Goede apps voor kinderen: de belangrijkste termen uitgelegd
Apps voor kinderen zijn er in overvloed. Maar waar moet je als ouder nou op letten bij het downloaden van een app voor je kids? In dit artikel leggen we de belangrijkste termen uit.
Dit artikel in het kort: Belangrijke vragen | Goede apps voor kinderen | Belangrijke termen voor kinder-apps | Privacy en advertenties
Ook interessant voor jou: Een tablet voor kinderen: zo kies je de beste uit
Onverwachte aankopen, ongepaste content: zo beveilig je de schermen van je kinderen
Belangrijke vragen
Omdat apps van tevoren niet altijd laten zien wat voor addertjes er onder het gras zitten, is het als ouder of verzorger belangrijk om je van een aantal zaken bewust te zijn. Stel jezelf de volgende vragen:
* Hoe zit het precies met advertenties en privacy?
* Kunnen kinderen (per ongeluk) digitale aankopen doen?
* En wat voor inhoud krijgt mijn kind te zien?
Voordat je een app downloadt op de (nieuwe) tablet van je kinderen, doe je er goed aan eerst zelf naar de inhoud en opzet van de apps te kijken. Dan bedoelen we apps die ze kunnen downloaden of die mogelijk al op de tablet staan. Vaak kunnen vooraf geïnstalleerde apps weinig kwaad. Maar mocht je bijvoorbeeld Netflix of Disney+ tegenkomen, dan kan het handig zijn om alvast een profiel voor kinderen in te stellen.
Goede apps voor kinderen
Wat goede apps voor kinderen zijn, hangt af van een aantal factoren. De hoofdvraag is altijd: wat wil je ermee bereiken? Je hebt apps voor educatie, maar ook gewoon voor ontspanning. Welke app je ook downloadt, je moet je altijd dezelfde dingen afvragen. Is zo’n app wel geschikt voor kinderen? Daar kom je achter door zelf eerst op onderzoek uit te gaan. Download de app, bijvoorbeeld op je eigen smartphone, en check of die wel aansluit bij de belevingswereld van je kind. Ook is het fijn wanneer er informatie en opties voor ouders en verzorgers aanwezig zijn.
Bescherm niet alleen je kind, maar ook zijn tablet
Shop een hoesje en de tablet kan tegen een stootje!
Neem daarnaast de online winkelpagina goed door. Op Android-telefoons kom je de Google Play Store tegen en op iPhone en iPad staat de App Store. Beide downloadwinkels bieden secties voor kinderen aan, neem daar dus ook altijd een kijkje. Heeft je een kind een app op het oog? Dan is het belangrijk dat je let op een aantal termen. Denk dan aan digitale aankopen (een optie waarmee je extra content ontgrendelt, tegen betaling) en of er advertenties in worden getoond. Daarnaast is de PEGI-score eveneens een belangrijk hulpmiddel.
Belangrijke termen voor kinder-apps
Met het PEGI-systeem krijg je meteen te zien voor welke leeftijdscategorie een app geschikt is. Kleine icoontjes geven een bepaalde leeftijd aan en op basis daarvan kun je bepalen of de app geschikt is. Daarnaast kun je ouderlijk toezicht gebruiken om apps of inhoud te blokkeren. Het kan zijn dat bepaalde apps geen PEGI-score hebben. In dat geval hoef je je nergens zorgen om te maken, want dan classificeert het systeem deze apps automatisch als ‘te volwassen’ voor jonge kinderen.
TIP: In de Google Play Store kun je op Meer informatie tikken voor extra informatie over de classificatie van een app.
De PEGI-score zegt dus iets over de inhoud van een app. Die score zegt helaas weinig over de manier waarop app-makers kinderen aan hun schermen gekluisterd houden. Via technieken als gamification zorgen die makers ervoor dat kinderen hun telefoons en tablets moeilijk weg kunnen zeggen. Misschien heb je dit zelf ook al eens gemerkt: je bent druk aan het scrollen, tappen of vegen, maar eigenlijk doe je niet zo veel. Je gedrag wordt als het ware spelenderwijs veranderd. Dit zorgt ervoor dat je een app vaak opent of gebruikt.
©Kaspars Grinvalds - stock.adobe.com
Nu klinkt dat wellicht een beetje negatief. Als het om verslavingsgevoeligheid gaat, dan is dat ook zo. Maar gamification kan ook op positieve manieren ingezet worden, bijvoorbeeld in het onderwijs of binnen educatieve apps. Omdat gebruikers zich betrokken voelen bij de app, blijft bepaalde kennis ook veel langer hangen. Tijdens het leren kan dat enorm helpen. Desondanks is het goed om als ouder of verzorger (of leraar) te weten hoe een app ervoor zorgt dat kinderen blijven terugkomen, zodat je daar afspraken over kunt maken of een beperking voor kunt instellen.
KIJKTIP: Over dit onderwerp is veel te doen geweest. Een paar jaar geleden zond VPRO Thema hieromtrent een anderhalf uur durende uitzending over uit. Mocht je dus meer willen weten, dan kun je de uitzending hier bekijken.
Tot slot: wanneer je een app beoordeelt op de inhoud, neem dan nog een aantal belangrijke zaken mee. Speelt het kind bijvoorbeeld altijd een bepaalde game? Check dan of die niet te moeilijk is. Want een te moeilijk spel kan ervoor zorgen dat een kind gefrustreerd raakt, helemaal als hij of zij niet begrijpt waarom bepaalde dingen steeds niet lukken. Andersom kan het zijn dat te makkelijke games te saai kunnen zijn, waardoor ze er niet naar omkijken. Let ook op de vormgeving van apps en games: is die niet te druk?
©PXimport
Privacy en advertenties
Of je nu betaalt voor een app of er eentje gratis downloadt, de makers willen eraan verdienen. Er bestaan apps zonder verdienmodel, maar de meeste ontwikkelaars verdienen geld door vooraf geld te vragen, digitale aankopen (ook wel in-app of in-game aankopen genoemd) aan te bieden of door advertenties te tonen. Het is goed om te weten hoeveel geld je kwijt bent aan het product en of je kinderen er makkelijk geld aan kunnen uitgeven. Met de juiste instellingen van ouderlijk toezicht kun je veel ellende voorkomen.
Vooral gratis apps hebben vaak betaalde digitale aankopen. Een ander heikel punt zijn die advertenties, want dan kom je in het vaarwater van privacy. Advertenties worden vaak aangepast op de persoonlijke informatie die je als gebruiker deelt. In veel gevallen gaat dit goed en kun je de verschillende partijen vertrouwen. In andere gevallen verzamelen apps ongebruikelijk en onnodig veel gegevens, die vervolgens (illegaal) doorverkocht worden.
Er kleven verschillende risico’s aan dat soort gedrag van bedrijven. We kunnen ons voorstellen dat je het geen veilig idee vindt. Bovendien zijn je kinderen zich van geen kwaad bewust en daardoor extreem vatbaar voor manipulatie. Misschien klikken je kinderen daardoor eerder op een advertentie, waardoor ze nog meer gegevens achterlaten of malafide software downloaden (die schadelijk kan zijn voor het apparaat of je online-accounts). Kortom: genoeg redenen om precies te willen weten wat je kind uitspookt op een smartphone, tablet en zeker het internet.