ID.nl logo
Zijn zonnepanelen nog een lucratieve investering?
© diyanadimitrova
Energie

Zijn zonnepanelen nog een lucratieve investering?

De berichtgeving over de afschaffing van de salderingsregeling en rond de terugleverheffing hebben mede geleid tot een gekrompen markt in zonnepanelen. Die twee aspecten hebben veel invloed op de terugverdientijd van een paneel. Welke factoren spelen daarbij verder nog, en zijn consumenten terecht voorzichtig?

Dit artikel in het kort:

  • Krimp in zonnepanelenmarkt door onzekerheid over regelgeving

  • Uitleg van de berekening en actuele kosten-opbrengstverhouding

  • Impact op de rendabiliteit van zonnepanelen

  • Effect op de investeringsbeslissing

  • Problemen en gevolgen voor zonnepaneelbezitters

  • Voordelen van flexibele stroomcontracten en thuisopslag

  • Overige factoren die de terugverdientijd beïnvloeden

  • Huidige status en verwachtingen van de markt

  • Ook lezen: Kortere terugverdientijd door goedkopere zonnepanelen

Gertjan van der Goot, directeur van vergelijkingssite CompareMySolar, wil meer duidelijkheid in de communicatie. Hij vertelt dat zonnepanelen een bepaalde prijs en een bepaalde Wattpiek (Wp) hebben. Wattpiek is de eenheid voor vermogen van zonnecellen en -panelen. Een Wp levert jaarlijks een hoeveelheid stroom op met een bepaalde waarde. Als zowel de kosten als opbrengsten per Wp bekend zijn, kun je de kale terugverdientijd uitrekenen. “Daarna kijk je naar de invloed van factoren als saldering."

Interesse in zonnepanelen?

Bekijk hier wat de mogelijkheden momenteel zijn!

Terugverdientijd

“Bij een gemiddelde situatie met tien zonnepanelen van 400 Wp heb je in totaal 4000 Wp. Als die panelen bij elkaar 6000 euro kosten, kom je uit op – 6000 gedeeld door 4000 – 1,50 euro per Wp. Dan de opbrengsten: op het zuiden levert 1 Wp in één jaar ongeveer 1 kilowattuur (kWh) op. Met een oost-westligging is dat iets minder.”

De prijs, en dus ook de opbrengst, per kWh is momenteel 35 cent. In de tabel hieronder zie je de schommelingen van beide bedragen in de afgelopen jaren. Wanneer je telkens de kosten deelt door de opbrengsten, krijg je de terugverdientijd. Van der Goot schat in dat de markt dit jaar met 80 procent is ingestort. De prijs en installatiekosten per paneel zijn gezakt, wat gunstig is voor de terugverdientijd. “Panelen zullen waarschijnlijk nog iets verder zakken in prijs en de stroomkosten blijven de komende drie jaar vermoedelijk gelijk. Hierdoor gaan de kosten per Wattpiek richting de 80 cent en wordt de terugverdientijd dus nóg gunstiger.”

PeriodeKosten (in €)Opbrengsten (in €)Terugverdientijd (in jaren)
20102,500,1615,5
202010,224,5
Crisis20,802,5
202310,353
Na 20230,800,352,25

Saldering

“Zonnepanelen wekken vooral 's zomers en overdag stroom op, maar we hebben het ook ’s winters en ’s avonds nodig. Het opwekken – door bijvoorbeeld door kolen- of gascentrales – is dan duurder. Alleen, de saldering maakt dat onderscheid niet, want het gebruik van de duurdere winterstroom wordt weggestreept (gesaldeerd, red.) tegen de goedkopere 's zomers opgewekte stroom. Gemiddeld verbruikt iemand een derde van de eigen opwek. Voor de overige twee derde ga je bij afschaffing van de salderingsregeling het verschil betalen, tussen wat die duurdere stroom daadwerkelijk kost en wat jouw goedkopere stroom daadwerkelijk opbrengt. Er komen dan twee tarieven,” aldus Van der Goot. “Voor de een derde geldt nog steeds 35 cent, maar voor die twee derde geldt dan zo'n 12,5 cent. Zodoende daalt de kilowattuuropbrengst van 35 naar 20 cent en stijgt de terugverdientijd naar vijf jaar. Dat is overigens als de saldering er in één keer vanaf zou gaan, maar hij wordt afgebouwd, dus is het korter dan vijf jaar.” 

©andreas_muhmenthaler

Terugleverheffing

Het proefballonnetje van energieleverancier Vandebron met de terugleverheffing kwam uitgebreid in het nieuws en droeg ook bij aan de onrust in de markt. “Klanten nemen panelen om er aan te verdienen, niet om te betalen”, stelt Van der Goot. Het betreft kosten voor opgewekte stroom waarvoor je het elektriciteitsnet nodig hebt om terug te leveren. “Dat gaat ook over die twee derde stroom die je zelf niet gebruikt. Het is niks anders dan een maatregel van de stroommaatschappijen met hetzelfde effect als het afschaffen van de salderingsregeling. Ze zeggen gewoon tegen de overheid: ‘Als jullie het niet doen, doen wij het zelf wel.’ Het verschil is wel dat de maatregel per direct is en het voordeel van de saldering zonder afbouw in één keer weghaalt.” 

Congestieproblematiek

Omvormers gaan soms uit omdat de opgewekte stroom niet kan worden verwerkt. “Hoewel de hele industrie al tijden riep om de netcongestie-problematiek vóór te zijn, zijn netbeheerders te laat met de netverzwaring gestart.” Van der Goot kwalificeert dat als een nog niet heel groot, maar wel dermate direct probleem dat het ook met voorrang moet worden opgelost. “Anders vermoed ik dat zonnepanelenbezitters juridische stappen zullen ondernemen tegen netbeheerders.” Het is raadzaam voor consumenten en installateurs om de situatie in de wijk op mogelijke congestie te inspecteren. 

©Cristina Villar Martin | Ladanife

Dynamische prijzen en opslag

“We zijn nu telkens uitgegaan van vaste prijzen, maar de stroomprijzen fluctueren in de zogeheten dynamische contracten per uur. Die schommelen bijvoorbeeld mee met het aantal zonuren en de hoeveelheid wind in combinatie met de verwachte vraag.”

Opslag met een thuisbatterij biedt samen met een dynamisch contract de mogelijkheid om goedkope stroom te laden en die stroom later, wanneer het duurder is, te gebruiken of aan te bieden, zodat je eraan kunt verdienen. “Zo’n systeem kost 5000 à 6000 euro, waardoor het tot tien jaar duurt voordat je dat hebt terugverdiend.” Energieopslag kan ook met een warmwatervat voor toekomstig gebruik of het laden van de elektrische auto (tijdens opwekpieken). 

Complexiteit

“Je ziet hoe complex het is om de terugverdientijd van zonnepanelen te berekenen. Er zijn nog meer, weliswaar kleinere, factoren die meespelen, zoals de verschillende omvormers die je kunt gebruiken. Daarom bepaal ik de prijs per Wattpiek en kijk ik naar de stroomprijs.”

Zeker als de rust zal toenemen, schat Van der Goot de markt voor zonnepanelen momenteel in als kansrijk, gezien de gunstige cijfers. “Congestie is nog klein, de salderingsregeling is er nog en de terugleverheffing wordt alleen gehanteerd door Vandebron,” relativeert hij afsluitend de onzeker makende factoren. Met op dit moment een terugverdientijd van circa vijf jaar zijn zonnepanelen nog steeds een prima investering. Bovendien is door de verkiezingsuitslag de kans dat de afschaffing van de salderingsregeling niet eens doorgaat alleen maar toegenomen.

View post on LinkedIn
▼ Volgende artikel
Tapo komt met centrale oplossing voor slimme huisbeveiliging
Zekerheid & gemak

Tapo komt met centrale oplossing voor slimme huisbeveiliging

De Tapo H500 is een nieuwe HomeBase die beveiliging centraliseert, gegevens beschermt en het beheer van het slimme huis vereenvoudigt. Dit apparaat biedt volgens Tapo een oplossing voor wie worstelt met het beheren van meerdere camera's, beperkte opslagruimte en onbetrouwbare detectiesystemen.

Het systeem slaat alle opnames lokaal op via 16GB ingebouwde opslag, die uitbreidbaar is tot 16TB met een 2,5" HDD of SSD. Dit zorgt niet alleen voor bescherming van belangrijke beelden, maar biedt ook een alternatief voor cloudopslag zonder maandelijkse abonnementskosten. De privacy wordt gewaarborgd door AES-128- en RSA-1024-versleuteling tijdens overdracht en opslag.

Bediening via app

De bijbehorende app heeft verschillende functionaliteiten voor camerabeheer. Het gezichtsbeheersysteem maakt een database van gezichten die door camera's zijn vastgelegd. De gezichtsvolging toont hoe personen zich verplaatsen door verschillende camerabeelden binnen één scène, wat nuttig is voor het monitoren van bewegingen en het herkennen van verdachte activiteiten. Deze functie komt beschikbaar in mei 2025 via een software-update. Met gebeurtenis inzichten kunnen gebruikers zoeken naar specifieke voorvallen zoals 'onbekende personen' op meerdere camera's tegelijk.

AI-besturing

De Tapo H500 gebruikt AI-gestuurde detectie en herkenning met een nauwkeurigheid van 99,9%. Het systeem kan onbekenden detecteren en beschikt over een 110dB-alarm. Daarnaast herkent het voertuigen, pakketjes en huisdieren, en stuurt het realtime meldingen.

Als centrale hub ondersteunt de Tapo H500 tot 16 Tapo-camera's, 64 Tapo-sensoren en meerdere IoT-apparaten. Via de app is er een overzicht van alle camera's en apparaten. Het apparaat werkt ook als extra deurbel voor aangesloten Tapo deurbellen. De H500 heeft een tabletstandaard en ondersteunt HDMI-uitvoer voor vier camera's tegelijkertijd. Het systeem is compatibel met de Matter-standaard en krijgt ONVIF-ondersteuning via een update in de zomer van 2025.

De Tapo H500 is nu verkrijgbaar voor een adviesprijs van 129 euro.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 luxe keramische barbecues voor een schappelijke prijs
© Lars
Huis

Waar voor je geld: 5 luxe keramische barbecues voor een schappelijke prijs

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Met het mooie weer op komst is barbecueën erg aantrekkelijk. We vonden vijf luxe keramische modellen voor een schappelijke prijs.

Een keramische barbecue, ook wel kamado genoemd, heeft veel te bieden voor wie graag buiten kookt. Het dikke keramiek houdt de warmte goed vast, waardoor je de temperatuur veel preciezer kunt regelen dan bij een gewone stalen barbecue. Je verbruikt ook minder houtskool, wat op de lange termijn best wat geld scheelt. Leuk is dat je er niet alleen kunt grillen, maar ook roken, langzaam garen en zelfs bakken. Je eten wordt lekker mals doordat het vocht en de smaken goed bewaard blijven. De kamado kost wel wat meer dan een gewone barbecue, maar dan doorgaans ook veel langer mee.

Patton Kamado Grill Classic

De Patton Kamado Grill Classic is de ideale partner voor gezellige barbecue-avonden. Met zijn keramische behuizing zorgt deze barbecue voor een perfecte warmteverdeling en -behoud. De compacte afmetingen (een rooster van 34 cm doorsnede) en het lichte gewicht maken hem bijzonder geschikt voor balkon, terras of zelfs als aanvulling naast een grote barbecue.

Een geïntegreerde dekselthermometer zorgt dat je eenvoudig de juiste temperatuur aanhoudt, essentieel bij slow-cooking of roken. Het compacte rooster is precies goed voor kleinere gezelschappen. Voeg daarbij het tijdloze zwarte design, en je hebt een stijlvolle alleskunner die ondanks zijn formaat serieuze prestaties levert.

The Bastard BU105 Urban Compact

Wie op zoek is naar een robuuste, compacte barbecue voor kleine buitenruimtes, vindt in de The Bastard BU105 Urban Compact een uitstekende keuze. Deze kamado is vervaardigd uit hoogwaardig industrieel keramiek en biedt hierdoor niet alleen geweldige warmtebehoud, maar ook uitzonderlijke duurzaamheid. Met een grillrooster van 33 cm is hij perfect voor gezelschappen van twee tot vier personen.

Wat deze compacte krachtpatser onderscheidt, is het strakke matzwarte ontwerp gecombineerd met praktische handvatten die het verplaatsen vergemakkelijken. De geïntegreerde thermometer en het gietijzeren topventiel zorgen voor precieze controle over de temperatuur, essentieel voor slow-cooking, grillen en roken. Klein van formaat, groot in prestaties – deze Bastard laat zich niet zomaar wegzetten.

Patton Kamado

Met zijn royale kookoppervlak van 47 cm biedt de Patton Kamado alle ruimte voor een gezellige barbecue met familie en vrienden. Deze keramische barbecue combineert een klassiek uiterlijk met moderne prestaties, dankzij zijn extreem hittebestendige keramiek en ingebouwde slimme thermometer.

Bij deze barbecue draait alles om veelzijdigheid: grillen, roken, slow-cooken en zelfs bakken behoren tot de mogelijkheden. De Patton 21 inch is ontworpen om lang mee te gaan en hoge temperaturen moeiteloos te weerstaan. Daarbij zorgt het elegante design ervoor dat hij een echte eyecatcher in de tuin is. Functioneel én stijlvol tegelijk.

The Bastard Compact Compleet

Voor wie compactie én professionaliteit zoekt, is The Bastard Compact Compleet een perfecte match. Deze kamado is uitgerust met alles wat je nodig hebt voor een complete barbecue-ervaring, verpakt in een handzaam formaat met een rooster van 33 cm.

Het industriële cordieriet keramiek waaruit deze Bastard is vervaardigd, zorgt voor fantastische hittebestendigheid en isolatie. Dankzij de handige handvatten en het relatief lichte gewicht is hij eenvoudig te verplaatsen. Precieze temperatuurregeling wordt mogelijk gemaakt door een gietijzeren topventiel en geïntegreerde thermometer. Van grillen tot roken, deze compacte Bastard is altijd klaar voor actie.

Grill Guru Original Compact Basic

Compact, degelijk encompleet – zo laat de Grill Guru Original Compact Basic zich het beste omschrijven. Deze kamado heeft een grillrooster van 33 cm en is gemaakt van vuurvast keramiek, wat zorgt voor uitstekende hittebehoud tijdens het koken.

Standaard meegeleverd zijn handige accessoires zoals een plate setter, regenhoes en aspook, waardoor je meteen alle benodigdheden hebt om aan de slag te gaan. De temperatuurregeling gaat eenvoudig via de roestvrijstalen ventilatieschijf bovenop en de geïntegreerde thermometer in de deksel. Perfect voor iedereen die zonder poespas heerlijke resultaten wil behalen, en dat allemaal in een compact, handzaam formaat.