Infraroodlicht vermindert spierpijn: feit of fabel?
Kan infraroodlicht spierpijn verminderen? We zoeken het uit en duiken meteen in de werking van dit type licht. Plus tips voor infraroodlampen om makkelijk thuis gebruiken.
In dit artikel lees je: Wat infraroodlicht is | Hoe het spierpijn kan verminderen | Hoe vaak je je moet daarvoor moet behandelen met een infraroodlamp. Ook laten we je zien welke soorten infraroodlampen er zijn voor thuis.
Ook interessant: Bruin zonder zon: dit wil je weten over zelfbruiners en spraytan
Jarenlang sportte ik in een sportschool met infraroodsauna in de kleedkamer. Het was heerlijk om na het sporten te ontspannen met het infraroodlicht op de huid. Ik voelde mijn spieren ontspannen en het leek erop dat ik de volgende dag ook minder last had van spierpijn. Maar is dat ook echt zo, dat infraroodlicht spierpijn vermindert? En hoe werkt dat dan?
©Simon Kadula
Wat doet infraroodlicht eigenlijk?
Infraroodlicht is licht dat je niet kunt zien met het blote oog. Je kunt het wel voelen. Een infraroodlamp, ook wel warmtelamp genoemd, kun je richten op een plek op je lichaam. Bijvoorbeeld daar waar je pijn hebt. De plek wordt dan warm. Het infraroodlicht dringt diep door tot onder de huid.
Vermindert infraroodlicht spierpijn?
Je lichaam wordt door een infraroodlamp opgewarmd. De stijging van de temperatuur bevordert je bloedsomloop en laat je hartslag licht stijgen. Dit stimuleert het lichaam om afvalstoffen af te voeren en de opname van zuurstof wordt bevorderd, en dat zorgt ervoor dat kramp afneemt en spieren soepeler worden. Dus: als je last hebt van spierpijn na het sporten, dan kan een infraroodlamp spierpijn verlichten en helpen om de spieren te ontspannen. Ook kan infraroodlicht het herstel bij blessures bevorderen.
©Jacob Lund Photography
Infrarood: ondersteuning bij sporten en afvallen Infraroodlicht werkt niet alleen als ondersteuning bij sporten, maar zou ook werken bij afvallen. In een infraroodcabine probeert het lichaam zichzelf af te koelen en daardoor nemen het hartritme, het hartminuutvolume (dat is de hoeveelheid bloed die het hart per minuut rondpompt) en de stofwisselingssnelheid aanzienlijk toe. Daardoor verbrand je calorieën. Maar of het écht helpt bij het afbreken van vetcellen, daar is eerst nog meer onderzoek voor nodig.
Infraroodapparaten voor thuis
En hoe fijn is het dat je voor infraroodbehandeling helemaal niet naar de sporschool, sauna of wellness hoeft. Er zijn veel verschillende soorten infraroodlampen voor thuis. Je hebt tafellampen, staanlampen en hanglampen, maar ook is er infraroodlicht in de vorm van een sauna-deken (en je kunt natuurlijk ook naar de sauna of een infraroodcabine).
Sommige modellen lampen zijn kantelbaar en in hoogte verstelbaar. Ook kan er een dimmer of tijdsschakelaar op zitten. Handig, want dan kun je helemaal ontspannen en hoef je geen rekening te houden met de tijd.
Infraroodlampen kunnen verschillen in straling, IR-A, IR-B en IR-C. Het is goed om daarop te letten bij de aanschaf van een lamp voor thuis. Voor je spieren kun je het beste kiezen voor een infraroodlicht met IR-A-straling. Lampen met deze straling worden ook wel kortegolf-infraroodlampen genoemd. Deze straling dringt het diepst door in je lijf.
Hoe behandelen met infraroodlicht?
Wil je aan gang met infraroodlicht? Het wordt aangeraden om de infraroodlamp niet langer dan twaalf minuten tot een kwartier aan een stuk te gebruiken. Probeer het de eerste keer vooral uit door wat korter onder de lamp te blijven om te kijken hoe je huid en lijf erop reageren. Bouw langzaam op. Hoe vaak je de behandeling herhaalt, is aan jou en wat goed voelt. Luister vooral goed naar je lijf.
©Marina Lohrbach - stock.adobe.com
Tussen jou en de infraroodlamp moet een bepaalde afstand zijn. Plaats de lamp zo dat de warmte prettig voelt op je huid. Het mag geen pijn doen. Houd je ogen gesloten tijdens behandeling op je gezicht. En probeer te ontspannen, bijvoorbeeld door rustig te ademen. Een moment voor jezelf waarop er even helemaal niets hoeft!