Koptelefoons en oortjes voor sporters

© Natallia - stock.adobe.com

Koptelefoons en oortjes voor sporters

Geplaatst: 12 april 2023 - 12:01

Aangepast: 19 juni 2024 - 10:37

Jamie Biesemans

Muziek helpt je beter presteren tijdens het sporten, en die zware work-out wordt er sowieso een stuk aangenamer door. We raden aan om tijdens dergelijke inspanningen voor oordoppen of een koptelefoon te kiezen die speciaal is gemaakt om bij het sporten te dragen.

Meld je aan voor het Koptelefoonwijzer Eindrapport 2024

Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl Koptelefoonwijzer-resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl nieuwsbrief.

Sporten met een opzwepende playlist of in alle stilte lijden? Tja, dan is de keuze snel gemaakt natuurlijk. Met de juiste tracks werk je jezelf toch soepeler door de taaiste momenten op de crosstrainer. Nu nog een manier vinden om naar je muziek te luisteren!

Er zijn gelukkig allerlei hoofdtelefoons en oortjes die ontworpen zijn om bij het sporten te gebruiken. Deze toestellen zijn op verschillende vlakken aangepast ten opzichte van gewone hoofdtelefoons. Denk dan bijvoorbeeld aan een betere bescherming tegen vocht. Je zweet nu eenmaal tijdens het sporten. En als je buiten jogt of fiets, kom je weleens in een regenbui terecht. Modellen die je onder de kraan kunt wassen zijn daarom ook echt wel handig.

Sportdopjes nodig?

Kijk hier voor de ideale oplossing voor jouw oren!

Een ongeluk is snel gebeurd, zeker bij een intense sportactiviteit. Daarom zijn sporthoofdtelefoons en -oortjes vaak ook schokbestendig. Ze kunnen tegen een stootje, zodat een tranendal je bespaard blijft als bijvoorbeeld een oortje tijdens het mountainbiken uitvalt. 

Je merkt het misschien al: we spreken van hooftelefoons en van oortjes. Vooral die laatste zijn populair. Oordoppen zijn nu eenmaal kleiner, lichter en makkelijk in de sporttas mee te nemen. Door hun beperkte formaat bedekken ze minder van je hoofd, waardoor je het ook niet zo snel warm krijgt. En dat is wel zo prettig tijdens het sporten. 

Jabra-sportoortjes in felgeel en met oorhaken.

Dankzij een zachte haakconstructie blijven deze sportoortjes beter zitten.

Sportoortjes zijn vaak voorzien van extra's die zorgen voor een stabiele pasvorm. Niets is zo irritant tijdens een work-out als een paar oortjes die uitvallen, toch? Vaak zie je daarom sportoordoppen met een zachte haak achter het oor en/of vleugels die de toestellen beter in de oorschelp klemmen. Losse buds die in je oorschelp liggen zijn wat dat betreft minder handig in de sportschool.

Met of zonder kabel?

 Een hoofdtelefoon of oordoppen met of zonder kabel? Eigenlijk is dat helemaal geen moeilijke keuze. Over het algemeen zijn oordoppen de beste optie. Met name true wireless (TWS)-oortjes of draadloze oordoppen zijn terecht populair in de gym. Ze hebben geen kabels en zijn extreem licht – twee eigenschappen die je als sporter vast op prijs stelt. Je moet wel even op zoek naar een model dat goed in je oren blijft zitten als je veel beweegt, maar daarna kun je in alle comfort naar muziek luisteren terwijl je sit-ups doet. Kleine oordoppen kun je ook makkelijker dragen met een helm bij het fietsen of skiën.

Vrouw met WFSP800N sportoortjes van Sony.

Toch zijn er soms situaties waarbij zo’n TWS niet de beste keuze is. Om te beginnen zijn draadloze oordoppen die écht goed tegen zweet en neerslag kunnen relatief zeldzaam. Ze bestaan echter wel, ook in sportuitvoeringen die je onder de kraan kunt afwassen. Maar niet elk toestel – en zeker niet de hippe versies voor onderweg – is echt bestand tegen een intense zweetsessie. Een kleiner probleem is dat veel TWS’en zijn voorzien van touchbediening, en ook die werkt niet altijd even goed met vochtige handen.

De batterijen in draadloze oordoppen gaan doorgaans vijf tot zes uur mee. Wellicht volstaat dat voor je dagelijks bezoek aan de sportschool, maar voor bijvoorbeeld een uitgebreide sessie op de racefiets of een zware trekkingtocht kan het net te weinig zijn. In zo’n geval is een in-ear-model met een band achter je nek misschien beter. Bekabelde oortjes vind je wellicht ook praktischer bij langdurige buitensporten, zoals verre tochten op de gravelbike. Zeker als je smartphone ook fungeert als navigatie en je de batterij van je telefoon wilt sparen. Het streamen van muziek via bluetooth is namelijk eveneens een aanslag op de accu.

Smartphone of speler?

Als het gaat om de muziekbron grijpt bijna iedereen naar de smartphone. Die heb je nu eenmaal altijd bij je en via apps als Spotify en Apple Music vind je altijd een gepaste playlist voor je fitnesssessie. Als je echt vaak met je smartphone wilt gaan sporten, is het slim om een telefoon te kiezen die water- en schokbestendig is. Sowieso is een case of hoes die geschikt is voor jouw (buiten)sportactiviteit een slim idee.

Sandisk-muziekspeler die tijdens het lopen op de arm wordt gedragen.

Je kunt echter ook kiezen voor een losse muziekspeler (ook wel DAP of digital audio player genoemd). Zo’n toestel is puur gericht op het afspelen van muziek, of dat nu jouw eigen muziekbestanden zijn of (bij sommige modellen) via dezelfde streaming-apps. Je krijgt echter geen meldingen binnen om je af te leiden en de accuduur is doorgaans beter. Er zijn zelfs goedkope spelers die schokbestendig en heel licht zijn uitgevoerd, zodat je ze aan je arm of gordel kunt dragen.  

Voor speciale sporten

Naast de ‘gewone’ sporthoofdtelefoon of -oortjes zijn er diverse heel bijzondere oplossingen om sportief naar muziek te luisteren. Voor prestatiefietsers zijn er bijvoorbeeld slimme helmen die zijn uitgevoerd met kleine speakers, onder meer bij Livall. Een merk als Aleck of Giro produceert dan weer speciale koptelefoons die je kunt plaatsen op de buitenkant van een skihelm.

Sony Walkman-sportoordoppen gedragen door een man in de zee.

© Bradford Bird

Zwemmers vinden bij merken als Sony en Shokz hoofdtelefoons die mee in het zwembad mogen. Het zijn eigenlijk volledige muzieksystemen met een ingebouwde speler. Daarmee hoef je je smartphone niet langer aan de rand van het zwembad achter te laten.  

Een bijzondere techniek zijn hoofdtelefoons die werken via bone-conduction. Ze sturen geluid niet via je oren, maar via je schedel. Je oren blijven dus vrij terwijl muziek toch verrassend goed klinkt. Dat kan bij sporten waarbij je alert moet blijven heel praktisch zijn. 

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten