Niet alleen voor luxepoezen: dit moet je weten over een sauna in eigen huis
Die hot stone-massage moet je er misschien even bij denken, maar hoe fijn zou het zijn om dat dagje sauna voortaan gewoon in eigen huis te kunnen doen? Met een thuissauna hoef je alleen maar over de drempel van je badkamer te stappen en binnen een paar seconden ben je die drukke dag vergeten. Je leest hier wat je moet weten voordat je een sauna thuis installeert.
In dit artikel lees je waarom een sauna zo gezond is, welke thuissauna’s meestal worden gekozen en wat de verbruikskosten nu eigenlijk zijn. Na de sauna slapen als een roos? Lees dan ook Da’s relaxed: 10 tips voor de aankoop van het perfecte bed.
Dit doet de sauna met jou
Iedere saunabezoeker kan beamen dat even flink zweten in een cabine goed is voor lichaam en geest. De temperatuur van je lichaam stijgt van rond de 37 graden naar 39 graden en dat zorgt ervoor dat er allemaal processen in gang worden gezet.
Wanneer je er de tijd voor neemt, brengt de vrijgekomen endorfine je hoofd tot rust en wordt je lichaam tegelijkertijd aan het werk gezet om afvalstoffen af te voeren en de bloedcirculatie te verbeteren. Vandaar dat je je na de sauna vaak zo rozig voelt en als een blok in slaap valt.
Het hele jaar door naar de sauna
Of het nu hartje winter of zomer is, de sauna is eigenlijk altijd een goed idee. Volgens onderzoek van de Finse universiteit van Turku zullen mensen die een half jaar lang twee keer per week naar de sauna gaan al na een maand 30 procent minder kans hebben op een verkoudheid. En in de zomer zorgt saunabezoek ervoor dat je sneller aan de stijgende temperaturen went.
Twee keer per week naar de sauna buitenshuis zal in de praktijk lastig te combineren zijn met al je andere beslommeringen en daarom is een sauna in eigen huis de ideale oplossing: je kunt gaan wanneer je wilt. Bovendien zit je er lekker privé en loop je niet de kans met iemand in de sauna te belanden op wie je niet zit te wachten.
©zsolt nyulaszi | nyul - stock.adobe.com
Een sauna maakt je heerlijk rozig en ontspannen.
3 soorten sauna’s voor thuis
De een zweert bij een droge sauna, de ander juist bij een natte. We onderscheiden voor thuis deze 3 meest gekozen sauna’s:
1. Finse sauna
Dit is de bekendste sauna. Hierbij neem je plaats in een houten ruimte waarin de temperatuur flink wordt opgepookt tot gemiddeld 90 graden. Door de lage luchtvochtigheid wordt dit wel de droge sauna genoemd en niet iedereen kan daar even goed tegen. Je kunt de ruimte vochtiger maken door wat water over de stenen te gieten en zo stoom te creëren. Een sessie in de Finse sauna duurt maximaal 15 minuten en in deze korte tijd wordt je huid tot diep in de poriën gereinigd en worden afvalstoffen afgevoerd.
2. Infrarood sauna
Een infrarood sauna is een soort warmtecabine waarbij infraroodpanelen die op elektriciteit werken je lichaam verwarmen. De temperatuur loopt op tot maximaal 60 graden en de warmte van het infrarood dringt direct door tot je spieren en gewrichten. De infrarood sauna is ook goed voor je huid en de hart- en bloedvaten. Het enige wat je nodig hebt is één vierkante meter plaats en een stopcontact!
3. Stoomcabine
Een stoomcabine wordt verwarmd door middel van hete stoom en het wordt er zo’n 40 tot 50 graden. Door de hoge luchtvochtigheid ga je flink zweten, gaan de poriën wijd openstaan en krijgt de huid een dieptereiniging. Nog een voordeel van een stoombad: het is goed voor je luchtwegen en dus ideaal bij een flinke verkoudheid, astma of een andere allergie. Helemaal als je wat eucalyptus aan de stoom toevoegt.
©ventura pictures 2018
Een Finse sauna in de badkamer.
Echt waar: draagbare sauna's bestaan ook
Klik om een voorbeeld te zienDit heb je nodig voor een sauna in huis
Uiteraard heb je ruimte nodig voor het aanleggen van een sauna of stoomcabine, maar in het geval van een infrarood- of stoomcabine valt dit reuze mee. En de sauna kan overal komen te staan waar je een stopcontact hebt: dit hoeft dus niet de badkamer te zijn, maar het kan ook op zolder, slaapkamer of in een tuinhuis.
Denk hierbij aan de volgende punten:
• Met hoeveel mensen ga je gebruik maken van de sauna? Zit je er meestal in je eentje in, dan hoeft de cabine niet al te groot te worden. Dit scheelt ook weer aan energiekosten.
• Koop of bouw een sauna met goede isolatie, want dat scheelt je enorm in energieverbruik. De gewenste warmte wordt op die manier eerder bereikt en de sauna blijft langer op temperatuur, zonder dat je steeds hoeft bij te stoken.
• Tussen de sauna en de buitenmuren en het plafond moet een ruimte van minimaal 20 mm zitten. Zet je de cabine strak tegen de muur, dan loop je meer risico op vocht- of condensatieproblemen.
• Een sauna thuis kan op elke vloer staan, alleen tapijt is geen aanrader in verband met vochtigheid.
• Een elektrische saunakachel moet altijd aangesloten worden op krachtstroom, een infrarood sauna werkt op een ‘gewoon’ stopcontact. Kies je een stoomcabine? Dan moet je goed kijken naar het vermogen van de stoomgenerator, maar ga uit van het gebruik van twee stroomgroepen. Daarnaast heb je ook een wateraansluiting voor koud water nodig.
• Ga je douchen in de stoomcabine? Zorg dan ook voor een aansluiting voor warm water.
©chrupka - stock.adobe.com
Wat dacht je van een sauna in de tuin?
Het verbruik van een thuissauna
Met de voortdurend stijgende energiekosten ben je natuurlijk ook benieuwd wat een sauna voor je portemonnee betekent. De verbruikskosten hangen nauw samen met de grootte van de sauna, het type kachel - in het geval van de Finse sauna - en hoe vaak je er gebruik van maakt.
Een gemiddelde Finse sauna gebruikt ongeveer 650 kWh energie per jaar. Dat betekent rond de 350 euro aan energiekosten* als je er twee keer per week gebruik van maakt. Een infraroodsauna kost zo'n 90 euro per jaar als je deze twee keer per week een half uurtje aanzet en voor een stoomcabine zit je op dit moment rond de 150 euro per jaar met een gemiddeld gebruik van twee keer per week. Het zijn dus redelijke energieslurpers, maar als je het afzet tegen de kosten die je jaarlijks maakt voor saunabezoek, dan heb je het bedrag er misschien al snel uit.
*Prijspeil mei 2023
Hup hup, aan de scrub! 👇