Vruchtbaarheid: hoe meet je het en waar moet je op letten?
Per cyclus ben je een aantal dagen vruchtbaar. Je wilt misschien weten welke dagen dat zijn omdat je zwanger wilt worden. Of omdat je juist níet zwanger wilt worden. Wat je reden ook is, zó kom je erachter wanneer je vruchtbaar bent.
Na het lezen van dit artikel weet je: Welk moment van de maand je het meest vruchtbaar bent | Hoe je dat moment kunt meten of berekenen, bijvoorbeeld met behulp van apps | Of je iets kunt doen om de vruchtbaarheid te verbeteren. Lees ook: Wat is een normale menstruatiecyclus?
Hoe weet je wanneer je vruchtbaar bent?
Per menstruatiecyclus ben je een korte periode vruchtbaar. Van een paar dagen voor je eisprong (ovulatie) en tijdens de eisprong, tot een paar uren daarna. De twee dagen voor je eisprong ben je het meest vruchtbaar. Het is handig om te weten hoelang je menstruatiecyclus gemiddeld duurt. Er zijn verschillende methoden om erachter te komen wanneer je vruchtbaar bent.
Je menstruatiecyclus bijhouden
Als je inzicht hebt in hoe je menstruatiecyclus steeds verloopt, dan kun je berekenen wanneer je eisprong is. En dus wanneer je vruchtbaar bent. Dat doe je door bij te houden wanneer je ongesteld bent. Je eisprong is ongeveer twee weken voor de eerste dag van je menstruatie. Een vruchtbaarheidsapp kan helpen bij het in kaart brengen van je menstruatiecyclus. In dit artikel lees je wat daar goede apps voor zijn.
©Yistocking - stock.adobe.com
Temperaturen
Je lichaamstemperatuur is twee of drie dagen na een eisprong net iets hoger (zo’n 0,3 tot 0,5 graden). Als je elke ochtend op hetzelfde tijdstip je temperatuur opmeet, dan weet je welk moment je ovulatie heeft plaatsgevonden. Als je het minstens drie maanden bijhoudt, krijg je meer inzicht in de cyclus. Zeker als je cyclus onregelmatig is dan is het het beste om het meerdere maanden bij te houden.
Dat kun je gemakkelijk doen in een schriftje, notepad of (digitale) kalender. Gebruik een betrouwbare thermometer. En meestal is de meest betrouwbare manier van temperatuur opmeten rectaal. Het nadeel van temperaturen is dat je van tevoren nooit helemaal zeker weet wanneer je ovulatie plaatsvindt.
Ovulatietesten
Een ovulatietest meet de hoeveelheid LH (luteïniserend hormoon). Kort voordat je ovuleert, is er een piek van dit hormoon in je bloed en je urine. De test werkt via plassen op een staafje. Als je positief test, dan zijn je vruchtbaarste dagen in de maand begonnen.
Het beste is om een paar uur voordat je de test doet geen water te drinken. Dit verdunt je urine en maakt de test dus minder betrouwbaar. Test steeds op hetzelfde moment van de dag. Een ovulatietest is een van de meest betrouwbare manieren. Toch kun je ook de LH-piek net missen als deze maar heel kort duurt.
Op je lijf letten
Er zijn vrouwen die hun ovulatie kunnen voelen door kramp in de onderbuik. Dat wordt ovulatiepijn genoemd. Ook kun je letten op je afscheiding. Rekbare, plakkerige afscheiding die er een beetje uitziet als eiwit kan erop duiden dat de eisprong eraan komt. Op het Zwangerenportaal vind je meer informatie over het herkennen van ovulatiepijn.
Echo- en bloedonderzoek
Wil je zwanger worden en wil het maar niet lukken? Dan kun je het beste naar de huisarts stappen. Die zal je dan waarschijnlijk doorverwijzen naar de gynaecoloog voor een vruchtbaarheidsonderzoek. Er zijn heel veel manieren en onderzoeken om je vruchtbaarheid te checken. Dus maak je nog geen zorgen. De meeste vrouwen met een kinderwens die in de zes dagen voor de ovulatie een paar keer vrijen, worden binnen een jaar zwanger. Op Thuisarts.nl kun je lezen wanneer je het beste naar de dokter kunt gaan.
Kun je je vruchtbaarheid zelf verbeteren?
Als je de vruchtbaarheid bij jezelf wilt verbeteren, dan helpt een gezonde leefstijl daarbij. Dus let op je voeding en je gewicht. Slik foliumzuur en wees matig met het drinken van koffie en cola vanwege de cafeïne. Stop met roken en drinken. Dit geldt overigens niet alleen voor vrouwen. Ook voor mannen geldt dat ongezond leven kan leiden tot verminderde vruchtbaarheid. Kijk op deze site als je vragen hebt over zo gezond mogelijk zwanger worden.
Vruchtbaarheidsproblemen?
Heb je een kinderwens en zijn er vruchtbaarheidsproblemen? Stichting Freya geeft informatie over vruchtbaarheidsonderzoeken en -behandelingen. De vereniging biedt steun en kan ook zorgen voor contact met lotgenoten.