Review Nothing Headphone (1) – Duidelijk een eerste zet
De Nothing Headphone (1) is qua uiterlijk de opvallendste hoofdtelefoon van 2025. Niet gek voor een merk dat zijn eerste hoofdtelefoon lanceert. Maar voor de adviesprijs van 299 euro verwachten we wel een goed totaalpakket. Is de Nothing Headphone (1) het kopen waard? Je leest het in deze review.
De Nothing Headphone (1) laat de hoofden omdraaien, wat voor een hoofdtelefoon al een prestatie op zich is. Jammer genoeg draagt de hoofdtelefoon minder prettig. Nothing weet namelijk wél te imponeren met de geluidskwaliteit en hoeveelheid slimme functies. We kunnen de Headphone (1) vanwege zijn mindere draagcomfort niet zomaar iedereen aanraden en zijn vooral benieuwd naar het volgende model, dat hopelijk een beter totaalpakket biedt.
- Uniek, eigen ontwerp is cool...
- Goed geluid
- Lange accuduur
- ...of je vindt het niets
- Draagt niet prettig
- Sommige slimme functies vereisen een Nothing-smartphone
Je kunt er niet omheen: de Nothing Headphone (1) is een hoofdtelefoon waar mensen hun hoofd voor omdraaien. Of dat positief of negatief is, zal per persoon verschillen. Vanuit innovatieoogpunt vinden wij het ontwerp van de Headphone (1) heel cool, maar behoorlijk wat mensen in onze omgeving noemen de hoofdtelefoon spuuglelijk en zouden hem niet in de trein willen dragen. Wij doen dat wel – we willen de hoofdtelefoon in allerlei situaties testen – maar voelen ons eerlijk gezegd niet heel comfortabel met de opvallende en nogal lompe hoofdtelefoon op ons hoofd.
©Rens Blom
Dat ongemakkelijke gevoel heeft niet alleen met het bijzondere uiterlijk te maken, maar ook met het ontwerp zelf. De Nothing-hoofdtelefoon is met 329 gram tientallen grammen zwaarder dan concurrerende modellen als de Sony WH-1000XM6 (254 gram) en de JBL Tour One M3 (278 gram). Dat merken we duidelijk op ons hoofd. De hoofdtelefoon voelt gewoon zwaar aan. Wat niet meehelpt, is de relatief dunne hoofdband. Die drukt al snel op de bovenkant van ons hoofd. De oorkussens bevallen ons ook minder goed dan die van de concurrentie. De Headphone (1) sluit onze oren nogal klemmend af, waardoor we snel warme oren krijgen.
©Rens Blom
Het draagcomfort is natuurlijk persoonlijk, al lezen we ook in andere reviews passages die aansluiten bij onze klachten. Hopelijk weet Nothing het ontwerp van een volgende hoofdtelefoon te verbeteren. Sommige onderdelen zijn in elk geval al erg goed uitgedacht. De manier waarop je de hoofdtelefoon bedient bijvoorbeeld. Dat gebeurt via multifunctionele knopjes en een scrollwieltje. Wij zijn fan!
©Rens Blom
De hoofdtelefoon heeft een usb-c-poort (voor opladen en om bedraad muziek te luisteren) en een 3,5mm-poort (eveneens voor bedraad luisterplezier). Beide kabels zitten netjes in de doos. Nothing levert daarnaast een stevige, zacht aanvoelende opbergdoos mee. Daar leg je de Headphone (1) plat in. De hoofdtelefoon opvouwen kan helaas niet. Ook jammer: de analoge 3,5-aansluiting doet niets als de batterij van de hoofdtelefoon leeg is. Zo voelt analoog opeens toch digitaal aan.
Strak geluid
Het uiterlijk is dus controversieel, maar de geluidskwaliteit gelukkig niet. Nothing maakt zelf al een paar jaar bluetooth-oordopjes die lekker klinken en heeft voor de Headphone (1) de handen ineengeslagen met het Britse audiomerk KEF. Voor velen een bekende naam en bovendien een naam met een goede reputatie. De Headphone (1) klinkt uit de doos zoals we dat graag ervaren. Met voldoende bas, maar niet overdreven. Duidelijke zang, waarin ook ruimte is voor instrumenten op de achtergrond. Het geluid is prettig vol en je hoeft het volume niet ver open te gooien om jezelf onder te dompelen in muziek. De hoofdtelefoon beschikt dan ook over grote 40mm-drivers.
©Rens Blom
Een equalizer in de smartphone-app – waarover straks meer – geeft je de mogelijkheid om het geluid meer naar eigen smaak aan te passen. Het kan de moeite waard zijn om met de equalizer te spelen, want misschien wil je wat meer bas of juist meer nadruk op stemmen omdat je veel podcasts luistert.
ANC-modus
Zoals je van een dure bluetooth-hoofdtelefoon mag verwachten, ondersteunt de Nothing Headphone (1) een ANC-modus. Deze actieve geluidsonderdrukking dempt omgevingsgeluiden zoals pratende treinreizigers, vliegtuigmotoren of voorbijrazende auto's. We vinden de ANC-modus prima werken, al merken we dat de (duurdere) Sony WH-1000XM6 nog effectiever is in het minimaliseren van omgevingsgeluiden. Reizigers die een ANC-modus erg belangrijk vinden, hebben dus een betere optie.
©Rens Blom
In de smartphone-app van Nothing kun je allerlei instellingen bekijken en aanpassen. De app is beschikbaar voor Android en iPhone, is overzichtelijk en werkt naar behoren. Het valt wel op dat bepaalde functies van de hoofdtelefoon alleen werken in combinatie met de nieuwe Nothing Phone (3). Dat is jammer, want we zien liever dat iedere gebruiker alles uit zijn hoofdtelefoon kan halen.
Lange accuduur
Een sterk punt van de Nothing Headphone (1) is zijn accuduur. Met de ANC-functie regelmatig ingeschakeld lukt het ons om de hoofdtelefoon zeker 35 uur te gebruiken voordat de accu leeg is. Dat is een paar uur langer dan belangrijke concurrerende hoofdtelefoons. Zonder ANC gaat de accu nog tientallen uren langer mee, wat helemaal knap is.
©Rens Blom
Conclusie: Nothing Headphone (1) kopen?
De Nothing Headphone (1) laat de hoofden omdraaien, wat voor een hoofdtelefoon al een prestatie op zich is. Jammer genoeg draagt de hoofdtelefoon minder prettig. Nothing weet namelijk wél te imponeren met de geluidskwaliteit en hoeveelheid slimme functies. We kunnen de Headphone (1) door zijn mindere draagcomfort niet zomaar iedereen aanraden en zijn vooral benieuwd naar het volgende model, dat hopelijk een beter totaalpakket biedt.