Zaadbalkanker vroegtijdig opsporen: zo doe je de zelf-check
Zaadbalkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen onder de 45 jaar. Maar als je er op tijd bij bent, is de ziekte goed te behandelen. Zelfonderzoek kan helpen om het tijdig te signaleren, lees hier hoe je dat doet.
**Na het lezen van dit artikel weet je: **
- waarom het belangrijk is om regelmatig zelfonderzoek te doen
- hoe je zelfonderzoek doet
- hoe vaak je jezelf kunt checken en wanneer het beste moment is
- vanaf welke leeftijd je met zelfonderzoek begint
- wanneer het tijd is om naar de dokter te gaan
Lees ook: Kanker: wees er op tijd bij dankzij de bevolkingsonderzoeken
Waarom is zelfonderzoek belangrijk?
Zaadbalkanker of teelbalkanker – ook al is het zeldzaam (bij zo’n 900 mannen per jaar in Nederland) – is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen onder de 45 jaar. Door zelfonderzoek kun je de ziekte vroegtijdig ontdekken. Daarmee kun je uitzaaiingen voor zijn, zware behandelingen als chemokuren en operaties voorkomen en zelfs levens redden. Daarom is het goed om op tijd te beginnen met zelfonderzoek, want bij een snelle diagnose is de kans op genezing zo’n 90 tot 100 procent.
Je gezondheid testen?
Shop voor thuistest
Zelfcheck alarm
©Rawpixel
Het is misschien niet gemakkelijk om te onthouden om maandelijks een zelfcheck te doen. Gebruik daarom een geheugensteuntje. Bijvoorbeeld elke eerste maandag van de maand, als het luchtalarm afgaat. Dit idee als reminder voor zelfonderzoek met de slogan ‘Laat alles vallen en check je ballen’, is een initiatief van het Sint Antoniusziekenhuis in Nieuwegein, ondersteund door het Erasmus MC. Het idee is dat je een vast moment in de maand kiest om zelfonderzoek te doen, zodat je dit minder snel vergeet. Je kunt uiteraard ook een terugkerende melding in je telefoon of je digitale agenda maken. Of zet een symbooltje op je papieren kalender.
Zelf-check in vijf stappen
Voor de zelf-check op zaadbalkanker doorloop je de volgende stappen:
Stap 1: Doe het zelfonderzoek tijdens of na een warme douche. Dan is je balzak het meest ontspannen.
Stap 2: Pak eerst een bal voorzichtig tussen duim en wijsvinger en rol zacht heen en weer.
Stap 3: Check op veranderingen: voel je een zwelling, knobbel, verharding of iets anders ongewoons?
Stap 4: Herhaal bij de andere bal.
Stap 5: Voel of zie je iets anders dan normaal of maak je je zorgen? Aarzel niet om naar de huisarts te gaan.
Bron: Hoe herken ik zaadbalkanker? Doe een zelfcheck | KWF
Je gezondheid boosten?
Shop voor supplementen
Wanneer naar de dokter?
Voelt een zaadbal groter of harder dan de andere, of voel je een knobbel? Dan is het zaak om snel naar de huisarts te gaan. De huisarts zal je onderzoeken en mogelijk doorverwijzen naar het ziekenhuis. Soms kunnen er ook andere symptomen zijn, zoals vermoeidheid, gewichtsverlies of minder zin in seks.
Ook interessant: Thuischecks voor je gezondheid: 7 handige apparaten
©NanSan
Wanneer en hoe vaak checken? Tussen de leeftijd van 15 en 45 jaar komt zaadbalkanker het meest voor. Daarom is het belangrijk dat je al vroeg begint met checken. Een keer in de maand is voldoende. Hoewel het vooral voorkomt bij jonge mannen, kun je er beter niet mee stoppen na je 45ste.
Oorzaken van zaadbalkanker
De precieze oorzaken van zaadbalkanker zijn niet bekend. Wel zijn er risicofactoren. Bijvoorbeeld als het in de familie zit, als je een erfelijke afwijking hebt, als een van de of beide zaadballen niet zijn ingedaald of als je vruchtbaarheidsproblemen hebt. Je leest er meer over op Kanker.nl. Gelukkig is zaadbalkanker bij vroege signalering goed te genezen. Alle reden dus om de eerste maandag van de maand alles te laten vallen voor je ballen. Luchtalarm = zelfcheck!