Review: JBL Live 670NC moet je niet onderschatten
De JBL Live 670NC is een compactere versie van de JBL Live 770NC. Qua basisfuncties zijn beide koptelefoons gelijk aan elkaar, maar ze verschillen op een belangrijk punt. Daar waar de 770NC een over-ears koptelefoon is, is de 670NC een on-ears koptelefoon.
Gezien de prijs van het apparaat (115,99 euro bij de introductie) is het niet vreemd dat je met begrenzingen te maken hebt. Bij sommige muzieksoorten valt die beperking nauwelijks op, en anders kan de equalizer nog wat werk verrichten. Al met al niet slecht voor een betaalbare koptelefoon. Tel daarbij dat het draagcomfort van hoog niveau is en de 670NC zich gemakkelijk laat bedienen, en je houdt een on-ears over die zich heel gemakkelijk laat aanbevelen.
- Warme audioweergave
- Draagcomfort
- Bediening
- Accuduur
- Actieve ruisonderdrukking
- Equalizer
- Bekabeld en draadloos
- Geluid klinkt soms begrensd
- Flinke nadruk op bas
Net zoals bijvoorbeeld de eerder dit jaar gelanceerde Sony WH-CH520 plaats je de JBL Live 670NC-koptelefoon dus op de oren, en niet eroverheen. Of je daarvan houdt, is een persoonlijke voorkeur. Meestal zijn on-ears wat goedkoper dan over-ears, maar weer duurder dan oordoppen binnen dezelfde prijscategorie. Ten opzichte van oordopjes bieden ze net wat meer power en comfort aan, maar in vergelijking met over-ears hoor je dat ze vaak net even wat beperkter zijn.
©Wesley Akkerman
JBL Live 670NC met compacte cups
Die beperking heeft te maken met de compacte cups op de JBL Live 670NC. Voordat we het over de audiokwaliteit gaan hebben, belichten we eerst het draagcomfort. Het kan een beetje aanvoelen alsof de 670NC de oren plat tegen het hoofd aandrukt, maar dat gevoel is minder vervelend dan bij de eerdergenoemde Sony-on-ears. Net zoals bij de 770NC is het dus zo dat het draagcomfort beter is dan bij het midrange Sony-aanbod, en zitten beide koptelefoons dus gewoonweg minder strak.
Opvallend is ook dat oorbellen minder tegen je nek aandrukken en dat de haarband veel minder aan het haar trekt. Dat levert gewoon echt een veel betere draagervaring op. Hoewel de gebruikte materialen niet van het hoogste niveau zijn, zit dat het comfort gelukkig niet in de weg. Ook is het zo dat de kantelbare cups en de uitrekbare band relatief flexibel zijn, waardoor je eventuele druk alsnog kunt verlichten. Met de touchpad kun je muziek pauzeren of afspelen, terwijl de overige knoppen het volume regelen en de actieve ruisonderdrukking kunnen in- en uitschakelen.
©Wesley Akkerman
De specificaties zijn verder gelijk aan de iets duurdere Live 770NC. De drivers zijn 40 millimeter groot, de bluetoothversie is 5.3 (de meest recente versie) en de accu gaat ongeveer 65 uur mee zonder actieve ruisonderdrukking (of vijftig uur met). Daarnaast kun je de koptelefoon opladen middels usb-c en is het zelfs mogelijk gebruik te maken van een audiojack, waardoor je niet afhankelijk bent van bluetooth. Dat maakt de JBL Live 670NC net zo veelzijdig als de JBL Live 770NC.
Meld je aan voor het Koptelefoonwijzer Eindrapport 2024
Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl Koptelefoonwijzer-resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl nieuwsbrief.
Veel nadruk op de basweergave
De audiokwaliteit laat zich voorspellen, aangezien dit een typisch JBL-product is dat zich richt op een jongere luisteraar. Dat betekent dat er heel veel ruimte is voor bas, wat niet per se nadelig hoeft te zijn. Want bij de juiste muziek klinkt dit enorm fijn, warm en vol. Dan hebben we het met name over moderne popmuziek en de elektronische genres. Opvallend is ook hoeveel ruimte er is voor instrumenten op de achtergrond. Dat hadden we niet verwacht van de JBL Live 670NC.
©Wesley Akkerman
En daarmee hebben we de koptelefoon eigenlijk van het begin af aan een beetje onderschat. Want het apparaat heeft een behoorlijk bereik; gevoelsmatig een groter bereik dan de Sony WH-CH520. De Japanse koptelefoon is echter zwaar afhankelijk van een equalizer, terwijl de JBL-variant dat niet is. Die klinkt uit de doos veel beter, en de digitale equalizer binnen de gratis app maakt de luisterervaring eigenlijk alleen maar beter. Maar je hoort wel duidelijk een beperking.
En die beperking neemt soms de vorm aan van wat modderig geluid, of muziek die je hoort alsof je onder water bent. Dat klinkt een klein beetje overdreven, maar zo heb je een beetje een idee van hoe de koptelefoon klinkt. De audio is niet net zo helder als op de 770NC. De actieve ruisonderdrukking heeft overigens geen negatieve invloed op de geluidskwaliteit en houdt een hoop geluiden buiten de deur. Net zoals op de 770NC zijn we flink onder de indruk van die geluidsonderdrukking.
JBL Live 670NC kopen?
Gezien de prijs van het apparaat (115,99 euro bij de introductie) is het niet vreemd dat je met dergelijke begrenzingen te maken hebt. En bij sommige muzieksoorten valt die beperking nauwelijks op, en anders kan de equalizer nog wat werk verrichten. Al met al niet slecht voor een betaalbare koptelefoon. Tel daarbij dat het draagcomfort van hoog niveau is en de 670NC zich gemakkelijk laat bedienen, en je houdt een on-ears over die zich heel gemakkelijk laat aanbevelen.