ID.nl logo
Oppo brengt nieuwe smartband en setje oordoppen uit
Gezond leven

Oppo brengt nieuwe smartband en setje oordoppen uit

De Chinese fabrikant Oppo brengt de Band 2 en Enco Buds 2 uit in Nederland. Dit zijn respectievelijk een nieuwe fitnesstracker en setje oordoppen. Beide producten zijn per direct verkrijgbaar, maar in hoeverre verschillen ze van hun voorgangers?

Met een riant scherm van 1,57 inch lijkt de nieuwe fitnesstracker, of smartband, van Oppo meer op een langwerpige smartwatch. Dat amoled-scherm is tevens flink groter dan de vorige iteratie van dit model, dat ongeveer twee jaar geleden uitkwam. Dat scherm is 1,1-inch groot. De grootte van het scherm heeft natuurlijk ook invloed op de afmetingen van het apparaat; het model uit 2022 is een stuk groter dan de versie uit 2020. Voor het gebruik kan dat alleen maar positief uitpakken, aangezien je daardoor goed kan zien wat je op het scherm doet.

Specs doen ertoe

Voor dit soort apparaten geldt vaak dat de verschillen hem echt in de specificaties zitten. En dat merk je ook aan andere aspecten. Zo is ook de resolutie erop vooruitgegaan met 256 bij 402 pixels (ten opzichte van 126 bij 294 pixels). Aan de pixeldichtheid zul je het verschil echter niet merken. Het nieuwe model heeft een pixeldichtheid van 3002 per inch, terwijl het oude model beschikt over 290 pixels per inch. Dat is een te klein verschil om daadwerkelijk op te kunnen meten met het naakte oog, helemaal op het kleine scherm van de Oppo Band 2. Toch is het mooi meegenomen.

Met een maximale helderheid van 500 nits weet je dat je overdag altijd prima kunt zien wat er op dat schermpje op je pols gebeurt. Eén van de betere aanpassingen is de accu in de Oppo Band 2. Die beschikt nu over een vermogen van 200 mAh, terwijl de voorganger over 100 mAh beschikt. Een grotere accu is ook nodig met een groter scherm. De grote vraag is dan: heeft dat vermogen een positieve invloed op de gebruikersduur? Afgaande op wat Oppo nu vertelt is dat helaas niet het geval. Beide apparaten gaan “tot twee weken mee” op een volle accu.

Andere noemenswaardige verschillen zijn de toename in gewicht (33 gram ten opzichte van 21 gram) en de vele sportmodi. De Oppo Band 2 ondersteunt honderd verschillende modi waarmee je je sportprestaties bijhoudt, terwijl de eerste Band niet verder komt dan twaalf stuks. Dat is dus een gigantisch verschil dat, samen met dat grotere scherm en de accu, doorslaggevend kan zijn. Beide fitnesstrackers beschikken over een 6-assige bewegingssensor, evenals hartslag- en bloedzuurstofsensoren. Daarmee breng je verschillende facetten van sport aan het licht.

Nieuwe tennismodus en hardloopfuncties

De Oppo Band 2 beschikt onder meer over een nieuwe tennismodus die verschillende tennisslagen kan herkennen en vijf soorten gegevens kan registreren: slagen, racketzwaaien, duur van de tennissessie, hartslag en verbrandde calorieën. Ook zijn er verbeterde hardloopfunctionaliteiten, zoals hartslagmonitoring tijdens het hardlopen, cardiorespiratoire fitness (CRF)-evaluatie, suggesties voor de loopsnelheid en dertien hardloopcursussen. De professionele gegevenscontrole en waarschuwende meldingsuggesties helpen je veilig en efficiënt hard te lopen, zo luidt de belofte.

Tijdens het slapen controleert de band slaap, ontwaken, slaapduur, slaapfasen (diepe slaap en lichte slaap), REM-slaap (Rapid Eye Movement) en zuurstofgehalte in het bloed. Ook beoordeelt het apparaat het snurkrisico. Na het wakker worden, kun je je slaapkwaliteitsrapport en snurkrapport bekijken om je slaap beter te begrijpen. Opladen duurt overigens een uurtje, dan is de Oppo Band 2 volledig opgeladen. Heb je wat minder tijd? Dan kun je met vijf minuten de dag doorkomen, aldus Oppo. Dat soort dingen ontdekken we graag zelf, wanneer we aan de slag gaan met de review.

©Oppo

Oppo Enco Buds 2-oordoppen

Tot slot laat Oppo weten dat je vanaf nu ook de Oppo Enco Buds 2 kunt aanschaffen. Dit is een setje draadloze oordopjes met soft-tips, die beschikken over drivers van tien millimeter. Het Enco Live Stereo Sound Effect moet zorgen voor indrukwekkende bassen, heldere klanken en loepzuivere details. Ook is er een deep noise cancellation-functie die omgevingsgeluiden beperkt tot het minimum, waardoor je er prima mee moet kunnen bellen. De totale luistertijd bedraagt 28 uur en met tien minuten opladen kun je tot een uur lang gebruikmaken van de oordopjes.

Maar in hoeverre verschillen deze oordopjes in vergelijking met diens voorganger? Nou, amper, eigenlijk. Het design is het opmerkelijkste verschil. Dit keer koos Oppo voor oordopjes met een stam, zoals Apple altijd kiest met de AirPods. Ook zijn ze ongeveer zeven gram lichter. Het ip-certificaat is er vreemd genoeg op achteruit gegaan: van een ip54 naar een ipx4; de stofdichtheid is dus verdwenen (maar wellicht door het nieuwe design ook niet nodig). Verder gaat de accu in de case iets langer mee door het hogere vermogen van 460 mAh (ten opzichte van 400 mAh).

Prijzen en beschikbaarheid

De Oppo Band 2 is vanaf nu direct verkrijgbaar in de kleuren zwart en blauw bij onder andere Bol.com, de Oppo e-store en T-Mobile tegen een adviesprijs van 79 euro. De Oppo Enco Buds 2 is eveneens meteen te koop in de kleuren zwart en wit bij onder meer Bol.com, de Oppo e-store en T-Mobile tegen een adviesprijs van 59 euro.

▼ Volgende artikel
Magnetron kopen? Dit is waar je op moet letten
© grzymkiewicz
Huis

Magnetron kopen? Dit is waar je op moet letten

Een magnetron kiezen lijkt misschien eenvoudig, maar schijn bedriegt. Er zijn allerlei opties waarvoor je kunt kiezen. Ga je voor een simpele uitvoering of een model met uitgebreide functies? Hoe belangrijk zijn vermogen, inhoud en bediening? In dit artikel helpen we je stap voor stap bij het maken van de juiste keuze.

Om de voor jou beste magnetron te vinden, let je op de volgende punten:

  • Type magnetron
  • Functies
  • Inhoud
  • Vermogen
  • Draaiplateau
  • Bediening
  • Inbouw of vrijstaand

Lees ook: Deze functies kun je tegenkomen op een magnetron

Een belangrijke eerste keuze is het type magnetron. Er zijn twee hoofdvarianten: de solo magnetron en de combimagnetron.

Een solo magnetron is de meest eenvoudige uitvoering en geschikt voor mensen die vooral willen opwarmen of ontdooien. Een combimagnetron biedt meer mogelijkheden. Naast de standaard magnetronfunctie heeft dit type ook functies zoals een oven, grill en soms zelfs stoom. Wil je dus meer doen dan alleen opwarmen of ontdooien, dan is dit voor jou het geschikte type – vooral als je wat kleiner behuisd bent en geen ruimte in je keuken hebt voor een aparte oven.

Functies

De functies bepalen wat je allemaal met je magnetron kunt doen. Naast de standaard magnetronfunctie, waarmee je eten kunt opwarmen en ontdooien, bieden veel modellen extra opties.

Met de ovenfunctie kun je gerechten garen en bakken (denk aan pizza of cake). Deze functie zorgt voor een gelijkmatige verwarming. Houd je van ovenschotels, dan is deze functie eigenlijk ook onontbeerlijk. De grillfunctie voegt daar nog een extra dimensie aan toe: je kunt vlees of groenten een knapperig laagje geven of zorgen voor een goudbruin gegratineerd kaaslaagje.

Met de stoomfunctie kun je gezonde maaltijden bereiden. Deze functie is perfect voor groenten, vis of rijst, omdat het voedingsstoffen en smaak behoudt.

Sommige magnetrons bieden daarnaast speciale programma's, zoals een crisp-functie (voor krokante snacks) of automatische kookprogramma's waarmee je zonder veel nadenken gerechten kunt bereiden.

Bij het kiezen van een magnetron is het slim om na te gaan welke functies je echt vaak gebruikt. Voor simpel gebruik is een model met alleen de basisfuncties vaak voldoende, maar als je creatief wilt koken, is een combimagnetron met extra mogelijkheden de investering waard.

Knisperknasper

Magnetrons met crisp-functie

Inhoud

De inhoud van de magnetron bepaalt hoeveel eten je erin kwijt kunt. Een inhoud van minder dan 25 liter is compact en geschikt voor een- of tweepersoonshuishoudens. Dit formaat is ideaal als je vooral kleinere gerechten of porties opwarmt.

Voor gezinnen of als je vaak in het groot kookt is een magnetron met een inhoud van 25 tot 40 liter geschikter. Hiermee kun je bijvoorbeeld een ovenschotel of meerdere porties tegelijk bereiden.

©pixel-shot.com (Leonid Yastremskiy)

Vermogen

Het vermogen van een magnetron wordt uitgedrukt in watt en bepaalt hoe snel je eten wordt verwarmd. Een magnetron met een vermogen tot 900 watt is geschikt voor basisgebruik, zoals opwarmen en ontdooien. Voor gerechten die sneller gaar moeten zijn, of als je alleen de magnetronfunctie gebruikt, is een model van 900 tot 1000 watt beter geschikt. Gebruik je daarnaast functies zoals de grill of oven, let dan op de temperatuurinstellingen van die specifieke standen.

Voor intensief gebruik of als je wilt dat gerechten snel en gelijkmatig klaar zijn, kun je het beste kiezen voor een magnetron met een vermogen van 1000 watt of meer. Modellen met 1100 watt of hoger zijn vooral handig voor grote huishoudens of voor het bereiden van grote ovenschotels, volledige maaltijden of gerechten met een hoger volume.

Draaiplateau

Het draaiplateau in een magnetron zorgt voor een gelijkmatige verdeling van de warmte. Voor kleinere gerechten is een draaiplateau met een diameter tot 25 cm voldoende. Dit is gebruikelijk bij compacte modellen.

Als je grotere borden of schalen wilt gebruiken, kies dan een draaiplateau van 25 tot 30 cm. Voor grote schalen of ovenschotels is een plateau van 30 cm of meer handig. Houd er rekening mee dat een groter draaiplateau ook meer ruimte in de magnetron vraagt. Wil je een groot draaiplateau, dan kom je dus eigenlijk automatisch uit bij een grote magnetron.

Bediening

De bediening van een magnetron kan variëren van eenvoudig tot uitgebreid. Modellen met een draaiknop of mechanische bediening zijn vaak goedkoper en makkelijk te gebruiken. Ze bieden alleen maar een paar eenvoudige instelmogelijkheden, zoals tijd en vermogen, en zijn daardoor ideaal voor basisgebruik.

Magnetrons met elektronische knoppen of een touchscreen bieden meer precisie en vaak extra functies. Hiermee kun je specifieke kookprogramma's kiezen of instellingen fijner afstemmen.

INBOUW OF VRIJSTAAND?

Natuurlijk hangt je keuze ook af van je keuken. Heb je veel inbouwapparatuur en nog een vrije plek in een nis of kast, dan is een inbouwmagnetron een logische keuze. Let er wel op dat inbouwmodellen vaak duurder zijn en precies moeten passen in de beschikbare ruimte. Goed meten is daarom essentieel.

Heb je geen plek voor inbouw of wil je meer flexibiliteit? Dan is een vrijstaande magnetron een betere optie. Deze kun je neerzetten waar je maar wilt, bijvoorbeeld op het aanrecht of een plank. Vrijstaande modellen zijn meestal goedkoper en makkelijker te vervangen.

©v74

Wat past bij jou?

Als je vooral restjes opwarmt of simpele gerechten maakt, voldoet een solo magnetron met een inhoud tot 25 liter en een vermogen tot 900 watt. Voor huishoudens die meer willen, zoals bakken en grillen, is een combimagnetron met een grotere inhoud en meerdere functies beter geschikt. Het draaiplateau en de bediening spelen ook een rol: compacte modellen zijn handig in kleinere keukens, terwijl grotere modellen met touchbediening veelzijdiger zijn. Maar dat er altijd een magnetron is die bij jou past, dat durven we te garanderen!

▼ Volgende artikel
Nog wat over van je kerstdiner? Dit kun je doen met de restjes (P.S. 🎄🍕Ken je de kerstpizza al?)
© sebra
Huis

Nog wat over van je kerstdiner? Dit kun je doen met de restjes (P.S. 🎄🍕Ken je de kerstpizza al?)

De feestdagen draaien om gezellig samen zijn en uitgebreid tafelen. Maar na het kerstdiner blijft er vaak (veel) eten over. Weggooien? Zonde! Met wat slimme ideeën en eenvoudige recepten maak je van wat over is snel iets verrassends en smakelijks.

🎄🥘 Kerstkliekjes? Dit kun je ermee doen:

  • Geen kookstress de dag erna
  • Gebruiken om een nieuw gerecht te maken
  • Nieuwe traditie: de kerstpizza!
  • Wecken
  • Invriezen
  • Weggeven

Lees ook: 8 slimme manieren om voedselverspilling tegen te gaan

Handig: de dag erna geen kookstress

Begin met het meest voor de hand liggende: zet de maaltijd nog een keer op tafel! Sommige gerechten, zoals stoofvlees of ragout, smaken de volgende dag zelfs beter, omdat de smaken dan volledig zijn ingetrokken. En wie weet heb je tijdens het kerstdiner niet eens alles kunnen proberen, simpelweg omdat je al vol zat. Bonus is natuurlijk dat je eens een dag níet hoeft na te denken over wat je moet koken!

Maak er iets nieuws van

Het hangt er natuurlijk vanaf wát je precies over hebt, maar vaak kun je van restjes iets heel nieuws maken. Heb je bijvoorbeeld brood (en stoofpeertjes) over? Maak er wentelteefjes van in de koekenpan en je hebt een prima Derde Kerstdag-ontbijt. Vlees dat over is kun je verwerken in een hartige taart of smakelijke pasta. Groenten kun je gebruiken in een omelet, lekkere soep of salade. Veel kaasjes over van de borrelplank? Gebruik ze om een ovenschotel te gratineren, of misschien kun je er wel kaasfondue van maken.

🎄🍕 Nieuwe traditie: de kerstpizza!

Heb je een vriezer, dan heb je daar vast wel een aantal basispizza's in liggen. Beleg die met overgebleven groenten zoals champignons, broccoli en tomaat, met restjes kalkoen of ham én met wat er aan kaas is overgebleven voor je eigen unieke 'derde kerstdagpizza'. Wat ons betreft een nieuwe traditie!

©Nataliya Korchmar

Wecken

Een traditionele methode om eten langer te bewaren is wecken. Hierbij maak je voedsel in glazen potten in, zodat het lang houdbaar blijft. Dit werkt uitstekend voor soepen, sauzen en sommige groentegerechten. Tijdens het proces verwarm je de gevulde potten, waardoor bacteriën worden gedood en een vacuüm ontstaat. Het resultaat: het blijft weken en soms zelfs maanden goed. Meer weten over geschikte potten? Kijk bijvoorbeeld eens hier.

Invriezen voor later

Wat natuurlijk ook altijd kan: de restjes invriezen. Handig wanneer je een keer minder tijd of zin hebt om te koken. Zorg ervoor dat je de restjes in luchtdichte containers of zakken verpakt om de smaak en kwaliteit te behouden.

✅ Wel invriezen

  • Soepen zonder zuivel (zoals pompoen- of tomatensoep)

  • Stoofgerechten (zoals rundvleesstoof of coq au vin)

  • Sauzen zonder room (zoals tomatensaus of jus)

  • Gebraden vlees (bijvoorbeeld kalkoen, kip of varkensrollade, in plakken gesneden)

  • Aardappelpuree (zonder room of boter, die kun je later toevoegen)

  • Groentegerechten (zoals geroosterde groenten, mits niet te vochtig)

  • Quiches en hartige taarten

  • Brood en broodjes (zoals kerststol of bijgerechtenbrood)

  • Desserts (zoals brownies, cakes zonder glazuur of crumble-toppings)

❌ Niet invriezen

  • Gerechten met veel room (zoals roomsoepen, roomsaus of gerechten met slagroom, die kunnen schiften)

  • Bladsalades (zoals veldsla of rucola, wordt slap en waterig)

  • Verse rauwe groenten (zoals komkommer of tomaat, die verliezen hun structuur)

  • Gerechten met aardappelen in schijfjes (zoals aardappelgratin, wordt korrelig en waterig)

  • Pasta met saus gemengd (de pasta kan papperig worden)

  • Gefrituurde gerechten (zoals kroketten of loempia's, worden slap)

  • Gebak met glazuur of decoratie (zoals slagroomtaarten, de decoratie smelt of wordt vochtig)

Weggeven

Kerst draait om delen en geven, dus waarom wat over is niet delen met vrienden, buren en familie? Of breng het naar een plaatselijk daklozencentrum en geef het aan mensen die het kunnen waarderen. Lokale voedselbanken of liefdadigheidsinstellingen zijn ook blij met verse voedseldonaties. Maak eventueel zelfs een paar extra porties om uit te delen. Wedden dat dit zeer gewaardeerd wordt?

©Ольга Симонова

Haal alles uit je kerstdiner

Je ziet: er zijn allerlei mogelijkheden om iets te doen met alles wat er over is van je kerstdiner. Een snufje creativiteit, een mespuntje inspiratie, een flinke dosis kerstgevoel: fijne kerstdagen!