ID.nl logo
Slimme apparaten: informatie en updates vaak onder de maat
Energie

Slimme apparaten: informatie en updates vaak onder de maat

Slimme thermostaten, babyfoons en smart-tv's: de informatie die consumenten krijgen wanneer ze een smart device kopen is vaak onvoldoende. Ook zouden fabrikanten beter moeten zorgen voor updates. Dat zeggen de Autoriteit Consument & Markt (ACM) en de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI), die samen onderzoek hebben laten doen naar de werking en veiligheid van slimme apparaten.

Het onderzoek richtte zich op 'domotica': slimme apparaten voor in en om huis. Wanneer je zo’n apparaat koopt, heb je recht op een goed werkend apparaat dat updates krijgt. Ook moet je alle benodigde informatie krijgen. Denk daarbij aan duidelijkheid over hoe het is geregeld met de functionaliteits- en veiligheidsupdates, hoelang deze beschikbaar blijven en wat de gevolgen zijn als je de update níet installeert.

In het onderzoek is een steekproef gedaan met vijftien veelgebruikte apparaten: 3 spaarlampen met hub, 3 babyfoons, 3 televisies, 3 thermostaten en 3 wasmachines. Welke merken en modellen er precies getest zijn, hebben het ACM en RDI niet bekendgemaakt.

Informatieverstrekking te summier

Volgens de onderzoekers verstrekten verkopers en fabrikanten verstrekten voor, tijdens en na de aankoop summiere informatie over wat het apparaat doet, in welke omgeving het werkt en waar het mee kan samenwerken. Zo werd bijvoorbeeld niet telkens de versie van het besturingssysteem vermeld. Als consument kun je dan niet weten of je het slimme apparaat met een bepaalde app kunt bedienen.

In sommige gevallen verstrekten fabrikanten andere informatie dan verkopers. Ook opvallend: wie een product in een fysieke winkel koopt, krijgt minder informatie dan bij een online aankoop.

Updatebeleid

Over het algemeen was de technische veiligheid meestal wel in orde, maar wat betreft updates kan er nog wel het nodige verbeterd worden. Zo verstrekte de verkoper bij de online aangeschafte apparaten in de helft van de gevallen geen informatie over het updatebeleid. Beveiligingsupdates werden niet altijd geleverd, terwijl er wel beveiligingszwakheden gevonden waren. Bij één domotica-apparaat in de steekproef werd zelfs een misbruikbare beveiligingszwakheid geconstateerd.

Lees ook: Zo vind je de beste slimme thermostaat!

Toezichthouders zeggen: dit moet beter!

Het ACM en de RDI roepen fabrikanten en verkopers dan ook op meer te doen om slimme apparaten werkend en veilig te houden. Ben je van plan om slimme apparatuur aan te schaffen? Zorg dan dat je weet wát je koopt. Kijk of een fabrikant duidelijkheid geeft over zijn update-beleid. Daar zitten namelijk verschillen tussen. In ons artikel Zo lang gaat je videodeurbel mee lees je bijvoorbeeld dat Google minimaal 5 jaar aan beveiligingsupdates belooft voor de Ring-deurbel, terwijl een fabrikant als Ezviz aangeeft minimaal 2 jaar voor ondersteuning middels updates te zorgen.