© PXimport

Zo stream je films vanaf een NAS

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 22 augustus 2016 - 07:15

Aangepast: 14 december 2022 - 14:46

Maikel Dijkhuizen

Lange tijd gebruikte ik dvd's en blu-rays om films te kijken, maar daar stap ik vanaf. Ik ben het zat om de schijfjes te zoeken en wil op alle apparatuur toegang tot mijn video's. De oplossing is om voor mijn omvangrijke videocollectie een centrale opslaglocatie te kiezen. Een NAS ligt voor de hand.

Het is niet meer van deze tijd om films via een dvd of blu-ray te kijken. Allereerst beperkt de locatie van het afspeelapparaat je. Ik heb in mijn huis bijvoorbeeld alleen in de woonkamer een blu-ray-speler staan. Lastig, want ik wil ook graag op mijn tablet en mediaspeler toegang tot mijn films. Handig voor in de badkamer of als mijn vriendin op televisie iets kijkt wat ik niet hoef te zien. Lees ook: 15 tips om je NAS-problemen op te lossen.

Verder vind ik het gebruik van schijfjes te veel gedoe. Nadat ik op zolder een NAS tegenkwam van enkele jaren oud, besloot ik om mijn films hierop te bewaren. Daar heb ik geen spijt van gekregen, want op ieder apparaat heb ik voortaan altijd toegang tot mijn filmcollectie. Lijkt je dat ook wel wat? Volg dan alle stappen in deze basiscursus zorgvuldig op.

01 Benodigdheden

Een NAS (network-attached storage) is een slim opslagapparaat met een eigen besturingssysteem dat prima in staat is om je filmcollectie te huisvesten. Vergeleken met een normale computer verbruikt een NAS veel minder energie. Ideaal voor het geval dat je vaak films kijkt en het opslagapparaat regelmatig inschakelt. Wanneer je een NAS aanschaft, zorg dan wel voor flink wat opslagcapaciteit. Films nemen namelijk behoorlijk wat ruimte in beslag.

Via een ethernetpoort verbind je het kastje met het thuisnetwerk. Omdat moderne apparatuur tegenwoordig een (draadloze) netwerkaansluiting heeft, is de NAS in staat om met mediaspelers, smart-tv's, gameconsoles en mobiele apparaten te communiceren. Voor het streamen van films is wel een stabiel netwerk vereist. Een bekabelde verbinding heeft altijd de voorkeur boven een draadloze verbinding. In dat laatste geval is er een reële kans op haperingen wanneer je films bijvoorbeeld in Full HD wilt kijken. Een bekabelde verbinding kan videodata sneller transporteren.

© PXimport

01 Synology brengt voor thuisgebruikers geregeld nieuwe NAS'en op de markt.

02 Mediaserver

Voordat je films naar een NAS kopieert, is het nuttig om eerst een mediaserver op het apparaat te configureren. Via de draadloze netwerkprotocollen DLNA en/of UPnP zijn de filmbestanden dan direct beschikbaar voor veruit de meeste afspeelapparatuur. Het voordeel van een mediaserver is dat je nauwelijks instellingen hoeft te wijzigen om media te delen met pakweg een smart-tv, PlayStation 3 of mediaspeler. De meeste merken hebben voor hun NAS een gebruiksvriendelijke mediaserver ontwikkeld. Voorbeelden zijn: Netgear, Western Digital, QNAP en Synology. Omdat laatstgenoemde fabrikant in Europa marktleider is, leggen we uit hoe je de mediaserver van een Synology-NAS inschakelt. De werking op andere apparaten is min of meer gelijk, al heb je dan natuurlijk wel te maken met een ander besturingssysteem.

Open in de browser het online beheerpaneel DiskStation Manager. Klik op het onderdeel Package Center en kies voor Multimedia. Onder Mediaserver klik je vervolgens op Installeren. Na afloop van de installatie is de mediaserver beschikbaar in het menu van DiskStation Manager.

© PXimport

02 Net als de meeste andere NAS-fabrikanten biedt Synology de mogelijkheid om een mediaserver toe te voegen.

Plex

Bevalt de mediaserver van je NAS niet goed? Geen probleem, want je kunt ook een mediaserver van een andere fabrikant uitproberen. Plex is een uitstekend programma dat beschikbaar is voor diverse merken, zoals Netgear, QNAP en Synology. Bij een Synology-NAS installeer je het pakket vanuit het onderdeel Package Center. Vervolgens maak je een account aan en voeg je een nieuwe mediabibliotheek toe. Hiervoor kun je de map met filmbestanden op je NAS aanwijzen. Fijn is dat Plex mediagegevens ophaalt van internet, waardoor er extra informatie in de bibliotheek aanwezig is. Verder zijn er ook apps voor mobiele apparaten, smart-tv's en Google Chromecast aanwezig om filmbestanden vanaf je NAS te streamen. Dankzij DLNA-ondersteuning lukt het ook om videobestanden met apparatuur te delen waarvoor geen app beschikbaar is.

© PXimport

Plex is dankzij zijn gelikte interface en extra filmgegevens een prima mediaserver voor je NAS.

03 Instellingen

Nadat de mediaserver op de NAS is geïnstalleerd, neem je de instellingen grondig door. De mogelijkheden hiervoor zijn sterk afhankelijk van het NAS-merk en de gekozen mediaserver. Op een Synology-NAS open je het hoofdmenu, waarna je kiest voor Mediaserver. Achter DMA-menutaal selecteer je in het uitrolmenu Nederlands. Menu-items op smart-tv's, gameconsoles en overige DLNA-apparatuur worden vanaf dit moment in het Nederlands weergegeven. Bij DMA-menustijl bepaal je optioneel hoe je mediabestanden wilt organiseren. Wij laten de standaardoptie Eenvoudige stijl ongewijzigd. Klik op Toepassen en ga naar DMA-compatibiliteit. Controleer of de instelling Toegang tot Media Server beperken voor nieuw gedetecteerde UPnP/DLNA-apparaten staat uitgevinkt. Klik op Apparaatlijst en bekijk naar welke toestellen de NAS in staat is om films (en overige mediabestanden) te streamen. Uiteraard is het wel een voorwaarde dat de beoogde apparaten zijn ingeschakeld. Wil je liever niet dat een bepaald apparaat toegang heeft tot de bestanden? Verwijder dan het vinkje en kies voor Opslaan.

© PXimport

03 In de instellingen van de mediaserver zie je naar welke apparaten je films kunt streamen.

04 Films overzetten

Zodra er eenmaal een mediaserver op de NAS is geïnstalleerd en geconfigureerd, kun je eindelijk films toevoegen. Merk op dat in de bestandsbrowser van het opslagapparaat mediamappen zijn toegevoegd. Op een NAS van het merk Synology bereik je de videomap door het onderdeel File Station te openen. Het is de bedoeling dat je filmbestanden voortaan op deze plek bewaart, zodat ze beschikbaar zijn voor overige apparatuur. Staan al je (gedownloade) films op de harde schijf van je pc? Je kopieert alle data eenvoudig naar de NAS. Het beste regel je dat via Windows Verkenner. Open dit hulpprogramma op de computer en navigeer naar Netwerk. Selecteer de naam van je NAS en vul de gebruikersnaam en het wachtwoord in. Kopieer de inhoud van de filmmap op je pc naar de NAS. Houd er rekening mee dat het grote bestanden betreft, dus dit proces neemt wellicht veel tijd in beslag.

© PXimport

04 Via Windows Verkenner pomp je eenvoudig films over naar je NAS.

05 Schijfjes rippen

Indien je films op een dvd of blu-ray-disc staan opgeslagen, kost het meer moeite om de boel naar een NAS over te zetten. Je dient van de schijfjes dan namelijk eerst een kopie te maken voor je NAS. Dit proces heet rippen. Het programma VLC media player is in staat om eenvoudig een kopie van een dvd of blu-ray te maken. Bedenk goed dat commerciële schijfjes meestal een kopieerbeveiliging hebben (zie kader). Wanneer je zelf films op dvd's of blu-rays hebt gebrand, werkt het echter prima. Een voorwaarde is wel dat het systeem beschikt over een dvd- of blu-ray-lezer.

Start VLC media player op en klik achtereenvolgens op Media / Converteren/opslaan. Op het tabblad Schijf markeer je de optie Dvd of Blu-ray. Je kunt er eventueel voor kiezen om ook het menu te kopiëren door het vinkje voor Geen schijfmenu's weg te halen. Controleer achter Schijfapparaat of het juiste optische station is geselecteerd. Belangrijk is dat je onder Audio en ondertitels het juiste Audiospoor en/of Ondertitelspoor selecteert. Heb je geen idee? Speel de dvd dan eerst af in VLC en gebruik het contextmenu onder de rechtermuisknop om deze informatie te achterhalen. Bevestig met Converteren/opslaan. In het volgende venster bepaal je welke codec en bestandsformaat VLC gebruikt. Voor video voldoet de h.264-codec prima, omdat veel afspeelapparaten hiermee overweg kunnen.

Als bestandscontainer staat standaard mp4 geselecteerd. Je kunt dit ongewijzigd laten. Wil je toch liever een andere codec en/of bestandscontainer selecteren? Klik op het gereedschapspictogram om aanvullende opties weer te geven. Bevestig de wijzigingen met Opslaan. Klik bij Doelbestand op Bladeren en selecteer de gewenste opslaglocatie. Bedenk een logische naam en bevestig met Opslaan / Start. VLC gaat nu voor je aan de slag.

© PXimport

05 VLC biedt een makkelijke methode om dvd's en blu-rays naar je NAS te kopiëren.

Kopieerbeveiliging

Commerciële dvd's en blu-rays zijn bijna altijd beveiligd tegen kopiëren. Er zijn genoeg gratis programma's op internet te vinden die deze kopieerbeveiliging kunnen omzeilen, waarna je alsnog een kopie digitaal bewaart. Voorbeelden hiervan zijn DVD Decrypter, DVD Shrink, MakeMKV en SmartRipper. De Nederlandse wetgeving hierover is erg complex. Je mag voor eigen gebruik weliswaar een thuiskopie van schijfjes maken, zolang je de inhoud hiervan maar niet openbaar maakt. Daarentegen is het kraken van de kopieerbeveiliging wel weer verboden. Dat komt slecht uit, want in de praktijk is het om die reden juridisch niet mogelijk om een kopie van gekochte dvd's en blu-rays te maken.

06 Kodi

Je hebt nu de mediaserver van de NAS geactiveerd en alle films opgeslagen. Je thuisbioscoopavond kan eindelijk beginnen! Op je pc gebruik je hiervoor een mediaprogramma dat in staat is om mediaservers in het netwerk aan te spreken, bijvoorbeeld Windows Media Player of VLC media player. Laatstgenoemde heeft als voordeel dat het vrijwel ieder bestandsformaat ondersteunt zonder dat er externe codecs nodig zijn. Wanneer je op de pc een mooie catalogus wilt aanleggen met extra filminformatie en mooie afbeeldingen, kun je prima uit de voeten met Kodi (voorheen XBMC). Dit programma indexeert de inhoud van je NAS en presenteert alle filmtitels in een overzichtelijke interface. Daarnaast is de bestandsondersteuning zeer breed, waardoor je praktisch ieder videobestand vanaf de NAS kunt streamen. Alleen met VIDEO_TS- en BDMV-mappenstructuren van dvd's en blu-rays kan het programma niet overweg. Met gangbare formaten als iso-, mkv- en mp4-bestanden heeft Kodi geen enkel probleem.

© PXimport

06 Kodi indexeert alle films van je NAS en voegt filminformatie toe.

07 Films toevoegen

Je downloadt de software gratis van de website www.kodi.tv. Nadat Kodi is opgestart, stel je eerst de Nederlandse taal in. Ga achtereenvolgens naar System / Settings / Appearance / International en selecteer achter Language de optie Dutch. Navigeer in het hoofdmenu naar Video's. Kies daarna voor Bestanden en Video's toevoegen. Via Bladeren verschijnt de mappenstructuur van de pc op het scherm. Het is mogelijk om films in Kodi te indexeren door je NAS als UPnP-apparaat toe te voegen. Helaas lukt het hierbij niet om automatisch filmgegevens op te halen. Kies om die reden bij voorkeur voor Windowsnetwerk (SBM). Als het goed is, zie je de naam van de NAS in beeld. Vul de gebruikersnaam en het wachtwoord in. Je bladert daarna naar de filmmap en bevestigt met OK. Bedenk een logische naam, waarna je nogmaals klikt op OK. Onder de optie Deze map bevat selecteer je bijvoorbeeld de optie Speelfilms of Series. Zoals je ziet, maakt Kodi gebruik van online bronnen om filminformatie op te halen. Zorg ervoor dat de optie Ook onderliggende mappen scannen is aangevinkt. Via OK en Ja importeert Kodi automatisch de filmdata. In het hoofdmenu is de categorie Speelfilms en/of Series toegevoegd. Open een categorie en klik op het pijltje links. Verander bij Layout de weergave en bepaal op welke manier je de filminformatie in het menu wilt weergeven. Via Afspelen stream je films rechtstreeks vanaf de NAS.

© PXimport

07 Via een online database voegt het mediaprogramma filminformatie toe aan het menu.

08 DLNA-clients

Een groot voordeel is dat films op een NAS voor veel apparaten bereikbaar zijn. Via DLNA/UPnP lukt het namelijk om verbinding te maken met de mediaserver en films via het thuisnetwerk af te spelen. Tegenwoordig ondersteunt zo'n beetje ieder apparaat met een beeldscherm en netwerkaansluiting dit protocol. Zo is de kans op een smart-tv groot dat de naam van je NAS in de bronlijst opduikt. Vervolgens selecteer je het gewenste videobestand en streamen maar! Ook veel mediaspelers, blu-ray-spelers en gameconsoles kunnen je NAS via het thuisnetwerk benaderen. Mediaspelers bieden de beste bestandsondersteuning, aangezien deze apparaatjes ook VIDEO_TS- en BDMV-mappenstructuren van dvd's en blu-rays kunnen weergeven. Je geeft aan dat je op het netwerk wilt zoeken naar media en de naam van je NAS komt waarschijnlijk direct bovendrijven. Houd er rekening mee dat je meestal eerst de gebruikersnaam en het wachtwoord van je NAS moet invullen, voordat je definitief toegang krijgt tot de bestanden.

09 Mobiele apparaten

Je filmcollectie is ook voor mobiele apparaten bereikbaar. Je hebt dan wel een app nodig die via DLNA/UPnP verbinding kan maken met je NAS. Op een iPhone, iPad of Android-apparaat kun je bijvoorbeeld uit de voeten met ArkMC Lite. Na de installatie gaat deze app meteen in het thuisnetwerk op zoek naar beschikbare mediaservers. Je bladert naar de juiste map op je NAS en geeft aan naar welke film of serie je wilt kijken. Op deze wijze lukt het bijvoorbeeld om mkv-, iso- en mp4-bestanden af te spelen op je smartphone of tablet. Om hinderlijke haperingen tijdens de filmweergave te voorkomen is er een goede wifi-dekking in je woning vereist. Een leuke toevoeging is dat je films rechtstreeks van de NAS kunt downloaden, zodat je ook offline toegang hebt tot de bestanden.

© PXimport

09 De app van ArkMC streamt films vanaf je NAS naar een iOS- of Android-apparaat.

Video Station

Bezitters van een Synology-NAS kunnen met het pakket Video Station hun filmcollectie indexeren en vervolgens op verschillende apparaten afspelen. Synology heeft namelijk apps voor mobiele toestellen en smart-tv's (Samsung) ontwikkeld. Open het onderdeel Package Center en ga naar Multimedia. Installeer Video Station en open deze toepassing. Via Instellingen navigeer je naar Maken / Map toevoegen. Je markeert vervolgens de videomap, waarna je bevestigt met Selecteren. Maak achter Bibliotheek een keuze tussen Film, Tv-show en Zelfgemaakte video. Bij Video-informatietaal kies je voor Nederlands. Zodra je klikt op OK, begint Video Station alle data te analyseren. Het kan even duren voordat alle gegevens in kaart zijn gebracht. Na afloop zijn alle titels voorzien van filminformatie. Installeer DS Video op je smartphone, tablet of smart-tv om je videocollectie naar overige apparaten te streamen.

© PXimport

Video Station creëert van je filmcollectie een overzichtelijke mediabibliotheek.

Conclusie

Het kost wellicht even tijd om een mediaserver op je NAS te installeren en alle films over te zetten, maar daar krijg je zeer veel gebruiksgemak voor terug. Persoonlijk wil ik niets anders meer. Overal in mijn woning, van badkamer tot keuken, heb ik namelijk binnen een mum van tijd mijn complete videocollectie bij de hand. In de woonkamer gebruik ik hiervoor een smart-tv, terwijl ik in de slaapkamer met mijn mediaspeler filmbestanden op de NAS benader. In alle overige ruimten gebruik ik hiervoor een iPad. Vanwege het lage stroomverbruik staat het Synology-apparaat dag en nacht aan, zodat ik altijd toegang heb tot mijn mooie filmverzameling. Alle dvd's en blu-rays heb ik onlangs de deur uit gedaan, dus voor mij zijn optische schijfjes vanaf nu echt verleden tijd!

Meer lezen?

Wil je meer lezen over het streamen van films en muziek? Dan vind je op onze website nog veel meer workshops en cursussen hierover.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000