ID.nl logo
AirPod laadt niet op? Zo los je dat op!
Huis

AirPod laadt niet op? Zo los je dat op!

Soms gebeurt het dat een van je AirPods niet goed oplaadt, terwijl met het andere oordopje niets aan de hand is of lijkt te zijn. Maar hoe kun je zoiets nou oplossen? Dan leggen we uit in dit uitgebreide artikel.

De AirPods van Apple worden doorgaans gezien als prima klinkende en gebruiksvriendelijke oordoppen. Maar dat betekent niet dat er nooit iets mis mee is. Wat moet je bijvoorbeeld doen als een van de twee oordopjes niet meer oplaadt?

  • Check of de accu van de oplaadcase wel genoeg stroom heeft
  • Check of de contactpunten in de case of van de AirPod niet vies of beschadigd zijn
  • Onthoud dat de case altijd minimaal 10 procent energie nodig heeft om goed te kunnen functioneren

Meld je aan voor het Koptelefoonwijzer Eindrapport 2024

Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl Koptelefoonwijzer-resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl nieuwsbrief.

Over het algemeen zijn AirPods-eigenaars dik tevreden over de kwaliteit van de oordoppen. Ze vinden bijvoorbeeld dat ze comfortabel zitten en goed klinken, en dat de integratie met iOS ze ook zeer toegankelijk maakt. Maar toch gaat er ook nog weleens wat mis. De AirPods kunnen dan geen verbinding met de iPhone maken of niet meer goed opladen. En in sommige gevallen geldt dat laatste dan maar voor één AirPod. In dit artikel leggen we je uit hoe je dan het best te werk kunt gaan en presenteren we bovendien nog een back-upoptie.

AirPods en oplaadcase: de batterijstatus

De AirPods opladen is geen ingewikkeld proces. In principe hoef je ze daar alleen maar voor in de oplaadcase te stoppen. Die houder heeft een accu die beide AirPods een paar keer kan opladen. Maar dan wel alleen zolang de case is voorzien van voldoende energie. Je kunt de oplaadcase meestal op twee manieren opladen: draadloos of met een kabel (dat verschilt per model, dus pak vooral de handleiding erbij). Zorg er altijd voor dat de case genoeg stroom heeft, zodat je AirPods niet zonder komen te zitten.

Als je de oplaadcase samen met de AirPods aan een iPhone koppelt, kun je de batterijstatus controleren. Je pakt er dan je iPhone (of een gekoppelde iPad) bij en opent de case. Zorg ervoor dat beide AirPods erin zitten. Na een paar seconden zie je de accustatus in beeld verschijnen. In iOS is daarnaast een Batterijen-widget beschikbaar waarmee je de batterijstatus kunt aflezen. Dat werkt alleen als er minimaal één AirPod in de houder zit. Mocht een AirPod een lage accustatus hebben, dan krijg je daar een melding van. Dat gebeurt bij 20, 10 en 5 procent.

🎧 TIP! Neem ook vooral de officiële pagina van Apple eens door, waar je meer leest over de verschillende soorten AirPods van het bedrijf. Daar lees je bijvoorbeeld meer over Geoptimaliseerd opladen.

Een van de AirPods laadt niet op, en nu?

Het kan zijn dat je die melding wel erg vaak krijgt. Of dat je ziet dat één AirPod niet meer oplaadt. Dat kan verschillende oorzaken hebben. Denk dan aan een vies of kapot contactpunt. Mogelijk helpt het om het contactpunt even schoon te maken met isopropanol door een kleine hoeveelheid op een wattenstaafje aan te brengen en zachtjes te vegen. Helpt dat niet, dan is er mogelijk iets anders aan de hand. Maar je hoeft nog niet meteen contact op te nemen met de klantenservice van Apple, aangezien er nog twee andere oplossingen zijn die kunnen werken.

Over het algemeen kunnen de onderstaande stappen je helpen.

  • Controleer of de oplaadcase volledig opgeladen is. Zorg ervoor dat er altijd minimaal 10 procent energie aanwezig is.

  • Stop beide AirPods nu in de case, doe het klepje dicht en laat ze daar minimaal 30 seconden zitten.

  • Houd de oplaadcase nu naast een gekoppelde iPhone en doe het klepje open.

  • Controleer de batterijstatus van je AirPods.

  • Stop de oordoppen nu in je oor en speel wat muziek af om te controleren of ze nog correct werken.

Merk je dat je na het uitvoeren van deze stappen nog steeds problemen hebt met het opladen, dan moeten we een rigoureuzere stap ondernemen: de AirPods resetten. Dat doe je als volgt:

  • Stop de AirPods in de oplaadcase en doe het dekseltje dicht.

  • Wacht 30 seconden.

  • Open de oplaadcase en stop de AirPods in je oren.

  • Ga naar Instellingen > Bluetooth. Of ga naar Instellingen > (jouw AirPods).

  • Als je jouw AirPods ziet staan, tik je op de infoknop. Tik op Vergeet dit apparaat en bevestig je keuze.

  • Staan je AirPods daar niet? Ga dan verder met dit stappenplan.

  • Plaats de AirPods in de oplaadcase en laat het deksel open.

  • Houd de configuratieknop aan de achterkant van de oplaadcase ongeveer 15 seconden ingedrukt. Het statuslampje voorop zal oranje en daarna wit knipperen.

  • Koppel de AirPods opnieuw door ze in de case naast je iPhone of iPad te leggen. Volg de stappen op het scherm van het apparaat.

Onthoud dat wanneer je de AirPods reset, je alle persoonlijke instellingen kwijtraakt. Dit is dus een soort laatste redmiddel. Mocht ook dit het probleem niet oplossen, neem dan contact op met Apple.

▼ Volgende artikel
Zo gebruik je Google Maps voor live inzicht in files
© PixieMe - stock.adobe.com
Huis

Zo gebruik je Google Maps voor live inzicht in files

Wie regelmatig reist of naar zijn werk pendelt, vertrouwt waarschijnlijk op Google Maps. Niet voor niets hebben veel mensen het navigatiesysteem van hun auto verruild voor deze gratis app. De app beschikt over een set tools om je trip vlot te laten verlopen. Zo kun je bijvoorbeeld heel eenvoudig de verkeersdrukte volgen.

In dit korte artikel laten we zien hoe je de verkeerslaag in Google Maps gebruikt:

  • Stel je route in en schakel de verkeerslaag in via het lagenmenu
  • Bekijk de actuele verkeersdrukte aan de hand van kleuren op de kaart
  • Ontvang meldingen over verkeersdrukte bij opgeslagen locaties

Ook interessant om te lezen: Dit zijn de 4 beste alternatieven voor Google Maps

De laag Verkeer

Open Google Maps op je smartphone en geef het vertrekpunt en de bestemming in. Daarna tik je onderaan op Route. Boven de kaart kies je de manier hoe je je verplaatst: auto, tram, metro, te voet of per fiets. Onderaan de kaart lees je alvast de afstand en de reistijd. Tik daarna op het pictogram Lagen in de rechterbovenhoek van het scherm. In de groep Kaartgegevens selecteer je Verkeer. Hierdoor wordt de verkeerslaag over de Google Maps-kaart gelegd. Verlaat het gedeelte Lagen door op het kruisje in de rechterbovenhoek te tikken.

Op de kaart worden de wegen ingekleurd op basis van de actuele verkeersdichtheid. Groen betekent dat je op een normaal tempo kunt rijden. Oranje staat voor langzaam rijdend verkeer en rood betekent dat het verkeer stilstaat. Niet tevreden met de route die Google Maps heeft geselecteerd? Bekijk dan alle alternatieve routes die als grijze lijnen op het scherm worden weergegeven. Tik op een van de opties om een ​​alternatieve route te selecteren.

De verkeersdrukte wordt met kleuren weergegeven.

Google Maps in de auto gebruiken?

Dan is een telefoonhouder een must

Live verkeer

Op de computer open je de webbrowser en surf je naar Google Maps. Weer zoek je de bestemming, zodat Maps de route tevoorschijn kan halen. Daarna beweeg je de muisaanwijzer over het pictogram Lagen linksonder. Klik op de laag met het label Verkeer. Opnieuw zal Google de wegen inkleuren volgens verkeersdrukte. Je kunt de weergave Live verkeer in- en uitschakelen door op de schakelaar in het onderste deel van het scherm te klikken.

Op de computer kun je de weergave Live verkeer in- en uitschakelen.

Meldingen ontvangen

Het is mogelijk om van Google Maps meldingen te ontvangen wanneer er drukte ontstaat in de buurt van een locatie die je in Maps hebt opgeslagen. Hiervoor tik je rechtsboven op het pictogram van je Google-account. Daarna kies je Instellingen en dan Meldingen. Op de iPhone controleer je of het schuifje bij Plaatsen en evenementen aanstaat. Op een Android-apparaat tik je bij Navigeren / Verkeer bij nabije evenementen op Aan of Alleen in de app.

Wil je verkeersupdates ontvangen over plaatsen die je hebt opgeslagen?

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Een op drie gemeenten staat opladen elektrische auto over stoep toe
© alpegor - stock.adobe.com
Mobiliteit

Een op drie gemeenten staat opladen elektrische auto over stoep toe

In Nederland is elektrisch rijden het voordeligst als je je auto thuis kunt opladen met eigen stroom, bijvoorbeeld van zonnepanelen. Maar dan moet je wel een eigen oprit hebben of van de gemeente toestemming krijgen om een laadkabel over de stoep te leggen. Uit onderzoek van energiebedrijf Zonneplan blijkt dat slechts een op de drie gemeenten dit toestaat.

Je auto voor de deur opladen met je eigen stekker kan op verschillende manieren: met een kabelmat, speciale kabelgoottegels of een laadarm die over de stoep hangt. De laatstgenoemde optie wordt alleen toegestaan in Haarlem en Zuidplas. Kabelgoottegels, waarbij de laadkabel verzonken ligt in de stoep, zijn het populairst - een kwart van de gemeenten experimenteert hiermee of heeft dit in het verleden gedaan. Het gebruik van een kabelmat is de meest toegankelijke oplossing, wat in 27 gemeenten (8 procent) is toegestaan.

Bron: Zonneplan

Vooral in de Randstad, Zeeland en Noord-Brabant zijn gemeenten flexibeler wat betreft het opladen over de stoep. In Drenthe, Groningen en Limburg is dit vrijwel nergens toegestaan, al hebben woningen daar vaker een eigen oprit.

Momenteel beschikt één op de twaalf Nederlandse huishoudens (8 procent) over een eigen laadpaal. Dit percentage is het hoogst in de gemeente Laren, waar bijna een derde van de huizen een laadvoorziening heeft. Ook in Rozendaal, Blaricum, Bloemendaal, Bergen en Oostzaan ligt dit percentage boven de 20 procent. Financiële middelen lijken een grotere rol te spelen bij het aanschaffen van een elektrische auto dan de fysieke ruimte voor een laadpaal.

"Het voordeel van thuis kunnen opladen ten opzichte van de openbare laadpaal is aanzienlijk," licht Zonneplan toe. Bij een gemiddeld jaarkilometrage van 18.200 kilometer en een verbruik van 187 Wattuur per kilometer betaal je aan een openbare laadpaal ongeveer 1530 euro per jaar, uitgaande van een gemiddeld tarief van 45 cent per kWh.

Thuisladen is merkbaar voordeliger. Met een vast of variabel contract komt het gemiddelde tarief momenteel op 28 cent per kWh, wat neerkomt op 952 euro per jaar. EV-rijders met een dynamisch contract betaalden bij Zonneplan de afgelopen twaalf maanden gemiddeld 22 cent per kWh, wat resulteert in een jaarlijkse kostenpost van 748 euro. Bovendien hebben veel thuisladende elektrische rijders zonnepanelen, waardoor ze een groot deel van het jaar gratis kunnen laden.

Kosten

De mogelijkheden voor het opladen van een elektrische auto via de stoep zijn afhankelijk van het beleid van de gemeente waarin je woont. De kosten voor thuisladen variëren tussen de 748 en 952 euro per jaar, afhankelijk van je energiecontract, terwijl opladen aan een openbare laadpaal gemiddeld 1530 euro per jaar kost.

Vraag een offerte aan voor thuisbatterij: