ID.nl logo
De verwarming kan een graadje lager: dit zijn de lekkerste erotische boeken voor op je e-reader
© PXimport
Gezond leven

De verwarming kan een graadje lager: dit zijn de lekkerste erotische boeken voor op je e-reader

E-readers hebben soms een wat stoffig imago, net als boeken. Spijtig, want er kan een wereld voor je opengaan. Er zijn boeken in allerlei genres: van de fantasy uit Harry Potter tot de lichte erotiek uit 50 Tinten Grijs. Heb je die laatste gelezen en wil je iets spannenders of juist informatievers? Dit zijn tien erotische boekentips voor je e-reader.

Na het lezen van dit artikel weet je:

  • Welke boeken in het thriller-genre een sexy tintje hebben
  • Welke e-books over seksuele gezondheid aanraders zijn
  • Welke e-readers je hiervoor zoal kunt gebruiken Wil je liever lezen over hoe je het beste over seks praat met je partner? Lees dan ons artikel over seks bespreekbaar maken met je partner.

Erotische thrillers

Tip 1: Karen Rose - In Het Vizier

Ben je op zoek naar spanning in de zin van een detective, maar ook van erotiek, dan bedient Karen Rose je op je wenken. In In Het Vizier leren we Kristen en Abe kennen, een stel dat er een nogal intense relatie op nahoudt. Intussen is er een seriemoordenaar op zoek naar Kristen om haar het volgende slachtoffer te maken. Als je van intrige houdt en van een stevige opbouw, dan moet je dit boek zeker in je vizier houden.

Koop hier het e-book In Het Vizier.

Tip 2: Isa Maron - Passiespel

De erotische boeken die ook vaak wat meer thriller-feel hebben, zijn de boeken die gaan over bondage, dominantie, sadisme en masochisme. Regelmatig is bdsm een onderwerp waarbij het personage bekend wordt gemaakt in die wereld. Zo ook in Passiespel, waarin een vrouw en een man nogal in een sleur zitten met zijn tweeën. Als een gepassioneerde minnaar de vrouw introduceert in een gevaarlijke, maar ook een spannende wereld, dan is ze helemaal hooked.

Koop hier het e-book Passiespel.

Erotische romans

Tip 3: Meredith Wild - Harde Les

Harde Les is een boek over Blake en Erica: een gelukkig koppel dat besluit te trouwen. Maar dan ontdekt Erica dat haar hacker-vriend een nogal complex verleden heeft. Kan ze daarmee omgaan? Het leuke aan de boeken van Meredith Wild is dat ze zelf een carrière heeft gehad in de technologie, waardoor ze technologie altijd een rolletje laat spelen in haar boeken. Dit boek is een echte pageturner, evenals de boeken die na Harde Les volgen. Het fijne is dan ook dat je in één ruk door kunt lezen omdat er al meerdere boeken over Blake en Erica zijn verschenen.

Koop hier het e-book Harde Les.

©Maryia - stock.adobe.com

Tip 4: Sylvia Day - Verslaafd aan Jou

Sylvia Day’s boekenreeks Crossfire start met Verslaafd aan Jou en dat is meteen een goed begin. Zo goed dat de schrijfster er immers een hele serie van heeft kunnen maken. Verslaafd aan Jou vertelt het verhaal van een vrouw die zó enorm geniet van de passie en lust van een bepaalde man, dat ze hem als een verslaving begint te zien. Ze hebben echter allebei een nogal moeilijk verleden dat ze maar moeilijk kunnen loslaten in het heden. Het klinkt weinig spannend, maar dit is een van de meest verkochte erotische boeken. 

Koop hier het e-book Verslaafd aan Jou.

Erotische bundels

Tip 5: Damn, horny

Weet je niet zo goed waar je naar op zoek bent, dan is een erotische bundel waarschijnlijk meer wat voor jou. Ook handig als je bijvoorbeeld wel weet wat je zoekt, maar een nogal korte spanningsboog hebt. De makers van de podcast Damn, Honey hebben een erotische bundel gemaakt waarin allerlei vormen van seks voorbij komen, geschreven door allerlei verschillende mensen. Op die manier is het een heel veelzijdig boek, zeker omdat er ook volop rekening wordt gehouden met gender, lichamelijke uitdagingen en afkomst. En die inclusiviteit maakt de verhalen misschien nog wel heter.

Koop hier het e-book Damn, horny.

Tip 6: Dons

In Dons zijn auteurs als Susan Smit, Ronald Giphart, Manon Uphoff, Özcan Akyol en Saskia Noort bereid gevonden om een kort erotisch verhaal te schrijven. Veel schrijvers weten enorm spannend een verhaal te laten ontvouwen en dat gaat ook op voor korte verhalen waarin erotiek wat meer de boventoon voert. Tegelijkertijd laat het bij sommige schrijvers ook wel weer zien dat het erotiekgenre een vak op zich is. Ook dat is interessant, omdat het je mede kan helpen een weg te zoeken in wat jou aanspreekt binnen de erotiek en wat je toch iets minder ligt.

Koop hier het e-book Dons.

©Pandora Studio

Homo-erotisch

Tip 7: Sarah Waters - Fluwelen begeerte

Je hoeft niet tot de LGBTQ+-gemeenschap te behoren om het toch erg warm te krijgen van verhalen waarin vrouwen het met vrouwen doen, of allerlei andere varianten die niet slechts een man en een vrouw bevatten. Zo zijn er veel vrouwen die het idee van vrouwenseks heel verleidelijk vinden. Iemand als Sarah Waters kan dat gevoel van begeerte enorm goed beschrijven. In Fluwelen begeerte neemt ze je mee in seksfeesten en geheimzinnig gedoe, met lesbische lust als rode draad. 

Koop hier het e-book Fluwelen begeerte.

Tip 8: Eric Kollen - Jongenssprookjes

Je ziet en hoort het niet vaak, maar er zijn ook erotische boeken die je aan het lachen kunnen maken. Jongenssprookjes is een boek dat allerlei verhalen bundelt over erotiek tussen mannen. Deze opwindende bundel durft humor te gebruiken, terwijl er tegelijkertijd enorm veel is om juist in een heel andere stemming van te komen. Jongenssprookjes kan je leren dat die twee prima kunnen worden gecombineerd. Maar vergis je niet: sommige verhalen zijn juist heel ontroerend. Dit is echter wel een boek voor de wat meer doorgewinterde lezer, want het kan het soms ruig aan toegaan.

Koop hier het e-book Jongenssprookjes.

Seksuele gezondheid

Tip 9: Emily Nagoski - Kom Als Jezelf

Het is heerlijk om je te laten meevoeren in een sexy verhaal waarin er meer gebeurt dan in de willekeurige stuiverroman, maar soms heb je wat meer feitelijke informatie nodig over seks. Je kunt ook diverse ebooks vinden over seksuele gezondheid. Kom Als Jezelf is zo’n boek. Het draait hierbij om de vrouwelijke seksualiteit, want Kom Als Jezelf is een boek vol met wetenswaardigheden en tips die naar voren zijn gekomen uit allerlei onderzoeken. Ook in dit boek wordt humor niet geschroomd, zodat je je meer op je gemak voelt bij het lezen en hopelijk komt tot het hoogtepunt waar je naar op zoek bent.

Koop hier het e-book Kom Als Jezelf.

©tiagozr - stock.adobe.com

Tip 10: Esther Perel - Erotische Intelligentie

'Kun je verlangen naar iets wat je al hebt?' Het is een smaakmakende vraag die voor psychotherapeut Esther Perel zó belangrijk is, dat ze hem in dikke letters op de voorkant van haar boek Erotische Intelligentie liet printen. In dit boek zet de auteur uiteen hoe dat toch eigenlijk werkt, seks en relaties. Je verlangt naar een gelijkwaardige relatie, maar ook een opwindend seksleven. Kan dat bij elkaar? Esther denkt van wel. In dit boek beschrijft ze hoe.

Koop hier het e-book Erotische Intelligentie.

E-readers om de boeken op te lezen

Heb je zin om aan deze boeken te beginnen, maar heb je nog geen e-reader? Geen probleem, we tippen er drie:

Amazon Kindle Oasis 3

Deze e-reader is dankzij zijn metalen behuizing enorm stevig, terwijl hij ook nog waterdicht is. Het scherm is erg helder en goed en komt inclusief allerlei varianten schermverlichting. Daarnaast leunt deze e-reader niet te veel op alleen het aanraakscherm: er zitten fysieke bladerknoppen op het apparaat waardoor je makkelijker kunt bladeren.

Koop Amazon Kindle Oasis 3 hier.

Kobo Libra 2

De Kobra Libra 2 is van een heel ander kaliber. Het apparaat is lang niet zo hoog en hij past ook makkelijk in je tas. Ook deze e-reader bevat knoppen om snel te bladeren. Daarnaast wordt deze e-reader bejubeld om zijn lange batterijduur en de mogelijkheid om hem via USB-C weer snel op te laden.

Koop Kobo Libra 2 hier.

Amazon Kindle

Amazon heeft ook een goedkopere Kindle op de markt gezet. In eerste instantie had die geen schermverlichting, maar inmiddels is het een hypermodern apparaat met schermverlichting, online opties en meer. Wel lever je wat in qua scherpte, al is dat niet enorm extreem waardoor je veel plezier kunt halen uit deze betaalbaardere e-reader.

Koop Amazon Kindle hier.

Meer e-readertips nodig? Lees dan ook de keuzehulp over de beste e-readers van nu. En als je eenmaal klaar zit op de bank met je e-reader, heel veel leesplezier gewenst!

▼ Volgende artikel
Review Samsung Galaxy S25 – Goed, maar saai
© Rens Blom
Huis

Review Samsung Galaxy S25 – Goed, maar saai

De Samsung Galaxy S25 is een smartphone die we velen kunnen aanraden, want hij werkt als een trein en doet alles wat je wilt. Maar het is ook een smartphone die al heel snel vertrouwd aanvoelt, want serieuze innovaties ontbreken. Daar kan Samsungs nadruk op gave AI-functies geen verandering in brengen.

Uitstekend
Conclusie

De Samsung Galaxy S25 is een erg prettige en complete smartphone waar je jaren plezier van kunt hebben. De prijs vinden we dan ook gerechtvaardigd. Maar daar moeten we meteen bij zeggen dat het ook kan lonen om de S24 van het jaar ervoor te nemen, aangezien die op veel punten vergelijkbaar presteert en circa 200 euro goedkoper is dan de S25.

Plus- en minpunten
  • Relatief handzaam
  • Complete, premium gebruikerservaring
  • Lang updatebeleid
  • Basisvariant heeft slechts 128 GB opslag
  • Mogelijk per 2026 betalen voor ingebouwde AI-functies
  • Weinig innovatie t.o.v. de Galaxy S24

De Galaxy S25-serie bestaat op moment van schrijven uit drie modellen: de S25, S25 Plus en S25 Ultra. De S25 is het kleinste en goedkoopste model en komt in deze review aan bod. Lees hier onze review van de S25 Plus of hier onze review van de S25 Ultra.

©Rens Blom

Krappe basisvariant, lang updates

De S25 lijkt qua ontwerp veel op zijn grotere en duurdere broers, maar doet ook erg veel denken aan zijn voorganger: de S24. Die blijft voorlopig ook gewoon te koop, en is met zijn lagere prijs een interessant alternatief voor wie de S25 aan de dure kant vindt. De S25 draagt een adviesprijs van 849 euro voor het model met 128 GB opslagcapaciteit. Die variant raden we weinig mensen aan, want je kunt minder dan die 128 GB gebruiken. En als je jaren met de smartphone wilt doen, raakt de opslagcapaciteit door je foto's, video's, apps snel vol. Helemaal omdat elke update die de telefoon veiliger en beter maakt, ook ruimte inneemt. En je kunt heel wat updates verwachten, want Samsung belooft zeven jaar Android-upgrades en beveiligingsupdates. Een uitstekend updatebeleid dat vergelijkbaar is met Apple (iPhone) en Google (Pixel). Om daadwerkelijk jaren te kunnen doen met de S25, raden we je daarom niet de 128GB-variant maar de 256GB-versie aan. Die is eenmalig wat duurder, maar verzekert je op de lange termijn van meer opslagcapaciteit.

©Rens Blom

Drie goede camera's

Sowieso is de Galaxy S25 een smartphone waar je – als het goed is – jaren mee vooruit kunt. Het toestel heeft een degelijke behuizing van glas en aluminium, is waterdicht en stofbestendig en beschikt over krachtige, toekomstbestendige hardware. We noemen een razendsnelle Qualcomm Snapdragon 8 Elite-processor, maar liefst 12 GB werkgeheugen en ondersteuning voor technieken als wifi 7. De smartphone is erg snel in gebruik, doet alles wat je wilt en gaat een lange dag mee op een accubeurt. Opladen kan via de usb-c-poort of – langzamer – draadloos. Tel er drie goede camera's bij op en je hebt een complete telefoon waar je elke dag op kunt vertrouwen.

©Rens Blom

Van boven naar onder: hoofdcamera, groothoekcamera en drie keer zoom via de telelens.

©Rens Blom

Verschillende cameramodi op de S25, waaronder de maximale zoomfunctie (onderaan).

Lijkt erg veel op de S24

Bij dat laatste wringt de schoen echter ook. De Samsung Galaxy S25 is namelijk een hele typische Samsung-smartphone, en doet ons wel héél erg veel denken aan de S24 en de modellen ervoor. Het toestel oogt dusdanig herkenbaar dat niemand in onze omgeving doorhad dat we een nieuwe smartphone gebruikten. Ook qua scherm, accucapaciteit en oplaadsnelheid verschilt het nauwelijks van de S24. De camera's presteren íets beter, maar dat merk je eigenlijk alleen als je nu een (Samsung)smartphone van een paar jaar geleden gebruikt. Begrijp ons niet verkeerd: de Samsung Galaxy S25 is een hele fijne smartphone die we aan heel veel mensen kunnen aanraden als je een relatief handzame, nieuwe topsmartphone zoekt. Maar we moeten er ook bij zeggen dat de kans groot is dat je binnen een paar dagen vergeten bent dát je een nieuwe topsmartphone in je handen hebt.

©Rens Blom

De S25 is een fijne smartphone, maar de nieuwigheid is er al heel snel af.

De S25 is vertrouwd goed, zonder op te vallen. Hij gaat niet uitzonderlijk lang mee op een accubeurt, blaast je niet omver met zijn camera's, laadt de accu niet razendsnel op en heeft ook geen ontwerp dat de aandacht trekt. Dat is niet erg, maar maakt de S25 ook een beperkte upgrade ten opzichte van de S24. De S24 is weliswaar technisch íets minder goed en de softwareondersteuning stopt een jaar eerder, maar het actuele prijsverschil van circa 200 euro kan terecht een doorslaggevende factor zijn om voor het toestel van vorig jaar te gaan.  

Mogelijk betalen voor AI-functies

Samsung weet zelf natuurlijk ook dat de S24 en S25 veel op elkaar lijken. Het bedrijf zet in op kunstmatige intelligentie (AI) om de S25 meer te onderscheiden van zijn voorganger. Die had al wat AI-functies om je telefoonervaring slimmer en efficiënter te maken, en de S25 zet die trend voort. In de S25-software zijn meer handige foefjes gebouwd om de gebruikerservaring te verbeteren. Ons advies: verwacht daar niet te veel van. Sommige functies zijn handig, maar werken ook al op de S24 of komen via een software-update alsnog beschikbaar voor dit toestel. Andere AI-functies op de S25 werken nog niet in het Nederlands of voegen naar onze mening weinig toe.

©Rens Blom

Samsung houdt de deur open om zijn AI-functies per 2026 achter een betaalmuur te zetten.

Daar komt nog bij dat Samsung aangeeft dat zijn AI-functies ten minste tot eind 2025 gratis te gebruiken zijn. Of dat daarna zo blijft, laat het merk in het midden. Mogelijk moet je vanaf 2026 dus betalen om gebruik te kunnen (blijven) maken van geadverteerde AI-functies, nadat je al betaald hebt voor de smartphone. Samsung is er vooralsnog vaag over, wat naar ons idee geen verkoopargument is voor de AI-functies.

Conclusie: Samsung Galaxy S25 kopen?

De Samsung Galaxy S25 is een erg prettige en complete smartphone waar je jaren plezier van kunt hebben. De prijs vinden we dan ook gerechtvaardigd. Maar daar moeten we meteen bij zeggen dat het ook kan lonen om de S24 van het jaar ervoor te nemen, aangezien die op veel punten vergelijkbaar presteert en circa 200 euro goedkoper is dan de S25.  

▼ Volgende artikel
Wordt dit de populairste emoji van het jaar?
© Unicode
Huis

Wordt dit de populairste emoji van het jaar?

Apple heeft iOS 18.4 uitgebracht. Daarin zitten zoals altijd de nodige beveiligingsupdates, probleemoplossingen en verbeteringen, maar ook acht nieuwe emoji. Daarbij zit er een waarvan het ons niet zou verbazen als die binnen no time de meest gebruikte emoji aller tijden zou worden.

Nieuwe emoji's komen er niet zomaar. Iedereen mag een voorstel indienen bij het Unicode Consortium, de organisatie die digitale tekens wereldwijd standaardiseert. Zij beoordelen of het idee bruikbaar, relevant en onderscheidend genoeg is. Eén keer per jaar stellen ze een nieuwe set samen. De emoji's die nu zijn verschenen, horen allemaal bij de set Emoji 16.0. Heb je iOS 18.4 geïnstalleerd, dan kun je ze vanaf nu gebruiken. Het zijn een vingerafdruk, een radijsje, een kale boom, een harp, een schep, een spetter en de vlag van het piepkleine Kanaaleiland Sark staan. Leuk allemaal, maar het is natuurlijk de achtste nieuwe emoji die er met kop en schouders bovenuit steekt.

Die emoji, dat zijn wij allemaal

We hebben het dan over de emoji met donkere wallen en kringen onder zijn ogen. Die blik van: ik ben er nog, maar vraag me niet hoe. Het is de werkende ouder die op zijn enige uitslaapdag om vijf over half zes wordt gewekt door een vrolijke peuter die ontdekt heeft dat je met pannendeksels zo'n leuk geluid kunt maken. De horeca-medewerker die vijf minuten voor sluitingstijd nog een groep van vijftien man ziet binnenkomen. Een kantoormedewerker die zijn e-mail opent na een weekendje weg en 83 ongelezen berichten ziet. Het is januari. Het is maandag. Het zijn wij allemaal.

©Unicode

Kun jij hem al gebruiken?

Pas na een systeemupdate verschijnen de emoji's op je toestel. Het kan dus zijn dat je nog even moet wachten. Goed om te weten: Apple, Google en andere fabrikanten verwerken de nieuwe emoji's op hun eigen moment en in hun eigen stijl. Op een Android-toestel kan een emoji er dus net iets anders uitzien dan op een iPhone, ook al gaat het om hetzelfde Unicode-teken.