Koptelefoons met draad? Die zijn zo slecht nog niet...
Veel mensen hebben die lompe koptelefoon met zo'n lang snoer inmiddels ingeruild voor de vrijheid van een headset of oordopjes met bluetooth. En dat terwijl die ouderwetse hoofdtelefoon lang zo slecht nog niet is. We leggen uit waarom.
Een koptelefoon met snoer heeft namelijk aan aantal voordelen ten opzichte van draadloze varianten. We zetten ze hieronder op een rijtje en leggen ze verder uit in het artikel.
-
Je hebt geen gedoe met storingen in de verbinding
-
Je hoeft je geen zorgen te maken over oordopjes die zoekraken
-
Soms zit er nog een vertraging op de lijn (video's en games)
-
Bedrade koptelefoons werken vaak gewoon meteen
-
De audiokwaliteit kan beter zijn
-
Ook interessant: 🎧 De 5 belangrijkste functies van een nieuwe koptelefoon
We snappen het. Het kan echt heel verleidelijk zijn om iets te veel geld uit te geven aan een goede set draadloze oordopjes of een bluetooth-koptelefoon. Bovendien hebben veel muziekliefhebbers dat al gedaan. Toch zien we ondertussen een omslag. Niet alleen als we om ons heen kijken, maar ook als we ons eigen gedrag zien. Als het even kan (en het kan helaas niet altijd) pakken we er een bedrade headset bij. Dat doen we tijdens online meetings, gamingsessies en natuurlijk voor het muziek luisteren. Dat is met name te danken aan de volgende eigenschappen.
Op zoek naar een mooie bedrade koptelefoon?
Bekijk hier de nieuwste modellen voor de beste prijs!
Geen storingen meer
Het eerste type headset dat bij ondergetekende werd ingewisseld, is de draadloze gamingheadset. PlayStation en Xbox bieden hun eigen protocollen aan, maar geen van de verbindingen werkt zonder storingen. En dat merken we ook op apparaten met bluetooth. Je moet maar net je hand voor je gezicht houden en de verbinding valt weg. Bovendien kan een draadloze koptelefoon verbinding maken met een ander verbonden apparaat in de buurt, en dan hoor je helemaal niets meer. Een bedrade headset sluit je aan en werkt gewoon. Zonder gedoe of storing.
Je bent niets meer kwijt
Een bedrade koptelefoon is daarnaast lekker groot, waardoor je echt je best moet doen om 'm kwijt te raken. Het kan zijn dat je hem nog in een tas had zitten, maar dan nog is de kans groot dat je hem snel terugvindt. Draadloze oordopjes raken echter al snel zoek. Niet alleen in huis, als je ze ergens neerlegt en ze van een tafel rollen. Maar we hebben ook weleens gehad dat een oordopje uit een oor vloog tijdens het fietsen, zo de bosjes in. Dat setje was daarna onbruikbaar. We hopen dat de kaboutertjes in de struiken ervan hebben kunnen genieten.
Geen vertraging op de lijn
Hoewel fabrikanten er alles aan doen om vertragingen te minimaliseren, komt het toch nog geregeld voor dat er tijdens het gamen of het bekijken van een video een audiovertraging optreedt. Het gaat vaak om milliseconden, maar als je de knal later hoort dan verwacht, of monden bewegen niet synchroon met wat er gezegd wordt, dan is dat heel irritant. Met een bedrade koptelefoon hebben we gemerkt dat audio en beeld altijd gelijk lopen. Als je alleen muziek of podcasts beluistert, dan is dit voordeel vanzelfsprekend minder groot.
De prijs van vooruitgang? Helaas worden veel smartphones de laatste jaren uitgebracht zonder koptelefoonpoort. Een verloopstukje kan dan uitkomst bieden, maar dan heb je er soms wel een nodig die digitale audio omzet. En dat kan al snel in de kosten lopen. Tablets, laptops, beeldschermen, handhelds en gamecontrollers hebben vaak nog wel een audiojack voor een bedrade koptelefoon.
Ze werken gewoon meteen
Een ander belangrijk aspect is dat een bedrade koptelefoon gewoon meteen werkt. Je pakt hem erbij, stopt de kabel erin en kunt meteen beginnen met luisteren – wat je ook wilt doen. Bij een bluetooth-headset of draadloze oordopjes kan het gebeuren dat de accu leeg is, of dat je hem vergeten bent op te laden. Misschien zaten de oordopjes niet helemaal strak in het oplaaddoosje; dan kun je scherp zijn op het opladen, maar dan werken ze nog steeds niet. Om nog maar te zwijgen over al die e-waste die we genereren door al die accuproducten.
©Wesley Akkerman
Betere audiokwaliteit
En dan komen we aan bij het belangrijkste punt voor veel luisteraars: bedrade koptelefoons bieden vaak een betere audiokwaliteit aan. Als je luistert naar mp3-bestanden, of naar een vergelijkbare kwaliteit van menig muziekstreamingdienst, dan merk je geen verschil. Maar als je wav-, alac- of flac-bestanden gebruikt, of een abonnement hebt op diensten als Qobuz of Tidal, dan hoor je echt een kwalitatief verschil. Muziek klinkt dan minder afgemeten, scherp of oppervlakkig. Je hoeft niet per se een goed getraind oor te hebben om dat te horen.
Dat gezegd wordt de audiokwaliteit van draadloze koptelefoons en oordoppen wel steeds beter, waardoor het verschil kleiner wordt. Maar eerlijk is eerlijk: met een bedrade koptelefoon haal je simpelweg meer uit je beleving van muziek, films en videogames.