Drie broodjeaapverhalen over de warmtepomp en hoe het wél zit
Warmtepompen maken veel lawaai. Ze werken niet wanneer je ze het meest nodig hebt: als het buiten ijskoud is. En ze nemen ook nog eens veel ruimte in huis in beslag. Allemaal bekende uitspraken over warmtepompen die helemaal niet kloppen. In dit artikel leggen we uit hoe het wél zit.
Misvatting 1: Warmtepompen maken lawaai
Sinds april 2021 bestaan er regels voor het maximale geluid dat een warmtepomp mag maken. Het gaat dan om geluid dat op de erfgrens te horen is. Wetgeving om het geluid van warmtepompen te begrenzen, bestaat al sinds 2012 en is dus niet helemaal nieuw. Maar de regels van vóór april 2021 dekten niet de hele lading. Het is, waar het gaat om geluid, belangrijk onderscheid te maken tussen geluidsvermogen en geluidsdruk:
· Geluidsvermogen is een eigenschap van de warmtepomp. Dit wordt direct naast de warmtepomp gemeten. Kleinere warmtepompen (tot 6kW) mogen in de EU een maximaal geluidsvermogen hebben van 65 dB(A), voor grotere warmtepompen tot 12kW is dat maximaal 70 dB(A).
· De wetgeving per 2021 gaat niet over geluidsvermogen, maar over geluidsdruk. Geluidsdruk neemt de afstand van de ontvanger (het oor) tot de warmtepomp mee. De geluidsdruk, ofwel het ervaren geluid, is op 1 meter afstand van de warmtepomp groter dan op 5 meter. Een warmtepomp met een geluidsvermogen van 65 dB(A) heeft een berekende geluidsdruk van 44 dB(A) op 5 meter afstand.
De geluidsdruk mag op de erfgrens overdag tussen 7:00 en 19:00 uur niet hoger zijn dan 45dB(A), gemeten bij een maximaal vermogen van de warmtepomp. Daarna moet de geluidsdruk lager zijn met een maximum van 40 dB(A). In de nacht wordt de geluidsdruk gemeten als de warmtepomp draait in de stille modus. Theoretisch zou een warmtepomp van 6kW met een wettelijk toegestaan geluidsvermogen van 65 dB(A) per 2021 voldoen aan de nieuwe regels voor geluidsdruk als hij op minimaal 5 meter van de erfgrens wordt opgesteld. In theorie is de geluidsdruk op de erfgrens dan namelijk 44dB(A). In stille modus maakt de warmtepomp minder geluid, dus een warmtepomp die overdag niet boven 45dB komt, zal in de nacht onder 40dB blijven; natuurlijk alleen als hij beschikt over een stille modus.
Het geluidsvermogen van de LG Therma V zit tussen de 57 en 60 dB (A) voor warmtepompen tot 6kW en tussen 60 en 65 dB(A) voor warmtepompen tot 16kW. Dat is ruim onder de normen. Bovendien behoort de LG Therma V hiermee tot de stillere warmtepompen in zijn klasse.
Misvatting 2: Warmtepompen nemen veel ruimte in
Warmtepompen zijn er in verschillende soorten en maten. Voor vrijwel iedere situatie is er een oplossing. De ruimte die een warmtepomp in de woning inneemt, hangt sterk af van de vraag of je volledig van het gas af wilt of niet. Er zijn monoblock-warmtepompen, waarbij de volledige warmtepomp buitenshuis geplaatst wordt. Zo heeft de LG Therma V Monoblock als binnenunit alleen een bedieningspaneel, dat je qua grootte kunt vergelijken met een thermostaat. Wanneer je de LG Therma V Monoblock als hybride warmtepomp plaatst, dan blijft de cv-ketel onveranderd het warme water leveren. Daardoor heb je geen ruimte nodig voor een warmwaterboiler, die ongeveer even groot is als een kleine koelkast.
Wil je echter dat de warmtepomp, zoals de LG Therma V IWT, je volledig van het gas afhaalt (all-electric of full-electric), dan moet de warmtepomp óók warm douchewater kunnen leveren. Anders dan bij een cv-ketel kan een warmtepomp dit niet direct. Een warmtepomp maakt geleidelijk warm douchewater en slaat dit op in een warmwaterboiler van 200 à 300 liter. Deze boiler is net zo groot als een gemiddelde koelkast.
Misvatting 3: Warmtepompen werken niet als het buiten koud is
Anders dan veel mensen denken, is warmtepomptechnologie geen nieuwe innovatie. Aan het begin van de 20e eeuw werd de basis gelegd voor deze technologie met de uitvinding van de koelkast. Bovendien zijn warmtepompen sinds de jaren 80 van de vorige eeuw al op grote schaal toegepast in onder meer Scandinavië. Waar Nederland beschikte over goedkoop gas, besloot Scandinavië met veel goedkope elektriciteit in te zetten op elektrificatie; warmtepompen dus. Veel woningen beschikken daar over een warmtepomp, zoals bij ons (bijna) ieder huis nog een gasaansluiting heeft. Ook in het koudere klimaat van onze noorderburen werkt de warmtepomp probleemloos. De LG Therma V werkt zelfs als het buiten -35 graden is.
Heb je binnen weinig ruimte, dan zul je eerder kiezen voor een monoblock-oplossing. Kun je daarentegen buiten alleen een buitenunit plaatsen door hem op te hangen aan de gevel, dan zul je eerder kiezen voor een split-unit. Meer weten over de verschillen tussen deze systemen? Lees dan: Warmtepompen: monoblock, hydrosplit of split - dit zijn de verschillen.
Kortom: de ruimte die een warmtepomp inneemt, hangt sterk af van jouw doelen met een warmtepomp. Wil je volledig van het gas af, dan heb je voor het opslaan van douchewater ruimte nodig voor een tapwaterbuffervat. Maar ga je voor een hybride opstelling, dan kan de benodigde ruimte binnen beperkt blijven tot een apparaatje met de afmetingen van een thermostaat. Bij een luchtwaterwarmtepomp heb je wel ruimte nodig voor een buitenunit, maar door de keuze voor een monoblock- of een split-systeem is ook daar voor de meeste situaties een oplossing mogelijk.
Meer weten of een warmtepomp ook geschikt is voor jouw woning? Je ziet het in deze video!