ID.nl logo
Omvormers zonnepanelen blijken bron van storingen en onveiligheid
© Andrey Moisseyev
Energie

Omvormers zonnepanelen blijken bron van storingen en onveiligheid

Zonne-energie is de laatste jaren een steeds belangrijkere bron van hernieuwbare energie geworden, zeker ook bij huishoudens. Maar er zijn uitdagingen op het gebied van veiligheid en storingen, zo blijkt uit een recent rapport van de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI). Omvormers voldoen nog niet aan alle eisen die eraan worden gesteld. Qua radiografische straling, (cyber)veiligheid, storingen en administratieve eisen valt er nog veel te verbeteren.

Een zonnepaneel-omvormer, ook wel een PV-omvormer genoemd, is een essentieel onderdeel van een zonnepaneelinstallatie. Het zet de gelijkstroom (DC) die de zonnepanelen genereren om in wisselstroom (AC), die geschikt is voor de huishoudelijke apparaten thuis. Maar wat als deze omvormers niet zo veilig zijn als we denken? 

Ook lezen: Beveilig de omvormer van je zonnepanelen

Het rapport van de RDI, getiteld 'Onderzoek storingsproblematiek en cyberveiligheid omvormers voor zonnepanelen', brengt ernstige zorgen naar voren over een groot deel van de zonnepaneel-omvormers die op de markt worden gebracht. Het rapport is het resultaat van een onderzoek dat in 2021 is gestart om te zien of omvormers voldoen aan de (toekomstige) wettelijke eisen van de Telecommunicatiewet. 

Het onderzoek van de RDI naar zonnepaneel omvormers was gericht op twee belangrijke aspecten: interferentie en cybersecurity. Ze onderzochten 9 omvormers en 5 accessoires om te zien of ze voldeden aan de eisen van de Telecommunicatiewet. Helaas bleek dat geen van de onderzochte producten voldeed aan de administratieve eisen van de wet.

Interferentie: kan dat kwaad?

Volgens het rapport veroorzaken veel omvormers interferentie. Dat kan ertoe leiden dat draadloze apparaten in de buurt niet goed werken. Denk bijvoorbeeld aan een wifi-verbinding die plotseling wegvalt of een radio die stoort. Dat is niet alleen vervelend, maar kan ook gevolgen hebben voor de werking van andere apparaten in huis. 

Het rapport wijst ook op cybersecurityproblemen. Veel omvormers zijn cyber-onveilig, wat betekent dat ze vatbaar zijn voor hacking. Dat kan ertoe leiden dat een zonnepaneelinstallatie wordt uitgeschakeld of wordt gebruikt voor DDoS-aanvallen. Ook kunnen persoonlijke en gebruiksgegevens worden onderschept. En dat is behoorlijk ingrijpend, aangezien het de privacy en veiligheid van jouw gegevens in gevaar kan brengen. 

Wat is een DDoS-aanval? Een DDOS-aanval, of Distributed Denial of Service-aanval, is een poging om een netwerk, service of server onbereikbaar te maken door het te overspoelen met verkeer. Als een zonnepaneel omvormer wordt gehackt, kan het worden gebruikt om dergelijke aanvallen uit te voeren.

Wat betekent dit voor jou?

Als consument is het belangrijk om te weten dat niet alle omvormers deze problemen veroorzaken. Het is echter wel belangrijk om op de hoogte te zijn van de mogelijke risico's en om te weten hoe je deze kunt minimaliseren. Het is ook belangrijk om te weten dat de RDI actie onderneemt tegen deze problemen, om te zorgen dat iedereen in de toekomst zonder problemen het radiospectrum kan gebruiken en dat de digitale veerkracht van onze energievoorziening is gegarandeerd. 

Hoe kun je problemen voorkomen of oplossen?
  • Controleer de CE-markering
    Een van de eerste dingen die je kunt doen, is controleren of een product een (correcte) CE-markering heeft (niet te verwarren met het nagenoeg identieke 'China Export'-logo). Deze markering geeft aan dat het product voldoet aan de Europese regelgeving. Het is een goede eerste stap om te controleren of de omvormer (die je op het oog hebt of al in bezit hebt) deze markering heeft. Let op!

  • Wees alert op interferentie
    Als je merkt dat je draadloze apparaten niet goed werken, kan dat een teken zijn van interferentie. Probeer te achterhalen of dat samenvalt met het gebruik van jouw zonnepanelen. Als dat het geval is, kan het zijn dat de omvormer de boosdoener is. Neem in dat geval contact op met de fabrikant of installateur. 

  • Verhoog de cybersecurity
    Zorg ervoor dat je sterke wachtwoorden instelt voor al jouw apparaten en dat je de apparatuur regelmatig update. Dat kan helpen om de cybersecurity van jouw zonnepaneelinstallatie te verhogen. Het is ook verstandig om regelmatig te controleren op software-updates voor de omvormer, aangezien deze vaak beveiligingsverbeteringen bevatten. En dan is er altijd nog de noodmaatregel: haal je omvormen van het internet. Verbreek de wifi-verbinding of haal de netwerkkabel eruit. Voor de informatie hoeveel energie je teruglevert maakt dat niet uit. Die kun je gewoon uitlezen van je slimme meter met een P1-meter.

  • Neem contact op met de fabrikant
    Als je problemen ondervindt, neem dan contact op met de fabrikant of leverancier van de omvormer. Zij kunnen je mogelijk helpen bij het oplossen van het probleem. Het is ook belangrijk om te weten dat fabrikanten verplicht zijn om hun producten te testen en te zorgen dat ze voldoen aan de wettelijke eisen. Als een product niet voldoet, kunnen ze verplicht worden om het terug te nemen of te repareren. 

©Ingo Bartussek

Veilige communicatie

De veiligheid van de communicatie tussen het apparaat en de cloud was een ander aandachtspunt van het onderzoek. Niet alle apparaten bleken hun communicatie te versleutelen, waardoor ze kwetsbaar zijn voor onderschepping en manipulatie door kwaadwillenden.

Omvormers voor zonnepanelen hebben vaak meerdere 'toegangspunten' die door onbevoegde personen kunnen worden uitgebuit. In het rapport wordt geadviseerd om onnodige toegangspunten af te sluiten om het aanvalsoppervlak te minimaliseren.

De macht van de RDI

De RDI neemt deze problemen zeer serieus en heeft een waarschuwing uitgegeven aan alle fabrikanten. Ze voeren daarnaast herinspecties uit om te controleren of fabrikanten de vereiste maatregelen hebben genomen. Als blijkt dat fabrikanten daar niet aan voldoen, kan de RDI handhavingsmaatregelen nemen, zoals het uitdelen van boetes, verkoopverboden of terugroepacties. Dit is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat de producten die op de markt komen veilig zijn voor gebruik. 

Zonnepanelen zijn een geweldige manier om duurzame energie te genereren, maar het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de mogelijke problemen die kunnen ontstaan met de omvormers. Door alert te zijn en proactief maatregelen te nemen, kun je zonder problemen blijven profiteren van jouw zonnepaneelinstallatie.

Wat heeft de Telecommunicatiewet hiermee te maken?

De Telecommunicatiewet is van cruciaal belang voor de veiligheid en functionaliteit van onze digitale infrastructuur. Het stelt eisen aan apparaten die gebruikmaken van het radiospectrum, bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat ze geen interferentie veroorzaken en dat ze veilig zijn in termen van cybersecurity. De RDI is de instantie die toezicht houdt op de naleving van deze wet en actie onderneemt als producten daar niet aan voldoen.

Wat is de Telecommunicatiewet? De Telecommunicatiewet is een Nederlandse wet die regels stelt voor aanbieders en gebruikers van telecommunicatie, zoals internet, televisie en telefonie. De wet bevat ook regels voor apparaten die gebruikmaken van het radiospectrum, zoals in dit geval zonnepaneel-omvormers.

De gevolgen van niet-naleving

Het niet naleven van de Telecommunicatiewet kan ernstige gevolgen hebben. Het kan leiden tot interferentieproblemen, waardoor draadloze apparaten in de buurt niet goed werken. Het kan ook leiden tot cybersecurityproblemen, waardoor zonnepaneelinstallaties vatbaar zijn voor hacking. Dat kan weer leiden tot het uitschakelen van de installatie, het uitvoeren van DDoS-aanvallen en het onderscheppen van persoonlijke en gebruiksgegevens.

Fabrikanten spelen een belangrijke rol bij het oplossen van deze problemen. Ze zijn verplicht om hun producten te testen en te zorgen dat ze voldoen aan de wettelijke eisen. Als ze dat niet doen, kunnen ze zoals eerder gezegd worden onderworpen aan handhavingsmaatregelen van de RDI, zoals boetes, verkoopverboden of terugroepacties. 

En nu?

De bevindingen van het rapport zijn in elk geval duidelijk: de huidige staat van omvormers voor zonnepanelen vormt een forse bedreiging voor onze digitale infrastructuur. Daarom roept het rapport op tot actie om ervoor te zorgen dat we deze apparaten in de toekomst veilig kunnen blijven gebruiken. De handel in omvormers moet uiteraard doorgaan, maar er moet extra aandacht worden besteed aan conformiteit en het potentieel voor verstoring.

Het rapport is een wake-up call voor iedereen: fabrikanten, regelgevers en gebruikers van omvormers voor zonnepanelen. Deze specifieke problemen moeten worden aangepakt om de beveiliging van onze digitale infrastructuur te waarborgen. Naarmate het aantal installaties van zonnepanelen in ons land blijft groeien, kan het belang van het aanpakken van deze problemen immers niet worden overschat.

Vraag een offerte aan voor zonnepanelen:

â–¼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 draadloze in-ear koptelefoons voor minder dan 75 euro
Huis

Waar voor je geld: 5 draadloze in-ear koptelefoons voor minder dan 75 euro

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Je favoriete muziek of podcast luister je het liefst overal en wanneer het jou uitkomt. Dat doe je natuurlijk het best met je eigen oortjes in. We hebben vijf draadloze setjes voor minder dan 75 euro voor je gevonden.

Draadloze oordopjes zijn ontzettend praktisch, want zonder kabels heb je alle bewegingsvrijheid die je wilt, ideaal voor onderweg of tijdens het sporten. Ze zijn klein, licht en passen makkelijk in je zak of tas. De geluidskwaliteit is tegenwoordig prima en veel oordopjes hebben ook noise cancelling, waardoor je minder last hebt van omgevingsgeluid zoals pratende collega's of treingeluiden.

DISCLAIMER Op het moment van schrijven waren de besproken producten te vinden onder de 75 euro bij de goedkoopste winkel op Kieskeurig.nl. Deze prijzen kunnen echter schommelen.

JLab GO Air Sport True Wireless

De JLab GO Air Sport is vooral gericht op sporters die oordopjes zoeken die goed blijven zitten. Dankzij de oorhaakconstructie blijven ze ook tijdens beweging op hun plek. De behuizing is eenvoudig, maar handig is wel de ingebouwde usb-kabel waarmee je de oplaadcase direct in een usb-poort kunt steken. Water- en zweetbestendigheid zijn op orde, wat ze geschikt maakt voor in de sportschool of tijdens een regenachtige wandeling. Bluetooth 5.1 zorgt voor een stabiele verbinding, en hoewel je geen geavanceerde geluidsinstellingen hebt, is de bediening met tikbewegingen eenvoudig genoeg.

🔋 Opgegeven batterijduur
: 8 uur / 32 uur totaal met case
âš¡ Oplaadtijd
: 2 uur

JBL Wave Beam

De JBL Wave Beam is een degelijke keuze voor wie gewoon draadloze oordopjes zoekt zonder poespas. Het ontwerp is compact en qua geluid is er een duidelijke nadruk op bas, zoals je van JBL mag verwachten. Ze zijn niet waterdicht, maar wel enigszins beschermd tegen spatwater. Opladen gaat snel, en de case is klein genoeg om makkelijk in je zak mee te nemen. Bluetooth 5.2 zorgt voor een stabiele verbinding, maar verwacht geen ondersteuning voor high-res audio of geavanceerde ruisonderdrukking. Deze oordopjes zijn vooral bedoeld voor mensen die onderweg muziek luisteren of bellen en daarbij niet te veel willen instellen.

🔋 Batterijduur: 8 uur per oordopje / 32 uur totaal met case
âš¡ Oplaadtijd
: 2 uur

Sony WF-C700N

De Sony WF-C700N is een betaalbaar model met actieve ruisonderdrukking, iets wat je niet vaak ziet in deze prijsklasse. De oordopjes zitten licht en stevig in je oor en ze voelen comfortabel, ook bij langer gebruik. Handig is dat ze automatisch aanpassen aan je omgeving, bijvoorbeeld wanneer je onderweg bent of op kantoor. De app van Sony biedt wat extra instellingen, zoals geluidsprofielen of een persoonlijke equalizer. De IPX4-rating betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken over zweet of lichte regen.

🔋 Batterijduur
: 7,5 uur met ANC / 15 uur totaal met case
âš¡ Oplaadtijd
: 1,5 uur

Huawei FreeBuds 5i

De Huawei FreeBuds 5i bieden opvallend veel functies voor de prijs. Ze ondersteunen hi-res audio via LDAC, waardoor muziek beter tot zijn recht komt – mits je telefoon dit ook ondersteunt. De actieve ruisonderdrukking werkt redelijk goed, vooral bij kantoorgeluiden of tijdens reizen. Ook prettig is dat ze aan meerdere apparaten tegelijk gekoppeld kunnen worden, bijvoorbeeld je laptop én je telefoon. De afwerking is netjes en de bediening werkt vlot via tikbewegingen. Ze zijn bestand tegen stof en spatwater, dus ook bruikbaar in wisselende omstandigheden. Voor wie flexibiliteit zoekt en goede functies zonder de hoofdprijs te betalen, zijn dit interessante oordopjes.

🔋 Batterijduur
: 6 uur met ANC / 28 uur totaal met case
âš¡ Oplaadtijd
: 1,5 uur

Sony WF-C500

De Sony WF-C500 zijn eenvoudige maar fijne oordopjes voor dagelijks gebruik. Ze missen luxe functies zoals ruisonderdrukking, maar maken dat goed met hun stevige batterijduur en betrouwbare prestaties. Het geluid is verrassend gebalanceerd en kan via de Sony-app nog wat worden bijgesteld. De oordopjes zijn klein en licht, waardoor je ze bijna niet voelt zitten. Dankzij IPX4 zijn ze beschermd tegen spatwater, dus geen problemen tijdens een korte regenbui of sportsessie. Je krijgt geen fancy draadloze functies, maar wel een degelijke bouw en gebruiksgemak dat precies doet wat je nodig hebt.

🔋 Batterijduur
: 10 uur per oordopje / 20 uur totaal met case
âš¡ Oplaadtijd
: 2,5 uur

â–¼ Volgende artikel
Dreame brengt de H15 Pro Heat nat- en droogstofzuiger uit
Huis

Dreame brengt de H15 Pro Heat nat- en droogstofzuiger uit

Dreame Technology heeft de H15 Pro Heat uitgebracht, een nieuwe nat- en droogstofzuiger die AI-technologie combineert met het gebruik van heet water. Deze stofzuiger is ontworpen om hardnekkig vuil zoals vetvlekken in de keuken gemakkelijker aan te kunnen pakken.

De H15 Pro Heat is de eerste steelstofzuiger van Dreame die reinigt met heet water. In combinatie met een zuigkracht van 22.000Pa en het TangleCut-systeem dat voorkomt dat haren zich ophopen op de borstel, zorgt dit voor een grondige reiniging van hoek tot hoek.

Dit nieuwe model beschikt over een RGB-sensor voor vuildetectie, een AI-gestuurde DescendReach-robotarm en kan handsfree worden bediend via een app. Het automatische reinigingssysteem zorgt ervoor dat de borstel na gebruik grondig wordt schoongemaakt door middel van een wascyclus van 100 graden en droging met hete lucht van 90 graden.

Handsfree bediening

Om op moeilijk bereikbare plekken te kunnen komen, is het mogelijk om de H15 Pro Heat via een app te bedienen. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn als er onder stoelen of lage tafels schoongemaakt moet worden, en je daar met het met de hand bedienen van de nat-droogstofzuiger niet bij kunt komen. Het slanke ontwerp zorgt ervoor dat de stofzuiger onder meubels met een hoogte vanaf 8,9 centimeter past.

De H15 Pro Heat is uitgerust met een slimme GapFree AI-robotarm die automatisch naar beneden beweegt om ook de ruimte aan de voorkant te reinigen. Deze arm zakt in slechts 0,2 seconden om stof en vuil op te nemen, zonder muren te beschadigen. Bij het terugtrekken zorgt een stevige trekker ervoor dat er nauwelijks waterresten achterblijven.

LEES OOK: Review Dreame H15 Pro – Innovatie op detailniveau

De stofzuiger maakt gebruik van water van 85 graden om de borstelrol te reinigen en biedt een vloerreiniging met water van 55 graden. Door de combinatie van heet water en een speciale oliereinigingsoplossing wordt zelfs het meest hardnekkige vuil in één beweging verwijderd.

RGB-vuilherkenning

De ingebouwde RGB-vuilherkenning is volgens het bedrijf vijf keer gevoeliger dan die van eerdere modellen. De camera herkent verschillende soorten vuil en vlekken en past de zuigkracht automatisch aan. Of het nu gaat om kruimels of vloeistoffen, de stofzuiger detecteert het type vuil direct.

De H15 Pro Heat heeft een gebruiksduur tot 72 minuten in de stille modus en 20 minuten bij gebruik van heet water. Na gebruik wordt de borstel automatisch gereinigd in het oplaadstation, waarbij deze volledig wordt ondergedompeld in heet water.

Beschikbaarheid en prijzen

De Dreame H15 Pro Heat is verkrijgbaar vanaf 19 mei voor een adviesprijs van 699 euro via de officiële website van Dreame, Bol.com, Coolblue, MediaMarkt en Amazon. Tot 26 mei geldt bovendien een introductiekorting van 100 euro.

Bekijk het vorige model - de Dreame H15 Pro - op Kieskeurig.nl: