ID.nl logo
Zijn zonnepanelen nog een lucratieve investering?
© diyanadimitrova
Energie

Zijn zonnepanelen nog een lucratieve investering?

De berichtgeving over de afschaffing van de salderingsregeling en rond de terugleverheffing hebben mede geleid tot een gekrompen markt in zonnepanelen. Die twee aspecten hebben veel invloed op de terugverdientijd van een paneel. Welke factoren spelen daarbij verder nog, en zijn consumenten terecht voorzichtig?

Dit artikel in het kort:

  • Krimp in zonnepanelenmarkt door onzekerheid over regelgeving

  • Uitleg van de berekening en actuele kosten-opbrengstverhouding

  • Impact op de rendabiliteit van zonnepanelen

  • Effect op de investeringsbeslissing

  • Problemen en gevolgen voor zonnepaneelbezitters

  • Voordelen van flexibele stroomcontracten en thuisopslag

  • Overige factoren die de terugverdientijd beïnvloeden

  • Huidige status en verwachtingen van de markt

  • Ook lezen: Kortere terugverdientijd door goedkopere zonnepanelen

Gertjan van der Goot, directeur van vergelijkingssite CompareMySolar, wil meer duidelijkheid in de communicatie. Hij vertelt dat zonnepanelen een bepaalde prijs en een bepaalde Wattpiek (Wp) hebben. Wattpiek is de eenheid voor vermogen van zonnecellen en -panelen. Een Wp levert jaarlijks een hoeveelheid stroom op met een bepaalde waarde. Als zowel de kosten als opbrengsten per Wp bekend zijn, kun je de kale terugverdientijd uitrekenen. “Daarna kijk je naar de invloed van factoren als saldering."

Interesse in zonnepanelen?

Bekijk hier wat de mogelijkheden momenteel zijn!

Terugverdientijd

“Bij een gemiddelde situatie met tien zonnepanelen van 400 Wp heb je in totaal 4000 Wp. Als die panelen bij elkaar 6000 euro kosten, kom je uit op – 6000 gedeeld door 4000 – 1,50 euro per Wp. Dan de opbrengsten: op het zuiden levert 1 Wp in één jaar ongeveer 1 kilowattuur (kWh) op. Met een oost-westligging is dat iets minder.”

De prijs, en dus ook de opbrengst, per kWh is momenteel 35 cent. In de tabel hieronder zie je de schommelingen van beide bedragen in de afgelopen jaren. Wanneer je telkens de kosten deelt door de opbrengsten, krijg je de terugverdientijd. Van der Goot schat in dat de markt dit jaar met 80 procent is ingestort. De prijs en installatiekosten per paneel zijn gezakt, wat gunstig is voor de terugverdientijd. “Panelen zullen waarschijnlijk nog iets verder zakken in prijs en de stroomkosten blijven de komende drie jaar vermoedelijk gelijk. Hierdoor gaan de kosten per Wattpiek richting de 80 cent en wordt de terugverdientijd dus nóg gunstiger.”

PeriodeKosten (in €)Opbrengsten (in €)Terugverdientijd (in jaren)
20102,500,1615,5
202010,224,5
Crisis20,802,5
202310,353
Na 20230,800,352,25

Saldering

“Zonnepanelen wekken vooral 's zomers en overdag stroom op, maar we hebben het ook ’s winters en ’s avonds nodig. Het opwekken – door bijvoorbeeld door kolen- of gascentrales – is dan duurder. Alleen, de saldering maakt dat onderscheid niet, want het gebruik van de duurdere winterstroom wordt weggestreept (gesaldeerd, red.) tegen de goedkopere 's zomers opgewekte stroom. Gemiddeld verbruikt iemand een derde van de eigen opwek. Voor de overige twee derde ga je bij afschaffing van de salderingsregeling het verschil betalen, tussen wat die duurdere stroom daadwerkelijk kost en wat jouw goedkopere stroom daadwerkelijk opbrengt. Er komen dan twee tarieven,” aldus Van der Goot. “Voor de een derde geldt nog steeds 35 cent, maar voor die twee derde geldt dan zo'n 12,5 cent. Zodoende daalt de kilowattuuropbrengst van 35 naar 20 cent en stijgt de terugverdientijd naar vijf jaar. Dat is overigens als de saldering er in één keer vanaf zou gaan, maar hij wordt afgebouwd, dus is het korter dan vijf jaar.” 

©andreas_muhmenthaler

Terugleverheffing

Het proefballonnetje van energieleverancier Vandebron met de terugleverheffing kwam uitgebreid in het nieuws en droeg ook bij aan de onrust in de markt. “Klanten nemen panelen om er aan te verdienen, niet om te betalen”, stelt Van der Goot. Het betreft kosten voor opgewekte stroom waarvoor je het elektriciteitsnet nodig hebt om terug te leveren. “Dat gaat ook over die twee derde stroom die je zelf niet gebruikt. Het is niks anders dan een maatregel van de stroommaatschappijen met hetzelfde effect als het afschaffen van de salderingsregeling. Ze zeggen gewoon tegen de overheid: ‘Als jullie het niet doen, doen wij het zelf wel.’ Het verschil is wel dat de maatregel per direct is en het voordeel van de saldering zonder afbouw in één keer weghaalt.” 

Congestieproblematiek

Omvormers gaan soms uit omdat de opgewekte stroom niet kan worden verwerkt. “Hoewel de hele industrie al tijden riep om de netcongestie-problematiek vóór te zijn, zijn netbeheerders te laat met de netverzwaring gestart.” Van der Goot kwalificeert dat als een nog niet heel groot, maar wel dermate direct probleem dat het ook met voorrang moet worden opgelost. “Anders vermoed ik dat zonnepanelenbezitters juridische stappen zullen ondernemen tegen netbeheerders.” Het is raadzaam voor consumenten en installateurs om de situatie in de wijk op mogelijke congestie te inspecteren. 

©Cristina Villar Martin | Ladanife

Dynamische prijzen en opslag

“We zijn nu telkens uitgegaan van vaste prijzen, maar de stroomprijzen fluctueren in de zogeheten dynamische contracten per uur. Die schommelen bijvoorbeeld mee met het aantal zonuren en de hoeveelheid wind in combinatie met de verwachte vraag.”

Opslag met een thuisbatterij biedt samen met een dynamisch contract de mogelijkheid om goedkope stroom te laden en die stroom later, wanneer het duurder is, te gebruiken of aan te bieden, zodat je eraan kunt verdienen. “Zo’n systeem kost 5000 à 6000 euro, waardoor het tot tien jaar duurt voordat je dat hebt terugverdiend.” Energieopslag kan ook met een warmwatervat voor toekomstig gebruik of het laden van de elektrische auto (tijdens opwekpieken). 

Complexiteit

“Je ziet hoe complex het is om de terugverdientijd van zonnepanelen te berekenen. Er zijn nog meer, weliswaar kleinere, factoren die meespelen, zoals de verschillende omvormers die je kunt gebruiken. Daarom bepaal ik de prijs per Wattpiek en kijk ik naar de stroomprijs.”

Zeker als de rust zal toenemen, schat Van der Goot de markt voor zonnepanelen momenteel in als kansrijk, gezien de gunstige cijfers. “Congestie is nog klein, de salderingsregeling is er nog en de terugleverheffing wordt alleen gehanteerd door Vandebron,” relativeert hij afsluitend de onzeker makende factoren. Met op dit moment een terugverdientijd van circa vijf jaar zijn zonnepanelen nog steeds een prima investering. Bovendien is door de verkiezingsuitslag de kans dat de afschaffing van de salderingsregeling niet eens doorgaat alleen maar toegenomen.

View post on LinkedIn
▼ Volgende artikel
Honor 400 review – Boeiende midranger
© Rens Blom
Huis

Honor 400 review – Boeiende midranger

Honor is in Nederland – na al die jaren aanwezigheid – nog steeds een klein merk met een beperkte bekendheid. Best zonde, want toestellen als de Honor 400 laten zien dat de fabrikant een goede prijs-kwaliteitverhouding kan bieden. In deze review lees je meer over deze midrange smartphone.

Uitstekend
Conclusie

De Honor 400 is een waardevolle toevoeging aan het midrange smartphonesegment. Het toestel laat op veel vlakken een (erg) positieve indruk achter en krijgt zes jaar softwareupdates, waardoor je hem lang kunt gebruiken. Wij zijn al met al enthousiast over de Honor 400.

Plus- en minpunten
  • Premium ontwerp...
  • Goed scherm
  • Lange accuduur
  • Zes jaar software-updates
  • ...maar niet helemaal waterdicht
  • Minder krachtig dan sommige concurrenten
  • Drukke software

Strak ontwerp

Een midrange smartphone kan er heus premium uitzien, bewijst Honor met zijn nieuwste model. De Honor 400 heeft een frame van kunststof, een achterkant van mat glas en oogt naar onze mening erg fraai. Met 184 gram is de smartphone van gemiddeld gewicht. Je kunt hem lastig met één hand bedienen, wat vooral te wijten is aan het forse 6,55inch-scherm.

©Rens Blom

De Honor 400 draagt een IP65-certificering, wat wil zeggen dat hij tegen stof en een flinke regenbui kan. Let op: het toestel is niet bedoeld om mee te nemen in het zwembad. Sommige concurrerende smartphones kunnen dat wel.

©Rens Blom

Goed scherm

Het is vandaag de dag moeilijk om een midrange smartphone met een slecht scherm te vinden. Er is echter een groot verschil tussen een prima en een echt goed scherm. De Honor 400 is voorzien van een echt goed scherm. Het 120Hz-oledscherm heeft een hoge resolutie van 2736 x 1264 pixels, waardoor het beeldscherm scherper oogt dan een standaard Full-HD-display (1920 x 1080 pixels). De kleuren, maximale helderheid en functies om je ogen minder te vermoeien zijn allemaal indrukwekkend.

©Rens Blom

Specificaties

Van een midrange smartphone mag je anno 2025 krachtige en complete hardware verwachten. Honor heeft de expertise in huis om aan die verwachting te voldoen, maar weet ons niet op alle vlakken te overtuigen. Laten we beginnen met de processor. Dat is een Qualcomm Snapdragon 7 Gen 3. Een echte midrange processor die op zich snel genoeg is voor alle populaire apps. In dit prijssegment kun je echter ook krachtiger smartphones in huis halen. Dat merk je vooral bij het spelen van games. Daar is de Honor 400 geen koning in.

Voor de hoeveelheid werkgeheugen geldt hetzelfde. Met de 8 GB in de Honor 400 hoef je echt niet te klagen, maar er zijn veel concurrerende toestellen die over 12 GB beschikken. Op de lange termijn kun je daar profijt van hebben, want software- en app-updates lijken steeds meer werkgeheugen op te eisen.

©Rens Blom

Honor hecht blijkbaar meer waarde aan de hoeveelheid opslagcapaciteit. Want waar de meeste midrange smartphones het moeten doen met 256 GB, zit er 512 GB in de Honor 400. Een zee aan opslagruimte, waar na de installatie van de smartphone zo'n 475 GB van beschikbaar blijft.

Lange accuduur

De accuduur vinden we een heel belangrijk punt bij een smartphone. Honor scoort hier goed, want de 5300mAh-accu in de Honor 400 houdt het bij ons gemengde gebruik probleemloos een lange dag vol. We laden de smartphone op als we naar bed gaan of doen dat 's ochtends, als we onder de douche stappen. Opladen kan met maximaal 66 watt. Een adapter moet je – door EU-wetgeving – zelf regelen.

Aardig om te vermelden is dat de Honor 400 een silicium-koolstofaccu heeft. Dit nieuwe type accu voor smartphones kan meer energie opslaan, zonder fysiek groter te zijn dan de vorige generatie accu's. Meer energie leidt tot een hogere capaciteit – gemeten in mAh – en zo dus meer stroom voor jou als gebruiker. Steeds meer (midrange) smartphones krijgen een silicium-koolstofaccu. Honor loopt dus in de voorhoede mee.

©Rens Blom

Een 200 megapixel-camera

Achter op de Honor 400 vind je twee camera's en een grote flitser. De hoofdcamera heeft een zeer hoge resolutie van 200 megapixels en combineert al die pixels standaard om betere foto's in een lagere resolutie te maken. De camera presteert ruim voldoende, ook bij minder licht. Over de groothoeklens zijn we minder enthousiast, maar in de meeste situaties kun je er prima mee uit de voeten.

Hieronder van links naar rechts: de hoofdcamera (1X), de groothoekcamera en 4x zoom via de hoofdcamera.

©Rens Blom

Hoewel de Honor 400 geen aparte zoomcamera heeft, kun je wel aardig zoomen. Dat is te danken aan de megaresolutie van de hoofdcamera. Je zoomt in de camera-app in via de hoofdcamera, die eigenlijk een uitsnede maakt van een foto en het 'ingezoomde' resultaat aan je voorlegt. Onderstaande fotoserie laat zien wat je op die manier kunt bereiken. De herenhuizen aan de overkant van de gracht staan er duidelijk genoeg op.

©Rens Blom

Drukke software

De Honor 400 is voorzien van Android 15, voorzien van Honors eigen softwareschil. Die schil vinden we visueel en qua functies nogal druk. We vinden het ook jammer dat Honor wat extra apps zoals TikTok, Temu en Block Blast! op het toestel installeert. Gelukkig kun je ze verwijderen. Positiever zijn we over de samenwerking tussen Google en Honor om allemaal nuttige AI-functies in de telefoon te bakken. Daar kun je zeker leuk mee experimenteren.

©Rens Blom

Tot slot het updatebeleid. Honor scoort goede punten door de smartphone zes jaar Android-upgrades en beveiligingsupdates te geven. Dat is langer dan veel concurrenten.

Conclusie: Honor 400 kopen?

De Honor 400 is een waardevolle toevoeging aan het midrange smartphonesegment. Het toestel laat op veel vlakken een (erg) positieve indruk achter en krijgt zes jaar software-updates, waardoor je hem lang kunt blijven gebruiken. Wij zijn al met al enthousiast over de Honor 400.

▼ Volgende artikel
Hardware wallets: de veiligste manier om je crypto te bewaren
© Lukasz Stefanski
Huis

Hardware wallets: de veiligste manier om je crypto te bewaren

Bitcoin heeft deze week opnieuw zijn hoogste koers ooit bereikt. De verleiding is groot om mee te doen, zeker als je bekenden hoort over hun winst. Maar wie nu overweegt om in crypto te stappen, moet ook stilstaan bij de risico's én de beveiliging van zijn investering. Want hoe zorg je dat je je digitale munten veilig bewaart? Veel ervaren beleggers kiezen voor een hardware wallet: een klein apparaatje dat je crypto offline beschermt tegen hackers en fouten. In dit artikel lees je hoe het werkt, wat de voor- en nadelen zijn, en hoe je veilig begint.

Partnerbijdrage - in samenwerking met Bitcoinmagazine.nl

Wat is een hardware wallet?

Een hardware wallet is een fysiek apparaatje (vaak een soort USB-stick) dat je private keys offline bewaart. Die private keys zijn nodig om toegang te krijgen tot je cryptomunten. In tegenstelling tot een software wallet op je computer of telefoon, is een hardware wallet niet constant verbonden met het internet. Daardoor is je crypto beter beschermd tegen hackers en malware.

Bekende merken zijn Ledger en Trezor. Bij transacties sluit je de wallet kort aan op je computer of telefoon. De transactie wordt daar voorbereid, maar pas op de hardware wallet zelf goedgekeurd. Je private key verlaat het apparaat nooit.

Waarom is dit veiliger dan een software wallet?

• Offline opslag: hackers kunnen niet zomaar bij je sleutels, omdat die fysiek op het apparaat staan.
• Geen afhankelijkheid van apps of browsers
: een phishing-link of malware op je pc krijgt geen toegang tot je wallet.
• Bevestiging op apparaat zelf
: elke transactie moet je fysiek goedkeuren op het apparaat, bijvoorbeeld via een knop of touchscreen.

Let op: veilig gebruik vereist wel discipline. Wie zijn pincode of herstelzin (seed phrase) kwijtraakt, kan zijn crypto definitief verliezen. Schrijf deze dus op en bewaar hem veilig, bijvoorbeeld in een kluis.

©rawcaptured

Wanneer kies je voor een hardware wallet?

Een hardware wallet is vooral slim als:

• je voor langere tijd crypto wilt bewaren (hodlen);
• je meer dan een paar honderd euro aan crypto bezit;
• je waarde hecht aan maximale controle en veiligheid.

Voor wie af en toe wat koopt en verkoopt via een app als Bitvavo of Binance is een software wallet of custodial wallet voldoende. Maar als je serieus bezig bent met investeren in crypto, is een hardware wallet een logische stap.

Zijn er ook nadelen?

Zeker. Een paar punten om rekening mee te houden:

• Je moet het apparaat kopen: reken op 50 tot 200 euro.
• Je moet de seed phrase handmatig opslaan en beveiligen.
• Een hardware wallet is minder snel toegankelijk dan een mobiele app.
• Als je hem kwijtraakt zonder back-up, ben je alles kwijt.

Tips voor veilig gebruik
  • Koop je wallet alleen bij de fabrikant of een erkende dealer (i.v.m. risico op gemanipuleerde apparaten).
  • Stel altijd een pincode in.
  • Schrijf je herstelzin op, liefst op papier (geen foto of notitie in je telefoon).
  • Deel je seed phrase met niemand.
  • Overweeg een tweede wallet als back-up.

En hoe zit het met regulering?

Cryptovaluta blijven risicovol. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) adviseert particuliere beleggers om zich goed in te lezen voordat ze beginnen met beleggen in crypto. Op hun website vind je een praktische checklist waarmee je snel kunt zien of beleggen — in crypto of andere producten — iets voor jou is.

Ook handig: voor wie meer wil weten over actuele trends in crypto en blockchain, biedt Bitcoinmagazine.nl dagelijks nieuws, koersinformatie en uitleg. Dit soort bronnen helpen je op de hoogte te blijven zonder dat je blind ergens instapt.

Tot slot: hoe houd je overzicht?

Een hardware wallet gebruik je vaak in combinatie met desktopsoftware of een app. Daarmee kun je transacties voorbereiden, je saldo bekijken en notificaties instellen. Voor mobiel gebruik blijft een bankapp natuurlijk onmisbaar. Denk aan betalen, alerts en koppeling met je beleggingsrekening. De Consumentenbond heeft een overzicht gemaakt van wat je veilig mag verwachten van mobiel bankieren.

Een slimme strategie? Gebruik een hardware wallet voor opslag, je mobiel voor notificaties, en je desktop voor analyse. Zo heb je snelheid, overzicht én veiligheid in één.