Zo kies je het beste toetsenbord voor elk apparaat

© PXimport

Zo kies je het beste toetsenbord voor elk apparaat

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 9 augustus 2016 - 03:07

Aangepast: 24 november 2022 - 12:05

Richard Veenstra

Iets simpels als een toetsenbord kopen kan best een lastige keuze zijn als je zoveel exemplaren in de winkel ziet liggen. Wil je mechanische toetsen, is achtergrondverlichting belangrijk en moet het toetsenbord een computer of tablet aansturen? In dit artikel lees je waar je aan moet denken.

Tip 01: Functie

Voordat je gaat shoppen voor een toetsenbord is het handig om te weten waar je precies naar op zoek bent. Wil je het toetsenbord gebruiken met een computer of wil je je tablet ermee kunnen bedienen? Als je het toetsenbord mee wilt nemen, dan moet het een handzaam formaat hebben. Gebruik je het alleen thuis, dan is comfort waarschijnlijk belangrijker. Lees ook: De 11 beste toetsenborden voor je iPad.

Vervolgens moet je bepalen of je een draadloos toetsenbord belangrijk vindt of dat een exemplaar met kabel beter bij je past. Uiteraard zijn er voor verschillende toepassingen ook speciale toetsenborden beschikbaar en als je het toetsenbord met een tablet wilt gebruiken, is het belangrijk dat het toetsenbord goed met jouw type tablet samenwerkt. In de volgende tips lees je precies waar je allemaal op moet letten. Er zijn ook toetsenborden beschikbaar die speciaal voor een spelcomputer zoals je PlayStation zijn ontworpen.

© CIDimport

Tip 01 Welke type toetsenbord past bij jouw gebruik?

Tip 02: Kabel

Er zijn verschillende mogelijkheden om je toetsenbord met je computer of tablet te verbinden. De goedkoopste toetsenborden sluit je via een usb-kabel aan op je computer of tablet. Vroeger hadden toetsenborden en muizen PS2-aansluitingen, deze zijn echter zeer zeldzaam geworden. Heb je nog een hele oude computer, dan moet je op zoek naar een exemplaar met PS2-aansluiting of heb je een verloopstukje nodig. De meeste toetsenborden hebben een geïntegreerde usb-kabel en worden middels een usb1.0- of usb2.0-verbinding met je computer verbonden. Er bestaan ook toetsenborden met usb-3.0-aansluitingen. Dit heeft alleen nut als het toetsenbord ook als usb-hub fungeert. Er zijn namelijk toetsenborden die usb-aansluitingen voor andere apparaten hebben, en dan is usb 3.0 wel nuttig.

© CIDimport

Tip 02 Een toetsenbord met geïntegreerde usb-hub.

Tip 03: Draadloos

Wil je flexibel zijn, ga dan voor een draadloos toetsenbord. De eenvoudigste manier is via bluetooth, je hebt hiervoor geen extra adapters nodig. Het computer/tablet moet dan natuurlijk wel bluetooth kunnen ontvangen. Voordat je het toetsenbord met je computer of laptop kunt gebruiken, moet je de twee apparaten koppelen. Sommige draadloze toetsenborden functioneren via een andere technologie, genaamd 2,4 GHz. Deze modellen worden geleverd met een kleine adapter die je in een vrije usb-poort steekt. Wifi gebruikt deze frequentieband ook, maar je kunt een toetsenbord niet via een wifi-verbinding aan een computer of tablet koppelen. De adapter ontvangt het signaal en stuurt het via de usb-poort door aan het ontvangende apparaat.

Een voordeel van 2,4 GHz ten opzichte van bluetooth is dat het minder stroom verbruikt. Alles wat je door de lucht verstuurd, kan in theorie worden opgepikt. Dit geldt ook voor signalen die via een toetsenbord naar een computer worden gestuurd. Er zijn speciale toetsenborden die alle informatie versleutelen voordat ze het door de lucht zenden. In de computer wordt de informatie weer ontgrendeld.

© CIDimport

Tip 03 Het Microsoft Wireless Keyboard 2000 versleutelt informatie voordat het naar de ontvanger wordt gestuurd.

Tip 04: Opties

Als je weet of je een draadloos of bedraad toetsenbord wilt, kun je gaan kijken welke opties je op je toetsenbord wilt hebben. De simpelste toetsenborden hebben alleen de meest noodzakelijke toetsen. Een groter model heeft een numeriek toetsenblok, handig als je vaak getallen invoert. Er zijn ook toetsenborden op de markt die extra toetsen hebben voor vaak uitgevoerde taken zoals het ophalen van email of het dimmen van het volume. Sommige toetsenborden kun je via de meegeleverde software configureren. En dan zijn er ook nog toetsenborden op de markt die handige andere functies hebben geïntegreerd. Wat te denken van een toetsenbord met een ingebouwde trackpad op de plek waar normaal gesproken het numeriek toetsenblok zit? Er zijn zelfs toetsenborden met een geïntegreerde trackball op de markt. Als je veel in het donker werkt, dan is een toetsenbord met achtergrondverlichting onontbeerlijk. Dit vind je in de meeste goedkope modellen niet terug. Intelligente toetsenborden passen de achtergrondverlichting aan op de hoeveelheid licht die er op het toetsenbord schijnt.

© CIDimport

Tip 04 Dit draadloze toetsenbord heeft in plaats van een numeriek toetsenblok een touchpad.

Extern numeriek toetsenbord

Als je af en toe de behoefte hebt aan een numeriek toetsenblok, bijvoorbeeld als je normaal met een laptop werkt, dan kun je zo'n toetsenblok ook los kopen. Deze toetsenbordjes heten ook wel keypads en zijn in talloze uitvoeringen beschikbaar.

Tip 05: Vorm en ergonomie

Verreweg de meeste toetsenborden zijn gewoon rechthoekig en bieden weinig comfort. Als je vaak last hebt van je polsen of vingers, dan is het een goed idee om eens naar een ergonomisch toetsenbord te kijken. Deze toetsenborden zijn vaak gebogen en zorgen ervoor dat je automatisch in een betere houding (met licht gebogen armen) typt. In sommige gevallen bestaat een ergonomisch toetsenbord uit twee delen. Dit vergt wel enige gewenning. Voor de meeste mensen is het fijn dat dit soort toetsenborden een polssteun hebben aan de onderkant van het toetsenbord, zodat je je polsen kunt laten rusten tijdens het typen. Er zijn zelfs toetsenborden die fysiek uit twee delen bestaan. Je hebt ook nog de keuze uit harde of zachte toetsen, sommige mensen prefereren het gebruik van zachte toetsen.

© CIDimport

Tip 05 Ergonomische toetsenborden kunnen allerlei vormen aannemen. Vaak is het toetsenbord opgedeeld en beschikt het over een polssteun.

Qwerkywriter

Een toetsenbord hoeft niet saai en rechthoekig te zijn. Er zijn verschillende manieren om teksten van je vingers naar de computer te brengen. De Qwerkywriter is een toetsenbord vermomd als ouderwetse typemachine en heeft mechanische toetsen, net als zijn analoge voorganger. Je tablet klik je er zo bovenop.

© CIDimport

Tip 06: Andere indelingen

De meeste toetsenborden die je in Nederland koopt, hebben een qwerty-indeling. Dit is de standaard in de meeste landen, maar pas op als je een toetsenbord in het buitenland koopt. Een Duits toetsenbord heeft bijvoorbeeld geen qwerty-indeling, maar een qwertz-indeling. Dit betekent dat de y-toets en de z-toets zijn omgedraaid. Denk niet dat dit het enige verschil is overigens, allerlei accenten en symbolen zitten ook op een andere plek. Zo is het apenstaartje op een Duits toetsenbord gekoppeld aan de L-toets, Alt+L geeft je in Duitsland een apenstaartje. Frankrijk gebruikt weer een andere indeling, namelijk azerty.

En zelfs al bestel je een qwerty-toetsenbord, dan kan dit ook nog een andere indeling hebben dan de Nederlandse versie. Een toetsenbord uit het Verenigd Koninkrijk heeft een qwerty-indeling, maar ook hier zitten symbolen op andere plekken. Op de Nederlandse markt wordt het meest gebruikgemaakt van de Amerikaanse indeling, waarbij het apenstaartje boven de 2-toets zit. Bij de officiële Nederlandse indeling vind je deze onder de toets helemaal links bovenin. Er bestaat ook een alternatieve internationale indeling genaamd Dvorak Simplified. Hier staan alle letters op een andere plek dan je gewend bent. Volgens de maker is dit, vooral voor Amerikanen, efficiënter dan een qwerty-indeling.

Kijk overigens ook goed naar de vorm van toetsen als Shift en Enter. Een kleine of staande Enter is bijvoorbeeld onhandig als jij vaak het linkerdeel van een liggende Enter-toets gebruikt.

© CIDimport

Tip 06 De officiële indeling van een Nederlands toetsenbord.

Tip 07: Mini-toetsenborden

Speciaal voor de reiziger bestaan er ook mini-toetsenborden. Deze zijn vaak draadloos en handig om bijvoorbeeld presentaties op het werk mee te bedienen. Sommige modellen worden geleverd met een laserpointer zodat je met het apparaat niet alleen je PowerPoint-presentaties en computer kunt bedienen, maar ook dingen kunt aanwijzen op een whiteboard of ander scherm. Soms beschikt zo'n mini-toetsenbord ook over een trackpad of over toetsen om muisknoppen na te bootsen. De toetsen zijn natuurlijk minuscuul en niet bedoeld om lange teksten mee te typen. Denk meer aan de grote van toetsen op een pre-smartphone zoals de Nokia 3310. De meeste mini-toetsenborden werken op een lithium-ion batterij en kun je via een meegeleverde usb-kabel opladen.

© CIDimport

Tip 07 De FAVI is een mini-keyboard met laserpointer, trackpad, speciale toetsen om presentaties mee te bedienen en twee toetsen om muisknoppen na te bootsen.

Tip 08: Gaming

Als je een toetsenbord alleen gebruikt om teksten mee te typen, heb je geen fancy exemplaar nodig. Als je echter een fanatieke gamer bent, dan heb je baat bij een toetsenbord met veel meer functies. Handig is een toetsenbord met veel vrij toewijsbare toetsen en de mogelijkheid om achtergrondverlichting per toets in te stellen. Op deze manier kun je snel zien welke toetsen je in het spel nodig hebt. Sommige gaming-toetsenborden hebben ook een functie die anti-ghosting heet.

Op een normaal toetsenbord worden meestal maar een paar toetsen tegelijkertijd herkend. Als gamer wil je meerdere acties tegelijkertijd met je toetsenbord aansturen, anti-ghosting zorgt dat dit mogelijk is: de meeste gaming-toetsenborden herkennen tot wel twintig ingedrukte toetsen op hetzelfde moment. Gaming-toetsenborden hebben vaak ook speciale mechanische toetsen die een lange levensduur garanderen. Over het algemeen worden hiervoor Cherry MX Mechanical Key Switches gebruikt. Deze komen in drie varianten: linear, tactile en clicky. Linear betekent dat een toets geactiveerd wordt tijdens het drukken, maar je hoort geen geluid wanneer dit gebeurt en je voelt ook niks. Tactile betekent dat je voelt dat een toets wordt ingedrukt. Clicky gaat een stap verder en maakt daadwerkelijk een geluid tijdens het indrukken. Dit kan op de lange termijn wel gaan irriteren. Veel gaming-toetsenborden hebben ook extra stevige usb-kabels, zodat de kans op een kabelbreuk wordt gereduceerd.

© CIDimport

Tip 08 Een typisch gaming-toetsenbord heeft vrij toewijsbare toetsen en achtergrondverlichting die je per toets kunt instellen.

Tip 09: Tablet-toetsenbord

De meeste toetsenborden werken tegenwoordig ook met tablets, maar toch is het handig om even te kijken bij de specificaties van een toetsenbord om zeker te weten dat het toetsenbord met jouw type tablet werkt. Een toetsenbord met draadje kun je bovendien aan de meeste Android-tablets hangen, maar aan een iPad gaat dit niet. Voor verschillende typen tablets zijn overigens speciale toetsenborden beschikbaar. Sommige modellen zijn zelfs geïntegreerd in een hoes voor je tablet. Dit heeft natuurlijk als voordeel dat je je tablet meteen beschermt. Het nadeel is dat je je toetsenbord wellicht moet vervangen als je een ander model tablet aanschaft.

© CIDimport

Tip 09 Sommige tablet-toetsenborden zijn eveneens een beschermhoes voor je tablet.

Tip 10: Tablet als toetsenbord

Heb je een tablet en een computer, dan kun je je tablet in de meeste gevallen ook als toetsenbord voor je computer gebruiken. Hoe dit precies werkt, hangt af van wat je precies wilt doen en welke computer en welke tablet je hebt. Via een VNC-oplossing kun je je gehele computerscherm op je tablet weergeven en via veegbewegingen navigeren. Zodra je op een veld klikt waar je tekst wilt invoeren, dan verschijnt het virtuele toetsenbord op je tablet en kun je de tekst typen. Configuratie van een VNC-programma kan echter lastig zijn. Er bestaan ook apps die eenvoudiger te configureren zijn. Met een dienst als Intel Remote Keyboard verbind je je Android-smartphone of -tablet met je Windows-pc. Je Android-apparaat wordt zo een veredelde trackpad en met het virtuele toetsenbord voer je teksten in op je computer. Voor de iPhone is de app Remote Mouse een optie. Hiermee kun je zowel Windows-pc's als Macs bedienen.

© CIDimport

Tip 10 Met Intel Remote Keyboard wordt je smartphone of tablet een extern toetsenbord voor je computer.

Computer als toetsenbord voor je smartphone of tablet

Wist je dat je je computer aan je smartphone/tablet kunt koppelen zodat je op je gewone toetsenbord kunt typen in plaats van het kleine schermtoetsenbord? WiFi Keyboard is een Android-app om via je browser op de pc je Android-smartphone of -tablet te besturen. Voor de Mac is er 1Keyboard, dit programma kost 9,99 euro en hiermee bedien je je iPhone, iPad of Apple TV.

Kooptips

Natuurlijk geven we je ook weer drie tips. Omdat de keuze voor een toetsenbord zeer persoonlijk is, hebben we uit elke prijscategorie onze favoriet gekozen. Kijk voor aanschaf zelf goed of je deze toetsenindeling prettig vindt.

Microsoft Wired Keyboard 600

Prijs: € 12,99

Een simpel toetsenbord met kabel van Microsoft. Het dunne toetsenbord heeft een numeriek toetsenblok en speciale toetsen voor het harder en zachter zetten van het geluid en het afspelen van media. Het is geen officieel ergonomisch toetsenbord, maar door de gebogen vorm typt het toetsenbord prima. Het Microsoft Wired Keyboard 600 is verkrijgbaar in zwart en wit.

© CIDimport

Logitech K480

Prijs: € 49,99

Dit multifunctionele toetsenbord is geschikt voor pc, Mac, iPad en Android en met de EasySwitch-knop kun je makkelijk tussen verschillende apparaten schakelen. Het toetsenbord draait op twee AAA-batterijen en communiceert via bluetooth met je computer of tablet. De Logitech K480 is zo groot als een A4-tje en in de gekleurde sleuf past een tablet of smartphone. Het toetsenbord heeft geen achtergrondverlichting en weegt zo'n 800 gram.

© CIDimport

Corsair K95 RGB

Prijs: € 191,95

Dit toetsenbord is speciaal gemaakt voor gamers. De toetsen zijn mechanisch en kunnen tegen een stootje. De achtergrondverlichting is via de meegeleverde software per toets in te stellen in verschillende kleuren. Daarnaast heeft het toetsenbord naast de gebruikelijke twaalf F-toetsen (F1 tot en met F12) nog eens achttien G-toetsen. deze toetsen vind je aan de linkerkant en kun je volledig naar eigen inzicht programmeren. Voor zo veel functionaliteit betaal je natuurlijk wel een hoge prijs, voor bijna 200 euro is het toetsenbord van jou.

© CIDimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000