De designradiator als eyecatcher
Er was een tijd dat mensen hun radiators onder een vensterbank of zelfs achter een soort omkasting verstopten. Radiators moesten gewoon goed en zuinig verwarmen en de beste radiator was er een die je niet opmerkte. De nieuwste designradiators zijn echter zo fraai dat ze best mogen gezien worden. Sterker nog, ze sluiten naadloos aan bij het interieur en sommige vormen zelfs een exclusieve blikvanger.
In dit artikel belichten we verschillende typen designradiators. Er zijn modellen die bedoeld zijn om op de cv aan te sluiten, maar er zijn ook elektrische varianten en sommige merken leveren zelfs designradiators die speciaal voor de warmtepomp zijn ontworpen. Tot slot bekijken we de modellen die gemaakt zijn van natuursteen.
Ga verticaal!
Voor een slaapkamer of een thuiskantoor kiest men doorgaans voor standaard radiatoren, maar voor de gang, de badkamer of de woonkamer durft men tegenwoordig best in trendy of zelfs kunstzinnige modellen te investeren. Designradiators zijn er in verticale en horizontale uitvoeringen. Er is al een verticale designradiator verkrijgbaar met een breedte van 25 cm. Verticale designradiators zijn tegenwoordig populair voor kamers met een beperkte ruimte aan de muur, waar een standaard paneelverwarming niet zou passen.
Ook maatwerk
Bovendien kun je de look op veel vlakken personaliseren, en dan hebben we het niet alleen over de kleur en het materiaal, maar ook over de vorm. Het is mogelijk om een radiator te bestellen die perfect onder een schuin plafond past, of die tegelijkertijd dienstdoet als balustrade. In dat geval hebben we het over maatwerk.
Erg uiteenlopende prijzen
Uiteraard zijn designradiators wel iets duurder dan de standaard plaatradiators, maar als je bereid bent goed te zoeken en prijzen te vergelijken, dan vind je meestal wel een model dat binnen je budget past. Het is zinloos om hier richtprijzen te noemen, want het prijskaartje is afhankelijk van de materialen en de exclusiviteit. De moderne strakke horizontale buisradiator RAH begint bij zo'n 200 euro en voor een meerprijs van 20 procent kun je hem in elke RAL-kleur bestellen.
Ben je eigenaar van een klassieke woning en droom je van een gietijzeren radiator waarbij een prachtige bloemenstructuur in het metaal is verwerkt, dan betaal je zomaar 800 euro per radiator. Voor dergelijke pronkstukken zijn er natuurlijk ook bijpassende retro-kranen beschikbaar. Het duurste model dat we tegenkwamen was de designradiator Tribal van het merk Cinier. Een dergelijk kunstwerk bij jou thuis aan de muur kost je 6.642 euro per stuk, inclusief btw. Bij deze uitvoering zit dan wel een omlijsting inbegrepen waarbij LED-verlichting is gemonteerd, zodat je ’s avonds nog beter kunt genieten van de beschildering van artieste Johanne Cinier.
©Cinier
Klassiek interieur combineren met design
Maar zelfs in een klassiek interieur komt een strakke designradiator mooi tot zijn recht, zolang je op een aantal vuistregels let. Kies in een dergelijk interieur voor warme aardetinten of zwart, en laat de witte en verchroomde designradiators liever links liggen. Ook een matte afwerking past beter in dit soort interieurs dan een glanzende of metaalkleurige uitvoering. Ga bovendien voor een niet al te opzichtig design, maar kies een minimalistische look.
Verbeterd rendement
Het rendement van de designradiator is dankzij aandacht voor warmtegeleiding de laatste jaren sterk verbeterd. Net als bij gewone radiators geldt hier: hoe groter het oppervlak van de radiator, hoe beter de warmteafgifte. Designradiators gebruiken een buisconstructie, convectievinnen en verwarmingspanelen om hun output te maximaliseren zonder daarbij de esthetiek uit het oog te verliezen. Er zijn zelfs varianten, zoals de Greenor van Cinier (alleen beschikbaar in cv-uitvoering), die is voorzien van boosters. Dan zijn kleine, fluisterstille ventilators die de lucht sneller langs het (in dit geval) natuurstenen paneel voeren. Daardoor neemt de warmteafgifte nog eens extra toe.
Lakken
De meeste metalen radiatoren zijn in allerlei RAL-kleuren beschikbaar. Soms zie je dat ze ook leverbaar zijn in gesatineerde lak; dat geeft een licht korrelige structuur, vergelijkbaar met licht schuurpapier. Er zijn er ook metallic afwerkingen mogelijk. De minuscule kleine metaaldeeltjes geven de kleur van de radiator nog meer diepte.
Materialen
Radiatoren worden gemaakt van hoogwaardig staal en aluminium om een efficiënte verwarming te produceren. Aluminium is een licht en roestvrij materiaal, maar ook een supergeleider die vrijwel onmiddellijk opwarmt. Dit metaal reageert daarnaast erg goed op thermostatische veranderingen. Als je woning is aangesloten op stadsverwarming, mag je geen aluminium radiators kiezen, omdat het water in de cv-leidingen vaak corrosieve vloeistoftoevoegingen bevat die het inwendige gedeelte van de aluminium radiator kunnen aantasten.
Ook staal is een prima warmtegeleider met een superieur warmtebehoud. Een stalen radiator houdt de warmte lang vast, zelfs nadat het verwarmingssysteem is uitgeschakeld. Er bestaan radiatoren in roestvrij staal, zowel in glanzende (gepolijst rvs) als in matte uitvoering (geborsteld rvs). Het is een mooi materiaal dat gemakkelijk te onderhouden is en dat bestand is tegen corrosie. Vaak worden deze radiatoren nog voorzien van een poedercoating. Dat voelt niet alleen luxer aan, het biedt ook een hogere emissiviteit (het vermogen om warmte uit te stralen) dan kaal metaal.
Elektrisch en cv
Bij de meeste verkopers vind je twee soorten designradiators: elektrisch en cv. De cv-uitvoering wordt gewoon aangesloten op de cv-ketel, maar als die aansluiting ontbreekt, biedt de elektrische variant een prima alternatief. In sommige gevallen moet je de elektrische radiator dan nog eerst vullen met water en antivries, en daarna kun je de stekker in het stopcontact steken, zodat de verwarming klaar is voor gebruik.
Stenen designradiators
Bijzonder zijn de designradiators in natuursteen. Het zijn heuse kunstwerken die gemaakt zijn uit Olycale, natuursteen of vulkaansteen uit Zuid-Frankrijk. Olycale is uitermate geschikt als radiatormateriaal, omdat het de opgenomen warmte heel geleidelijk afgeeft via infraroodstraling. Nadat het uit de steengroeve is gewonnen, wordt het Olycale tot een fijn poeder vermalen en daarna onder druk tot decoratieve panelen geperst.
Deze natuursteen radiatoren zijn leverbaar in verschillende kleuren die het RAL-assortiment benaderen. De Franse fabrikant Cinier pakt hiermee uit. Deze modellen zijn verkrijgbaar in beide uitvoeringen: elektrisch en cv. Bovendien is er nog een variant die speciaal is afgestemd op de warmtepomp, zodat je deze radiators in de zomer ook kunt gebruiken om de kamer te koelen.