© PXimport

Zo gaat je cv-ketel langer mee

Geplaatst: 29 september 2020 - 07:24

Aangepast: 26 juli 2023 - 09:52

Redactie ID.nl

Een nieuwe cv-ketel is een forse investering, dus je wilt natuurlijk dat het verwarmingstoestel zo lang mogelijk meegaat. Normaal gesproken is de verwarmingsketel na ongeveer twaalf tot vijftien gebruikersjaren aan vervanging toe. Met de juiste aandacht en diverse tips houdt je cv installatie het misschien wel nóg langer vol.Niemand vindt het leuk om een duurbetaalde cv-ketel te vervangen. Zorg daarom goed voor je verwarmingsapparatuur en stel vervanging daarmee zo lang mogelijk uit. Misschien kun je nadien wel de overstap naar een energiebesparende warmtepomp wagen, zodat je geen aardgas meer nodig hebt. Overigens heeft zorgvuldig onderhoud niet alleen een positief effect op de verwachte levensduur. Je zorgt hiermee namelijk ook dat de verwarmingsapparatuur veilig en efficiënt blijft werken.

Jaarlijks cv onderhoud

Het onderhoud van een cv-ketel vereist de nodige kennis. Besteed deze klus dan ook uit aan een gerenommeerd installatiebedrijf. Bij veruit de meeste onderhoudscontracten is er jaarlijks onderhoud inbegrepen. Hierbij maakt de verwarmingsmonteur de cv-ketel schoon en vervangt hierbij versleten onderdelen. Voor een gunstige levensduur is het van belang dat deze taak om de twaalf maanden gebeurt. Wees hier scherp op, want veel installatiebedrijven nemen pas na pakweg vijftien of zestien maanden contact op voor de ‘jaarlijkse’ onderhoudsbeurt. Pak in dat geval de telefoon om de onderhoudsbeurt eerder af te dwingen. Ben je zelf eigenaar van de cv-ketel en laat het onderhoud van de verwarmingsapparatuur te wensen over? Schroom dan niet om het onderhoudscontract op te zeggen en stap over naar een andere aanbieder.

Trek meteen aan de bel

Het jaarlijkse onderhoud van de cv-ketel door een specialist vormt de basis van een langwerkende cv-installatie. Hoef je dan niets zelf te doen? Jawel, al gaat het slechts om een beperkt aantal onderhoudstips. Wees in de eerste plaats alert. Verschijnt er een storingscode op het display of werkt de verwarming niet goed? Wacht dan niet een paar dagen af, maar onderneem direct actie. Bel het storingsnummer van het installatiebedrijf waar je een onderhoudscontract hebt afgesloten en vraag advies. Bij een hardnekkig probleem komt er iemand langs. Een energiecontract heeft als voordeel dat vaste klanten voorrang krijgen op personen die niet bij het installatiebedrijf zijn aangesloten. Door snel te handelen, voorkom je verdere schade en slijtage aan het verwarmingssysteem.

Onderhoudstips

Toont de cv-ketel een storingscode en duurt het even voordat de opgeroepen vakman bij je op de stoep staat? Misschien kun je het probleem in de handleiding achterhalen. Bekijk eventueel wat je alvast zelf kunt doen. Een waarschuwing is hierbij wel op zijn plaats. Doe beslist geen handelingen waarvan je de werking niet weet. Laat ingrijpende herstelwerkzaamheden dus aan een specialist over.

Iets dat bezitters van een cv-ketel wel gemakkelijk zelf kunnen doen, is het regelmatig ontluchten van de ketel en radiatoren. Als er namelijk luchtbellen in het gesloten systeem aanwezig zijn, heeft dat een nadelig effect op de prestaties en duurzaamheid van het verwarmingssysteem. Bij luchtbellen hoor je bijvoorbeeld de radiator tikken. De betere ketels beschikken over een automatische ontluchtingsfunctie. Werp verder een paar keer per jaar een blik op de waterdruk. Die dient normaliter tussen de 1,5 en 2 bar te zijn. Een te hoge of lage druk is slecht voor het welzijn van de cv-installatie en resulteert mogelijk zelfs in lekkages. Vul de ketel daarom zo nodig bij met water.

Meer artikelen over cv-ketels

Vraag een offerte aan voor cv-ketels:

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten