Bedieningsgemak en minder energieverspilling: maak kennis met de slimme airco
Onderweg naar huis de airco alvast aanzetten, zodat je thuiskomt in een koel huis. Per ruimte de gewenste temperatuur bepalen. Ideale dag- en nachttemperaturen tot in detail vastleggen in een slim schema. Het kan tegenwoordig allemaal met slimme airco's. In dit artikel lees je alles wat je moet weten - en leggen we ook uit hoe je je bestaande airco slim kan maken!
Na het lezen van dit artikel weet je: Wat een slimme airco is | Wat de voordelen zijn van slimme airco’s | Wat je zoal kunt doen met een slimme airco | Welke slimme airco geschikt is voor jouw situatie| Hoe je van een bestaande airco een slimme airco maakt.
Lees ook: Airco kopen? Hier moet je op letten!
Wat is een slimme airco?
Een slimme airco is een airco die je kunt verbinden aan en bedienen met je smartphone en/of tablet. De koppeling vindt veelal plaats via wifi en maakt het mogelijk de smart airco onderdeel te maken van je smart home. Dat brengt al snel eindeloze mogelijkheden met zich mee. Laat de airco bijvoorbeeld samenwerken met andere slimme apparaten, zoals een slimme thermostaat of slimme zonwering. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat de slimme airco automatisch begint met koelen op het moment dat jouw slimme thermostaat een temperatuur meet van 22 graden of warmer. Naast al deze extra's heeft een slimme airco (uiteraard) ook dezelfde technische functies als een normale airco: koelen, ventileren, zuiveren van lucht en in sommige gevallen ook verwarmen.
De voordelen van een slimme airco
Leuk al die nieuwe technieken, maar waarom zou je dat willen? Je kunt een airco toch ook gewoon handmatig aan- en uitzetten? Dat klopt. Maar slimme airco's bieden talloze voordelen die handig zijn voor jou én beter voor het milieu. Zo kun je onder andere geld en energie besparen met behulp van een slimme airco.
Een aantal voordelen van slimme airco's op een rij:
Automatisch aan-/uitzetten
De airco wordt automatisch uitgeschakeld wanneer je niet thuis bent en begint met koelen net voordat je thuiskomt. Zo heb je altijd een koel huis wanneer nodig én bespaar je energie doordat de airco nooit onnodig staat te draaien als je er niet bent.Overal te bedienen
Ga je wat eerder naar huis en wil je niet in een warm huis thuiskomen? Of ben je juist net van huis vertrokken en besef je dat je de airco bent vergeten uit te zetten? Geen enkel probleem! Met een slimme airco heb je overal toegang en zet je de airco eenvoudig aan of uit via een app op je smartphone of tablet.Minder energieverspilling
Doordat de airco nooit meer staat te blazen wanneer je niet thuis bent bespaar je aan energieverbruik én -kosten. Daarnaast kun je de airco zo instellen dat deze reageert op bijvoorbeeld een slimme thermostaat of zonwering, waardoor je huis zo efficiënt mogelijk wordt gekoeld en verwarmd om nog meer energie te besparen.Eenvoudig aan te sturen met spraakcommando's
Steeds meer slimme airco’s zijn te koppelen aan je smart home. Zo kun je jouw airco eenvoudig met spraakcommando's bedienen via bijvoorbeeld Google Assistant, Amazon Alexa of Apple HomeKit.Meer inzicht in het verbruik van de airco
De meeste slimme airco’s leveren een gedetailleerde rapportage van het energieverbruik. Zo zie je precies in welke ruimte en wanneer het energieverbruik het hoogst is en kun je daar het gebruik indien gewenst op aanpassen.Bediening op basis van sensors
De nieuwste systemen signaleren met dank aan sensoren zelf wanneer er iemand in een ruimte is en zorgen ervoor dat de airco automatisch aangaat. Op deze manier voorkom je dat ruimtes onnodig worden gekoeld en dat scheelt in het energieverbruik en de bijbehorende kosten.Luchtreiniging
Slimme airco's kunnen de lucht (extra) zuiveren waardoor bijvoorbeeld pollen en stof geen kans meer krijgen. Beter voor de gezondheid en het kan extra prettig zijn voor mensen met bijvoorbeeld allergieën en/of luchtwegklachten.
©zhu difeng - stock.adobe.com
Wat kun je zoal met een slimme airco?
De voordelen van slimme airco's zijn na bovenstaande lijst wel duidelijk. Maar wat kun je er in de praktijk nu zoal mee doen? Een aantal handige instellingen en/of functies van slimme airco's op een rij:
Ben je (bijna) onderweg naar huis? Zet je airco via de app alvast aan, zodat je thuiskomt in een koel huis. Ben je juist vergeten de airco uit te zetten voor vertrek? Zet de airco dan eenvoudig uit op afstand.
Heb je een multi split airco in meerdere kamers? Bepaal dan voor elke ruimte de gewenste temperatuur. Bijvoorbeeld 16 graden in de slaapkamer voor een goede nachtrust en minimaal 21 graden in de woonkamer.
Plan de gewenste dag- en nachttemperaturen tot in detail in met het slimme schema. Eén keer instellen en je hebt nooit meer gedoe met het handmatig aanpassen van de temperaturen.
Bedien je airco voortaan met spraakcommando’s via Google Assistant, Amazon Alexa of Apple HomeKit door simpelweg te zeggen dat het wel een paar graden warmer of kouder mag zijn bijvoorbeeld.
Monitor het verbruik van je slimme airco met de bijbehorende app op je smartphone en/of tablet. Zo voorkom je energieverspilling en bespaar je in de kosten.
Veel airco's bieden naast het koelen ook de optie een ruimte te verwarmen wanneer het koud is. Een slimme airco biedt daarbij dus ook de optie ruimtes op te warmen volgens slimme schema's en op een aangename temperatuur te brengen voordat jij in de winter helemaal verkleumd thuiskomt. Lees ook: Verwarmen met een airconditioning: dit moet je weten.
©Stanisic Vladimir
Welke airco heb jíj nodig?
Doe de scan en vind de ideale aircoWelke slimme airco is geschikt voor jou?
De meeste slimme airco's voorzien in alle voordelen en functies die we tot nu toe hebben beschreven. Maar laten we niet vergeten dat het allerbelangrijkste van een airco nog steeds is dat deze geschikt is om één of meer ruimtes in jouw woning te koelen. Besteed daarom voldoende aandacht aan de soort airco die je aanschaft en verdiep je goed in de benodigde koelcapaciteit voor jouw woning.
Het vermogen van een (slimme) airco wordt gemeten in BTU per uur. BTU staat daarbij voor British Therman Unit. 1 watt is gelijk aan 3,4121 BTU per uur. Om een (slimme) airco efficiënt te laten werken moet deze krachtig genoeg zijn, maar ook weer niet té krachtig. Een airco met een te hoge koelcapaciteit kan namelijk veel energie verspillen en dat is slecht voor het milieu én voor je portemonnee.
Benodigde koelcapaciteit airco berekenen:
Voor een gemiddeld huis in Nederland geldt de stelregel dat je voor elke kubieke meter 30 tot 40 Watt koelvermogen nodig hebt. Dat is gelijk aan 100 tot 135 BTU per kubieke meter. De benodigde koelcapaciteit kan ook heel specifiek per ruimte worden berekend:
Bereken de inhoud (m³) van de ruimte die gekoeld gaat worden eenvoudig door de lengte (L) x hoogte (H) x breedte (B) van de kamer met elkaar te vermenigvuldigen.
• Bepaal vervolgens de warmtefactor van de kamer. Deze factor houdt rekening met de omstandigheden, zoals isolatie, elektronische apparatuur, locatie en het dak. Er zijn drie warmtefactoren:
∼ Factor 30 - goed geïsoleerde ruimte, geen plat dak, weinig elektronische apparatuur en weinig mensen in de ruimte, niet op de zonkant gesitueerd.
∼ Factor 40 - minder goed geïsoleerde ruimte, veel glas en/of veel mensen en/of veel elektronische apparatuur in de ruimte.
∼ Factor 50 - ruimte met een plat of schuin dak, ruimte op het zuiden, slechte isolatie, veel mensen en elektronische apparatuur in de ruimte.
• Vermenigvuldig de inhoud van de ruimte (m³) met de warmtefactor om het benodigde aantal watt te bepalen. Deel vervolgens het aantal watt door 1000 om het totale aantal kW te bepalen. De totale berekening ziet er dan als volgt uit: m³ x warmtefactor = watt / 1000 = aantal kW
• Wil je weten hoeveel BTU je nodig hebt? Ga dan een stap terug naar het aantal watt en vermenigvuldig het aantal watt met 3,4121.
Wat kost een slimme airco?
Het valt niet mee een indicatie te geven van de prijzen van slimme airco's. Dit is namelijk onder andere afhankelijk van de soort airco die je aanschaft, het merk, de functionaliteiten en het aantal units. Ruim gerekend kan de prijs van een slimme airco daardoor variëren van een paar honderd tot een paar duizend euro voor de aanschaf en installatie. Wil je meer weten over de aanschaf van een airco? Lees dan meer over waar je op moet letten bij de aankoop van een airco.
In Nederland bieden onder meer merken als Eurom, Qlima, Samsung, LG, Daikin en Mitsubishi slimme airco's aan. Een professionele installateur kan je meer vertellen over de verschillende mogelijkheden en welke slimme airco het beste past bij jouw situatie.
Van een bestaande airco een slimme airco maken
Heb je al een bestaande airco en wil je deze omvormen tot een slimme airco? Dan kan dat in veel gevallen vrij eenvoudig met de toevoeging van een slimme-aircobediening. De belangrijkste voorwaarde is dat de airco beschikt over een infraroodfunctie. - wat vaak al het geval is als een airco met een afstandsbediening kan worden bediend. Slimme-aircobedieningen werken met de airco’s van de meeste merken en kunnen zo de meeste functies van je airco overnemen.
Slimme-aircobediening werkt als toevoeging in principe vergelijkbaar met een slimme airco. Het systeem maakt verbinding met het internet via de wifi van je woning, laat je de koeling van verschillende ruimtes (afhankelijk van de soort airco) via een app aansturen en communiceert met de airconditioning via infrarood signalen. Zo kun je de airco overal vandaan aansturen.
Onder andere Momit Cool, Tado en Mitsubishi bieden mogelijkheden om van je bestaande airco een slimme airco te maken. In de meeste gevallen koppel je een apparaatje aan je airco en verbind je deze vervolgens met een app op je smartphone of tablet waarmee je de airco dan kunt bedienen. Let op: deze technieken bieden vaak (nog) niet de mogelijkheid je airco ook te integreren in je smart home.