ID.nl logo
De toekomst van de warmtepomp: wat kun je allemaal verwachten?
© Rainer Fuhrmann - stock.adobe.com
Energie

De toekomst van de warmtepomp: wat kun je allemaal verwachten?

Mede door de hoge gasprijs is de vraag naar warmtepompen enorm. Dat je vanaf 2026 ook niet meer een losse cv-ketel mag installeren, maar minimaal een hybride warmtepomp moet aanschaffen, speelt ook een rol. Steeds meer mensen denken dus na over de overstap. Jij ook? Dan heb je vast wat aan dit artikel, waarin we kijken wat de laatste ontwikkelingen op het gebied van warmtepomptechnologie zijn.

Elektrische energie zal in de toekomst een steeds centrale plaats gaan innemen in het globale energieverhaal. Dat betekent dat verbetering van de elektrificatie de sleutel wordt voor een energiesector waarin we steeds minder gaan leunen op fossiele brandstoffen. De warmtepomptechnologie zal daar op gebied van verwarming een steeds grotere rol in gaan spelen. Op dit moment leveren warmtepompen bijna 5 procent van de wereldwijde warmtevraag. Volgens het Internationaal Energie Agentschap is de warmtepomp zelfs de snelst groeiende verwarmingstechnologie van de toekomst.

Warmtepompen: de ambities van de overheid

Om de wereldwijde gemiddelde temperatuurstijging onder de 2 graden Celsius te houden, moeten we dus af van fossiele brandstoffen. Dat merken ook fabrikanten: zij kunnen de bestellingen nauwelijks bijhouden. Dat geldt ook voor installateurs: zij komen handen tekort om warmtepompen te installeren. Daarom schakelen de fabrikanten een tandje hoger met de opleiding van het personeel van installatiebedrijven, want alles moet sneller.

Toch zijn er in de markt ook sceptische geluiden te horen over het behalen van het einddoel. Dat is niet vreemd: de ambities zijn enorm. In 2030 moet Nederland van het Groningse gas af zijn en in 2050 houdt Nederland helemaal op met het verbruik van aardgas. Tegen die tijd moeten bijna alle gebouwen in Nederland onder handen zijn genomen. Ongeveer 7,5 miljoen huizen en daarnaast nog 1 miljoen andere gebouwen moeten worden omgevormd tot goed geïsoleerde panden die met duurzame energie verwarmd worden. En ook de elektriciteit die ze verbruiken moet duurzaam opgewekt worden. In 2030 zal een kwart van de huizen aangesloten zijn op een warmtenet waardoor de eigenaren dus geen eigen energiebron meer nodig hebben. Ergens in een wijk staat een hele grote cv-installatie die via buizen de plaatselijke gebouwen van warm water voorziet. In elk gebouw staat een kleine installatie waarin een warmtewisselaar zit om de warmte te verdelen over het tapwater en de verwarming. Als die warmtenetten gebruikmaken van duurzame bronnen, dan is zo’n warmtenet voordelig voor het klimaat. Toch zal driekwart van de eigenaren zijn heil moeten zoeken in de warmtepomp.

©(c) ID.nl

Een warmtenet verdeelt de energie over een wijk of een stad.

Weten welke warmtepomp geschikt is voor jouw huis?

Vul de Warmtepompvergelijker in op Kieskeurig.nl en je weet het meteen

Warmtepompen: stiller en efficiënter

Warmtepompen hebben in korte tijd al veel vooruitgang geboekt op verschillende vlakken. De snelheid van de ventilatoren is aanpasbaar, de koelmiddelen worden milieuvriendelijker en efficiënter, de compressoren zijn akoestisch ingekapseld en het vermogen past zich automatisch aan de vraag aan. Het buitendeel waarin de ventilator zit veroorzaakt steeds minder geluid. Ondertussen lopen er experimenten bij TKI Urban Energy waarbij antigeluid wordt getest om totale geluidsstilte te verkrijgen.

Daarnaast verwachten we veel van de zogenaamde Dual source-warmtepompen (DSHP – dual source heat pump). Deze warmtepompen kunnen warmte onttrekken aan de lucht of aan de grond, naargelang wat op dat moment het meest efficiënt is. Daarom zijn ze efficiënter dan de traditionele modellen. Grondwarmtepompen beschouwde men lange tijd als te duur om op grote schaal uit te rollen. De kosten van de grondboringen lopen altijd op. Daarom gaat men over naar spiraalvormige warmtewisselaars die ondiep in de grond worden aangebracht of naar boorgaten die gemeenschappelijk worden gebruikt voor verschillende woningen. Grondgebonden warmtepompen zijn in de praktijk alleen weggelegd voor nieuwbouwprojecten; die gemeenschappelijke grondboringen komen dus niet zo vaak voor.

©(c) ID.nl

De dual source-warmtepomp haalt de warmte uit de grond én uit de lucht.

Koudemiddelen worden natuurlijk

Ook op vlak van koudemiddelen gebeurt er veel. Die koudemiddelen kun je ruwweg in twee categorieën verdelen: natuurlijke koudemiddelen en synthetische koudemiddelen. Europa legt strenge normen op waardoor de synthetische koelmiddelen geleidelijk worden afgeschaft. Het is een kwestie van tijd, maar uiteindelijk zullen alleen de natuurlijke koudemiddelen over blijven. Die zijn minder schadelijk voor het milieu. Bovendien zien we dat er steeds meer experimenten lopen met warmtepompen zonder koudemiddel.

Warmte verplaatsen met geluid

Wist je dat er momenteel zeventien(!) verschillende vormen van warmtepomptechnologie commercieel levensvatbaar zijn? Het Heat Pump Centre in Zweden publiceert regelmatig over vernieuwende technologieën voor warmtepompen, technologieën met ronkende namen als thermo-akoestisch, magnetocalorisch en thermo-elastisch.

Thermo-akoestische technologie is een interessante vondst. Om de warmte te verplaatsen van de verdamper naar de condensor, maakt men gebruik van geluidsgolven. Deze akoestische warmtepomp wordt trouwens ontwikkeld door een Nederlander, Michiel Hartman, oprichter en directeur van Blue Heart Energy. Het bedrijf in Alkmaar verkoopt geen warmtepompen rechtstreeks aan de consument, maar levert zijn motor aan bestaande warmtepompmerken. Het komt erop neer dat de compressor van de warmtepompen eruit wordt gehaald en vervangen wordt door een thermo-akoestische motor met helium als medium. De akoestische warmtepomp kan hogere temperaturen produceren. Dat betekent dat je hiermee de gasketel kunt vervangen zonder ingrijpende verbouwing of dure isolatie. Bovendien heeft deze warmtepomp bijna geen bewegende onderdelen.

We noemen nog twee experimentele technieken die geen koudemiddel gebruiken, maar waar we niet verder op ingaan. De magnetocalorische warmtepomp spreekt het magnetisch veld in bepaalde stoffen aan. De thermo-elastische warmtepomp maakt dan weer gebruik van thermo-elasticiteit die bijna in alle materialen aanwezig is. Thermo-elasticiteit is de verandering in grootte en vorm van objecten wanneer de temperatuur van dat object verandert.

Intelligent energiebeheer

Ten slotte verwachten we veel van intelligent energiebeheer. Op dit moment is er al de EEBUS van Vaillant, maar die wordt nog verder ontwikkeld. Zo’n energiemanager zorgt dat slimme apparaten die niet van hetzelfde merk zijn met elkaar kunnen communiceren. Het wordt duidelijk aan de hand van een voorbeeld. Op basis van actuele weersinformatie weet de manager hoe sterk de zon de volgende uren zal schijnen. De manager regelt op basis van deze informatie de samenwerking tussen de fotovoltaïsche zonnepanelen en de warmtepomp. Als er voldoende energie beschikbaar is, zal de warmtepomp werken op zelfopgewekte stroom. Daarnaast zal het ook de wasmachine en de vaatwasser buiten de piekmomenten starten, waardoor de elektriciteitskosten nog verder dalen.

Door een intelligente energiemanager haalt de warmtepomp op het juiste moment de meeste energie uit de zonnepanelen. | Foto: Vaillant

▼ Volgende artikel
Review Amazon Kindle Colorsoft Signature Edition – Comfortabel (maar prijzig) leesmaatje
© Maikel Dijkhuizen
Huis

Review Amazon Kindle Colorsoft Signature Edition – Comfortabel (maar prijzig) leesmaatje

Op zoek naar een nieuwe e-reader met kleurenscherm? Goed nieuws, want er verschijnen steeds meer geschikte producten in de (digitale) winkelschappen. Een voorbeeld hiervan is de onlangs verschenen Amazon Kindle Colorsoft Signature Edition. Is dit product zijn stevige prijskaartje van 299,99 euro waard?

Uitstekend
Conclusie

Als je naast boeken ook graag kranten, tijdschriften en stripboeken op een e-reader leest, is de Kindle Colorsoft Signature Edition zeker het overwegen waard. Je bekijkt dan namelijk foto’s en afbeeldingen in kleur. Vergeleken met een smartphone- of tabletscherm zijn de kleuren wel veel fletser. Behalve dat en de hoge adviesprijs valt er verder weinig op deze e-reader aan te merken. Hij is namelijk snel, gebruiksvriendelijk en comfortabel.

Plus- en minpunten
  • Compact formaat
  • Waterdichte behuizing
  • Vlotte configuratie
  • Reageert snel
  • Matte schermafwerking
  • Veel schermopties
  • Lange accuduur
  • Duur
  • Vereist Amazon-account
  • Fletse kleuren
  • Korrelige foto's en afbeeldingen

De hier besproken Signature Edition heeft een aantal extra's ten opzichte van de reguliere Kindle Colorsoft Base Edition (269,99 euro). Zo bevat deze e-reader 32 GB (in plaats van 16 GB) opslagruimte. Bovendien is er ondersteuning voor draadloos opladen ingebakken. Vanwege het compacte touchscreen van 7 inch en de dunne schermranden is de behuizing ongeveer net zo groot als die van een normaal pocketboek, maar dan een stuk dunner. In combinatie met het bescheiden gewicht van 219 gram is de Amazon Kindle Colorsoft Signature Edition een aangenaam leesapparaat voor thuis en onderweg. De achterzijde heeft een ruwe afwerking, waardoor het apparaat prettig in de hand ligt. Behalve de aan-uitknop telt de sober vormgegeven behuizing geen fysieke knoppen.

©Maikel Dijkhuizen

Naast de e-reader vind je in de productdoos een korte handleiding en usb-c-kabel.

Snelle configuratie

Zodra je op de aan-uitknop aan de onderzijde drukt, verschijnt binnen enkele ogenblikken het configuratiemenu. Na het kiezen van de Nederlandse taal stel je de e-reader verder in. Dat kan met behulp van een smartphone-app of op het apparaat zelf. Laatstgenoemde optie werkt snel genoeg. Heb je het wifi-wachtwoord en je Amazon-accountgegevens eenmaal ingevuld, dan verschijnt het hoofdvenster. Een korte rondleiding neemt je op sleeptouw. Zo zijn diverse schermopties via een handig snelmenu bereikbaar. De configuratie duurt slechts enkele minuten, zodat je snel kunt beginnen met lezen.

Je koopt nieuwe e-books rechtstreeks in de Kindle Store. Via de Send to Kindle-dienst kun je ook eigen bestanden naar de e-reader sturen, zoals digitale boeken in het populaire epub-formaat. Andere ondersteunde bestandsformaten zijn onder meer pdf, mobi, docx en jpeg. Je kunt ook nog luisterboeken afspelen. Koppel in dat geval een draadloze koptelefoon via bluetooth.

©Maikel Dijkhuizen

De configuratie van de Kindle Colorsoft Signature Edition is zo gepiept.

7inch-kleurenscherm

De hamvraag is natuurlijk of een kleurenscherm op dit Kindle-product de hoge aanschafprijs rechtvaardigt. Een lastige kwestie, want de huidige generatie e-ink-kleurenschermen oogt toch wat flets. Er is weliswaar een instelling om een levendige kleurenstijl te activeren, maar het verschil is minimaal. Wel ziet de bibliotheek met alle gekleurde boekenkaften er aantrekkelijker uit. Daarnaast komt een kleurenscherm goed van pas bij het lezen van stripboeken, tijdschriften en kranten. De Colorsoft Signature Edition geeft afbeeldingen en foto's in een redelijke kwaliteit weer, al zijn de beelden ietwat korrelig. Verder pas je naar eigen wens de warmte van het scherm aan. Hierbij houdt de e-reader op jouw verzoek rekening met de zonsondergang en -opgang. Tot slot zijn de hoge contrastwaarden van dit scherm een voordeel.

©Maikel Dijkhuizen

Bekijk boekenkaften in kleur!

Hoog leescomfort

Het scherm heeft een matte afwerking, zodat je comfortabel buiten kunt lezen. Zelfs met fel zonlicht vallen de weerspiegelingen erg mee. Lees je 's avonds, dan komt de automatische schermverlichting goed van pas. Deze functie zit overigens niet op de reguliere Kindle Colorsoft Base Edition. Voor e-readerbegrippen navigeer je snel in boeken en het menu. Hiervoor tik of veeg je op het touchscreen. Een nieuwe bladzijde opent vrijwel zonder vertraging, zodat je vlot kunt doorlezen. Wil je ondertussen iets online opzoeken? Open dan gewoon de browser en typ een url in de adresbalk. Deze e-reader laadt websites behoorlijk rap.

Een pluspunt is dat dit product voldoet aan de IPx8-norm. Je kunt dus gerust e-books in bad lezen, want de behuizing is waterdicht. Dankzij de lange accuduur hoef je het apparaat waarschijnlijk pas na een paar weken of zelfs enkele maanden op te laden.

©Maikel Dijkhuizen

Dankzij de geïntegreerde browser kun je er ook websites mee bezoeken.

Amazon Kindle Colorsoft Signature Edition kopen?

Als je naast boeken ook graag kranten, tijdschriften en stripboeken op een e-reader leest, is de Kindle Colorsoft Signature Edition zeker het overwegen waard. Je bekijkt dan namelijk foto’s en afbeeldingen in kleur. Vergeleken met een smartphone- of tabletscherm zijn de kleuren wel veel fletser. Behalve dat en de hoge adviesprijs valt er verder weinig op deze e-reader aan te merken. Hij is namelijk snel, gebruiksvriendelijk en comfortabel. Kortom, een aanrader!

▼ Volgende artikel
TP-Link breidt WiFi 7 uit naar buiten met Deco BE25 Outdoor
Huis

TP-Link breidt WiFi 7 uit naar buiten met Deco BE25 Outdoor

TP-Link heeft de Deco BE25 Outdoor aangekondigd, een weerbestendige Mesh wifi-router met wifi 7 die speciaal ontworpen is om het WiFi-netwerk eenvoudig uit te breiden naar de tuin. De router biedt een oplossing voor het probleem dat goed geïsoleerde ramen en muren het wifi-signaal vaak blokkeren, waardoor internetgebruik in de tuin vaak problematisch is.

De Deco BE25 Outdoor kan naadloos worden toegevoegd aan een bestaand Deco-netwerk, ongeacht of je al een wifi 5, 6 of 7-set gebruikt. Via de Deco-app is het apparaat met enkele klikken toe te voegen, waarna alle Deco apparaten één netwerk vormen met één naam en wachtwoord. Tot 10 Deco apparaten kunnen aan elkaar worden gekoppeld voor één groot WiFi-netwerk. Het apparaat is ook te gebruiken als losstaande router of als access point naast een bestaand netwerk van een ander merk.

De Deco-apparaten vormen samen één netwerk, met één naam en één wachtwoord, waardoor je in en om het huis stabiele wifi hebt. De router beschikt over een ingebouwde voeding en kan direct in een stopcontact worden gestoken of via Power over Ethernet (PoE) worden gevoed via een van de twee 2,5Gbps netwerkaansluitingen. De verbinding met een bestaand Deco-netwerk kan zowel via ethernetkabel als draadloos.

Met wifii 7 BE3600 haalt de router snelheden tot 3,6Gbps. Dankzij nieuwe wifi 7-technologieën zoals Multi Link Operation, 4K-QAM en 160Mhz brede kanalen levert het apparaat volgens TP-Link goede prestaties in de tuin. De router wordt geleverd met montagemateriaal en kan aan een muur of paal worden bevestigd of los worden neergezet.

Uiteraard ook met AI

De ingebouwde AI-Driven Mesh technologie stemt het wifi-netwerk automatisch af op de omgeving door patronen te herkennen, netwerkbelasting in kaart te brengen en gebruikers te verbinden met het optimale WiFi-punt. Voor de beveiliging maakt de router gebruik van WPA3 encryptie en TP-Link HomeShield, waarmee onder meer ouderlijk toezicht kan worden ingesteld.

Beschikbaarheid en prijzen

De TP-Link Deco BE25 Outdoor is direct beschikbaar voor een adviesprijs van 149 euro.