ID.nl logo
Huis

Zo installeer je Windows 10 op je Mac

Om de Windows 10 Technical Preview - een zeer prille versie van Windows 10 - uit te proberen op je Mac, hoef je Windows niet al op je Mac te hebben staan. Sterker nog, het is relatief eenvoudig om het nieuwe Microsoft OS te installeren. Hier lees je hoe je Windows 10 gratis kunt proeven op je Mac.

Twee opties

Er zijn twee manieren om de Windows 10 Preview op je Mac te zetten. De eerste is om Windows op een aparte partitie van je harde schijf te installeren met behulp van Apple's ingebouwde Boot Camp software. Wanneer je klaar bent, kun je direct naar Windows booten. Zo wordt je Mac in principe dus omgetoverd tot een volledige Windows pc. Lees ook: 15 handige tips voor Windows 10.

Een andere optie maakt het mogelijk om Windows als een virtuele machine te draaien binnen een OS X-programma. We gebruiken hier de open-source VirtualBox van Oracle, maar Parallels Desktop is een populair alternatief (maar kost ongeveer 80 euro). Een virtuele machine is de manier die we aanbevelen, aangezien de Windows 10 Technical Preview zich nog in een erg vroeg stadium bevindt, met wat ruige randjes en bugs. Als er op een virtuele machine iets verkeerd gaat zal het je hardware of OS X installatie niet aantasten - je kunt het gewoon wissen en opnieuw beginnen.

©PXimport

Net als met alle pre-release software kunnen de ervaringen van verschillende personen variëren. Ik had weinig problemen: Ik heb Windows 10 geïnstalleerd op een MacBook Pro van eind 2014 met een 2,6 GHz i5-processor en 8GB RAM. Een onlangs uitgebrachte Mac zou Windows 10 prima moeten kunnen draaien.

Wat je ook doet, maak eerst een back-up van de data van je Mac. Ik had al gezegd dat de Windows 10 Technical Preview heel erg pril en experimenteel is... Je wilt niet al je waardevolle documenten en familievideo's kwijtraken als het besturingssysteem van Microsoft problemen geeft.

Download de ISO

Klaar met back-uppen? Eerst gaan we naar de Windows 10 download site om de Technical Preview te downloaden. Je zult je moeten aanmelden voor het Windows Insider Program door Microsoft je e-mailadres te geven.

Na de registratie - let op alle waarschuwingen dat dit pre-release software is en Microsofts waarschuwingen dat je je data moet back-uppen - moet je de versie van Windows 10 selecteren die bij jouw systeem past. Als je een relatief nieuwe Mac hebt met een Intel processor, kies dan voor de 64-bit versie. Hij is bijna 4GB dus ga ervoor zitten - de download kan even duren. Schrijf ook de productcode op; we hadden hem niet nodig voor onze testversie, maar het is handig om het te hebben voor het geval dat.

Installeer Windows 10 in VirtualBox

Laten we eerst uitleggen hoe je Windows 10 draaiende krijgt in een virtuele machine, aangezien dit onze aanbevolen methode is. Ga naar de Oracle VM downloads pagina, en selecteer de VirtualBox die voor OS X hosts geschikt is.

Start de download door het icoon naar de Applications-map te verslepen. Er zit een PDF van 300 pagina's bij, mocht je een uitgebreide instructie willen - maar je kunt deze overslaan en deze how to blijven lezen als je geen tijd of zin hebt om daadwerkelijk alles over VirtualBox te weten te komen.

In het VirtualBox startscherm moet je kiezen welk besturingssysteem je wilt installeren. Ik heb Windows 8.1 gekozen, omdat dat de meest recente versie van Windows is die in het keuzemenu staat. Windows 8 zou waarschijnlijk ook werken - zorg alleen wel dat je de juiste 64-bit of 32-bit optie kiest, afhankelijk van de versie van Windows 10 die je gedownload hebt.

©PXimport

VirtualBox zal vervolgens vragen hoeveel RAM je wilt toewijzen aan het draaien van de virtuele machine. Je kunt de standaardoptie van 2048MB kiezen als je je zorgen maakt over systeembronnen, maar de prestaties van Windows 10 zullen verbeteren wanneer je meer toewijst - je draait namelijk tegelijkertijd een ander besturingssysteem. Als je het tot 4GB kunt verhogen zou dat perfect zijn.

Vervolgens wordt er gevraagd om een virtuele harde schijf voor Windows 10 aan te maken. Tenzij je van plan bent om uitgebreid werk te doen of meer software te installeren kun je veilig de standaard 25GB selecteren. Selecteer de VirtualBox Disk Image optie op het volgende scherm en ga verder.

©PXimport

Daarna moet je een dynamisch toegewezen of een vastgestelde harde schijf selecteren. Zoals je waarschijnlijk uit de context kunt afleiden groeit de eerste naarmate je meer ruimte toevoegt. Dit is een betere keuze als je weinig ruimte hebt en niet van plan bent om veel aan je "Windows computer" toe te voegen. De vastgestelde schijf geeft echter snellere prestaties zolang je de ruimte hebt.

Wanneer dat allemaal klaar is, markeer de Windows 10 VM in het VirtualBox dashboard en selecteer de groene Start pijl. Je moet vervolgens de VM naar het Windows 10 ISO bestand wijzen. Daarna zul je het Windows logo te zien krijgen met een zwarte achtergrond. Nu ben je goed op weg!

Wanneer het Windows aanmeldscherm verschijnt, moet je een taal kiezen en op Install now klikken. Je hebt dan twee keuzemogelijkheden: een aangepaste installatie of een upgrade. Selecteer Custom en kies een specifieke locatie op de harde schijf om Windows te installeren. Laat dit zoals het is - het installeert naar de virtuele harde schijf die door VirtualBox is aangemaakt.

Nu is het tijd om Windows te installeren en je Microsoft accountgegevens in te voeren. Als je nog geen account hebt zul je een e-mailadres moeten invoeren om aan de Windows-eisen te voldoen. Op deze manier kun je instellingen opslaan en synchroniseren tussen meerdere Windows apparaten.

Voilà! Je draait nu Windows 10 op je Mac. Lees ook onze uitgebreide Windows 10 review eens als je meer over de nieuwe software wilt leren.

Het draaien van een virtuele machine is een iets andere ervaring dan het draaien van een besturingssysteem op een harde schijf. Er kunnen dingen langzamer bewegen en wat haperen. Maar het werkt prima om werk gedaan te krijgen, of om gewoon wat met Windows 10 te spelen.

Als je klaar bent kun je het VM venster gewoon sluiten. Er wordt dan gevraagd of je de staat van de machine wilt opslaan of de boel wilt afsluiten.

Boot Camp gebruiken met Windows 10

Als je de volledige Windows 10 Technical Preview ervaring wilt, kun je Apple's Boot Camp tool gebruiken om Windows 10 op je harde schijf te installeren en direct naar Windows te booten. (Je hebt er wel aan gedacht om eerst al je data te back-uppen, toch?)

Hiervoor zul je eerst een USB-drive nodig hebben met minimaal 4GB aan vrije ruimte. Boot Camp zal het Windows ISO bestand gebruiken om een opstartschijf te maken die gebruikt kan worden om Windows op je Mac te installeren.

©PXimport

Als je de Windows 10 ISO inmiddels gedownload hebt, open Boot Camp. Vink alle hokjes aan en ga verder.

Plug je flashdrive in en selecteer de locatie van het ISO bestand. Boot Camp zal vervolgens alle drivers downloaden die nodig zijn om Windows te draaien, en het zal je USB omtoveren in een opstartschijf. Deze stap neemt wat tijd in beslag, dus wees geduldig.

Daarna wordt gevraagd om je harde schijf in partities te verdelen. Dit is een belangrijke stap, want je kunt de opslag later niet vergroten of verkleinen. In plaats daarvan zul je dat deel van de schijf moeten wissen en overnieuw moeten beginnen.

©PXimport

Het is aan te raden om minimaal 20GB te selecteren, maar 30GB of meer is beter, aangezien Windows 10 zelf een flink deel in beslag zal nemen. Bedenk hoeveel je het zal gaan gebruiken: Is het alleen maar om zo nu en dan wat te knutselen, of wil je Office gaan installeren en serieus werk verrichten? Als je PC games wilt gaan spelen moet je zeker meer opslagruimte toekennen.

Klik als je klaar bent op Install om de installatie van Windows 10 te starten. Windows zal een aantal keer opnieuw opstarten.

Als om wat voor reden dan ook je computer opstart in OS X, start de computer dan opnieuw op en houd de Option toets ingedrukt. Er verschijnt dan een menu waarin je het besturingssysteem kunt selecteren waarnaar je wilt opstarten.

Mijn ervaringen

Over het algemeen lijken de prestaties van Windows 10 op de Mac goed. Het scrollen met de trackpad werkt geweldig op native Windows apps, zoals File Explorer en het Start menu, maar in de browser (ik heb Chrome en Internet Explorer gebruikt) gaat het een beetje hakkelig. Windows heeft ook niet zoveel trackpad bewegingen als OS X, dus het kan een goed idee zijn om een muis te gebruiken.

©PXimport

De helderheid was een beetje inconsistent en schommelde tussen te helder of te donker. Het backlit toetsenbord was ook een beetje in de war: Ik kon de helderheid helemaal niet aanpassen totdat ik bij de op één na laagste stand terechtkwam, waardoor het toetsenbord bijna helemaal donker was.

Dergelijke inconsistente zaken zijn echter te verwachten in een re-release besturingssysteem. Als je problemen hebt of de systeemvereisten verder wilt controleren bieden zowel Microsoft als Apple ondersteuningspagina's. En als je terug naar OS X wilt, hoef je alleen maar de Option toets ingedrukt te houden en OS X als je gewenste besturingssysteem te selecteren.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 betaalbare compacte televisies voor in de camper of caravan
Huis

Waar voor je geld: 5 betaalbare compacte televisies voor in de camper of caravan

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je een camper- of caravanbeziiter? Dan hebben we voor jou een selectie gemaakt van compacte 24-inch televisies voor in die caravan of camper (of elke andere plek met beperkte ruimte)!

Ook op vakantie wil je af en toe een film kunnen kijken of op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen via het nieuws op tv. Daarom kan een televisie in je camper of caravan best handig zijn. Maar welke moet je dan hebben? De ruimte is vaak wat beperkt, dus een 48-inch televisie zit er dan niet in. De helft daarvan blijkt echter een prima formaat, als het op het woongedeelte aankomt.

Salora CUBE24 

De Salora CUBE24 is een stijlvolle 24-inch HD Ready led-tv met Android TV. Met ingebouwde Chromecast en bluetooth biedt deze tv toegang tot streamingdiensten en draadloze connectiviteit. Dankzij HDR10-ondersteuning en Dolby-audio levert hij een helder beeld en rijk geluid. Drie HDMI-poorten en een slank ontwerp maken hem veelzijdig en geschikt voor diverse ruimtes. En dankzij Android TV kun je allerlei streaming-apps installeren, zoals Netflix of Disney+.

Philips 24PHS6808

Deze Philips 24-inch HD Ready-tv combineert eenvoud met slimme functies. Met Pixel Plus HD-technologie biedt hij scherpe beelden en levendige kleuren. De tv ondersteunt HDR10 en HLG, en beschikt over Dolby Atmos-geluid. Met drie HDMI-poorten en ingebouwde wifi is hij ideaal voor kleinere ruimtes.

Samsung UE24N4305AKXXC

Deze smart-tv van Samsung heeft een led-display en een helderheid van 400 cd/m. De tv beschikt over wifi, twee HDMI-poorten en een usb-aansluiting, en ondersteunt diverse digitale signalen. Dankzij het slimme besturingssysteem kun je op deze Samsung-tv ook al je favoriete streaming-apps installeren.

Thomson Google TV 24

Deze slimme tv van Thomson 24HG2S14C is een 24-inch HD Ready-televisie, voorzien van een lcd-display en direct-led-achtergrondverlichting. Hij ondersteunt meerdere digitale signalen en biedt zowel wifi- als ethernet-connectiviteit. Met een brede kijkhoek van 178 graden en een verversingssnelheid van 60 Hz levert hij goede beeldkwaliteit, zonder dat je voor dit toestel de hoofdprijs betaalt. Dankzij Google TV installeer je ook op deze televisie je favoriete (streaming-)apps. De televisie is geschikt voor het 12V-stroomnetwerk of de sigarettenaansteker in de caravan of camper.

Lenco DVL-2483BK

Deze veelzijdige Lenco DVL-2483BK is een HD Ready smart-tv met ingebouwde dvd-speler en 12V-adapter voor in de auto, waardoor deze tv ideaal is voor onderweg. Met HDR-ondersteuning, Dolby Digital Plus-geluid en een helderheid van 300 cd/m² biedt hij een prima kijkervaring. De tv draait op een Linux-besturingssysteem en is voorzien van diverse aansluitmogelijkheden. Ook hier is het erg prettig dat er een 12V-aansluiting aanwezig is, waardoor je deze televisie heel gemakkelijk op het interne stroomnetwerk van je caravan of camper of de sigarettenaansteker kunt aansluiten. Met de voorgeïnstalleerde apps van Amazon Prime, Deezer, Facebook, Netflix, Twitch en YouTube kun je bovendien meteen aan de slag.

▼ Volgende artikel
Koelkast optimaal indelen: zo blijft je eten langer vers
© Odua Images
Huis

Koelkast optimaal indelen: zo blijft je eten langer vers

De temperatuur in je koelkast is niet overal hetzelfde. Zet je alles zomaar ergens neer, dan is de kans groot dat eten sneller bederft of je onnodig ruimte verspilt. Door bewust te kiezen wat je waar plaatst, blijft je eten langer vers en houd je je koelkast overzichtelijk.

Onderin de koelkast is het kouder dan bovenin. Zet je alles op de juiste plek, dan blijft je eten langer vers. In dit artikel leggen we uit hoe de temperatuurzones in je koelkast werken en wat je het beste waar kunt neerzetten.

Lees ook: Is het tijd voor een nieuwe koelkast?

Hoe koud moet je koelkast eigenlijk zijn?

Op veel verpakkingen staat dat je voedingsmiddelen koel moet bewaren, bijvoorbeeld onder de 7 graden. Maar dat is eigenlijk te warm. De ideale temperatuur in de koelkast is 4 graden. Nieuwe koelkasten kun je vaak zelf instellen op een exacte temperatuur. Bij oudere koelkasten stel je de temperatuur in met een draaiknop, meestal van 1 tot 5 of 1 tot 7. Veel mensen denken dat stand 1 het koudst is, maar het is juist andersom: hoe hoger de stand, hoe kouder de koelkast. Staat je koelkast op 1 en is het niet koel genoeg? Kies dan een hogere stand.

Hoe koud of warm het precies is, kun je aan zo'n draaistand helaas niet aflezen. Een koelkastthermometer biedt dan uitkomst. Die laat zien of je de koeling moet bijstellen.

©Christopher Habermann

Waar in de koelkast is het het koudst?

Elke koelkast is zo ontworpen dat het onderin het koudst is. Ook achterin is het kouder dan voorin. Hoe hoger je komt, hoe minder koud het wordt – relatief gezien dan. De deur is de warmste plek, omdat je die vaak opent en sluit. Daardoor stroomt er telkens warme lucht naar binnen, wat de temperatuur op die plek minder constant maakt. Onderin, vlak boven de groentelade, bewaar je dus het best bederfelijke producten zoals vlees, vis en vleeswaren. Laat die het liefst in de originele verpakking of doe ze in een goed afgesloten zakje, zoals een ziplock. Heb je verstelbare planken? Zorg dan dat je genoeg ruimte maakt op deze onderste plank.

De groentela is voor: groenten!

Bij veel mensen liggen er flessen frisdrank of blikjes bier in de groentela. Logisch, want liggend past dat vaak net wat makkelijker en je pakt het snel. Wil je je groenten langer vers houden? Dan kun je die flessen en blikjes beter ergens anders bewaren en de groentela gebruiken waarvoor hij bedoeld is!

Wel of niet in de koelkast bewaren?

Hieronder vind je een lijst met populaire groenten en fruit die je wel en niet in de koelkast bewaart. Dit helpt bij het tegengaan van bederf én smaakverlies. Tip: twijfel je? Kijk of de groente of het fruit in de supermarkt buiten de koeling ligt. Dat is vaak een goede aanwijzing.

✅ Wel in de koelkast bewaren

  • Bladgroenten zoals sla, spinazie en andijvie

  • Broccoli en bloemkool

  • Wortels

  • Radijs

  • Prei

  • Boontjes

  • Asperges

  • Champignons

  • Andijvie

  • Rode biet

  • Bosui

  • Kool (wit, rood, spitskool)

  • Bessen, aardbeien, frambozen (kort bewaren, bij voorkeur in het originele bakje)

❌ Niet in de koelkast bewaren

  • Tomaten (worden melig en verliezen aroma)

  • Komkommer (gevoelig voor kou, krijgt snel plekken)

  • Paprika (kan rimpelen en zachter worden)

  • Courgette

  • Avocado (tenzij rijp en nog niet gegeten)

  • Uien (liever droog en donker bewaren)

  • Knoflook

  • Aardappels

  • Pompoen

  • Aubergine

  • Tropisch fruit zoals bananen, mango, ananas

  • Citrusvruchten

Wat zet je op de andere planken?

Helemaal bovenin is een handige plek voor blikjes, pakjes en flesjes drinken. Ook sauzen en geopende potjes, zoals augurken of pesto, zet je hier overzichtelijk bij elkaar. Een plankje lager leg je producten als kaas, humus en andere spreads. Ook margarine, roomboter en bakboter kunnen daar prima staan — niet te koud en niet te warm.

Dit bewaar je in de deur van de koelkast

Onderin de deur van de meeste koelkasten zit een rek voor flessen en pakken. Daar zet je bijvoorbeeld melk, yoghurt, drinkzuivel, sap of witte wijn. Let er wel op dat de koelkast eigenlijk te koud is om wijn direct op drinktemperatuur te houden. Haal de fles dus op tijd uit de koeling.

Verder naar boven zit meestal een eierrekje en een paar smalle plankjes. Die zijn handig voor potjes mosterd, kleine flesjes met kappertjes of andere smaakmakers. Helemaal bovenin in de deur leg je Parmezaanse kaas of zakjes geraspte kaas

Ook interessant: Tips voor een lager verbruik van je koelkast en vriezer

Houd het netjes!

Vind je het lastig om je koelkast netjes te houden? Dan kunnen speciale koelkastdozen uitkomst bieden. Daarmee houd je bijvoorbeeld alle beleg bij elkaar, of kleine potjes. Er zijn ook handige mandjes die je onder een plank kunt hangen – ideaal om bijvoorbeeld tubes overzichtelijk te bewaren.

©Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio

Algemene indelingstips

Na het herindelen ziet je koelkast er weer netjes uit. Maar om dat zo te houden, is wat discipline nodig. Zet gelijksoortige potten en flesjes bij elkaar en plaats aangebroken verpakkingen vooraan, zodat je ze als eerste gebruikt. Nieuwe potten saus hoeven nog niet in de koelkast; pas na openen zet je ze erbij. Heb je meerdere soorten vleeswaren of plakken kaas? Dan is een belegdoos met meerdere vakjes handig. Zo houd je alles overzichtelijk én goed afgesloten. Doe je net boodschappen en vul je een grotendeels lege koelkast weer helemaal? Zet dan tijdelijk de temperatuur iets lager, zodat alle producten snel afkoelen. En zet geen warme restjes rechtstreeks in de koelkast: die zorgen voor temperatuurstijging, wat slecht is voor de houdbaarheid van de andere etenswaren.

Toe aan een nieuwe koelkast?

Wil je vanaf het eerste moment een opgeruimde koelkast, denk dan vooraf goed na over hoeveel ruimte je nodig hebt. Hoe groot is je huishouden? Koop je vaak in één keer veel boodschappen of juist vaker kleine beetjes? Op witgoedsites kun je makkelijk filteren op inhoud van het koel- en vriesgedeelte. Let niet alleen op de inhoud in liters, maar ook op de indeling. Een slimme indeling met verstelbare planken of lades maakt vaak meer verschil dan een paar liter extra ruimte. Ook kun je meteen filteren op modellen die speciale vershoudzones hebben, voor groente/fruit en/of vlees en vis. Zo zie je meteen welke modellen passen bij jouw situatie.