Samsung Galaxy Watch 3 – oude hardware in nieuwe jas
De smartwatch heeft het niet gemakkelijk. Het apparaat heeft een hoog gadgetgehalte; leuk voor erbij, maar eigenlijk heb je zo’n ding heel niet nodig. We vallen alvast met de deur in huis: de Samsung Galaxy Watch 3 verandert niets aan dat beeld. Los daarvan doet het ding wat het moet doen. Echt ‘nieuw’ kunnen we de Watch 3 niet noemen.
De Samsung Galaxy Watch 3 is verkrijgbaar in twee formaten, namelijk 41 en 45 centimeter. In de marketing worden die centimeters gebruikt voor het aanduiden van het vrouwen- en mannenmodel, maar je zou die aanduiding ook kunnen interpreteren als mensen met een smalle of brede pols. Het apparaat heeft het robuuste design dat we herkennen van de andere Galaxy Watches die hiervoor uitkwamen. Een stevige kast waarin een rond en prachtig oled-scherm huisvest, voorzien van een draairing waarmee je door de interface kunt bladeren.
Toen die draairing voor het eerst het levenslicht zag, was het een prima toevoeging. Zo voorkom je immers dat je constant, voor elk wissewasje, met je vinger op het scherm zit. Nu hoeft dat alleen wanneer je iets wil bevestigen of ergens op wil tappen. Het idee van de draairing is zo goed dat we hem aanvankelijk missen op smartwatches die het zonder moeten doen. Daarnaast zijn er nog twee knoppen waarmee je snel terug of naar het thuisscherm gaat. Dat werkt (nog steeds) prima.
©PXimport
Zelfde processor, met geheugen
Als we kijken naar de hardware in de Samsung Galaxy Watch 3, dan komen we al snel tot de conclusie dat die voor het grootste deel overeenkomt met de Galaxy Watch Active 2. We zien hier dezelfde processor (Exynos 9110) en dezelfde grafische chip. Het scherm is ook even groot (1,4 inch) en heeft dezelfde resolutie (360 bij 360 pixels), waardoor de pixeldichtheid ook hetzelfde - en nog steeds heel hoog! – is, namelijk 364 pixels. De accu is met 340 mAh ook even groot. Plus: op beide modellen treffen we draadloos laden aan.
Verder is er dezelfde wifi-chip, dezelfde bluetooth-versie (versie 5.0) en is er wederom ondersteuning voor gps. Allemaal meer dan prima eigenschappen voor een smartwatch hoor, daar niet van, maar er is gewoon weinig nieuws onder de zon. De Samsung Galaxy Watch 3 heeft wel meer werkgeheugen (namelijk 1 GB) en opslagruimte (namelijk 8 GB). Door het extra werkgeheugen kan de smartwatch er langer mee doorgaan en door het extra opslaggeheugen kun je meer offline nummers opslaan en direct beluisteren vanaf je smartwatch.
©PXimport
Extra features en functies dan?
Omdat de Samsung Galaxy Watch 3 draait op Tizen OS, net zoals de Samsung Galaxy Watch Active 2, mogen we de standaard functies verwachten als het gaat om fitness en slaap. Op dit gebied is er eveneens geen onderscheid te bekennen tussen beide modellen. Tenminste, dat is niet helemaal waar. De Active 2 is met zijn kast van 40 millimeter compacter en lichter dan de kast van het 45mm-model dat we van de Galaxy Watch 3 testen. Daardoor voel je niet alleen dat je heel de dag dat ding om hebt, ook tijdens het slapen voelt het best irritant aan. We konden niet wennen aan het gewicht.
Enkele noemenswaardige functies van de Samsung Galaxy Watch 3 en zijn voorganger zijn de hartslagmeter, de ecg-sensor en de gps-chip, waardoor het apparaat dus prima dienstdoet als een fitnesstracker. Dat gaat vrijwel altijd goed. De smartwatch herkent wanneer je een bepaalde activiteit aan het doen bent. Dat gaat geheel automatisch, maar in de meeste gevallen doe je er goed aan dit handmatig in te stellen. Dan weet je niet alleen zeker dat hij de juiste oefening pakt (in een enkel geval gaat die daar nog wel eens mee de mist in), ook weet je dan zeker dat je de juiste workouttijd bijhoudt. Na je workout krijg je een overzicht te zien op je pols van de belangrijkste gegevens, maar je kunt ook alles rustig nalezen op je smartphone via de Samsung Health-app.
©PXimport
Vier verschillende applicaties
Over apps gesproken: wat we een beetje vervelende vinden aan het gebruik van de smartwatch, is dat je in feite wordt gedwongen om vier aparte apps op je smartphone te installeren. Zit je niet in het ecosysteem van Samsung (wat daar je reden ook voor mag zijn), dan is dat dus best een aanslag op je app-lade. Twee van de vier apps zijn plug-ins met een eigen app-icoon. Als die plug-ins nou geen eigen icoon zou hebben, voelt de irritatie al minder groot. Zeker in een tijd waarin we ook mentaal en digitaal gezonder willen leven (en daar horen nou eenmaal minder apps bij), is het vervelend dat we toch nog zo veel extra software moeten downloaden voordat we de Watch 3 kunnen gebruiken.
De twee apps die je kunt gebruiken voor het instellen van de Samsung Galaxy Watch 3 en het bijhouden van je sportprestaties, zijn gelukkig wel overzichtelijk en strak. Ze voldoen helemaal aan de eisen van het OneUI van Samsung. Dat is één van de weinige Android-softwareschillen die we kunnen waarderen, juist omdat alles zo netjes in beeld gebracht wordt.
©PXimport
Een grote herhalingsoefening
De Samsung Galaxy Watch 3 voelt aan als een grote herhalingsoefening. Dat betekent automatisch dat de positieve kanten van een smartwatch overgeheveld worden. Voor de smartwatches van Samsung, zeker in het hogere segment, geldt dat het scherm uitmuntend is. Je kunt altijd goed zien wat je moet zien, zelfs wanneer de zon erop schijnt. De kleuren zijn mooi en met de verschillende wijzerplaten personaliseer je dat schermpje gemakkelijk. En dan heb je natuurlijk nog veel applicaties die waarmee je je ervaring personaliseert.
Daarnaast helpt een smartwatch in het algemeen (of een fitnesstracker) met het in beweging blijven. Je krijgt gedurende dag herinneringen of even de benen te strekken. Ook word je gemotiveerd om meer uit je beweging te halen. Met verschillende grafieken krijg je inzicht in je prestaties en duur van de workout. Zo word je aangemoedigd om dagelijks een half uur te bewegen, gedurende je werkdag een keer per uur op te staan en om 300 calorieën extra te verbranden. Dat gaat vanzelf wanneer je al een uurtje per dag loopt en elk uur even een ommetje maakt. Desondanks is de motivatie meer dan welkom, of je nu een fervent sporter bent of niet. Het houdt je actief en daardoor blijf je scherp.
©PXimport
Samsung Galaxy Watch 3 – conclusie
Er is weinig nieuws onder de zon als we kijken naar de Samsung Galaxy Watch 3. Bovendien zijn de écht positieve punten ook niet specifiek aan de smartwatch gekoppeld. De vraag is in hoeverre dat een probleem voor je is. Is dit je eerste smartwatch ooit? Dan geldt voor jou waarschijnlijk de conclusie dat “de beste smartwatch nog beter gemaakt is”. Wordt dit je zoveelste van Samsung, dan mag je best een generatie overslaan, omdat er dus weinig redenen voor een upgrade zijn – zeker niet omdat de Active 2 nog een software-update gekregen heeft die veel dezelfde functies toevoegt.
Mocht je op zoek zijn naar een smartwatch waarmee je kunt sporten, dan kun je beter gaan voor de Samsung Galaxy Watch Active 2, of je nu Android of iOS gebruikt. Dat is letterlijk een smartwatch voor sporters, die compacter en slanker is (maar geen draairing heeft). De vraagprijs voor de Samsung Galaxy Watch 3 is wat ons betreft veel te veel als je kijkt naar wat je ervoor terugkrijgt – helemaal omdat de Active 2 voor ongeveer de helft van de prijs verkocht wordt.
In vergelijking met de Apple Watch SE en Series 5 en 6 doet de Galaxy Watch 3 het bijna even goed. In de basis lijken de slimme horloges op elkaar, maar de Apple Watch heeft veel meer intern geheugen gekregen, namelijk 32 GB. Luister je dus veel muziek via je smartwatch, bijvoorbeeld tijdens het sporten, dan kun je als iPhone-bezitter beter voor die optie gaan (los van de veel betere integratie, natuurlijk).
**Prijs** € 429,- (41 mm) en 459,- (45 mm) **Kleuren** Zilver, brons (41 mm) of zwart en zilver (45 mm) **OS** Tizen OS **Scherm** 1,4 inch AMOLED **Gewicht** 48,2 gram (41 mm) of 53,6 gram (45 m) **Afmetingen** 46,2 bij 45 bij 11,1 mm **Opslag** 8 GB **Batterij** 430 mAh **Connectiviteit** bluetooth, wifi, nfc, gps **Overig** Waterdicht, verwisselbare bandjes **Website** [www.samsung.com](https://www.samsung.com/nl/wearables/galaxy-watch-active/)
- Solide smartwatch
- Mooi, groot oled-scherm
- Tizen OS
- Wijkt weinig af van Active 2
- Heel duur
- Automatische workout zit er soms naast