ID.nl logo
Multiroom: een muzieksysteem voor heel je huis
Huis

Multiroom: een muzieksysteem voor heel je huis

Meerdere kamers in je huis voorzien van muziek, bediend vanuit één app? Dan hebben we het over een multiroom-systeem, zoals van Sonos, Denon of Harman Kardon. Maar hoe werkt het en wat kun je er mee?

Er zijn veel soorten draadloze luidsprekers. Maar hier gaan we inzoomen op draadloze speakers die passen in een multiroom-systeem. We hebben het onder meer over:

  • Wat is een multiroom-speaker?
  • Speakers, soundbars en meer
  • Welke eigenschappen heeft een multiroom-toestel?
  • Het belang van de app
  • Sonos en zijn rivalen
  • Multiroom vs AirPlay 2 en Chromecast
  • Je tv en multiroom-speakers

Lees ook: De voor- en nadelen van een draadloze speaker

Alle multiroom-speakers zijn draadloze speakers – maar niet alle draadloze speakers zijn klaar voor multiroom-gebruik. Maar wat wil dat juist zeggen? Het antwoord zit al een beetje in het woord ‘multiroom’ of ‘meerdere kamers’. Dit zijn audiotoestellen die ontworpen zijn om samen te werken, ook als ze in verschillende kamers staan. Je kunt natuurlijk slechts één apparaat gebruiken, maar er duiken extra mogelijkheden op als je twee of meer in huis haalt. 

Bij de meeste multiroom-fabrikanten vind je niet alleen draadloze speakers. De meerderheid biedt ook soundbars en losse versterkers. Dat is heel handig. Zo kun je echt per kamer een pasende audio-oplossing kiezen. In de woonkamer bij de tv is een fraaie Dolby Atmos-soundbar bijvoorbeeld een betere keuze dan een kleine draadloze speaker. In de badkamer is een waterdicht model dan weer wellicht een beter idee dan een audiofielere multiroom-versterker met twee hifi-speakers. 

Bij de meeste multiroom-systemen kun je veel speakers in een huis plaatsen. Bij Sonos kun je tot 32 toestellen in één woning hebben. Bij andere merken zelfs meer. Al moet je daarbij misschien wel sommige apparaten met een kabel aansluiten. 

Veel muziek, maar (te) weinig speakers?

Breid je multiroom-systeem dan snel uit!

Er zijn ook hifi- en surroundapparaten die multiroom-functies ingebouwd hebben. Denk bijvoorbeeld aan stereoversterkers waar je eigen luidsprekers aan hangt of een AV-receiver die een grootse thuisbioscoop aanstuurt. Zo kun je in bepaalde ruimtes inzetten op de allerbeste beleving, terwijl je in andere kamers waar je eerder muziek als achtergrondgeluid afspeelt draadloze speakers plaatsen.

Welke eigenschappen heeft een multiroom-toestel?

We gaan het uitgebreider hebben over wat specifieke merken bieden, zoals Sonos of Denon. Maar er is een aantal eigenschappen dat je nagenoeg altijd tegenkomt:

  1. Je bedient alles via één app.

  2. Draadloze speakers kunnen solo spelen. Maar wanneer je dat wilt, zet je meerdere toestellen in één groep. Voor een feestje bijvoorbeeld, of de lenteschoonmaak. Ze spelen dan synchroon muziek af.

  3. Je kunt in elke kamer iets anders afspelen. Zo kun jij koken met een leuke playlist, terwijl je dochter in haar kamer luistert naar Taylor Swift.

  4. Er zijn meerdere modellen die je kunt combineren zoals je wilt. Een kleine speaker in de keuken, twee grote in de woonkamer? Dat kan. Uit welke audiotoestellen en speakers je kunt kiezen, hangt van het merkaanbod af. Je kunt ook altijd stapsgewijs uitbreiden.

  5. Bij draadloze speakers is er meestal een klein, middelgroot en groot model. Die formaten komen overeen met de grootte van de kamers waarin ze best presteren.

  6. Je speelt in de eerste plaats muziek via een streamingdienst als Spotify af. Internetradio en het afspelen van eigen bestanden kan ook. Daarnaast heb je soms andere opties, zoals het afspelen van geluid van tv of een aangesloten platenspeler. Je kunt het ook doorsturen naar speakers in andere kamers.

Bij de meeste multiroom-systemen kun je twee dezelfde speakers combineren in één stereopaar. Daarna verschijnen ze als een virtuele speaker, maar speelt één speaker het linkerkanaal af en de andere speaker het rechterkanaal. Een stereopaar laat muziek veel beter klinken.

De app is belangrijk

We zetten in het lijstje niet toevallig de app op de eerste plaats. Multiroom-producten zijn namelijk iets complexer dan een simpele bluetooth-luidspreker. Je kunt er meer mee en je hebt ook meer opties. Dat zou kunnen leiden tot een complexe bediening. Maar de bedoeling van een (goed) multiroom-systeem is dat iedereen in het gezin moeiteloos zijn of haar muziek kan afspelen. Een heldere app die je tiener maar ook opa kan gebruiken, is dus onmisbaar.  

In een multiroom-app doe je alles: het volume regelen, muziek zoeken en selecteren, playlists aanmaken en speakers groeperen. Je kunt meestal ook het geluid aanpassen via een equalizer. Afhankelijk van het toestel zijn er soms wat extra opties. Via de app zul je af en toe updates moeten installeren. Multiroom-toestellen draaien nu eenmaal veel software. 

Heel wat multiroom-speakers ondersteunen ook stembediening via Google Assistant, Amazon Alexa of Siri van Apple. Compatibele toestellen hebben dan een microfoon ingebouwd. Die kun je wel altijd uitschakelen. 

Sonos en zijn rivalen

Als je bij multiroom spontaan denkt aan Sonos, dan heb je helemaal gelijk. Dit merk is bij uitstek de grote naam op vlak van draadloze speakers die je kunt groeperen. Het is de marktleider met heel veel ervaring qua software en hardware. 

Maar er zijn zeker ook andere merken die alternatieven aanbieden. Yamaha of HEOS (Denon/Marantz) bijvoorbeeld, die net als Sonos meerdere speakers en audiotoestellen aanbieden die binnen het merk perfect samenwerken. Bij hen vind je Denon Home-draadloze speakers, maar ook veel audiotoestellen met HEOS ingebouwd.

Bij Yamaha vind je dan weer MusicCast. Ook dit Japanse merk heeft enkele draadloze speakers die alleen een stopcontact nodig hebben. Maar ze hebben nog veel meer hifi- en surroundapparaten met MusicCast ingebouwd. Yamaha biedt zelfs een piano aan die autonoom muziek kan spelen en die je kunt bedienen vanuit de MusicCast-app.

Daarnaast heb je BluOS, multiroom-software die je bij verschillende audiomerken terugvindt. Er zijn Bluesound-speakers en -soundbars, vergelijkbaar met wat Sonos biedt. Die kun je combineren met hifi-apparaten en grote versterkte hifi-speakers van DALI, Monitor Audio, NAD, PSB en Roksan. Er zijn zelfs heel high-endtoestellen van vele duizenden euro’s bij. 

Multiroom vs AirPlay 2 en Chromecast

Met AirPlay 2 van Apple en Chromecast van Google kun je ook ad hoc speakers groeperen en synchroon muziek laten spelen. Daarbij kun je probleemloos speakers van verschillende merken combineren. Een speaker van Bang & Olufsen in één groep stoppen met eentje van Bose? Dat kan met deze twee opties. AirPlay 2 bedien je via je iPhone, iPad of je Mac. Via Android kan het niet.

Veel multiroom-toestellen zijn eveneens compatibel met AirPlay 2. Je kunt dus zo’n speaker via de AirPlay-menu samenvoegen met een toestel van een heel ander merk. Dit doen met een Chromecast is dan weer zeldzamer, vanwege eisen die Google oplegt.

Er bestaat echter een groot verschil tussen AirPlay 2 en Chromecast enerzijds en multiroom-systemen zoals Sonos of HEOS anderzijds. Die laatste zijn helemaal ingebouwd in het audiotoestel. Daardoor kun je bijvoorbeeld het tv-geluid dat afspeelt op een Sonos-soundbar doorsturen naar een Sonos-speaker in de keuken. Dat is handig om die voetbalwedstrijd te blijven volgen. Of als je een Yamaha- of Denon-apparaat koopt met ingebouwde cd-speler, kun je het schijfje ook laten horen op de speakers op het terras. Bij de Apple- of Google-software kan dat niet. Je kunt enkel geluid afkomstig van een app (zoals van een streamingdienst) naar gegroepeerde speakers sturen. 

Je tv en multiroom-speakers

Multiroom-speakers spelen niet alleen muziek af. De meeste merken bieden ook soundbars aan die passen in een multiroom-systeem. Deze soundbars kun je ook gewoon zo gebruiken, als losse tv-geluidsoplossing.  Soms zit er ook een versterker met een HDMI-ingang in het assortiment. Bij Denon, Marantz, NAD en Yamaha vind je zelfs geavanceerde AV-receivers met veel ingangen voor consoles en Blu-rayspelers.

Multiroom-platformen sturen altijd stereogeluid door. Bekijk je een Netflix-film met Dolby Atmos-geluid die wordt afgespeeld op een multiroom-toestel? Dan kun je het geluid niet doorsturen. Maar die voetbalwedstrijd in stereo lukt wel.

Veeleisende filmliefhebbers krijgen bij soundbars die passen in multiroom-systemen nog een leuke optie. Je kunt deze toestellen desgewenst aanvullen met twee draadloze speakers die je achteraan plaatst en/of een draadloze subwoofer. Zo kun je een echte surroundopstelling bouwen waarbij je omhuld wordt door het filmgeluid.