.
Bedienen met een applicatie
Naast de afstandsbediening kun je de Sony HT-S2000 ook bedienen met een applicatie: Home Entertainment Connect. Deze toegankelijke app is gratis te downloaden uit Google Play en de App Store. Met de applicatie is het mogelijk de soundbar via bluetooth te bedienen. Niet alleen beheer je het volume, ook stel je een geluidsprofiel in (je hebt nog de keuze uit Nachtmodus en Stemmodus), ook kun je de basfrequentie verhogen en verlagen. En binnen de instellingen zijn er nog wat algemene opties voor hdmi, gekoppelde apparaten en meer beschikbaar.
Sony HT-S2000 kopen?
Na mijn testperiode met de Sony HT-S2000 is me twee dingen duidelijk. Sony zet met deze soundbar vol in op een fijne audio-ervaring en kiest er bewust voor een aantal veelvoorkomende opties achter zit te laten. Dat zal niet iedereen kunnen bekoren; zelf houd ik ervan om wat extra mogelijkheden tot mijn beschikking te hebben. Een extra hdmi-poort en muziekbediening via wifi vind ik eigenlijk verplicht voor deze prijs, maar je kunt niet alles hebben – dat moge duidelijk zijn. Qua geluid scoort de HT-S2000 in elk geval hoge punten, dus gelukkig is het niet allemaal voor niets geweest.
Daarnaast is duidelijk dat Sony deze soundbar ziet als opstap naar meer. Je kunt los nog een subwoofer en achterspeakers aanschaffen. En het zou zomaar kunnen dat je dat wil doen. Want hoewel de audio-ervaring goed is, kun je je mettertijd toch wellicht gaan storen aan het feit dat het virtuele geluidsveld niet alles lekker oppakt. Je kunt je ook storen aan het feit dat je zonder bluetooth muziek niet draadloos kunt afspelen. Je geeft immers rond de 500 euro uit en daar mag gewoonweg wat gemak tegenover staan. Vind je dat minder belangrijk, dan is dit mogelijk je nieuwe soundbar.
Powered by