ID.nl logo
Review Nothing Headphone (1) – Duidelijk een eerste zet
© Rens Blom
Huis

Review Nothing Headphone (1) – Duidelijk een eerste zet

De Nothing Headphone (1) is qua uiterlijk de opvallendste hoofdtelefoon van 2025. Niet gek voor een merk dat zijn eerste hoofdtelefoon lanceert. Maar voor de adviesprijs van 299 euro verwachten we wel een goed totaalpakket. Is de Nothing Headphone (1) het kopen waard? Je leest het in deze review.

Goed
Conclusie

De Nothing Headphone (1) laat de hoofden omdraaien, wat voor een hoofdtelefoon al een prestatie op zich is. Jammer genoeg draagt de hoofdtelefoon minder prettig. Nothing weet namelijk wél te imponeren met de geluidskwaliteit en hoeveelheid slimme functies. We kunnen de Headphone (1) vanwege zijn mindere draagcomfort niet zomaar iedereen aanraden en zijn vooral benieuwd naar het volgende model, dat hopelijk een beter totaalpakket biedt.

Plus- en minpunten
  • Uniek, eigen ontwerp is cool...
  • Goed geluid
  • Lange accuduur
  • ...of je vindt het niets
  • Draagt niet prettig
  • Sommige slimme functies vereisen een Nothing-smartphone

Je kunt er niet omheen: de Nothing Headphone (1) is een hoofdtelefoon waar mensen hun hoofd voor omdraaien. Of dat positief of negatief is, zal per persoon verschillen. Vanuit innovatieoogpunt vinden wij het ontwerp van de Headphone (1) heel cool, maar behoorlijk wat mensen in onze omgeving noemen de hoofdtelefoon spuuglelijk en zouden hem niet in de trein willen dragen. Wij doen dat wel – we willen de hoofdtelefoon in allerlei situaties testen – maar voelen ons eerlijk gezegd niet heel comfortabel met de opvallende en nogal lompe hoofdtelefoon op ons hoofd.

©Rens Blom

Dat ongemakkelijke gevoel heeft niet alleen met het bijzondere uiterlijk te maken, maar ook met het ontwerp zelf. De Nothing-hoofdtelefoon is met 329 gram tientallen grammen zwaarder dan concurrerende modellen als de Sony WH-1000XM6 (254 gram) en de JBL Tour One M3 (278 gram). Dat merken we duidelijk op ons hoofd. De hoofdtelefoon voelt gewoon zwaar aan. Wat niet meehelpt, is de relatief dunne hoofdband. Die drukt al snel op de bovenkant van ons hoofd. De oorkussens bevallen ons ook minder goed dan die van de concurrentie. De Headphone (1) sluit onze oren nogal klemmend af, waardoor we snel warme oren krijgen.

©Rens Blom

Het draagcomfort is natuurlijk persoonlijk, al lezen we ook in andere reviews passages die aansluiten bij onze klachten. Hopelijk weet Nothing het ontwerp van een volgende hoofdtelefoon te verbeteren. Sommige onderdelen zijn in elk geval al erg goed uitgedacht. De manier waarop je de hoofdtelefoon bedient bijvoorbeeld. Dat gebeurt via multifunctionele knopjes en een scrollwieltje. Wij zijn fan!

©Rens Blom

De hoofdtelefoon heeft een usb-c-poort (voor opladen en om bedraad muziek te luisteren) en een 3,5mm-poort (eveneens voor bedraad luisterplezier). Beide kabels zitten netjes in de doos. Nothing levert daarnaast een stevige, zacht aanvoelende opbergdoos mee. Daar leg je de Headphone (1) plat in. De hoofdtelefoon opvouwen kan helaas niet. Ook jammer: de analoge 3,5-aansluiting doet niets als de batterij van de hoofdtelefoon leeg is. Zo voelt analoog opeens toch digitaal aan.

Strak geluid

Het uiterlijk is dus controversieel, maar de geluidskwaliteit gelukkig niet. Nothing maakt zelf al een paar jaar bluetooth-oordopjes die lekker klinken en heeft voor de Headphone (1) de handen ineengeslagen met het Britse audiomerk KEF. Voor velen een bekende naam en bovendien een naam met een goede reputatie. De Headphone (1) klinkt uit de doos zoals we dat graag ervaren. Met voldoende bas, maar niet overdreven. Duidelijke zang, waarin ook ruimte is voor instrumenten op de achtergrond. Het geluid is prettig vol en je hoeft het volume niet ver open te gooien om jezelf onder te dompelen in muziek. De hoofdtelefoon beschikt dan ook over grote 40mm-drivers.

©Rens Blom

Een equalizer in de smartphone-app – waarover straks meer – geeft je de mogelijkheid om het geluid meer naar eigen smaak aan te passen. Het kan de moeite waard zijn om met de equalizer te spelen, want misschien wil je wat meer bas of juist meer nadruk op stemmen omdat je veel podcasts luistert.

ANC-modus

Zoals je van een dure bluetooth-hoofdtelefoon mag verwachten, ondersteunt de Nothing Headphone (1) een ANC-modus. Deze actieve geluidsonderdrukking dempt omgevingsgeluiden zoals pratende treinreizigers, vliegtuigmotoren of voorbijrazende auto's. We vinden de ANC-modus prima werken, al merken we dat de (duurdere) Sony WH-1000XM6 nog effectiever is in het minimaliseren van omgevingsgeluiden. Reizigers die een ANC-modus erg belangrijk vinden, hebben dus een betere optie.

©Rens Blom

In de smartphone-app van Nothing kun je allerlei instellingen bekijken en aanpassen. De app is beschikbaar voor Android en iPhone, is overzichtelijk en werkt naar behoren. Het valt wel op dat bepaalde functies van de hoofdtelefoon alleen werken in combinatie met de nieuwe Nothing Phone (3). Dat is jammer, want we zien liever dat iedere gebruiker alles uit zijn hoofdtelefoon kan halen.

Lange accuduur

Een sterk punt van de Nothing Headphone (1) is zijn accuduur. Met de ANC-functie regelmatig ingeschakeld lukt het ons om de hoofdtelefoon zeker 35 uur te gebruiken voordat de accu leeg is. Dat is een paar uur langer dan belangrijke concurrerende hoofdtelefoons. Zonder ANC gaat de accu nog tientallen uren langer mee, wat helemaal knap is.

©Rens Blom

Conclusie: Nothing Headphone (1) kopen?

De Nothing Headphone (1) laat de hoofden omdraaien, wat voor een hoofdtelefoon al een prestatie op zich is. Jammer genoeg draagt de hoofdtelefoon minder prettig. Nothing weet namelijk wél te imponeren met de geluidskwaliteit en hoeveelheid slimme functies. We kunnen de Headphone (1) door zijn mindere draagcomfort niet zomaar iedereen aanraden en zijn vooral benieuwd naar het volgende model, dat hopelijk een beter totaalpakket biedt.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 koelkasten met energielabel A
© ID.nl
Huis

Waar voor je geld: 5 koelkasten met energielabel A

Bij ID.nl zijn we dol op producten die niet alleen betaalbaar zijn, maar ook een bijdrage kunnen leveren aan een beter milieu en kosten kunnen besparen. Een energiezuinige koelkast bijvoorbeeld: ze staan constant aan, dus dan is het wel prettig als het verbruik laag is. Wij vonden vijf koelkasten met een energielabel A.

Koelkasten met energielabel A zijn op dit moment nog vrij schaars; er is maar een klein aantal fabrikanten die dergelijke modellen op de markt hebben gebracht. Op Kieskeurig.nl hebben we er een aantal voor je gevonden: een overzicht van vijf courante modellen.

EDY EDHC8091A

De EDY EDHC8091A is een moderne koel-vriescombinatie die niet alleen strak oogt met zijn inox-look, maar ook uitblinkt in energiezuinigheid. Deze koelkast is voorzien van energielabel A en verbruikt op jaarbasis slechts 109 kWh. Deze koelkast is uitgerust met een led-display in de deur waarop je temperatuurinstellingen kunt aflezen en aanpassen. Binnenin vind je stevige glazen legplateaus, ruime deurvakken en handige groentelades. Erg fijn is ook de 5 jaar fabrieksgarantie die EDY geeft op deze koelkast.

❄️ Inhoud koelkast: 238 liter
🧊 Inhoud vriezer: 98 liter
🔌Verbruik op jaarbasis: 109kWh

Samsung RB38A7B6AS9

De Samsung RB38A7B6AS9 is een ruime en stille koel-vriescombinatie, waarbij het koelgedeelte en de vriezer apart worden gekoeld, wat geurvermenging voorkomt en de luchtvochtigheid optimaal houdt. Daardoor blijven verse producten als groente en fruit langer houdbaar. De koelkast biedt een royale opslagcapaciteit. Verder heeft deze Samsung RB38A7B6AS9 een zogeheten convertible zone, waarin je een deel van de vriezer flexibel kunt omzetten naar koelruimte. De deur heeft een geïntegreerd led-display, waarmee je gemakkelijk de temperatuur kunt aflezen en aanpassen.

❄️ Inhoud koelkast: 238 liter
🧊 Inhoud vriezer: 273 liter
🔌Verbruik op jaarbasis: 108kWh

Samsung RB38C7B6AB1/EF

De Samsung RB38C7B6AB1/EF heeft een opvallende stijlvolle zwarte buitenkant en is uitgerust met energielabel A. De koelkast heeft geavanceerde functies die het dagelijkse gebruik gemakkelijker maken, zoals een speciale zone waarmee je de vriezer kunt omzetten naar koelruimte; handig als je wat extra koelruimte nodig hebt. De Twin Cooling Plus-technologie zorgt er verder voor dat de koelkast en het vriesgedeelte apart worden geregeld, waardoor voedingsmiddelen langer vers blijven. Dankzij zijn ruime inhoud is deze koelkast ideaal voor voor grotere gezinnen of voor wie graag alles overzichtelijk bewaart. Verder is hij voorzien van heldere ledverlichting en een fraai led-display op de deur.

❄️ Inhoud koelkast: 273 liter
🧊 Inhoud vriezer: 114 liter
🔌Verbruik op jaarbasis: 108kWh

Samsung RB53DG706AS9 

Deze vrijstaande koelkast van Samsung is met zijn hoogte van 203 centimeter en breedte van 75 centimeter een flink apparaat. Binnenin is er flink wat plek: in totaal 538 liter, waarvan 370 liter in het koelgedeelte en 168 liter in het vriesvak. Dankzij de slimme opbouw zijn de wanden dunner dan bij veel andere modellen, waardoor je meer inhoud hebt zonder dat de buitenmaten toenemen. Ook bij deze koelkast blijft de luchtvochtigheid op peil dankzij een systeem met gescheiden luchtstromen voor het koel- en vriesgedeelte. Verder vind je in het vriesvak een handige draaibare ijsblokjesmaker, en kun je met speciale knoppen snel extra koelen of invriezen. Door de extra functies ligt het verbruik van deze koelkast wel ietsje hoger dan de andere modellen in dit overzicht.

❄️ Inhoud koelkast: 370 liter
🧊 Inhoud vriezer: 168 liter
🔌Verbruik op jaarbasis: 128kWh

Hisense RB440N4ACA

Tussen de A-labelkoelkasten van Samsung vinden we ook nog een Hisense. De RB440N4ACA is geen klein model. Hij is zo'n 202 centimeter hoog, 60 centimeter breed en 58 centimeter diep. Binnenin heb je in totaal 336 liter aan ruimte: 238 liter in het koelgedeelte bovenin en 98 liter in het vriesgedeelte onderin. Dankzij de No Frost-techniek hoef je de vriezer nooit meer handmatig te ontdooien. De deuren kun je naar wens links- of rechtsdraaiend monteren, wat handig is bij het inrichten van je keuken. Binnenin zorgt ledverlichting voor goed zicht, en het luchtcirculatiesysteem verdeelt de koude lucht gelijkmatig, zodat alles op de juiste temperatuur blijft. Ook handig: de snelle invriesfunctie voor als je net boodschappen hebt gedaan. Verder vind je twee groentelades met vochtregeling, stevige glasplaten, een flessenrek en een eierhouder.

❄️ Inhoud koelkast: 238 liter
🧊 Inhoud vriezer: 98 liter
🔌Verbruik op jaarbasis: 109kWh

▼ Volgende artikel
Nieuwe inbouwkoelkast kopen? Dit is waar je op moet letten
© ID.nl
Huis

Nieuwe inbouwkoelkast kopen? Dit is waar je op moet letten

Een inbouwkoelkast bouw je natuurlijk zo netjes mogelijk in een nis achter een mooie keukendeur, of je laat dat doen. Bij het aanschaffen van zo'n koelkast is er echter wel een aaantal zaken waar je rekening mee moet houden. Waar moet je allemaal op letten?

Een nieuwe inbouwkoelkast uitkiezen lijkt in eerste instantie misschien simpel: je zoekt gewoon eentje die in je keukenkast past en klaar. Maar er komt toch wat meer bij kijken: afmetingen, deuren, ventilatie, energieverbruik – het zijn allemaal dingen waar je echt even bij stil moet staan.

Grootte

Je start eigenlijk altijd bij de formaten. Daarbij kijk je echt goed naar de afmetingen van de nis waarin de nieuwe koelkast moet komen. Meet op meerdere plekken, want keukenkastjes zijn soms net niet helemaal recht. Let niet alleen op de hoogte, breedte en diepte van de ruimte, maar kijk ook waar het stopcontact zit en of er voldoende ventilatie mogelijk is. Bij voorkeur houd je zo'n 10 centimeter of meer vrije ruimte aan de achterkant, zodat de warmte van de koelkast weg kan. Laat je een nieuwe keuken ontwerpen, dan wordt uiteraard door de ontwerper al rekening gehouden met de formaten van de koelkast en de juiste ruimte voor de warmteafvoer.

Benodigde ruimte

De meeste inbouwkoelkasten zijn gebaseerd op standaard keukennismaten, dus de kans dat je iets vindt wat past is groot. Toch blijft het belangrijk om goed op te letten. Er zijn koelkasten van verschillende hoogtes – bijvoorbeeld 122 of 178 centimeter – en ook de inhoud verschilt flink. Voor een klein huishouden is een compacte koelkast vaak meer dan voldoende. Maar als je een groot gezin hebt of graag veel vers eten in huis haalt, is een model met een grotere koelruimte juist weer handiger.

Type deuren

Een ander belangrijk punt is het deursysteem. Er zijn namelijk twee manieren waarop een keukendeur aan de koelkastdeur bevestigd kan worden. Bij een deur-op-deur-systeem zitten de deuren aan elkaar vast: als je de keukendeur opent, trek je meteen de koelkastdeur mee. Dat oogt strak en netjes, maar het vraagt ook om stevige scharnieren. Bij een sleepdeursysteem zit er een geleider tussen de twee deuren, waardoor ze los van elkaar kunnen bewegen. Dat maakt de installatie net wat eenvoudiger en wordt dan ook vaak gekozen bij standaardkeukens.

Watch on YouTube

Warmteafvoer

Een punt dat vaak wordt onderschat bij het plaatsen van een inbouwkoelkast, is de afvoer van warmte. Elke koelkast – hoe zuinig of stil ook – produceert warmte tijdens het koelen. Die warmte moet ergens naartoe, en in het geval van een vrijstaand model gaat dat meestal vanzelf. Maar bij een inbouwkoelkast zit de achterkant ingebouwd in een keukenkast, en dat maakt het een stuk belangrijker om hier goed op te letten.

Een koelkast die zijn warmte niet goed kwijt kan, moet harder werken om koel te blijven. Dat betekent meer stroomverbruik én meer slijtage. Zorg dus dat er voldoende ruimte achter de koelkast blijft, liefst zo’n vijf tot tien centimeter. Ook onder en boven de nis moet vaak een ventilatieopening zitten, bijvoorbeeld via een rooster in de plint of een opening aan de bovenkant van de kast.

©Batorskaya Larisa

De koelkast kan aan de achterzijde warm worden, dus een goede warmteafvoer is belangrijk.

Goede warmteafvoer is dus niet alleen belangrijk voor de levensduur van het apparaat, maar ook voor je energierekening én het geluidsniveau in huis. Zeker iets om rekening mee te houden bij het ontwerp en de montage van je keuken.

Dempen van geluid

Wat vaak over het hoofd wordt gezien, is het geluidsniveau. Inbouwkoelkasten zijn over het algemeen vrij stil, maar als je een open keuken hebt of gevoelig bent voor geluiden, kan het lonen om te kiezen voor een extra stil model. Ook kun je overwegen om geluidsdempend materiaal te gebruiken of goed te letten op de ventilatieruimte, zodat de koelkast zo geruisloos mogelijk zijn werk kan doen.

©Андрей Знаменский

Een compressor van een koelkast kan af en toe geluid produceren.

Extra functies: nodig of onzin?

Er zijn nog allerlei extra functies waar je op kunt letten. Sommige modellen hebben een superkoelfunctie, waarmee nieuwe boodschappen sneller op temperatuur komen. Andere koelkasten zijn uitgerust met No Frost-technologie, wat ervoor zorgt dat je nauwelijks last hebt van ijsvorming. Er zijn ook modellen met slimme sensoren of antibacteriële coatings, maar die zijn vaak wat duurder en niet per se noodzakelijk voor dagelijks gebruik.

Energieverbruik

Ook het energieverbruik is iets om op te letten. Een koelkast staat dag en nacht aan, dus een zuinig model kan flink schelen in de energiekosten op jaarbasis. Kijk daarom goed naar het energielabel, waarbij energielabel A de meest zuinige klasse is. Let daarbij ook op het geschatte verbruik in kilowattuur per jaar. Zeker met de stijgende stroomprijzen is dat geen overbodige luxe. Met de nieuwe energielabels zie je in één oogopslag hoe zuinig een koelkast is en wat het verbruik op jaarbasis is.

©EPREL