Oppo Band 2 – laat je door hoepels springen

Oppo Band 2 – laat je door hoepels springen

Geplaatst: 20 december 2022 - 08:29

Wesley Akkerman

Het is nu ongeveer twee jaar geleden dat Oppo de eerste Band-fitnesstracker uitbracht. Eind 2022 verschijnt de opvolger in de vorm van de Oppo Band 2. De adviesprijs is niet heel hoog met 79 euro, maar kun je daar een degelijke fitnesstracking voor in huis halen? Dat antwoord geven we alvast: ja, dat kan. Maar waar je rekening mee moet houden, lees je in de Oppo Band 2 review.

7,0

Ons oordeel

Oppo Band 2

Pluspunten

Mooi amoled-scherm

Zit fijn om de pols

Veel trackfuncties

Accuduur

Minpunten

Tracking start niet automatisch voor gros modi

Kijkhoek van het scherm

Verplicht online profiel

Geen fysieke knop

Conclusie

Voor een prijs van minder dan tachtig euro mag je niet het onderste van de kan verwachten. Maar voor de Oppo Band 2 maakt de fabrikant wel een aantal opmerkelijke keuzes waar we vraagtekens bij plaatsen. Dat er concessies gedaan worden op het gebied van hardware is logisch op dit prijspunt, maar het gebrek aan zo’n fysieke knop weegt zwaar in de beoordeling van dit product. Helemaal omdat het gros van de activiteiten niet automatisch getrackt worden....
Lees meer

Wanneer je de Oppo Band 2 uit het kleine doosje haalt, dan vallen twee dingen op: wat ziet die fitnesstracker erg gaaf en strak uit, en: waarom zitten er geen knopjes op? We willen best begrijpen dat design dusdanig belangrijk is dat sommige onderdelen sneuvelen, maar vanaf het eerste moment voelt de Oppo Band 2 wat onpraktisch aan. De voorganger had ook al geen knop en het verschilt mogelijk per persoon of dit een probleem is of niet, maar een knop was best welkom geweest.

Geen fysieke knop

Al is het maar om de installatie wat gemakkelijker te laten verlopen. Je krijgt de Oppo Band 2 alleen aan door de oplaadkabel aan te sluiten en het apparaatje van stroom te voorzien. Daarna kun je hem instellen en uitschakelen via de software; maar fysieke knoppen genieten hier de voorkeur. Helemaal als de Band 2 niet meewerkt tijdens de installatie (wat bij ons het geval was) of het gebruik; dan is het maar wat handig dat je een back-up hebt in de vorm van een knop waarmee je kunt resetten.

Gelukkig vormde dit geen al te groot obstakel tijdens de testperiode. Want de Oppo Band 2 vertoonde geen keuren en deed precies wat het moest doen. Het apparaat trackte onze sportprestaties in de sportschool en hield ons heel de dag in de gaten. We kregen notificaties om op te staan, kregen aan het einde van de dag een soort statusrapport en konden constant checken hoe het zit met onze hartslag. Voor sommige functies moet je wel even in de gratis app duiken.

Oppo Band 2 – laat je door hoepels springen-24747286

De HeyTap Health-app

De continue hartslagcontrole staat namelijk standaard uitgeschakeld, om de batterijduur te verlengen. Oppo belooft een accuduur van ongeveer twee weken en dat redt het systeem net niet. Tenminste, op de manier waarop wij hem getest hebben. We hebben hem twee weken dagelijks gedragen, onze hartslag mee opgemeten en meegenomen naar de sportschool. Via de smartphonekoppeling kregen we ook notificaties binnen en synchroniseerden we onze data.

De HeyTap Health-app vraagt echter om ontzettend veel toestemmingen op je smartphone. Dat is nog niet zo gek, aangezien je die moet geven voor het doorsturen van notificaties. Maar we moesten ook een gebruikersovereenkomst ondertekenen en een online profiel aanmaken, anders is het apparaat onbruikbaar. Dat voelt toch wat dwingend en onprettig aan, zeker omdat soms helemaal niet duidelijk is wat de fabrikant met al die verzamelde gegevens doet.

Oppo Band 2 – laat je door hoepels springen-24747288

Aan de slag met de Oppo Band 2

De eerste stappen zetten met de Oppo Band 2 was dus wat moeizaam voor ons. Niet alleen vanwege de installatieproblemen (de Band 2 verscheen simpelweg niet binnen de app), maar ook vanwege dat verplichte online profiel. Maar als je je daar overheen kunt zetten, dan krijg je eigenlijk een fijn, goedwerkend product voorgeschoteld. De fitnesstracker is lekker licht en zit nooit in de weg tijdens het dragen. Daardoor draag je hem prima tijdens het sporten en zelfs het slapen.

De Oppo Band 2 kan twee activiteiten automatisch detecteren: wandelen en rennen. Zijn dat de sportactiviteiten waar je vaak mee bezig bent, dan hoef je hier dus niet naar om te kijken. Echter, voor andere sporters geldt dat ze de tracking handmatig moeten activeren. Niet gek voor een simpele tracker, maar mettertijd kan dat wel gaan irriteren. Helemaal als je vergeet de modus aan te zetten voordat je begint. Dan loop je dus wat gegevens mis, waar je juist naar op zoek was.

Ongeacht de activiteit krijg je na het sporten een overzicht te zien van je prestaties. Zowel op het scherpe en kleurrijke amoled-scherm van 1,1 inch als binnen de app zie je het aantal verbrande calorieën, de afgelegde afstand en bijvoorbeeld je bijgehouden hartslag. De kijkhoek van het kleine schermpje is niet heel breed helaas, dus je moet de tracker altijd goed voor je gezicht houden om alles goed af te kunnen lezen. Geen groot obstakel, maar ook iets om rekening mee te houden.

Oppo Band 2 – laat je door hoepels springen-24747285

Kleine berg aan handelingen

Verder is het opvallend dat Oppo adverteert met honderd verschillende sportmodi. Echter, standaard staan er slechts een handjevol modi op. Mis je dus bijvoorbeeld de sport die jij uitvoert, dan moet je die nog even handmatig toevoegen. Ook hier geldt: dit is geen groot probleem, maar zo vormt er wel een kleine berg aan handelingen die je moet uitvoeren om het apparaat optimaal te laten presteren. Gelukkig reageert de Band 2 wel snel op je aanrakingen en input.

En om nog even terug te komen op het gebrek aan die knop: die had ook voor het starten van het tracken gebruikt kunnen worden. De Oppo Band 2 vergt in bijna alle gevallen van de drager dat het tracken handmatig gestart moet worden. Nu moet je dat regelen door te vegen en te tappen over dat schermpje. Maar hoe fijn had het geweest als je een snelkoppeling kon maken onder een fysieke knop, waardoor je in één keer kon beginnen wanneer je eenmaal begint met sporten?

Oppo Band 2 – laat je door hoepels springen-24747284

Conclusie: Oppo Band 2 kopen?

Voor een prijs van minder dan tachtig euro mag je niet het onderste van de kan verwachten. Maar voor de Oppo Band 2 maakt de fabrikant wel een aantal opmerkelijke keuzes waar we vraagtekens bij plaatsen. Dat er concessies gedaan worden op het gebied van hardware is logisch op dit prijspunt, maar het gebrek aan zo’n fysieke knop weegt zwaar in de beoordeling van dit product. Helemaal omdat het gros van de activiteiten niet automatisch getrackt worden.

Maar eerlijk is eerlijk: voor deze prijs kom je niet snel een betere tracker tegen. De Oppo Band 2 doet precies wat het moet doen, al moet je dus wel door een aantal hoepels springen. Als je kijkt naar de prijs-kwaliteitverhouding, dan hebben we weinig te klagen. Maar er zijn dus wat kanttekeningen die het dagelijkse gebruik wat in de weg zitten. Gelukkig gaat de accu lekker lang mee en is de Band 2 ook weer snel opgeladen – reddende factoren die voor een positief resultaat zorgen.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten