ID.nl logo
De designradiator als eyecatcher
Energie

De designradiator als eyecatcher

Er was een tijd dat mensen hun radiators onder een vensterbank of zelfs achter een soort omkasting verstopten. Radiators moesten gewoon goed en zuinig verwarmen en de beste radiator was er een die je niet opmerkte. De nieuwste designradiators zijn echter zo fraai dat ze best mogen gezien worden. Sterker nog, ze sluiten naadloos aan bij het interieur en sommige vormen zelfs een exclusieve blikvanger.

In dit artikel belichten we verschillende typen designradiators. Er zijn modellen die bedoeld zijn om op de cv aan te sluiten, maar er zijn ook elektrische varianten en sommige merken leveren zelfs designradiators die speciaal voor de warmtepomp zijn ontworpen. Tot slot bekijken we de modellen die gemaakt zijn van natuursteen.

Ga verticaal!

Voor een slaapkamer of een thuiskantoor kiest men doorgaans voor standaard radiatoren, maar voor de gang, de badkamer of de woonkamer durft men tegenwoordig best in trendy of zelfs kunstzinnige modellen te investeren. Designradiators zijn er in verticale en horizontale uitvoeringen. Er is al een verticale designradiator verkrijgbaar met een breedte van 25 cm. Verticale designradiators zijn tegenwoordig populair voor kamers met een beperkte ruimte aan de muur, waar een standaard paneelverwarming niet zou passen.

Ook maatwerk

Bovendien kun je de look op veel vlakken personaliseren, en dan hebben we het niet alleen over de kleur en het materiaal, maar ook over de vorm. Het is mogelijk om een radiator te bestellen die perfect onder een schuin plafond past, of die tegelijkertijd dienstdoet als balustrade. In dat geval hebben we het over maatwerk. 

Erg uiteenlopende prijzen

Uiteraard zijn designradiators wel iets duurder dan de standaard plaatradiators, maar als je bereid bent goed te zoeken en prijzen te vergelijken, dan vind je meestal wel een model dat binnen je budget past. Het is zinloos om hier richtprijzen te noemen, want het prijskaartje is afhankelijk van de materialen en de exclusiviteit. De moderne strakke horizontale buisradiator RAH begint bij zo'n 200 euro en voor een meerprijs van 20 procent kun je hem in elke RAL-kleur bestellen.  

Ben je eigenaar van een klassieke woning en droom je van een gietijzeren radiator waarbij een prachtige bloemenstructuur in het metaal is verwerkt, dan betaal je zomaar 800 euro per radiator. Voor dergelijke pronkstukken zijn er natuurlijk ook bijpassende retro-kranen beschikbaar. Het duurste model dat we tegenkwamen was de designradiator Tribal van het merk Cinier. Een dergelijk kunstwerk bij jou thuis aan de muur kost je 6.642 euro per stuk, inclusief btw. Bij deze uitvoering zit dan wel een omlijsting inbegrepen waarbij LED-verlichting is gemonteerd, zodat je ’s avonds nog beter kunt genieten van de beschildering van artieste Johanne Cinier. 

©Cinier

Klassiek interieur combineren met design

Maar zelfs in een klassiek interieur komt een strakke designradiator mooi tot zijn recht, zolang je op een aantal vuistregels let. Kies in een dergelijk interieur voor warme aardetinten of zwart, en laat de witte en verchroomde designradiators liever links liggen. Ook een matte afwerking past beter in dit soort interieurs dan een glanzende of metaalkleurige uitvoering. Ga bovendien voor een niet al te opzichtig design, maar kies een minimalistische look.

Verbeterd rendement

Het rendement van de designradiator is dankzij aandacht voor warmtegeleiding de laatste jaren sterk verbeterd. Net als bij gewone radiators geldt hier: hoe groter het oppervlak van de radiator, hoe beter de warmteafgifte. Designradiators gebruiken een buisconstructie, convectievinnen en verwarmingspanelen om hun output te maximaliseren zonder daarbij de esthetiek uit het oog te verliezen. Er zijn zelfs varianten, zoals de Greenor van Cinier (alleen beschikbaar in cv-uitvoering), die is voorzien van boosters. Dan zijn kleine, fluisterstille ventilators die de lucht sneller langs het (in dit geval) natuurstenen paneel voeren. Daardoor neemt de warmteafgifte nog eens extra toe.  

Lakken

De meeste metalen radiatoren zijn in allerlei RAL-kleuren beschikbaar. Soms zie je dat ze ook leverbaar zijn in gesatineerde lak; dat geeft een licht korrelige structuur, vergelijkbaar met licht schuurpapier. Er zijn er ook metallic afwerkingen mogelijk. De minuscule kleine metaaldeeltjes geven de kleur van de radiator nog meer diepte.

Materialen

Radiatoren worden gemaakt van hoogwaardig staal en aluminium om een efficiënte verwarming te produceren. Aluminium is een licht en roestvrij materiaal, maar ook een supergeleider die vrijwel onmiddellijk opwarmt. Dit metaal reageert daarnaast erg goed op thermostatische veranderingen. Als je woning is aangesloten op stadsverwarming, mag je geen aluminium radiators kiezen, omdat het water in de cv-leidingen vaak corrosieve vloeistoftoevoegingen bevat die het inwendige gedeelte van de aluminium radiator kunnen aantasten.

Ook staal is een prima warmtegeleider met een superieur warmtebehoud. Een stalen radiator houdt de warmte lang vast, zelfs nadat het verwarmingssysteem is uitgeschakeld. Er bestaan radiatoren in roestvrij staal, zowel in glanzende (gepolijst rvs) als in matte uitvoering (geborsteld rvs). Het is een mooi materiaal dat gemakkelijk te onderhouden is en dat bestand is tegen corrosie. Vaak worden deze radiatoren nog voorzien van een poedercoating. Dat voelt niet alleen luxer aan, het biedt ook een hogere emissiviteit (het vermogen om warmte uit te stralen) dan kaal metaal.

Elektrisch en cv

Bij de meeste verkopers vind je twee soorten designradiators: elektrisch en cv. De cv-uitvoering wordt gewoon aangesloten op de cv-ketel, maar als die aansluiting ontbreekt, biedt de elektrische variant een prima alternatief. In sommige gevallen moet je de elektrische radiator dan nog eerst vullen met water en antivries, en daarna kun je de stekker in het stopcontact steken, zodat de verwarming klaar is voor gebruik. 

Stenen designradiators

Bijzonder zijn de designradiators in natuursteen. Het zijn heuse kunstwerken die gemaakt zijn uit Olycale, natuursteen of vulkaansteen uit Zuid-Frankrijk. Olycale is uitermate geschikt als radiatormateriaal, omdat het de opgenomen warmte heel geleidelijk afgeeft via infraroodstraling. Nadat het uit de steengroeve is gewonnen, wordt het Olycale tot een fijn poeder vermalen en daarna onder druk tot decoratieve panelen geperst.

Deze natuursteen radiatoren zijn leverbaar in verschillende kleuren die het RAL-assortiment benaderen. De Franse fabrikant Cinier pakt hiermee uit. Deze modellen zijn verkrijgbaar in beide uitvoeringen: elektrisch en cv. Bovendien is er nog een variant die speciaal is afgestemd op de warmtepomp, zodat je deze radiators in de zomer ook kunt gebruiken om de kamer te koelen. 

 Heb jij een nieuwe CV-ketel nodig?

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 grote laptops met de laagste prijs ooit
© vectorfusionart
Huis

Waar voor je geld: 5 grote laptops met de laagste prijs ooit

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een betaalbare laptop met een groot scherm? Vandaag hebben we vijf interessante modellen voor je gespot.

Disclaimer

Op het moment van schrijven hebben de besproken laptops de laagste prijs ooit. De prijzen kunnen schommelen.

Lenovo V17 G4 IRU (83A2000WMH)

Deze snelle laptop van Lenovo is de afgelopen tijd erg in prijs gezakt. Ondanks het nogal grote 17,3inch-scherm is het gewicht slechts 2,02 kilo. Gunstig voor wie graag een grote laptop meeneemt. Op het ontspiegelde Full-HD-scherm open je twee apps naast elkaar en stream je in vol ornaat Netflix- of Videoland-titels. Op een vaste werkplek kun je eventueel een externe pc-monitor of televisie aansluiten. Gebruik hiervoor de HDMI-poort of usb-c-aansluiting (DisplayPort-protocol). Verder is het morsbestendige toetsenbord een pluspunt.

De V17 G4 IRU is voor zakelijk en particulier gebruik geschikt. Windows 11 Pro is namelijk op een ssd van 512 GB voorgeïnstalleerd. Vergeleken met de thuisvariant heeft de Pro-versie meer beveiligingsfuncties. Je gebruikt de ingebouwde webcam bijvoorbeeld voor privégesprekken en videovergaderingen. Handig is dat je deze camera met een schuifje kunt blokkeren. Zo voorkom je gluurpraktijken. Op rekenvlak staat een rappe Intel Core i7-processor van de 13e generatie aan het roer. Die heeft tien rekenkernen waarvan de twee snelste Performance-cores een topsnelheid halen van 5 GHz. Samen met 16 GB werkgeheugen zorgt dat voor een vlot systeem.

Acer Aspire 3 A317-54-36HD

Deze uitvoering van de Acer Aspire 3 is een grote laptop met een scherp prijskaartje. Het 17,3inch-scherm van 1980 × 1080 pixels leent zich onder meer goed voor videostreaming en het spelen van eenvoudige games. De Intel Core i3-1215U-processor is een stabiele middenklasser. Op deze chipset bevinden zich vier Efficient-cores (3,3 GHz) en twee Performance-cores (4,4 GHz). Voor alledaagse taken is dat ruimschoots voldoende. Dankzij een riant werkgeheugen van 16 GB gebruik je probleemloos meerdere apps en browsertabbladen tegelijkertijd.

Op het touchpad en volwaardige qwerty-toetsenbord met numeriek blok kun je comfortabel werken. Uiteraard sluit je op een van de drie usb-poorten net zo makkelijk een reguliere muis aan. Voor een bekabelde netwerkverbinding heeft de zijkant een ethernetpoort, al kun je deze laptop natuurlijk ook met wifi verbinden. In de behuizing zit een ssd van 512 GB. Windows 11 Home is al voorgeïnstalleerd, waardoor je meteen met deze laptop aan de slag kunt. Neem de Aspire 3 gerust ergens mee naartoe, want met een gewicht van 2,23 kilo is hij niet al te zwaar.

HP ENVY 17-da0020nd

De HP ENVY 17-da0020nd draait op een recente Intel Core Ultra 5-processor. Deze snelle chipset heeft vier Performance-, acht Efficient- en twee Lower Power Efficient-cores. In totaal zijn dat dus veertien rekenkernen! Tijdens eenvoudige pc-taken worden voornamelijk de energiezuinige Lower Power Efficient-kernen ingezet. Je profiteert op die manier van een lange accuduur. De maximale kloksnelheid van de rapste cpu-kernen bedraagt 4,5 GHz. Er is ook een geheugenmodule van 16 GB ingebouwd, waardoor je op deze laptop soepel kunt multitasken. Daarnaast bevindt zich in de metalen behuizing van 2,5 kilo een ssd van 512 GB.

Het ruime 17,3inch-scherm telt 1920 × 1080 pixels. Nuttig voor wie bijvoorbeeld een foto, video of animatie wil bewerken. Uiteraard kun je ook filmpjes streamen en simpele videospelletjes spelen. Wil je meer schermruimte, dan staan er heel wat video-uitgangen paraat. Een eventuele externe monitor kun je aansluiten via HDMI, thunderbolt óf usb-c (DisplayPort). Als je de laptop vaak 's avonds gebruikt, komt de toetsenbordverlichting goed van pas. Deze HP-laptop bevat een voorgeïnstalleerde versie van Windows 11 Home.

Lees ook: Op zoek naar een nieuwe laptop? Dit is waar je op moet letten!

ASUS Vivobook 15 (X1504ZA-NJ1199W)

Met deze telg uit de populaire ASUS Vivobook 15-serie vind je een goede middenweg tussen mobiliteit en comfort. Het 15,6 inch-scherm is behoorlijk ruim, terwijl je het apparaat moeiteloos in een rug- of schoudertas meeneemt. Bovendien valt het gewicht van 1,7 kilo mee. Het Full-HD-scherm heeft een matte coating, zodat je geen last hebt van vervelende schitteringen. Een ander voordeel is dat je met behulp van vier usb-poorten volop randapparaten kunt aansluiten, zoals een externe schijf, muis en usb-stick. Voor het verbinden van een pc-monitor is er ook nog een HDMI-uitgang.

De aanwezige Intel Core i5-1235U-processor is snel genoeg om processen van alledaagse toepassingen te verwerken. Denk bijvoorbeeld aan browsen, video's streamen en foto's bewerken. De genoemde chipset telt tien rekenkernen. Voor standaardtaken voldoen de acht Efficient-cores van 3,3 GHz prima. Mocht er extra processorkracht nodig zijn, dan springen de twee Performance-cores van 4,4 GHz bij. Dankzij 16 GB werkgeheugen zal de RAM-capaciteit niet zo gauw 'vollopen'. Zelfs wanneer je verschillende apps tegelijk gebruikt, blijft deze laptop snel. Windows 11 Home is op een ssd van 512 GB geïnstalleerd. Tot slot is de stijlvolle donkerblauwe behuizing het vermelden waard.

ASUS Vivobook S 16 OLED (S5606MA-MX108W)

Als je hoge eisen aan een laptop stelt, is deze versie van de ASUS Vivobook S 16 OLED een goede keuze. Allereerst is het haarscherpe 16inch-oledscherm van 3200 × 2000 pixels een lust voor het oog. Hiermee kun je op detailniveau foto's, video's en 3D-modellen bewerken. Vanwege de hoge vernieuwingsfrequentie van 120 hertz zie je bij animaties en filmpjes geen haperingen. Zodra je de laptop aanzet, start Windows Home 11 vanaf een 1TB-ssd op. Kortom, je kunt redelijk wat data lokaal bewaren. Voor de veiligheid log je eventueel bij Windows in met een gezichtsscan.

Deze laptop beschikt over nogal veel werkgeheugen (32 GB) en rekenkracht. De zes snelste kernen van de Intel Core Ultra 9 185H-processor zijn afgeregeld op een klokfrequentie van 5,1 GHz. Daarnaast heeft de chipset ook nog acht Efficient-cores (3,8 GHz) en twee Low Power Efficient-cores (2,5 GHz). Alle aanwezige rekenpower maakt deze laptop zeer geschikt voor veeleisende (bewerkings)software. Overige pluspunten zijn de drie video-uitgangen (1× HDMI/2× thunderbolt), toetsenbordverlichting, wifi 6E-adapter, microSD-kaartlezer en 1080p-webcam. Tot slot is het gewicht het vermelden waard: dat bedraagt slechts 1,5 kilo.

▼ Volgende artikel
Pak roest op een radiator grondig aan!
© MaxSafaniuk - stock.adobe.com
Energie

Pak roest op een radiator grondig aan!

Een radiator is een toestel waar lucht, water en metaal samenkomen. De combinatie van deze drie elementen is de oorzaak van roest. Corrosie verpest de look van een stijlvolle verwarming en kan op lange termijn ook problemen veroorzaken. Je wil immers niet dat de radiator uiteindelijk gaat lekken, want dan is vervangen de enige oplossing.

Dit artikel in het kort: roest op een radiator kun je gemakkelijk aanpakken met enkele eenvoudige huishoudelijke producten. Het is zelfs mogelijk om de roest binnenin de radiator af te remmen. Op deze manier ziet de radiator er weer als nieuw uit.

🔧Ook interessant: Zo repareer je een lekkende radiator

Radiatoren zijn van staal of gietijzer en dat roest nu eenmaal. Roest aan de buitenkant komt regelmatig voor als je in de badkamer doucht of baadt terwijl de verwarming uit staat. De stoom van het warme bad of douche condenseert op dit verwarmingstoestel. Een andere oorzaak die vaak voorkomt, is de gewoonte om natte handdoeken op de radiator te laten drogen. Roest kan de structuur van de radiator verzwakken en vermindert het vermogen om efficiënt warmte over te dragen. In het ergste geval kan de radiator gaan lekken, wat leidt tot dure reparaties. Het goede nieuws is dat je roest op de radiator gemakkelijk zelf kunt verwijderen en het oppervlak van de radiator herstellen. 

Roest aan de binnenkant

Ook de binnenkant van de radiator kan bedekt zijn met een roestlaag, maar zolang er niet regelmatig lucht in het verwarmingscircuit komt, zal deze vorm van roest niet zo'n vaart lopen. Je kunt trouwens aan het verwarmingswater een roestremmer toevoegen zoals Fernox Protector, dat het roesten minimaliseert. Een enkele dosis van dit product behandelt een grotere woning met een verwarmingssysteem van 130 liter, tot 16 radiatoren. Het product wordt via een drukkoker met behulp van een adapter in de ontluchtsopening van de radiator of via de vulleiding gespoten en beschermt tegen corrosie, kalkaanslag en pH-veranderingen. 

© https://fernox.com

Roest verwijderen

Het is volkomen veilig om de roest van je mooie (meestal witte) radiator te verwijderen, zolang je het maar voorzichtig doet. Het maakt niet uit of het gaat om een witte kolomradiator, een designradiator of een gietijzeren model. De methode blijft dezelfde. Er bestaan zelfs een aantal huismiddeltjes die je kunt proberen om die roest te verwijderen. Met deze tips bespaar je de kosten van gespecialiseerde artikelen. 

Witte azijn

Neem een fles witte (natuur)azijn en giet of spons dit product over de roestige radiator. Wacht tot de azijn volledig is ingetrokken. Op hardnekkige plaatsen kun je dit herhalen. Zodra de roest begint op te lossen veeg je dit weg met een doek. Zie je nog steeds oxidatie, dan doe je meer witte azijn op de doek en wrijf je het opnieuw over de radiator. 

©Robert - stock=adobe.com

Azijn en aluminiumfolie

Een andere toptip die zeker het proberen waard is, is de combinatie van azijn en aluminiumfolie. Knip repen aluminiumfolie en doop die in azijn. Leg deze repen op het radiatorroest. Wrijf de aluminiumfolie voorzichtig over de gecorrodeerde radiator en laat de repen daar zitten. Als je een groot oppervlak moet bedekken, dan gebruik je meerdere stroken.

Laat de stroken lang genoeg zitten zodat de folie het ijzeroxide (de roest dus) kan oplossen. Je zult merken dat er bruine druppels op de radiator verschijnen. Dat is roest die vloeibaar is geworden. Vang deze druppels op met een doek. Trek na tijd een strook de aluminiumfolie los om te zien of de meeste roest op de radiator is opgelost. Ben je tevreden, dan haal je de stroken weg en veeg je de rest van de roest weg met een doek. Merk je dat een deel van de roest hardnekkig blijft hangen, pak dan een nieuw stuk aluminiumfolie. Kneed hem tot een bal, doop hem in azijn en wrijf de roest in een cirkelvormige beweging weg. Daarna veeg je de overtollige roest weg met een doek en zeepsop.  

Natriumcarbonaat 

Maak een dik papje door natriumcarbonaat (dat is baking soda) te mengen met water. Smeer de pasta op de roest en wacht tot het is uitgehard en droog is. Neem dan een doek of een oude tandenborstel en verwijder het mengsel. Tegelijkertijd haal je de roest weg. 

Schuurpapier

De bovenste manieren zijn milde reinigingsmethoden. Schuurpapier of een staalborstel is het laatste redmiddel. Wees voorzichtig om te voorkomen dat je de goede radiatorverf zou beschadigen. Gebruik fijn schuurpapier met een korrelgrootte van 120 tot 220 voor dikke roest. Ben je bang dat het de afwerking van de radiator zou bekrassen dan kun je fijn schuurpapier gebruiken, bijvoorbeeld korrelgrootte 240 of 600. Verwijder de roest door een lichte druk op het schuurpapier uit te oefenen terwijl je cirkelvormige bewegingen maakt. Vaak zie je ook roest bij een koppeling. De mogelijke oorzaak is dat de koppeling niet goed is uitgevoerd, waardoor een erg klein lek is ontstaan en vandaar het vieze uitzicht. 

Voorbereiding om te schilderen

Wanneer de roest grondig en volledig is verwijderd, dan kun je de radiator opnieuw verven. Als er nog roestplekken op de radiator zouden achterblijven, dan zullen die ook zichtbaar blijven met een laagje verf erop. Bovendien gaat het roestproces onder de verf dan gewoon verder. Om te verven zorg je dat de radiator uit staat en niet langer warm is, anders gaat de verf sterk geuren. Daarna ontvet je de volledige radiator. Er bestaan speciale ontvettingsmiddelen voor, maar het lukt ook gewoon met water en een scheut ammoniak.

Behandel de plaatsen waar je de roest hebt weggehaald daarna met een anti-roest primer. Op die manier voorkom je dat het probleem terugkeert. Kleine kuiltjes en krassen kun je eventueel opvullen met metaalplamuur. Schuur dan de radiator nog een keer af met een heel fijn schuurpapier zodat het oppervlak zo egaal mogelijk is. Dan maak je de radiator voor de laatste keer schoon. Dat kan met water, maar wasbenzine werkt grondiger. Dek de wand en de vloer af voordat je aan de slag gaat om verfvlekken te vermijden. Zorg dat de ruimte waarin je werkt zo goed als mogelijk stofvrij is. 

©Peter de Kievith - stock.adobe.com

Niemand zegt dat de radiator altijd wit moet zijn.  

Kwast of spuitbus

Je kunt verven met een kwast of met de spuitbus. Schilderen met een airless spray-toestel laat je beter over aan de vakman. Zorg dus dat je grondverf en daarna speciale radiatorlak gebruikt. Gebruik in ieder geval radiatorverf. Gewone verf en vooral wit, zal vergelen als je de radiator verhit. Begin met lange verticale banen en verdeel dan de verf horizontaal. Verf ten slotte nog eenmaal in verticale banen. Laat de grondverf goed drogen en wacht een dag voor het aflakken. Lucht de kamer goed waar de radiator hangt. Hitte en een te hoge luchtvochtigheid kunnen de oorzaak zijn van een sterke verflucht.

Heb je een radiator met twee panelen? Dan gebruik radiatorlak in een spuitbus. Gemiddeld heb je één spuitbus per vierkante meter nodig. Belangrijk is dat je de spuitbus minstens drie minuten schudt en dat je bij het spuiten minstens 25 centimeter afstand houdt van de radiator. Houd de spuitbus steeds op dezelfde afstand zodat er geen kleurverschillen ontstaan. Ben je klaar, dan houd je de spuitbuis ondersteboven om de laatste resten uit de spuitkop te krijgen.