De warmtepomp en de slimme thermostaat: een sterk team!
Bij de installatie van een warmtepomp wordt vaak een nieuwe (slimme) thermostaat geplaatst. Deze verbeteren het gebruiksgemak en comfort, doordat je de warmtepomp op afstand kunt bedienen en monitoren. Slimme thermostaten zorgen voor een efficiëntere werking en langere levensduur van warmtepompen en cv-ketels. Maar wat maakt een slimme thermostaat effectief bij warmtepompen?
Partnerbijdrage - In samenwerking met Nefit Bosch
Wat is een slimme thermostaat?
Een slimme thermostaat is een intelligent regelsysteem voor verwarming en koeling in huizen en gebouwen. Het verschil met traditionele thermostaten is dat slimme varianten via het draadloze thuisnetwerk verbonden zijn met het internet. Dankzij die koppeling met je draadloze thuisnetwerk kun je via een smartphone-app altijd verbinding maken met je verwarming. Het betekent ook dat de thermostaat toegang krijgt tot meer informatie, waarmee het apparaat jouw woning optimaal en energie-efficiënt kan verwarmen. Dit maakt een veel geavanceerdere monitoring en bediening van de verwarming mogelijk, altijd en overal.
Monitoring met een slimme thermostaat biedt je enerzijds inzicht in de actuele werking van het verwarmingssysteem. Zo word je gewaarschuwd bij problemen, zoals bij een storing in de warmtepomp. Anderzijds geeft monitoring je ook op de langere termijn inzicht in het energieverbruik en de bijbehorende kosten, wat je kan helpen om te besparen. Ook kun je slimme thermostaten integreren in je smarthomesysteem. Hierdoor kun je je verwarming bijvoorbeeld bedienen met spraakopdrachten.
©Nefit Bosch
Een praktijkvoorbeeld
Een mooi voorbeeld is de slimme thermostaat EasyControl, ontwikkeld door Nefit Bosch. De voordelen van een slimme thermostaat, zoals hierboven beschreven, zijn bij uitstek van toepassing op de Bosch EasyControl. Zo kun je de warmtepomp via de app eenvoudig op afstand bedienen en is altijd en overal het stroomverbruik in te zien. Je kunt daarbij ook het energieverbruik van verschillende jaren vergelijken. Daarnaast kun je in de app bijvoorbeeld supereenvoudig een klokprogramma instellen voor de verwarming en ontvang je direct een melding als er een storing is.
Interessant is ook de functionaliteit waarbij je de installateur toegang kunt geven om de warmtepomp en de prestaties op afstand te monitoren. Heb je vloerverwarming? In dat geval kun je er via de app voor zorgen dat de warmtepomp je woning ook nog eens kan laten koelen en kun je voor elk vertrek afzonderlijk de temperatuur instellen. Hiervoor heb je wel de slimme radiatorkranen van Bosch nodig.
©Nefit Bosch
Een slimme thermostaat maakt elk verwarmingssysteem efficiënter
Kortom, slimme thermostaten stellen je in staat om de verwarming en koeling nauwkeuriger en efficiënter te beheren, of je nu een warmtepomp of een cv-ketel hebt. Een woning verwarmen met een warmtepomp werkt weliswaar anders dan met een cv-ketel, maar in beide gevallen is een slimme thermostaat interessant. Hoe zit dat?
Waar je met een cv-ketel een woning binnen enkele minuten van 19 naar 21 graden Celsius kunt brengen, heeft een warmtepomp daar aanzienlijk meer tijd voor nodig. Een warmtepomp werkt namelijk met een lagere watertemperatuur richting de radiatoren of vloerverwarming. Ook heeft een warmtepomp minder piekvermogen. Dat verklaart waarom de temperatuur in huis zo veel mogelijk gelijk gehouden wordt. Je past bijvoorbeeld geen nachtverlaging toe met een warmtepomp. Toch is het óók met een warmtepomp interessant om via een slimme thermostaat te kunnen anticiperen op veranderingen, zoals een daling van de buitentemperatuur.
Het belang van moduleren
Naast het comfort van een warm huis, precies wanneer je dat wenst, zijn ook het stroomverbruik en de levensduur van warmtepompen en cv-ketels gebaat bij een goede aansturing door de slimme thermostaat. Het sleutelwoord daarbij is ‘moduleren’. We kunnen de betekenis van moduleren en het belang ervan het best uitleggen aan de hand van een voorbeeld met een auto.
Vroeger hadden warmtepompen en cv-ketels slechts twee standen: aan of uit. Als je dat vergelijkt met een auto, dan gaf zo’n apparaat in de ‘aan-stand’ altijd vol gas en stond-ie stil in de ‘uit-stand’. Gevolg: veel starten en stoppen. Nu begrijpt iedereen dat een ritje door de stad comfortabeler is, minder brandstof kost en de auto langer meegaat als het gaspedaal ook gedeeltelijk kan worden ingedrukt. Bij warmtepompen en cv-ketels noemen we dat regelen van het gaspedaal ‘moduleren’. Bijna al deze apparaten kunnen dat inmiddels.
Dat cv-ketels en warmtepompen kunnen moduleren, is dus erg belangrijk. Het leidt tot een lager stroomverbruik en minder abrupt starten en stoppen. Een fijne bijkomstigheid is dat de onderdelen minder snel slijten. En dat heeft uiteindelijk weer een positief effect op de levensduur van deze apparaten.
©Nefit Bosch
Een slimme thermostaat werkt als een routeplanner
Met een slimme thermostaat wordt eigenlijk een routeplanner aan het verwarmingssysteem toegevoegd. De slimme thermostaat weet waar je wat betreft temperatuur naartoe wilt, plant de optimale route en kiest de beste ‘vertrektijd’. Als het verwarmingssysteem op tijd vertrekt en de optimale route neemt, hoeft de warmtepomp of cv-ketel nooit vol gas te gaan en kiest het systeem een route zonder verkeerslichten. Zo voorkomt de slimme thermostaat dat-ie onnodig veel warmtepieken aan de centrale verwarming levert.
Lees meer over EasyControl
van Nefit Bosch