ID.nl logo
Vruchtbaarheid: hoe meet je het en waar moet je op letten?
© Nitiphol - stock.adobe.com
Gezond leven

Vruchtbaarheid: hoe meet je het en waar moet je op letten?

Per cyclus ben je een aantal dagen vruchtbaar. Je wilt misschien weten welke dagen dat zijn omdat je zwanger wilt worden. Of omdat je juist níet zwanger wilt worden. Wat je reden ook is, zó kom je erachter wanneer je vruchtbaar bent.

Na het lezen van dit artikel weet je: Welk moment van de maand je het meest vruchtbaar bent | Hoe je dat moment kunt meten of berekenen, bijvoorbeeld met behulp van apps | Of je iets kunt doen om de vruchtbaarheid te verbeteren. Lees ook: Wat is een normale menstruatiecyclus?

Hoe weet je wanneer je vruchtbaar bent?

Per menstruatiecyclus ben je een korte periode vruchtbaar. Van een paar dagen voor je eisprong (ovulatie) en tijdens de eisprong, tot een paar uren daarna. De twee dagen voor je eisprong ben je het meest vruchtbaar. Het is handig om te weten hoelang je menstruatiecyclus gemiddeld duurt. Er zijn verschillende methoden om erachter te komen wanneer je vruchtbaar bent.

Je menstruatiecyclus bijhouden

Als je inzicht hebt in hoe je menstruatiecyclus steeds verloopt, dan kun je berekenen wanneer je eisprong is. En dus wanneer je vruchtbaar bent. Dat doe je door bij te houden wanneer je ongesteld bent. Je eisprong is ongeveer twee weken voor de eerste dag van je menstruatie. Een vruchtbaarheidsapp kan helpen bij het in kaart brengen van je menstruatiecyclus. In dit artikel lees je wat daar goede apps voor zijn.

©Yistocking - stock.adobe.com

Temperaturen

Je lichaamstemperatuur is twee of drie dagen na een eisprong net iets hoger (zo’n 0,3 tot 0,5 graden). Als je elke ochtend op hetzelfde tijdstip je temperatuur opmeet, dan weet je welk moment je ovulatie heeft plaatsgevonden. Als je het minstens drie maanden bijhoudt, krijg je meer inzicht in de cyclus. Zeker als je cyclus onregelmatig is dan is het het beste om het meerdere maanden bij te houden.

Dat kun je gemakkelijk doen in een schriftje, notepad of (digitale) kalender. Gebruik een betrouwbare thermometer. En meestal is de meest betrouwbare manier van temperatuur opmeten rectaal. Het nadeel van temperaturen is dat je van tevoren nooit helemaal zeker weet wanneer je ovulatie plaatsvindt.

Ovulatietesten

Een ovulatietest meet de hoeveelheid LH (luteïniserend hormoon). Kort voordat je ovuleert, is er een piek van dit hormoon in je bloed en je urine. De test werkt via plassen op een staafje. Als je positief test, dan zijn je vruchtbaarste dagen in de maand begonnen.

Het beste is om een paar uur voordat je de test doet geen water te drinken. Dit verdunt je urine en maakt de test dus minder betrouwbaar. Test steeds op hetzelfde moment van de dag. Een ovulatietest is een van de meest betrouwbare manieren. Toch kun je ook de LH-piek net missen als deze maar heel kort duurt.

Op je lijf letten

Er zijn vrouwen die hun ovulatie kunnen voelen door kramp in de onderbuik. Dat wordt ovulatiepijn genoemd. Ook kun je letten op je afscheiding. Rekbare, plakkerige afscheiding die er een beetje uitziet als eiwit kan erop duiden dat de eisprong eraan komt. Op het Zwangerenportaal vind je meer informatie over het herkennen van ovulatiepijn.

Echo- en bloedonderzoek

Wil je zwanger worden en wil het maar niet lukken? Dan kun je het beste naar de huisarts stappen. Die zal je dan waarschijnlijk doorverwijzen naar de gynaecoloog voor een vruchtbaarheidsonderzoek. Er zijn heel veel manieren en onderzoeken om je vruchtbaarheid te checken. Dus maak je nog geen zorgen. De meeste vrouwen met een kinderwens die in de zes dagen voor de ovulatie een paar keer vrijen, worden binnen een jaar zwanger. Op Thuisarts.nl kun je lezen wanneer je het beste naar de dokter kunt gaan.

Kun je je vruchtbaarheid zelf verbeteren?

Als je de vruchtbaarheid bij jezelf wilt verbeteren, dan helpt een gezonde leefstijl daarbij. Dus let op je voeding en je gewicht. Slik foliumzuur en wees matig met het drinken van koffie en cola vanwege de cafeïne. Stop met roken en drinken. Dit geldt overigens niet alleen voor vrouwen. Ook voor mannen geldt dat ongezond leven kan leiden tot verminderde vruchtbaarheid. Kijk op deze site als je vragen hebt over zo gezond mogelijk zwanger worden.

Vruchtbaarheidsproblemen?

Heb je een kinderwens en zijn er vruchtbaarheidsproblemen? Stichting Freya geeft informatie over vruchtbaarheidsonderzoeken en -behandelingen. De vereniging biedt steun en kan ook zorgen voor contact met lotgenoten.

▼ Volgende artikel
Snel en simpel: mailgroepen maken in Outlook
© Andreas Prott
Huis

Snel en simpel: mailgroepen maken in Outlook

Moet je regelmatig e-mail verzenden naar meerdere contacten, dan win je veel tijd door in Outlook met contactgroepen te werken. Hierdoor hoef je niet telkens de namen van de afzonderlijke ontvangers typen. Bovendien loop je op die manier nooit het risico dat je iemand per ongeluk vergeet.

In drie stappen laten we zien hoe je eenvoudig e-mailgroepen aanmaakt in Outlook:

  • Voeg de contacten toe aan je adresboek
  • Stel een e-mailgroep samen en voeg leden toe
  • Verstuur de mail aan de groep

Handig om te weten: Contactenchaos? Zo breng je je adresboek weer op orde

Toevoegen aan contactpersonen

Met een e-mailgroep kun je bijvoorbeeld de volledige leesclub, de collega’s van de afdeling, of een vriendengroep bundelen. Zo’n mailgroep is ook superhandig voor wie regelmatig een nieuwsbrief verstuurt.

Zorg eerst dat de mensen die deel zullen uitmaken van de e-mailgroep in de lijst Contactpersonen van je mailprogramma staan. Dat kun je bijvoorbeeld doen door een e-mail te openen waarin het e-mailadres van deze persoon staat. Klik met de rechtermuisknop op dit e-mailadres. Hierdoor opent de fiche van deze persoon. Onder de naam van deze persoon klik je op de drie puntjes en dan selecteer je Toevoegen aan contactpersonen.

Voeg het e-mailadres toe aan de lijst met contactpersonen.

Groep samenstellen

Daarna kun je een groep maken. Klik op het pictogram Groepen in de linkerkolom van Outlook. Linksboven zie je de knop Nieuwe e-mail, maar als je op het pijltje daarnaast klikt, kun je Nieuwe groep selecteren. In de pop-up geef je deze groep een duidelijke naam. Bij Beschrijving vul je het doel van de groep in. De groepsleden zullen een e-mail ontvangen waarin dit aan hen wordt meegedeeld. Daarna klik je op de blauwe knop Maken. In de volgende stap kun je de leden van de groep toevoegen. Aan de linkerkant bij Groepen verschijnen alle groepen die je op die manier hebt aangemaakt. Om extra leden toe te voegen selecteer je eerst de groep en daarna klik je op Leden toevoegen. Dat kan door het e-mailadres in te typen.

Je kunt eindeloos veel leden aan een groep toevoegen.

E-mail sturen naar de groep

Om vanuit naar een groep in één keer een e-mail te versturen naar alle leden, selecteer je de betreffende groep aan de linkerkant en klik je rechtsboven op de knop E-mail verzenden. In het Aan-vak zal automatisch de naam van de groep verschijnen. Je kunt de muisaanwijzer boven de groepsnaam houden en even wachten; dan verschijnen de beschrijving van de groep en de namen van de leden.

Een groep verwijder je door met rechts op de naam van de mailgroep te klikken en te kiezen voor Verwijderen. Links in het menu onder Verwijderd staan alle verwijderde items. Hier kun je later de mailgroep nog uit terughalen.

Hou de muisaanwijzer boven de groepsnaam, dan verschijnen de details.

▼ Volgende artikel
Nieuwe Bespoke AI-wasmachine van Samsung met aangepast ontwerp
© Samsung Electronics
Huis

Nieuwe Bespoke AI-wasmachine van Samsung met aangepast ontwerp

Samsung Electronics heeft een nieuwe wasmachine en droger uitgebracht, de Bespoke AI Laundry met AI Home. Deze apparaten zijn voorzien van 7-inch displays en Bespoke-design.

De nieuwe Bespoke AI Laundry-producten zijn uitgerust met AI Home-displays, wat past binnen de 'Screens Everywhere'-visie die Samsung eerder dit jaar op CES presenteerde. Deze displays bieden niet alleen een intuïtieve bediening, maar houden ook essentiële informatie bij zoals wasprogramma's en resterende wasmiddelniveaus. De apparaten kunnen gebruikersgewoonten onthouden en houden rekening met seizoensgebonden behoeften, waardoor ze passende programma's kunnen voorstellen. De AI Home functioneert tevens als centrale hub voor het bedienen van aangesloten apparaten, terwijl gebruikers tegelijkertijd online content kunnen bekijken.

De Bespoke AI-set bestaat uit een wasmachine en droger die gebruik maken van AI-algoritmes en sensoren voor optimale werking en energiezuinigheid. De functies AI Wash en AI Dry zijn verbeterd naar AI Wash+ en AI Dry+, met verbeterde textieldetectie voor efficiënter wassen en drogen van verschillende soorten textiel. 

Samsung brengt ook een was-droogcombinatiemodel met hoge capaciteit uit, bedoeld voor gebruikers die een compact, alles-in-één apparaat zoeken. Deze combineert functies zoals AI Home, AI Wash+ en AI Ecobubble, en droogt kleding via condensatie.

9 Kilo-variant

In Europa komt een wasmachine en droger met 9kg capaciteit beschikbaar. De wasmachine is energiezuinig ontworpen en verbruikt tot 55% minder energie dan de minimale vereisten voor een klasse A-classificatie. Het apparaat ondersteunt een grondige reiniging door optimalisatie van water- en wasmiddelgebruik met AI Wash, terwijl AI Ecobubble zorgt voor betere vuilverwijdering. Met QuickDrive kan de wastijd tot 50% verkort worden zonder verlies van wasprestaties.

De bijpassende droger werkt met AI Dry+, dat vier soorten textiel kan detecteren (normaal, denim, handdoek en synthetisch) voor nauwkeuriger drogen. Dit verlaagt het energieverbruik tot 10% en verkort de droogtijd tot 15%. De QuickDrive-functie kan de droogtijd zelfs tot 35% verminderen door automatische aanpassingen van de invertercompressor.

Samsung heeft nog geen adviesprijzen genoemd voor de nieuwe producten.

Bekijk andere Samsung-wasmachines op Kieskeurig.nl: