ID.nl logo
Zo houd je Windows 10 fris en schoon
© PXimport
Zekerheid & gemak

Zo houd je Windows 10 fris en schoon

Wellicht is ook op jouw pc Windows 7 of 8 intussen ingeruild voor Windows 10. Die overstap hoort vlekkeloos te verlopen, maar het kan gebeuren dat sommige hardware toch niet naar behoren werkt of dat er overtolligheden op je systeem staan. Wij zetten je vernieuwde systeem weer op de rit.

Tip 1 - Terugrol

We gaan ervan uit dat je, zoals zoveel andere gebruikers, via de gratis upgrade van Windows 7 of 8.1 naar Windows 10 bent overgestapt. In de meeste gevallen gebeurt die overstap vlekkeloos, maar wat als je toch niet tevreden bent met die upgrade en je liever terugkeert naar je vorige Windows-versie? Dat hoort in principe probleemloos te kunnen. Open het Windows-startmenu en kies Instellingen. Klik op Bijwerken en beveiliging en ga naar de rubriek Systeemherstel. Als het goed is, tref je hier de optie Terug naar Windows 8.1 (of 7) aan. Let wel, deze optie is slechts één maand lang beschikbaar na je initiële update naar Windows 10. Als je wilt terugkeren naar je vorige Windows-installatie, druk dan op de knop Aan de slag en volg de verdere instructies.

©PXimport

Tip 1 - Keer je Windows 10 (voorlopig) toch liever weer de rug toe?

Tip 2 - Herstel

Is de upgrade goed verlopen, maar heeft er zich naderhand iets voorgedaan waardoor Windows 10 toch niet lekker of betrouwbaar meer werkt, dan kun je ook het ingebouwde Systeemherstel aanspreken (zie ook tip 1). Deze keer druk je bij de bovenste rubriek Deze pc opnieuw instellen op de knop Aan de slag. Je krijgt dan twee keuzes te zien: Mijn bestanden behouden of Alles verwijderen. In het eerste geval worden apps en de bijhorende instellingen verwijderd, maar je persoonlijke databestanden blijven behouden. Ben je toch niet helemaal gerust in dit hele proces, dan kun je natuurlijk zelf ook eerst een back-up maken (zie tip 3). In het tweede geval gaan ook je eigen data en instellingen voor de bijl en is het resultaat een verse Windows 10-installatie.

©PXimport

Tip 2 - Systeemherstel: een (nood)oplossing als Windows plots niet meer lekker loopt.

Tip 3 - Schijfback-up

Is je pc inderdaad aan systeemherstel toe, maar vertrouw je Windows niet helemaal als het aankomt op het behoud van je databestanden, dan kun je natuurlijk eerst zelf een back-up maken. Een degelijke en gratis tool is EaseUS Todo Backup Free, waarmee je zowel een gerichte databack-up als een complete image van één of meerdere partities kunt maken. Ook wanneer je voor een partitieback-up kiest, blijft het mogelijk die als een virtuele schijf te koppelen zodat je de geback-upte gegevens alsnog als individuele bestanden kunt benaderen en die desgewenst kunt terugzetten: open het menu Tools, kies de optie Mount/unmount en selecteer de gewenste partitieback-up.

©PXimport

Tip 3 - In EaseUS Todo Backup laten images zich ook als virtuele schijven koppelen.

Tip 4 - Schone installatie

Een verse installatie van Windows 10 levert haast per definitie een schonere installatie op dan een upgrade vanaf Windows 7 of 8.1 en er wordt ook minder opslagruimte verbruikt. Meteen voor zo'n installatie kiezen, bijvoorbeeld met behulp van de Media Creation Tool, in plaats van je oude Windows-installatie te upgraden lukt echter niet, tenzij je al over een geldige licentie voor Windows 10 beschikt.

Het is echter wel mogelijk een schone installatie uit te voeren nádat je je Windows 7 of 8.1 naar Windows 10 hebt geüpgraded. Immers, bij zo'n upgrade controleert de installer of je over een legitieme Windows-installatie beschikt, en zal die automatisch je pc activeren voor gebruik met Windows 10. Je ontvangt weliswaar geen productsleutel, maar (de hardware van) je pc wordt bij Microsoft geregistreerd.

©PXimport

Tip 4 - Windows 10 meteen schoon installeren lukt niet tenzij na een eerder uitgevoerde upgrade (of met een licentiecode).

Voer je naderhand alsnog een schone installatie van Windows 10 uit op diezelfde computer, dan controleren de Microsoft-servers of het om een reeds geregistreerd toestel gaat. Is dat inderdaad zo, dan hoort de schone installatie van Windows 10 zich netjes te (re)activeren.

Tip 5 - Drivers

In de meeste gevallen verloopt de upgrade van Windows 7 of 8.1 naar Windows 10 zonder veel problemen. Toch doe je er goed aan even te controleren of alle stuurprogramma's wel goed werken. Klik de Windows-startknop met de rechtermuisknop aan en kies Apparaatbeheer. Als het goed is, tref je hier geen enkel uitroepteken aan. Is dat wel het geval, dan kun je het eerst langs deze weg proberen: open het startmenu en kies Instellingen / Bijwerken en beveiliging. Open de rubriek Windows Update en klik op Controleer op updates. De kans is groot dat Windows een geschikte driver vindt en downloadt, waarna die kan worden geïnstalleerd en daarna het uitroepteken is verdwenen.

Tip 6 - Apparaatbeheer

Krijg je het stuurprogramma niet goed via een geforceerde speurtocht naar updates (zie 5) dan kun je het nog op een meer handmatige manier proberen. Open Apparaatbeheer en klik met de rechtermuisknop op het nukkige apparaat (met het uitroepteken). Kies Stuurprogramma's bijwerken en klik op Automatisch naar bijgewerkte stuurprogramma's zoeken. Misschien heb je zelf de juiste driver al gevonden, wellicht op de site van de producent, en heb je die al ergens op je pc klaarstaan. Ga in dat geval voor de tweede optie: Op mijn computer naar stuurprogramma's zoeken en wijs Windows de weg via de knop Bladeren.

Lukt het ook niet op deze manier, klik dan het apparaat met de rechtermuisknop aan en kies Eigenschappen. Open het tabblad Details en kies Hardware-id's in het uitklapmenu.

Er verschijnen nu diverse tekstregels: rechtsklik op het bovenste item en kies Kopiëren. Vervolgens plak je de gekopieerde tekst met Ctrl+V in de zoekbalk van Google. De kans is reëel dat deze zoektocht je effectief naar een geschikte driver leidt.

©PXimport

Tip 6 - Nukkige drivers? Met wat geluk speurt deze tool een geschikt stuurprogramma voor je op!

Een handige en gratis tool die dit proces min of meer automatiseert, is Unknown Device Identifier. Die laat alle geïnstalleerde stuurprogramma's in een lijst zien en kleurt problematische drivers rood. Als het goed is, krijg je ook informatie over de producent. Via het menu Drivers / Find Driver speelt de tool de gegevens door aan Google en kom je met wat geluk uit bij het juiste stuurprogramma.

Tip 7 - Tekort schijfruimte

Heb je niet zo'n grote SSD of harde schijf en blijkt er merkbaar minder schijfruimte over te zijn na de upgrade naar Windows 10, dan heeft je vorige Windows-versie daar ongetwijfeld veel mee te maken. Immers, bij de upgrade naar Windows 10 wordt er automatisch een soort back-up gemaakt van je oude Windows-map zodat een terugrol naar je vorige Windows-versie nog mogelijk is (zie ook tip 1).

Deze map blijft hier dertig dagen staan, daarna verwijdert Microsoft de map automatisch van je systeem. Ben je echt wel zeker dat je niet meer naar je vorige Windows-versie terug wilt, dan kun je die back-up alvast zelf verwijderen. Die map waarin Windows de gegevens bewaart, Windows.old, neemt namelijk algauw tientallen gigabytes ruimte in. Navigeer in Windows Verkenner maar eens naar de locatie waar het besturingssysteem staat opgeslagen (meestal de C-schijf).

De oude installatie verwijderen doe je met behulp van de ingebouwde tool Schijfopruiming. Druk op de Windows-toets en tik schijfopruiming in. Start de tool op en bevestig met OK. In het programmavenstertje druk je op de knop Systeembestanden opschonen, waarna je opnieuw bevestigt met OK. Als het goed is, vind je hier ook het item Vorige Windows-installatie(s) terug. Plaats hier een vinkje voor en bevestig met OK.

Tip 8 - Schijfopruiming

Je treft bij Schijfopruiming (zie vorige tip) onder meer nog het item Tijdelijke internetbestanden aan. Selecteer dit onderdeel en klik onderaan op Bestanden weergeven. De kans is groot dat je ook deze bestanden probleemloos mag verwijderen, maar het is niet uitgesloten dat er ook intussen gedownloade updates voor Windows 10 tussen zitten. Die kunnen dan worden gebruikt voor peer-to-peer-distributie van Windows-updates. Concreet betekent dat dat andere pc's daar gebruik van kunnen maken in plaats van die zelf te moeten downloaden.

Let wel, standaard zijn dat ook pc's buiten je eigen netwerk. Dat kun je echter aanpassen. Open Instellingen in het Windows-startmenu en kies Bijwerken en beveiliging. Selecteer Windows Update en kies achtereenvolgens Geavanceerde opties / Kiezen op welke manier updates worden geleverd. Stip de optie pc's in het lokale netwerk aan als je wilt vermijden dat ook externe pc's van jouw gedownloade updates gebruik kunnen maken. Wil je die updates met geen enkele andere pc delen, dan mag je de functie uitschakelen en kun je gerust ook het item Tijdelijke internetbestanden opruimen.

©PXimport

Tip 8 - Windows updates: delen met (je) andere pc's?

Overigens is er nog een meer geavanceerde modus voor Schijfopruiming. Die start je op vanaf de opdrachtregel met het commando cleanmgr /sageset:65535 & cleanmgr /sagerun:65535. Er komen dan extra opties ter beschikking, zoals allerlei logbestanden en bestanden van de Windows-foutrapportage. In deze modus krijg je echter niet te zien hoeveel schijfruimte de op te schonen items je zullen opleveren.

Tip 9 - Apps verwijderen

Via de Schijfopruiming kun je dus al een en ander weghalen wat je niet langer nodig acht, maar om overtollige apps, programma's of onderdelen te verwijderen zijn er andere mogelijkheden. Klik de Windows-startknop aan en kies achtereenvolgens Instellingen / Systeem / Apps en onderdelen. Wacht nu even tot de lijst gevormd is, je krijgt een overzicht van de geïnstalleerde apps en programma's te zien. De toepassingen die de meeste ruimte in beslag nemen, staan bovenaan in de lijst.

Wil je een item wissen, dan hoef je dat maar aan te klikken en de knop Verwijderen in te drukken. Bovenaan zie je een zoekbalk waarmee je naar de naam van een specifieke app kunt zoeken. Daaronder staan nog twee keuzemenu's waarmee je de apps anders kunt laten sorteren of kunt kiezen van welke schijf je de geïnstalleerde apps wilt zien. Diverse apps die standaard door Microsoft zijn mee geïnstalleerd laten zich echter niet langs deze weg verwijderen. Met behulp van PowerShell is dat normaliter alsnog mogelijk, maar dat is vrij complex. Ben je toch geïnteresseerd naar deze methode, googel dan op de trefwoorden powershell windows 10 uninstall apps.

©PXimport

Tip 9 - Vanuit Windows 10 verwijder je eenvoudig optionele onderdelen.

Binnen Apps en onderdelen is nog een extra optie waarmee je wat overbodige items kunt verwijderen, klik maar eens op Optionele onderdelen beheren. Misschien is er bijvoorbeeld een aanvullend lettertype van een vreemde taal aanwezig, al moeten we zeggen dat je hier maar erg weinig schijfruimte mee vrijmaakt. Klik op een extra onderdeel dat je niet meer wilt hebben en bevestig met Verwijderen om het weg te gooien.

Tip 10 - Onderdelen wissen

Gewone programma's laten zich weliswaar ook weghalen via de methode beschreven in tip 9, maar er is nog een andere weg, die met name interessant is wanneer je specifieke Windows-onderdelen wilt uitschakelen. Open het Windows-startmenu, tik Configuratiescherm in en druk op Enter. Je herkent het venster ongetwijfeld uit eerdere Windows-versies.

©PXimport

Tip 10 - De gewone manier om programma's en onderdelen weg te halen, zit nog altijd in Windows 10.

Via de optie Een programma verwijderen of wijzigen is een programma verwijderen ook gewoon een kwestie van het te selecteren en de knop Verwijderen in te drukken. In de linkerkolom vind je echter ook de rubriek Windows-onderdelen in- of uitschakelen terug. Met behulp van vinkjes is het mogelijk hier allerlei extra functies te activeren of net weg te halen, zoals Telnet-client, Windows PowerShell 2.0 en XPS Viewer. Doe dat echter alleen maar als je zeker bent dat jij (of Windows) die niet langer nodig hebt.

Tip 11 - Schijfruimte checken

Wil je een snel overzicht van het schijfgebruik, dan kun je daar natuurlijk een externe tool voor aanspreken zoals SpaceSniffer (bij voorkeur uit te voeren als administrator), maar een dergelijke, weliswaar wat uitgeklede functie is ook wel in Windows 10 aanwezig. Je vindt die via Instellingen / Systeem / Opslag. Van hieruit kun je de gewenste opslaglocatie voor nieuwe apps, documenten, muziek, afbeeldingen en video's instellen en dus op die manier vermijden dat een bepaalde schijf dichtslibt. Verder kun je ook per schijf nagaan hoeveel schijfruimte allerlei onderdelen in beslag nemen. Door op een onderdeel te klikken, kom je in een menu of map terecht waarin je de bijbehorende bestanden verwijdert. Klik bijvoorbeeld maar eens op Tijdelijke bestanden. Via de knoppen Tijdelijke bestanden verwijderen en Prullenbak leegmaken maak je eenvoudig wat ruimte vrij.

Tip 12 - App-problemen

Het kan wel eens gebeuren dat een app uit de Windows Store niet (langer normaal) functioneert. In eerste instantie kun je het dan proberen met de Troubleshooter for Windows apps: klik op de link Run troubleshooter en voer de gedownloade tool uit en volg de instructies.

©PXimport

Tip 12 - Apps uit de store: ook als je bij Windows met een lokaal account bent aangemeld.

Krijg je het met deze tool niet voor elkaar, verwijder dan de nukkige app (zie ook tip 9) en installeer die opnieuw van de Windows Store. Open het Windows-startmenu, tik Store in en start die op. In principe moet je hiervoor met je Microsoft-account bij Windows zijn aangemeld, maar het kan ook wel anders. In dit geval open je de Store en klik je het gebruikerspictogram aan naast de zoekbalk. Klik op Aanmelden en kies Microsoft account. Meld je aan met je Microsoft-account, maar zodra Bewijzen dat jij het bent verschijnt, laat je het wachtwoord oningevuld en klik je op Alleen aanmelden bij deze app. Je kunt nu op zoek naar de gewenste app om die (opnieuw) te installeren.

▼ Volgende artikel
Slimme tips om energie te besparen op je smartphone
Huis

Slimme tips om energie te besparen op je smartphone

Als er iets is waarmee je vaak onderweg bent, dan is het wel je telefoon en/of tablet. Uiteraard wil je voorkomen dat je zonder batterij komt te zitten. Hoe haal je het meeste én langste plezier uit de accu van je mobiele apparaten? Ontdek het met dit stappenplan.

In dit artikel laten we zien hoe je het energieverbruik van je smartphone en tablet kunt beperken:

  • Activeer de energiebesparingsmodus of spaarstand
  • Gebruik batterijbescherming om laden tot 80% te beperken
  • Schakel pushnotificaties en achtergrondverversing van apps uit
  • Beperk energieverslindende functies
  • Verlaag de schermhelderheid en verkort de time-out
  • Schakel Always On Display en snelle oplaadopties uit

Of koop een telefoon met een goede accuduur, zoals de Apple iPhone 16e.

In het artikel Laat je laptop langer leven kun je lezen over slimme manieren om het maximale uit de accu van je laptop te halen. Ook met je telefoon en tablet wil je uiteraard zo lang mogelijk kunnen doorwerken. Fabrikanten bedenken gelukkig steeds handigere instellingen om je daarbij te helpen. Denk aan een spaarstand die automatisch wordt geactiveerd bij een bepaald batterijniveau en energieslurpers op de achtergrond in hun verbruik beperkt.

Voor iPhone, iPad en Android

Dit artikel richt zich op de iPhone, iPad en Android-toestellen. De stappen zijn gebaseerd op iOS (en iPadOS) versie 18.2 en Android versie 14. Houd er rekening mee dat er verschillende Android-versies en launchers (gebruikersinterfaces) in omloop zijn. Dit betekent dat de aanwezigheid en locatie van genoemde functies sterk kunnen verschillen. Gebruik de zoekfunctie van Android om opties te vinden.

Energiebesparingsmodus

In iOS en iPadOS vinden we een energiebesparingsmodus. Die wordt actief zodra de batterij bijna leeg is. Je iPhone of iPad wordt automatisch op een energiedieet gezet. Activiteiten op de achtergrond, zoals het downloaden van bestanden of het downloaden van e-mail, worden teruggeschroefd. Deze activiteiten worden hervat zodra de batterij een niveau van 80 procent heeft bereikt. Wil je dat de activiteiten eerder worden hersteld? Schakel dan de energiebesparingsmodus uit.

Hoe zet je de energiebesparingsmodus aan? In het instellingenvenster tik je op de optie Batterij. Je zet de schuif op Aan bij Energiebesparingsmodus. Wil je snel toegang tot de modus, dan voeg je deze toe aan het bedieningsvenster waar je ook andere opties vindt, zoals het volume en de schermhelderheid. Je opent dit onderdeel door vanaf de rechterbovenhoek van het scherm omlaag te vegen. Open het bedieningsvenster en tik op een leeg gedeelte totdat de bewerkingsmodus is geactiveerd. Tik op Voeg een regelaar toe en kies bij Diensten voor Energiebesparingsmodus.

Voeg de energiebesparingsmodus toe aan het bedieningsvenster van je iPhone of iPad.

Spaarstand

Hoe zit het met de slimme spaarstand op een Android-toestel? Open hiervoor het Android-instellingenvenster en kies voor de optie Batterij. Activeer vervolgens Spaarstand. Je hoeft overigens geen genoegen te nemen met de standaardinstellingen. Tik op Spaarstand om te zien welke acties er mogelijk zijn. Standaard beperkt de spaarstand het netwerkgebruik op de achtergrond en worden locatiefuncties geminimaliseerd. Heb je een telefoon met een geavanceerd scherm, dan wordt er teruggeschakeld naar 60 Hz. Een functie zoals Super HDR wordt daarbij uitgeschakeld.

Je kunt met de spaarstand nog meer optimalisaties uitvoeren. Deze vind je bij Opties energiebesparing. Wil je het scherm volledig uitschakelen, dan activeer je de optie Always On Display uitschakelen. Je kunt ook de snelheid van de processor terugdraaien en daarmee energie besparen: kies voor CPU-snelheid beperken tot 70%. Daarnaast kun je nog kiezen voor Helderheid verminderen met 10%. Ook dat zorgt ervoor dat je langer met je batterij doet.

Tot slot is er de functie Apps beperken en Startscherm. Deze staat standaard uitgeschakeld. Als je deze functie aanzet, wordt nagenoeg alle achtergrondactiviteit uitgeschakeld en een donker thema ingeschakeld. Je kunt de spaarstand snel activeren via het onderdeel Snelle instellingen, dat verschijnt bij een veeg omlaag vanaf de bovenkant van het scherm.

De spaarstand van Android beperkt onder meer de activiteiten op de achtergrond.

Bescherm je batterij

Afgezien van specifieke batterijmodellen zijn de meeste experts het erover eens: je zorgt het beste voor de batterij van je telefoon en tablet als je het niveau tussen de 20 procent en 80 procent probeert te houden. Het volledig ontladen van een accu komt de levensduur niet ten goede, maar het dagelijks volledig opladen van de accu ook niet.

Afhankelijk van het toestel biedt Android batterijbescherming. Hierbij wordt de batterij automatisch tot maximaal 80 procent opgeladen. In het instellingenvenster activeer je de optie Batterijbescherming (in de sectie Batterij). Je kunt de optie nog verder naar je hand zetten. Tik erop om het detailscherm te openen. Kies voor Basis om de batterij op te laden tot 100 procent en het opladen daarna te stoppen. Zodra het batterijniveau 95 procent bereikt, begint het opladen opnieuw. Kies Maximum om het opladen automatisch te stoppen bij een percentage van 80 procent. Voor meer flexibiliteit kies je voor Aanpasbaar. Hierbij wordt de modus Maximum gebruikt tijdens de nachtelijke uren en wordt vlak voor het wakker worden overgeschakeld naar de Basis-modus. Android bepaalt op basis van je gebruik wanneer de overschakeling plaatsvindt.

Ook Apples apparaten hebben een ingebouwde batterijbescherming. Om de optie te activeren, kies je vanaf iPhone 15 achtereenvolgens voor Instellingen / Batterij en Opladen.

De energiebesparingsmodus activeert zodra de batterij bijna leeg is.

Geen stopcontact in de buurt?

Een powerbank voorziet je smartphone of tablet snel van wat energie

Grafieken

Wil je zien hoe de batterij zich gedurende de dag gedraagt? Bij Android vind je in de sectie Batterij een grafiek die het huidige batterijniveau aangeeft. Ook zie je hier de geschatte levensduur van de batterij, wanneer de batterij oplaadt en of deze in de spaarstand is geschakeld. Tik op Vandaag en kies voor Sinds laatste keer opladen om de geschiedenis sinds de laatste oplaadsessie te zien. Het overzicht onder de grafiek toont je het energieverbruik per app.

Tik op een app om de details te bekijken. Hier zie je bijvoorbeeld hoeveel minuten de app gebruik heeft gemaakt van de accu en draadloze verbindingen, maar ook hoelang het op de achtergrond actief is geweest. Via het detailvenster kun je de app limiteren op de achtergrond, een optie waarover je verderop leest bij de paragraaf ‘Achtergrondgebruik’.

Bij een iPhone en iPad worden de batterijprestaties ook in een grafiek getoond. Tik in het instellingenvenster op Batterij om de grafiek te zien. Schakel tussen Afgelopen 24 uur en Afgelopen 10 dagen om de informatie te bekijken. Onder de grafiek vind je een lijst met het batterijgebruik per app. Tik op een app om te zien hoelang de app wordt gebruikt en of dat op het scherm of op de achtergrond plaatsvindt.

Je kunt zien hoe de batterij zich de afgelopen periode heeft gedragen.

Zuinig op je batterij

Ondersteunt je Android-telefoon snel opladen of snel draadloos opladen, maar maak je hiervan liever geen gebruik? Afhankelijk van het type toestel kun je deze oplaadmodi verbieden. In de sectie Batterij tik je op Oplaadinstellingen. Schakel de opties uit via Snel opladen en Snel draadloos opladen.

In hetzelfde scherm vind je ook de optie Oplaadinformatie weergeven. Die toont de geschatte laadtijd en laadmodus zodra je de stekker aansluit. Schakel de optie uit als je hieraan geen behoefte hebt.

Pushnotificaties

Pushberichten van apps zorgen ervoor dat je telefoonscherm wordt geactiveerd en energie verbruikt. Beperk het aantal apps dat pushnotificaties kan geven. In het instellingenvenster van Android kies je voor Meldingen / App-meldingen. Tik op de knop met de drie puntjes rechts bovenin en kies Systeem-apps weergeven. De lijst is nu compleet. Zet de schuif op Uit bij de apps die geen meldingen mogen sturen.

Gebruik je een iPhone of iPad? Tik dan in het instellingenmenu op Meldingen. In de sectie Meldingsstijl zie je alle apps. Tik op een app en zet de schuif op Uit bij Sta meldingen toe. Dit herhaal je bij alle apps die je geen bericht meer mogen sturen.

Zorg voor meer controle over het aantal pushberichten dat je telefoon activeert.

Op zwart

Het scherm behoort tot de grootste energieverslinders van mobiele apparaten. Niet erg natuurlijk, maar we zorgen er wel voor dat het scherm niet langer is ingeschakeld dan strikt noodzakelijk. Voor iPhone en iPad maak je hiervoor gebruik van de functie Automatisch slot. Hiermee wordt je apparaat automatisch vergrendeld nadat je het hebt gebruikt, het scherm schakelt dus automatisch uit.

In het instellingenvenster kies je voor Scherm en helderheid / Automatisch slot. Kies de gewenste tijd, bijvoorbeeld 2 minuten. In Android kies je in het instellingenscherm voor Display / Time-out scherm. Hier kun je het scherm al na 15 seconden uitschakelen. Bij sommige Android-toestellen, waaronder die van Samsung, vind je ook de optie Scherm aan tijdens weergeven. Hiermee voorkom je dat het scherm wordt uitgeschakeld, terwijl je ernaar kijkt. De telefoon maakt hiervoor slim gebruik van de camera aan de voorzijde.

Het automatisch slot van iOS en iPadOS schakelt het scherm automatisch uit wanneer je apparaat inactief is.

Snelle bespaartips

Je kunt nog veel meer energie besparen. We geven je nog drie tips. De eerste: Maak bij voorkeur gebruik van wifi. Daarmee verbruikt je apparaat minder energie dan bij een mobiele dataverbinding. De tweede: Schakel de vliegtuigmodus in om tijdelijk alle energieslurpers te pauzeren. En de laatste: Kies op een telefoon met een amoledscherm voor de donkere modus, waarin dus veel zwart voorkomt.

Helderheid

Hoe feller het scherm, hoe hoger het energieverbruik. Voor meer controle hierover schakel je de automatische helderheid uit. Voor iPhone of iPad kies je in het instellingenscherm voor Toegankelijkheid / Weergave en tekstgrootte. Schakel de optie uit Pas automatisch aan.

Maak je gebruik van een Android-toestel? Open het onderdeel Snelle instellingen (door vanaf de bovenkant van het scherm naar beneden te vegen). Tik op de drie puntjes naast de helderheidsbalk en schakel de functie uit Aanpasbare helderheid.

Alle details

Benieuwd naar de status en het type batterij dat je Android-toestel gebruikt? Onder Batterij tik je op Batterijgegevens. Hier zie je de batterijstatus, het batterijniveau en de capaciteit van het model.

Appsverbruik Android

In Android kun je de batterij slim sparen door het energieverbruik van apps aan banden te leggen. Hierbij kun je apps die je niet gebruikt automatisch in een sluimerstand zetten. Ga naar Batterij en tik op Limieten achtergrondverbruik. Kies vervolgens voor Ongebruikte apps laten sluimeren. Je kunt eventueel aangeven voor welke apps die niet moet gelden. Tik hiervoor op Nooit autom. sluimerende apps en voeg de apps toe via het plusteken rechtsboven. Via Sluimerende apps zie je een overzicht van apps die momenteel in de sluimerstand staan.

Android kent ook de modus Ultieme sluimerstand. Daarmee worden de apps nooit op de achtergrond uitgevoerd. Ze krijgen ook geen updates of meldingen, ze zijn alleen actief als je de app opent. Benieuwd om welke apps het gaat? Tik voor een overzicht op Apps in ultieme sluimerstand. Via het plusteken rechtsboven voeg je daar apps aan toe. Wil je controleren welke apps mogelijk in aanmerking komen voor de ultieme sluimerstand, dan kun je tikken op Controleren.

Ongebruikte apps kun je binnen Android laten sluimeren.

Appcontrole iPhone en iPad

Op de iPhone en iPad kun je eveneens controle uitoefenen op het gedrag van apps op de achtergrond. Zo kunnen apps standaard op de achtergrond hun inhoud verversen, zoals e-mail, nieuwe weersvoorspellingen en andere gegevens. Hoe minder dit gebeurt, hoe langer de accu meegaat.

In het instellingenscherm tik je op Algemeen / Ververs op achtergrond. Wil je dat er niets meer op de achtergrond wordt ververst, tik op Ververs op achtergrond en kies Uit. In dezelfde sectie kun je kiezen om het verversen alleen maar toe te staan op een draadloos netwerk (kies Wifi) en zo het minder zuinige mobiele netwerk te omzeilen. Je kunt ook minder rigoureus te werk gaan en specifiek aangeven welke apps alsnog hun data mogen verversen. Zet de schuifjes op Uit bij de apps die niet op de achtergrond mogen verversen.

Bepaal of apps op je iPhone of iPad hun data op de achtergrond mogen verversen.

Widgets

Een kritische blik op je widgets helpt je ook met het verder in toom houden van het energieverbruik. Widgets halen namelijk op de achtergrondinformatie op en zijn zo voortdurend actief. Verwijder de widgets die je niet nodig hebt. In iOS tik je op de widget en houd je deze ingedrukt. Kies hierna voor Verwijder widget en bevestig via Verwijder. Voor Android: tik op de widget en houd deze ingedrukt. Kies vervolgens voor Wissen.

Dynamische achtergronden

Bewegende (dynamische) achtergronden zijn een tijdje leuk, maar ze kunnen aardig wat energie kosten. Maak je gebruik van zulke achtergronden, overweeg dan om ze uit te schakelen. Een vaste achtergrond is de vriendelijkste optie voor je accu.

Op de iPhone of iPad open je het instellingenvenster en kies je Achtergrond. Tik op Voeg nieuwe achtergrond toe. Selecteer een statische achtergrond in plaats van een dynamische versie. Maak je gebruik van een dynamisch vergrendelingsscherm, overweeg dan ook om dit scherm naar een statisch scherm te veranderen.

Gebruik je Android? In het instellingenvenster kies je voor Achtergrond en stijl / Achtergronden wijzigen. Vermijd ook hier het gebruik van dynamische elementen.

Kies bij voorkeur voor een energievriendelijke achtergrond.

Watch on YouTube

▼ Volgende artikel
Klik, sleep, klaar: zo ontwerp je in een handomdraai jouw droomkeuken!
© Bemmel & Kroon
Huis

Klik, sleep, klaar: zo ontwerp je in een handomdraai jouw droomkeuken!

Zelf een keuken ontwerpen moeilijk? Niet met de gratis 3D-keukenplanner van Bemmel & Kroon. Vanuit je eigen huis ontwerp je in een paar klikken een keuken die perfect past bij jouw stijl, ruimte en wensen. En dat is verrassend leuk én praktisch.

Partnerbijdrage - in samenwerking met Bemmel & Kroon

Of je nu houdt van modern minimalisme of juist valt voor een landelijke sfeer, met de 3D-keukenplanner van Bemmel & Kroon kies je uit talloze stijlen, kleuren en materialen. Denk aan matzwarte fronten met een betonlook werkblad, of juist wit hout gecombineerd met warme grepen en een natuurstenen blad. Dankzij de intuïtieve filters navigeer je moeiteloos door alle mogelijkheden. Je ziet direct hoe je keuzes samenkomen in een realistisch 3D-beeld. Dat helpt niet alleen om knopen door te hakken, maar zorgt ook voor enthousiasme: je keuken begint echt vorm te krijgen.

©Bemmel & Kroon

Jouw ruimte, jouw regels

Geen twee keukens zijn hetzelfde, en daarom begin je met het intekenen van jouw eigen ruimte. Hoe groot is de keuken, waar zitten de ramen, hoe lopen de muren? Alles kun je zorgvuldig instellen, zodat je straks niet voor verrassingen komt te staan.

Op basis van die plattegrond kies je vervolgens een opstelling die bij jouw woning én levensstijl past: een rechte keuken, een praktische hoekopstelling, een U-vorm of zelfs een open keuken met een apart eiland. Je krijgt direct een beeld van de beschikbare loopruimte en werkzones. En als iets niet past? Dan pas je het gemakkelijk weer aan.

Slim combineren met kasten en apparatuur

Zodra de opstelling staat, begint het inrichten. Je kiest uit een ruim aanbod aan keukenkasten, waaronder onderkasten, hoge kasten, hoekkasten en slimme opbergoplossingen zoals een apothekerskast of carrousel. Zo benut je elke centimeter optimaal.

©Bemmel & Kroon

Vervolgens voeg je inbouwapparaten toe – van kookplaat tot koelkast – die je op de juiste plek sleept. Ook het uiterlijk van de keuken stem je tot in detail af: denk aan de kleur van de fronten, het materiaal van het werkblad en de stijl van de grepen. Terwijl je bezig bent, zie je alles continu in 3D veranderen. Zo krijg je snel gevoel bij je ontwerp.

Klaar? Of toch nog even aanpassen?

De kracht van de planner zit 'm in de flexibiliteit. Je kunt eindeloos combineren, vergelijken en finetunen. Wil je het werkblad in een lichtere kleur? Toch liever een extra kast naast de oven? Met een paar klikken heb je het geregeld. Omdat je elke wijziging meteen visueel terugziet, voelt het proces intuïtief en speels aan. Je kunt ontwerpen opslaan, opnieuw openen en eventueel delen met anderen. Dat maakt het niet alleen handig, maar ook leuk om samen met je partner of gezin te ontwerpen.

©Bemmel & Kroon

Van klik tot keuken

Is je ontwerp helemaal naar wens? Dan is het tijd om de overstap te maken van virtueel naar echt. Bij Bemmel & Kroon kun je je ontwerp eenvoudig bespreken met een van de keukenspecialisten. Zij bekijken samen met jou je keuken, adviseren over materialen en indeling en helpen je met het maken van de juiste keuzes. Alles wordt afgestemd op jouw budget, wensen en woonruimte. Zo wordt jouw digitale droomkeuken uiteindelijk werkelijkheid – zonder stress of verrassingen.

Begin vandaag nog!

De 3D-keukenplanner van Bemmel & Kroon is gratis, werkt zonder registratie en is verrassend gebruiksvriendelijk. Dus waarom niet vandaag al beginnen? Zet een kop koffie, pak de afmetingen erbij en geef je creativiteit de ruimte.

👉 Start hier je ontwerp

...en begin aan je droomkeuken!