Het beste binnenklimaat: hier moet je aan denken

Het beste binnenklimaat: hier moet je aan denken

Geplaatst: 17 april 2023 - 13:34

Partnerredactie

Een optimaal binnenklimaat is belangrijk: het zorgt voor een comfortabele woonomgeving, is beter voor je gezondheid en zorgt voor een lagere energierekening. Sander van den Berg is operationeel manager bij Cvtotaal en weet precies hoe je het beste binnenklimaat creëert door je woning te verwarmen, te koelen en te ventileren.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Cvtotaal

Je huis verduurzamen met een hybride warmtepomp

Voor het verwarmen van je woning wordt het gebruiken van een warmtepomp in combinatie met een cv-ketel steeds populairder. Met deze hybride-opstelling bespaar je rond de zestig procent op je energierekening, zegt Van den Berg. “Dat is wel afhankelijk van hoe koud het buiten is.” Op koude winterdagen zal de cv-ketel bij moeten springen om je woning te verwarmen. “Boven de 4 graden doet de warmtepomp het helemaal alleen en heb je maximale besparing.” De cv-ketel gebruik je in deze situatie nog wel voor warm water uit de kraan.

Volgens Van den Berg is het belangrijk dat je woning goed geïsoleerd is voor je een warmtepomp overweegt. In een slecht geïsoleerde woning vindt namelijk te veel warmteverlies plaats. “De aanvoertemperatuur van een warmtepomp is te laag om de woning dan op temperatuur te houden.”

Hoe snel je de investering van een warmtepomp terugverdient, is afhankelijk van de energieprijzen. “Je bespaart natuurlijk op gas. Bij de huidige prijs zit je dan rond de twee jaar als je zonnepanelen hebt. Dat was met de hogere gasprijs eind vorig jaar natuurlijk nog sneller. Toen zat de terugverdientijd zelfs binnen een jaar.”

Montage warmtepomp door Cvtotaal

Een aangenaam binnenklimaat met een cv-ketel

Is je woning (nog) niet geschikt voor een warmtepomp of vind je de investering te groot? Een cv-ketel is dan een prima optie om je huis en je water te verwarmen. Bovendien zijn ze een stuk zuiniger dan vroeger. “De ketels die de laatste jaren op de markt zijn gekomen, hebben eigenlijk allemaal een extra spoel. De restwarmte van het rookgas wordt nog een keer meegenomen door de ketel, waardoor die weer zuiniger wordt.” 

Vanaf 2026 wordt het verplicht om minstens een (hybride) warmtepomp te installeren bij het vervangen van je cv-ketel. “Veel mensen kiezen er toch nog voor om de cv-ketel te laten vervangen, want die gaat nog een jaar of 25 mee. Je kunt dus nog een tijd vooruit, ook na 2026.”

Bij het kiezen van een cv-ketel is vooral de warmwatervoorziening, oftewel de CW-waarde, van belang. Er bestaan vier klassen: CW3, CW4, CW5 en CW6. “Hoe hoger dat getal, hoe meer warm water het tegelijkertijd kan geven en op meerdere plekken. Bij gemiddeld gebruik is een CW4-waarde voldoende. Als je op meerdere plekken tegelijk warm water wil hebben, of als je een regen- of stortdouche hebt, is een CW5-klasse nodig. De CW6-waarde is enkel in extreme gevallen nodig.”

Goed om te weten: vanaf 1 april is het verplicht om een cv-ketel door een CO-gecertificeerd bedrijf te laten installeren. Cvtotaal werkt volgens deze richtlijnen, benadrukt Van den Berg.

Montage Cv-ketel door Cvtotaal

© Cvtotaal.nl

Koelen én verwarmen met een airco

Bij het realiseren van een prettig binnenklimaat met een cv-ketel kan een airco een goede aanvulling zijn. Waar dit systeem vaak gebruikt wordt om je woning te koelen, kunnen airco’s in veel gevallen ook verwarmen. “Het wordt dan ook vaak gebruikt als bijverwarming. Eerst de kamer opwarmen met de airco en daarna de cv-ketel het werk laten doen.” Vorig jaar werd de airco ineens heel populair, zegt Van den Berg. “Die draait op stroom en het is een relatief lage investering om je huis te verwarmen.”

Aircoinstallatie van Cvtotaal

Vergeet niet te ventileren

Welke vorm van verwarming je ook gebruikt, het is belangrijk om je huis goed te ventileren om schimmels en huisstofmijt te voorkomen. “Zeker nu men beter is gaan isoleren in woningen”, stelt Van den Berg. “Huizen worden zo goed geïsoleerd dat er niet meer geventileerd wordt via kieren en dergelijke.” Dit is niet goed voor je huis en je gezondheid. Met het openen van ramen en deuren ventileer je bovendien niet genoeg. “Hoe lang doe je dat? Een halfuur of een uur. Het is belangrijk dat je vierentwintig uur per dag ventileert in huis.” Dat kan met een ventilatiebox. “Je krijgt dan een constante doorstroom van schone lucht door het hele huis.”

Onderhoud is belangrijk, óók voor je energierekening

Als je een ventilatiebox en een cv-ketel en/of warmtepomp in huis hebt, is het belangrijk dat deze systemen regelmatig onderhoud krijgen. “Anders kan je op een gegeven moment slijtage aan je cv-ketel, warmtepomp of airco krijgen. Sommige mensen nemen dat risico voor lief, maar het is net als een auto: je moet hem blijven onderhouden, want anders doet-ie het op een gegeven moment niet meer.” Achterstallig onderhoud heeft bovendien invloed op je energierekening. “Het energiegebruik zal toe gaan nemen, omdat de ketel veel meer moeite moet doen om te pompen of omdat de leidingen dicht gaan zitten.”

Meer informatie en advies voor het realiseren van het beste binnenklimaat in huis?

Bij Cvtotaal ben je aan het juiste adres.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten