ID.nl logo
Gevels lijmen of metselen?
Energie

Gevels lijmen of metselen?

Je ziet ze steeds meer in het straatbeeld: gevels met opvallend dunne voegen. Soms lijkt het zelfs alsof de bakstenen rechtstreeks op elkaar zijn gestapeld. Dat effect verkrijgt men door bakstenen te lijmen in plaats van specie te gebruiken. Waarom doet men dat en wat zijn de voordelen en nadelen?

Je ziet steeds meer gebouwen waarbij de gevelstenen gelijmd zijn in plaats van gemetseld. Bakstenen lijmen is weliswaar duurder, maar heeft enkele specifieke voordelen. Toch zijn er enkele belangrijke consequenties.

Al meer dan 25 jaar

Steeds vaker kiest men voor het verwerken van gevelstenen zonder voegen. De term 'voegloos' is een overdrijving, want natuurlijk zullen er voegen tussen de gevelstenen te zien zijn. Om een zo dun mogelijke voeg te verkrijgen, maken de bouwvakkers gebruik van lijm in plaats van mortel. Het verlijmen van bakstenen klinkt als een nieuwe techniek, terwijl het toch al ruim 25 jaar wordt toegepast. Al in de jaren negentig onderzocht de Nederlandse baksteenindustrie of het ook mogelijk was om metselwerk te maken met lijmmortel. 

©Omnicol.eu

Dunnere voegen en vooral sterker

Wanneer de stenen traditioneel worden verwerkt met mortel, mag je rekenen op een voeg van 10 tot 12 millimeter. Bij het verlijmen van gevelstenen gebruikt men lijmspecie die op het steenvlak wordt gespoten met een pomp, spuitzak of doseerpistool. Het werkt voor de bouwvakker dus iets ergonomischer. Met een traditionele troffel lukt dat nauwelijks, omdat de lijmmortel niet vloeit en behoorlijk kleverig is. Bij het verlijmen ontstaat er een veel smallere voegdikte van 4 à 6 millimeter, afhankelijk van de baksteen.

Ook binnenmuren worden vaak verlijmd of dungemetseld. Over dat laatste hebben we het later in dit artikel. Cellenbeton, kalkzandsteen en snelbouwstenen verlijmt men omdat die al na 24 een grote mechanische sterkte hebben. Bij een gemetselde muur kan het tot 28 dagen duren voordat de muur op volledige sterkte opgewassen is tegen een fikse storm. Men neemt aan dat een gelijmde muur drie keer sterker is dan een traditioneel gemetselde muur. Door die eigenschap is het zelfs mogelijk om prefab elementen samen te stellen. Aan de andere kant kun je de stenen door de uitzonderlijke lijmhechting bij afbraak onmogelijk uit elkaar halen. Je kunt de stenen dus niet opnieuw gebruiken. 

©Omnicol.eu

Een meer uniforme, massieve uitstraling

De sterkte is één argument, maar toch gaat het vooral om de esthetische uitstraling van de gevel. Bij traditioneel metselwerk nemen de voegen 20 procent van het oppervlak in, bij een verlijmde gevel slechts 8 procent. Doordat het ritme van het traditionele voegwerk ontbreekt, krijgt men een betere eenheid van kleur en textuur. De gevel krijgt een eerder massieve uitstraling en heeft een grotere kleurendynamiek. Vooral bij smalle, langwerpige maatvaste stenen komt verlijmen helemaal tot zijn recht. Deze techniek wordt vooral gekozen voor moderne constructies. 

Duurder

Lijmen is wel 20 tot 30 procent duurder dan traditioneel metselwerk. Het prijsverschil zit 'm in de hogere prijs voor de lijmmortel en je hebt per slot van rekening meer stenen nodig. Aan de andere kant kan een ervaren aannemer met lijmen wel sneller werken. Je moet daarbij wel uitkijken, want niet elke aannemer is voldoende bedreven in deze techniek en de foutjes vallen absoluut meer op dan bij traditioneel metselwerk. Bij dunmetselen gebruik je geen lijm, maar een speciale mortel die je met een kleinere troffel aanbrengt.

©Omnicol.eu

Lijmen versus dunmetselen

Voor alle duidelijkheid: lijmen is niet hetzelfde als dunmetselen. Het verschil zit 'm vooral in de technische eigenschappen van de mortel. Bij lijmen bepaalt de lijmmortel de hechtsterkte van de voeg. Dit is een cementmortel met een extra dosis lijm voor een betere hechting. Hierdoor krijg je bij dunmetselen voegen van 5 tot 8 millimeter. Deze mortel is verkrijgbaar in verschillende kleuren. Voor dunmetselen gebruik je geen lijm, maar dunmortel. Het resultaat van dunmetselen is bijna hetzelfde als verlijmen. 

©Wienerberger.be

FROG IN DE BAKSTEEN Elke baksteen kan worden verlijmd, zowel stenen met een frog als exemplaren zonder frog. Een frog in een baksteen is de inkeping aan de bovenzijde van de steen. Deze frog zorgt voor een uniform droogproces van de baksteen en voor een duurzame besparing qua materiaal én gewicht. Zonder frog is verlijming iets eenvoudiger, omdat men dan een egaal lijmoppervlak heeft. Tijdens het metselen of lijmen kan de frog aan de bovenzijde worden gehouden, zodat de frog optimaal gevuld is met mortel of lijm.

©Wienerberger.be

Waarom kiezen voor verlijmde bakstenen?

  • Een verlijmde gevel is veel sterker dan een traditioneel gemetselde muur. De muur is ook veel sneller op zijn optimale sterkte. Hierdoor is de muur beter bestand tegen stormachtige weersomstandigheden.

  • De uitstraling is strak en komt vooral tot zijn recht bij moderne architectuur. Doordat de voegen veel minder geaccentueerd zijn, krijg je een meer naadloze look en oogt de gevel meer een geheel. 

  • Een gelijmde gevel is onderhoudsvriendelijker, want er zijn geen voegen die kunnen loskomen door bijvoorbeeld vorst, of die vuil kunnen worden. Voegen verouderen door mos- en algengroei. Bovendien breidt dit zich later uit op de stenen. Bij verlijming ligt de voeg dieper en staat die minder bloot aan de natuurelementen. 

  • Er is minder kans op scheuren.

  • De lijm is waterafstotend en hierdoor is de gevel min of meer ongevoelig voor uitbloeiingen. Dit komt vaak voor door verkeerde cement, vervuild zand of water dat gebruikt werd voor de mortel. Hierdoor ontstaat er een witte uitslag of een grauwe waas dat bij het opdrogen van het bouwvocht of neerslag wordt afgezet aan het geveloppervlak. Dat kan gaan om zouten die kristalliseren, maar die mettertijd gewoon verdwijnen. Dat is niet mooi, maar het heeft geen invloed op de sterkte van het metselwerk. 

  • Door de hoge sterkte van de lijm zijn er meer creatieve mogelijkheden. Je kunt slankere gevelconstructies en bredere overkappingen maken. 

  • Een aannemer die vertrouwd is met verlijmen kan sneller werken dan bij het traditionele metselen. 

  •  De droogtijd is korter, er moet niet gevoegd worden. Dit verkort uiteraard de bouwtijd. 

Waarom kiezen voor traditioneel metselwerk?

  • Het komt goedkoper uit dan gewoon metselwerk. Mortel kost minder dan lijm en er zijn minder stenen nodig. 

  • Er zijn heel veel verschillende voegkleuren. Met gekleurde voegen kun je de gevel een ander karakter geven. 

  • Met traditioneel metselwerk zijn er meer metselverbanden mogelijk. Een metselverband of steenverband is het patroon waarop of het motief waarin de stenen zijn gemetseld. Sommige metselverbanden zijn moeilijk te realiseren met lijmen. Een halfsteensverband komt bijvoorbeeld niet uit. De eerste steen van een laag moet dan telkens iets worden ingekort om een perfect halfsteensverband te krijgen. Hierdoor verlijmt men de stenen vaak in een zacht wildverband. Dat is een metselverband zonder regelmaat.

  • Je wilt een ambachtelijke, authentieke, tijdeloze uitstraling voor de gevel.

©Wienerberger.be

▼ Volgende artikel
Zo zet je Google Gemini en Assistent uit op Android
Huis

Zo zet je Google Gemini en Assistent uit op Android

Als je nu een Android-toestel koopt, dan is de kans groot dat je daar zowel Google Assistent als Google Gemini op aantreft. We kunnen ons voorstellen dat je daar niet altijd op zit te wachten. Daarom leggen we in dit artikel uit hoe je de assistenten uitschakelt.

Dit artikel in het kort:

  • Je kunt beide uitschakelen via de Google-app en de instellingen.
  • Google Gemini wordt eerst uitgeschakeld door naar de Assistent over te stappen en deze daarna te deactiveren.
  • Handmatige stappen omvatten het navigeren in de Google-app en het omzetten van schuifregelaars.
  • Volledig verwijderen van de assistenten is niet mogelijk, maar opnieuw inschakelen kan via de instellingen.

Meer weten over Gemini? Lees dan: Alles over Google Gemini, Googles antwoord op ChatGPT

Laten we wel wezen: chatbots op je smartphone kunnen handig zijn. Zelf kunnen we niet zonder Google Gemini als we Lord of the Rings: The Rings of Power aan het kijken zijn, maar niet iedereen zit op die digitale hulp te wachten.

Buiten dat zitten ze soms in de weg. Als je een verkeerd knopje indrukt of een bepaalde zin uitspreekt, kan het zomaar zijn dat er onder in beeld ineens een pop-up verschijnt met de vraag waar de Assistent of Gemini je mee kan helpen. Nou, met het uitschakelen van je aanwezigheid, wat dacht je daarvan?

Eerste stap: overstappen op Google Assistent

De kans is heel groot dat je Android-toestel standaard Gemini ingeschakeld heeft als stemassistent. Je kunt die chatbot uitschakelen door over te stappen op de Google Assistent, die we daarna uitzetten. Maar eerst moet je het volgende doen:

  • Ga naar de Google-app.

  • Tik op je profielfoto.

  • Selecteer Instellingen.

  • Tik op Gemini.

  • Scrol naar beneden en tik op De digitale assistenten van Google.

  • Selecteer Google Assistent.

  • Bevestig je keuze.

Tweede stap: Google Assistent uitschakelen

Nu hebben we Google Gemini uitgeschakeld. Vervolgens kunnen we de Google Assistent uitschakelen. Volg daarvoor de onderstaande stappen op.

  • Ga naar de Google-app.

  • Tik op je profielfoto.

  • Selecteer Instellingen.

  • Tik op Google Assistent.

  • Zet de schuifregelaar naast Hey Google om (naar uit). Doe hetzelfde voor Tijdens het autorijden.

  • Je kunt tot slot nog eventueel het Voice Match-profiel verwijderen. Daarmee zet je eveneens Hey Google uit.

Je kunt de stemassistenten weer inschakelen door de bovenstaande stappen op te volgen en een andere keuze te maken, of door bijvoorbeeld de powerknop ingedrukt te houden. Het is helaas niet mogelijk de Assistent of Gemini volledig te verwijderen.


▼ Volgende artikel
Batterij leeg? Met deze tips houdt jouw smartphone het de hele dag vol!
© Batorskaya Larisa
Huis

Batterij leeg? Met deze tips houdt jouw smartphone het de hele dag vol!

Is je smartphonebatterij veel te snel leeg of merk je dat bepaalde apps veel van je batterij vragen? Met deze 15 praktische tips voor zowel iOS als Android kun je de batterijduur verlengen.

We geven allerlei tips om slimmer – en daarmee langer – om te gaan met de batterij van je smartphone:

  • Verlaag de helderheid van je scherm
  • Zet de donkere modus aan
  • Beperk de achtergrondactiviteit van apps
  • Schakel de locatieservices uit
  • Zet nutteloze meldingen uit
  • Zet de vliegtuigmodus aan
  • Synchroniseer alleen handmatig
  • Update het besturingssysteem

Lees ook: Je smartphone kan slecht tegen kou: zo bescherm je ‘m in de winter

Let erop dat de menustructuur van jouw Android-smartphone kan afwijken van wat wij beschrijven.

1 Schermhelderheid

Je beeldscherm is een van de grootste stroomverbruikers van je smartphone. Als je de helderheid van je scherm aanpast, kun je aanzienlijk meer tijd doorbrengen op je mobiel. Zet de helderheid zo laag mogelijk of schakel de automatische helderheid in die op basis van het omgevingslicht werkt. Zo zal je scherm niet helderder dan nodig worden verlicht. Vrijwel alle smartphones hebben een instelling om de helderheid handmatig aan te passen in het bedieningspaneel.

In iOS veeg je omhoog om het bedieningspaneel te openen, hier pas je handmatig de helderheid aan.

2 Donkere modus

Op een oledscherm, wat de meeste recente smartphones hebben, vragen donkere kleuren minder van je batterij dan heldere kleuren. Gelukkig kun je zowel in iOS als Android een donkere modus instellen. Op een iPhone ga je naar Instellingen / Beeldscherm en helderheid en kies je voor Donker. Op een Android-toestel ga je naar Instellingen / Scherm en selecteer je Donker thema. Dit vermindert overigens niet alleen het energieverbruik, maar is ook prettiger voor je ogen in slecht verlichte omgevingen.

De donkere modus is niet alleen beter voor het energieverbruik, maar ook voor je ogen.

3 Achtergrondactiviteit

Veel apps blijven je batterij belasten, zelfs als je die apps niet actief gebruikt. Door de achtergrondactiviteit te beperken, kun je de batterijduur verlengen. Controleer in de instellingen van je telefoon welke apps onnodig veel stroom gebruiken en beperk de achtergrondactiviteit. In iOS ga je naar Instellingen / Algemeen / Ververs op achtergrond. In Android ga je naar Instellingen / Wachtwoorden en accounts en schakel je App-gegevens automatisch synchroniseren uit.

Bepaal per app of ze op de achtergrond mogen blijven draaien.

Goed om te weten: Zo doe je jarenlang met je smartphone

4 Locatie uitschakelen

Locatieservices, zoals gps, zijn erg handig, maar vreten heel veel stroom. Bovendien is het helemaal niet nodig dat elke app op elk moment toegang tot je locatie heeft.

Op een iPhone ga je naar Instellingen / Privacy en beveiliging / Locatievoorzieningen. Geef daar bij Bij gebruik aan welke apps toegang tot jouw locatie mogen hebben. Op Android-telefoons ga je naar Instellingen / Locatie en pas je de machtigingen aan, zodat apps alleen toegang tot je locatie hebben wanneer het nodig is. Voor een nog grotere batterijbesparing kun je de locatieservices volledig uitschakelen. Maar wees je ervan bewust dat je dan bijvoorbeeld niet meer kunt navigeren binnen Google Maps.

Continue locatiebepaling kan veel van je batterij vragen.

5 Meldingen uitschakelen

Als je een melding krijgt, dan gebeuren er een aantal dingen: je scherm licht op, je smartphone speelt een geluid af, het vibreert en waarschijnlijk wordt er ook nog een animatie afgespeeld. Niet alle meldingen zijn nuttig, schakel dan ook de meldingen van die apps uit. Dat is niet alleen handig om de batterijduur te verlengen, maar het voorkomt ook dat je voortdurend naar je smartphone kijkt. In iOS vind je de notificaties bij Instellingen / Meldingen, waar je de instellingen per app aanpast. Binnen Android ga je naar Instellingen / Meldingen / App-meldingen.

Van welke apps hoef jij niet per se meldingen te ontvangen?

6 5G uitschakelen

Hoewel 5G-snelheden indrukwekkend zijn, verbruikt het ook meer energie dan oudere netwerktypen. Als je geen gebruik hoeft te maken van de hogere snelheden, overweeg dan om terug te schakelen naar 4G om de batterij te besparen. In iOS vind je dit bij Instellingen / Mobiel netwerk / Opties mobiele data / Gesprekken en data. Binnen Android ga je naar Instellingen / Netwerk en internet / Simkaarten waar je terugschakelt naar 4G.

Schakel terug naar 4G als je de snelheid van 5G niet per se nodig hebt.

7 Vliegtuigmodus aanzetten

Ben je op een plek waar je slecht bereik hebt, zet je telefoon dan op vliegtuigmodus. Heb je namelijk ergens een belabberde ontvangst, dan blijft je smartphone constant naar een sterker signaal zoeken. Dit trekt de batterij snel leeg. Als die locatie wel beschikt over een wifi-netwerk, schakel dan alleen de wifi in. Je smartphone is hierdoor niet bereikbaar voor inkomende belletjes (tenzij je bellen via wifi hebt ingeschakeld) of andere zaken waarvoor het mobiele netwerk of bluetooth nodig is. De vliegtuigmodus vind je in het bedienings- of notificatiepaneel op je smartphone.

De vliegtuigmodus kan veel batterij besparen.

8 Synchronisatie aanpassen

Automatische synchronisatie van e-mails en de agenda kan de batterij sneller leeg laten lopen. Overweeg eens om de synchronisatie-instellingen aan te passen, zodat apps minder vaak worden gesynchroniseerd of zelfs alleen worden gesynchroniseerd als jij dat handmatig aangeeft. In iOS kun je dit voor mails en agenda’s apart instellen. Ga naar Instellingen en kies voor Agenda of Mail. Bij beide opties tik je op Accounts / Nieuwe gegevens en kies je voor een langer interval onder Ophalen. Op een Android-toestel ga je naar Instellingen / Wachtwoorden en accounts en beheer je de synchronisatie-instellingen per account.

Door handmatig apps te synchroniseren, bespaar je batterij.

9 Batterijgebruik inzichtelijk

Dat je batterij snel leeg raakt, kan ook te maken hebben met een bepaalde app die buitengewoon veel energie verbruikt. Om te zien welke apps de meeste energie slurpen, ga je in iOS naar Instellingen / Batterij. Je ziet nu welke apps in de afgelopen 24 uur het meest hebben verbruikt. Door op Toon activiteit te tikken, zie je hoeveel minuten je de app hebt gebruikt. In Android ga je naar Instellingen / Batterij / Batterijverbruik.

Achterhaal welke apps (te) veel gebruikmaken van de batterij.

Nog maar 5% batterij over?

Met een powerbank heb je 'm zo weer opgeladen

10 Batterijcapaciteit controleren

Algemeen bekend is dat een batterij van een smartphone ook gewoon na verloop van tijd slechter wordt. In iOS kun je de batterijgezondheid controleren via Instellingen / Batterij / Batterijconditie en opladen. Achter Maximumcapaciteit zie je wat de status van je batterij is. Bij Apple kun je je batterij laten vervangen tussen de 79 en 109 euro, afhankelijk van je model. Op een Android-smartphone vind je informatie over de capaciteit van je batterij bij Instellingen / Batterij. Een extra app als AccuBattery maakt inzichtelijk in hoeverre je accu versleten is.

Is jouw batterij nog gezond? Deze batterij is aan vervanging toe.

11 Batterijbesparingsmodus

Elke moderne smartphone heeft tegenwoordig een optie om de batterij te ontlasten met een batterijbesparingsmodus. Deze modus beperkt bijvoorbeeld de achtergrondactiviteit van apps, verlaagt de helderheid van je scherm en schakelt animaties uit. Op iOS activeer je dit via Instellingen / Batterij / Energiebesparingsmodus. Binnen Android kun je naar Instellingen / Batterij / Batterijbesparing gaan om deze modus in te schakelen. Het gebruik van deze functie is vooral nuttig wanneer je batterij al bijna leeg is.

De batterijbesparingsmodus is vooral handig als je geen oplader bij de hand hebt en je telefoon bijna leeg is.

12 App-updates beheren

Vergelijkbaar met het beperken van de achtergrondactiviteit, is het voorkomen van automatische app-updates. Ook deze vinden vaak in de achtergrond plaats en belasten de batterij. Om zuiniger met je batterij om te gaan, kun je deze instelling uitschakelen en ervoor kiezen om apps alleen te updaten wanneer je je telefoon oplaadt. In iOS ga je naar Instellingen / App Store en schakel je App-updates uit. Binnen Android open je de Google Play Store, ga je naar Instellingen / Netwerkvoorkeuren / Apps automatisch updaten en kies je Apps niet automatisch bijwerken.

Je kunt ervoor kiezen om apps niet automatisch te laten updaten.

13 OS updaten

Het regelmatig bijwerken van het besturingssysteem is belangrijk om de prestaties te optimaliseren. In elke update worden bugs en foutjes gecorrigeerd die ook voor je batterij gunstig uit kunnen pakken. Op je iPhone controleer je op updates via Instellingen / Algemeen / Software-update. Op je Android-toestel ga je naar Instellingen / Systeem / Systeemupdate. Onder Instellingen / Beveiliging en privacy / Updates kun je ook de status van Google Play-systeemupdates controleren. Zorg ervoor dat je smartphone volledig is opgeladen of opgeladen wordt wanneer je een update uitvoert.

Zorg dat je besturingssysteem up-to-date is.

14 Widgets uitzetten

Widgets en live achtergronden zijn visueel aantrekkelijk, maar ze verbruiken wel constant stroom, doordat ze gegevens verversen en je scherm activeren. In iOS kun je widgets verwijderen door naar het Vandaag-scherm te gaan (één veeg naar rechts), onderin op Wijzig te tikken en ongewenste widgets te verwijderen. Binnen Android kun je door lang te drukken op het startscherm widgets verwijderen. Als je dynamische of live achtergronden hebt ingesteld en je batterij is niet meer zo best, dan kun je beter een statische afbeelding instellen via het instellingenmenu van je smartphone. Dit werkt op elke smartphone net even anders.

Verwijder widgets van je startscherm.

15 Algemene tips

Er zijn een aantal algemene tips wat betreft het opladen en het gebruik van je smartphone. De 20/80-regel betekent dat je je smartphone oplaadt wanneer je rond de 20 procent lading over hebt. Stop vervolgens met opladen als je rond de 80 procent zit. Dit is optimaal voor je batterij. Mede hierom is het niet handig om je smartphone ’s nachts aan de oplader te laten liggen. Doe je dat wel, en heb je een iPhone die beschikt over de functie Geoptimaliseerd opladen, controleer dan of die optie is ingeschakeld. Tot slot: kijk uit met het gebruik van je smartphone in weersextremen, zoals in volle zon of bij hele lage temperaturen.

Laat een smartphone nooit compleet leeglopen voordat je hem weer oplaadt.

Draadloos of met een kabeltje?

De juiste oplader voor jouw telefoon vind je bij bol

Watch on YouTube