3 fouten die (bijna) iedereen maakt met draadloze oordopjes

© Philips

3 fouten die (bijna) iedereen maakt met draadloze oordopjes

Geplaatst: 5 januari 2024 - 09:31

Aangepast: 19 juni 2024 - 10:58

Wesley Akkerman

Duur, goedkoop, superklein of juist wat groter, met veel functies of heel basic: het aanbod aan draadloze oordopjes is enorm. Heel veel verschillen dus, maar tegelijkertijd zijn er ook behoorlijk wat overeenkomsten. Bijvoorbeeld in de manier waarop we ze gebruiken – en wat we daarbij fout doen. ID.nl zet de 3 grootste oordop-missers op een rijtje.

Lees ook: Welke draadloze oortjes passen bij mij?

Meld je aan voor het Koptelefoonwijzer Eindrapport 2024

Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl Koptelefoonwijzer-resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl nieuwsbrief.

Omdat er zo veel draadloze oordoppen bestaan, kan het best zijn dat je wel eens een functie over het hoofd ziet of dat je de oordoppen in kwestie op een verkeerde manier gebruikt. Meestal is dit geen al te groot probleem. Stel dat je altijd luistert met actieve ruisonderdrukking aan: het kan juist zijn dat je de geluidsweergave daardoor beter vindt klinken, en dan moet je dat vooral doen. Maar aan de andere kant kan die functie juist zorgen voor een wat modderig geluid, en dan kun je die optie dus maar beter spaarzaam gebruiken. Dat is slechts één voorbeeld.

Fout 1: De pasvormtest overslaan

De pasvormtest is een goed voorbeeld van een functie die niet op elke set oordopjes zit. Maar als deze functie wél aanwezig is, dan kan hij de ervaring behoorlijk verbeteren. Zo’n test gaat niet alleen over het vinden van de meest comfortabele dopjes voor jouw gehoorgang, het heeft ook te maken met de pasvorm. Want met een goed passende dop zorg je ook voor een betere afsluiting, waardoor er weinig tot geen geluid naar buiten lekt (en je dus optimaal hoort wat je zou moeten horen). Ook komt er daardoor minder geluid binnen – kortom, een goede pasvorm zorgt over het algemeen voor een betere passieve geluidsonderdrukking. En hoe beter de passieve geluidsonderdrukking, hoe beter de actieve variant.

Als we ons nog even focussen op dat comfort, dan kom je al gauw tot de conclusie dat te strak zittende oordoppen mettertijd pijn kunnen gaan doen, terwijl losse oordopjes op hun beurt weer gemakkelijk kunnen uitvallen. Mocht jouw setje draadloze oordoppen geleverd worden met meerdere siliconen dopjes, probeer ze dan in elk geval zelf even uit, en anders kan de bijbehorende app daar mogelijk bij helpen. Sommige dopjes zijn gemaakt van een soort memory foam, waardoor ze zich naar jouw gehoorgang aanpassen.

3 fouten die (bijna) iedereen maakt met draadloze oordopjes-41603307

© Natallia - stock.adobe.com

Draadloze oordopjes?

Kijk bijvoorbeeld eens

Fout 2: Actieve ruisonderdrukking altijd aan laten staan

Heel veel draadloze oordoppen leggen de nadruk op de kwaliteit van de actieve ruisonderdrukking. Geen gekke marketingstrategie, aangezien zo’n functie extreem waardevol kan zijn. Echter, dat betekent niet dat je die optie altijd aan moet hebben staan. De oortjes moeten dan constant het geluid van buiten weren en analyseren, wat enorm veel energie kost. Het reduceert de luistertijd behoorlijk, waardoor je vaker naar dat oplaaddoosje moet grijpen. Voor korte reizen in het ov is dat misschien een minder groot probleem, maar toch is dat iets waar je even scherp op moet zijn.

Een veld vol met Sony true wireless-oortjes in verschillende kleuren.

© Sony

Fout 3: Niet kijken naar de audio-instellingen

Wanneer je draadloze oordoppen koopt die audio in hogere kwaliteit ondersteunen, dan moet je er niet van uitgaan dat het setje meteen optimaal ingesteld is wanneer je het uit de doos haalt. Daarom is het altijd een goed idee om de bijbehorende app te downloaden, om te kijken of je de instellingen kunt of moet aanpassen. Binnen bijvoorbeeld Android kun je via de bluetoothinstellingen het product opzoeken en daar ook nog zaken aanpassen, zoals de audiocodec of het (de)activeren van het ruimtelijk geluid. Vertrouw er niet op dat de oordoppen dus meteen goed klinken.

Oordopjes ondersteunen vaak een verscheidenheid aan audiocodecs, die allemaal invloed hebben op de geluidskwaliteit. Zo heb je codecs als ldac, aptX Adaptive of Lossless Audio en natuurlijk SBC en AAC. De twee eerstgenoemde varianten verhogen de audiokwaliteit enorm; en als je dan toch een paar honderd euro uitgegeven hebt aan zo’n setje, dan zou het zonde zijn als je daar niet optimaal gebruik van maakt. Onderschat ook niet wat de invloed van de app van een muziekstreamingdienst is; check daarom ook daar de instellingen eens goed om te zien of je iets over het hoofd zag.

Lees ook: Beter geluid via je bluetooth-koptelefoon? Dit moet je weten over codecs

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten