ID.nl logo
Zo draai je Windows 10 naast Windows 7
© PXimport
Zekerheid & gemak

Zo draai je Windows 10 naast Windows 7

Windows 10 wordt door velen beschouwd als een fijn en goed besturingssysteem. Toch heeft het OS wat last van kinderziektes en is ook nog lang niet alle software ermee compatibel. Daarom kan het nodig zijn toch nog even Windows 7 of Windows 8.1 te installeren, of zelfs Linux.

In dit artikel leggen we je uit hoe je een ander besturingssysteem naast Windows 10 kunt installeren. We richten ons hiervoor op Windows 7, Windows 8.1 en Ubuntu 14.04 LTS. Voordat je begint met de installatie, gaan we een aantal dingen voorbereiden, zodat je straks niet voor verrassingen komt te staan.

BIOS of UEFI

De eerste voorbereiding die je moet treffen, is dat je zult moeten checken of je huidige Windows 10 opstart in BIOS of met UEFI. Deze informatie hebben we later in het proces nodig. Dit kun je eenvoudig achterhalen door op Windows-toets+R te drukken. Vervolgens typ je msinfo32 en druk je op Enter. In het Systeemoverzicht dat nu verschijnt, zie je bij BIOS-modus óf UEFI of Verouderd, waarbij die laatste optie aangeeft dat je gebruikmaakt van een BIOS.

Wil je Windows 7 naast Windows 10 gaan draaien, dan moet je de Secure Boot-optie in de UEFI uitschakelen, anders kan Windows 7 niet opstarten. Ubuntu heeft al sinds enige tijd ondersteuning voor Secure Boot en kan daar dus prima mee overweg. Windows 8 heeft er ook geen problemen mee. Zorg er ook voor dat de Fast Boot-optie is uitgeschakeld in UEFI.

©PXimport

In de systeeminformatie van Windows kun je eenvoudig zien of je pc UEFI of BIOS gebruikt. Is het UEFI, zet dan even Fast Boot uit en - als je Windows 7 gaat installeren -ook Secure Boot.

Installatiebestanden

Wat je verder nog nodig hebt, is ten minste één usb-stick om vanaf op te starten. Hier plaatsen we de installatiebestanden van Windows 7, 8.1 of Ubuntu 14.04 LTS op. Je kunt de Windows-iso's hier downloaden. Zorg dat je ook een productsleutel van de juiste Windows-versie hebt. Als je die invult, kun je de Windows-installatie binnenhalen. Als je een dvd hebt van Windows, kun je die natuurlijk ook gebruiken en kun je de stappen voor de usb-stick (stap 7) overslaan. Voor Ubuntu kun je natuurlijk hier terecht. Klik hier op Download / Ubuntu Desktop en download Ubuntu 14.04.3 LTS, we gebruiken de 64bit-versie.

©PXimport

Op de website van Microsoft heb je de mogelijkheid om de Windows 8.1- en Windows 7-installatiebestanden binnen te halen.

Dezelfde licentie?

Als je je oude Windows7- of -8.1-installatie hebt geüpgraded naar Windows 10, gebruikt je nieuw installatie dezelfde productsleutel als je oude Windows-installatie. Het was erg fijn geweest als het mogelijk zou zijn om nu Windows 7 of 8.1 naast Windows 10 te gebruiken met dezelfde productsleutel, maar helaas staat Microsoft dat niet toe. Je zult dus op een andere manier aan een licentie moeten komen, omdat maar een Windows met dezelfde licentie geactiveerd kan zijn.

Wat je eventueel kunt doen, is een zogenaamde Windows Insider worden. Je mag dan een testversie van Windows 10 gebruiken met enkele beperkingen. Op deze manier kun je Windows deactiveren en je licentie hergebruiken op Windows 7/8.1. Dit is wel op eigen risico, de testversie is niet altijd stabiel.

Schijfruimte

De laatste vereiste is dat je genoeg vrije ruimte op de harde schijf beschikbaar hebt. Dit kun je eenvoudig controleren door je verkenner te openen en te klikken op Deze pc. Vervolgens zoek je de schijf met de Windows-vlag, dat zal bijna altijd schijf C: zijn en check je de hoeveelheid schijfruimte. Voor Windows 7 en 8.1 heb je minimaal 60 GB nodig en je wilt natuurlijk ook nog wat ruimte overhouden op je Windows 10-installatie, dus met 80 GB vrije ruimte kom je al ergens. Voor Ubuntu 14.04 LTS is 30 GB al meer dan genoeg, dus dan kom je op 50 GB vrije schijfruimte minimaal.

Back-up maken

Voordat je echt gaat beginnen, is het een absolute must om een back-up te maken van je Windows-installatie. Gebruik hiervoor je standaard back-upprogramma, of de ingebouwde Windows-back-upfunctie. Het enige wat je voor deze laatste nodig hebt, is een tweede harde schijf of een externe usb-schijf. Als je de back-up eenmaal hebt gemaakt, heb je later de mogelijkheid om zonder problemen Windows 10 naar de huidige staat te herstellen, mocht er iets fout zijn gegaan.

Je start de back-up als volgt. Open Configuratiescherm > Systeem en beveiliging. Klik op Back-up maken en terugzetten (Windows 7). Klik links op Een systeemkopie maken, kies of je de back-up wilt opslaan op een harde schijf of op een netwerklocatie en klik op Volgende. Automatisch worden alle benodigde schijven meegenomen in de back-up dus klik op Back-up starten om de back-up te starten. Als je nu in geval van nood de back-up wilt herstellen, zul je op een andere computer een opstartbare Windows 10-usb-stick moeten maken. Vervolgens krijg je vanaf die installatie de optie om de back-up terug te zetten.

Patition Master

We gaan nu de harde schijf partitioneren. Als je het tweede besturingssysteem wilt installeren op een aparte harde schijf, mag je deze stap overslaan. Om onze harde schijf te partitioneren, maken we gebruik van EaseUS Partition Master Free. Windows kan het zelf ook met Schijfbeheer, maar EaseUS is veruit superieur. Je downloadt het programma door naar www.easeus.com te gaan en bovenaan te kiezen voor Partition Manager. Klik vervolgens achter Partition Master Free op Download en daarna bij de Free-versie nogmaals op Download. Voer het gedownloade exe-bestand uit. Voer de installatie uit, en zorg dat je in de wizard de optie om EaseUS Todo Backup Free te installeren uitvinkt. Klik op Finish om Partition Master te openen en kies Launch Application, waarna het hoofdscherm opent.

©PXimport

Let op dat je tijdens de installatie van de Partition Master het vinkje weghaalt om de gratis tool Todo Backup Free mee te installeren, gezien je die niet nodig hebt.

Schijf partitoneren

Selecteer de partitie die je wilt verkleinen, dat zal waarschijnlijk de partitie zijn waarop nu Windows is geïnstalleerd, dat is vaak schijf C: (dezelfde schijf die je zag in je verkenner met de Windows-vlag). Als jouw computer een schijf D: heeft met veel vrije ruimte, gebruik dan die partitie. Klik erop met de rechtermuisknop en selecteer de optie Resize/Move Partition. Je kunt de balk bovenaan slepen en ziet de schijfruimte variëren. Let op dat je voor je huidige Windows-installatie nog genoeg vrije ruimte overhoudt, ten minste 20 GB is aanbevolen. Zodra je tevreden bent, klik je op OK. Het venster sluit zich. Je kunt nog een keer de toe te passen wijzigingen controleren in het scherm. Is echt alles in orde, klik dan linksboven op Apply. De computer moet waarschijnlijk opnieuw worden opgestart, dus doe dat. Na het opnieuw opstarten verschijnt een scherm van EaseUS waarin de partitie verkleind wordt en de vrije ruimte aangemaakt. De computer herstart daarna nogmaals en je bent weer terug in Windows, klaar voor de volgende stap.

©PXimport

Je kunt de schijf kleiner maken door het groene gedeelte naar links te slepen totdat je het genoeg vindt.

Opstartbare usb-stick

We gaan onze usb-stick voorbereiden en er de Windows-installatiebestanden op plaatsen. Hiervoor maken we gebruik van het eenvoudige programma genaamd Rufus. Je kunt dit programma downloaden. Klik vervolgens in het midden van de pagina op Rufus 2.5 Portable. Download het bestand en voer het uit. Klik op Nee bij de updatecontrole, gezien dat nu even niet nodig is. Steek je usb-stick in de computer, waarna deze automatisch in Rufus verschijnt. Klik op Creëer een opstartbare disk met en kies erachter de optie ISO image. Klik op het pictogram dat ernaast staat. Blader vervolgens naar het iso-bestand van Windows 7, Windows 8.1 of Ubuntu 14.04 LTS dat je in stap 2 hebt klaargezet. Laat de overige opties zoals ze zijn, zo zal het bestandssysteem automatisch aangepast worden aan Windows of Ubuntu en zal de usb-stick bovendien geschikt zijn voor zowel UEFI- als BIOS-systemen. Klik op Start om de opstartbare usb-stick te maken.

Opstarten van usb

Nu de usb-stick gemaakt is, kun je de computer opnieuw opstarten, waarbij je naar het boot-menu van je pc gaat. Vaak kun je dat doen door snel op de knop F12, F11 of DEL te drukken. Je ziet een lijst van apparaten waar vanaf je kunt starten. Als je een UEFI-systeem hebt, kan het zijn dat je usb-stick twee keer voorkomt: een keer normaal en een keer met de tekst 'UEFI' ervoor. Zorg dat je dan de stick opstart via de UEFI-optie, zodat de installatie ook daadwerkelijk met UEFI plaats zal vinden. Om Windows te installeren lees je gewoon verder, ga je aan de slag met Ubuntu dan kun je doorgaan met stap 12.

©PXimport

Pas in de UEFI of BIOS van je computer de opstartvolgorde aan en zet de optie USB als eerste om direct daarmee op te starten.

Windows installeren

De installatie van Windows 7 en Windows 8.1 is grotendeels gelijk. Klik op Nu installeren bij het welkomstscherm, accepteer de licentieovereenkomst en klik op Volgende. Kies nu voor Aangepaste installatie (geavanceerd), aangezien we geen upgrade van een bestaande Windows-versie gaan uitvoeren. Nu komt de belangrijkste stap, namelijk kiezen waar Windows 7/8.1 geïnstalleerd moet worden. Zorg ervoor dat je de partitie selecteert met niet-toegewezen ruimte. Check even dat de grootte overeenkomt met wat je eerder hebt toegewezen bij het partitioneren. Selecteer die schijf en klik op Volgende. Windows zal de partitie automatisch formatteren en klaarmaken voor gebruik. Daarna begint de installatie automatisch, waarbij de pc een aantal keer opnieuw zal opstarten. Elke keer als de pc zich opnieuw opstart, krijg je de keuze tussen Windows 10 en Windows 7 of Windows 8.1. Kies voor de Windows die je nu aan het installeren bent. Uiteindelijk verschijnt de opzetwizard van Windows, waarin je een gebruikersaccount aanmaakt en enkele dingen moet instellen.

©PXimport

Zorg ervoor dat je de partitie selecteer met niet-toegewezen ruimte om Windows op te installeren.

Bootmanager

Je hebt nu een dualboot-systeem, maar het is natuurlijk niet optimaal dat er dertig seconden wordt gewacht voordat het systeem doorstart. Gelukkig kunnen we dat eenvoudig aanpassen. In Windows 7 of Windows 8.1 klik je op Start, typ Uitvoeren en druk op Enter. Voer nu msconfig in en druk op Enter. Ga naar het tabblad Computer opstarten. Hier vind je onder andere opties om de Time-out in te stellen en het standaardbesturingssysteem te bepalen.

Als je de mooiere Windows 10-bootloader wilt gebruiken, start je in Windows 10 op en klik je met de rechtermuisknop op Start. Kies voor de optie Opdrachtprompt (administrator). Vul nu het commando bcdboot C:\Windows, waarmee Windows 10 weer de standaard wordt en je in de Metro-achtige interface je besturingssysteem kunt kiezen. Dit menu werkt op ons testsysteem wel onhandiger: als we kiezen voor Windows 7 start de computer eerst opnieuw op en wordt daarna pas Windows 7 gestart. Met de Windows 7-bootloader wordt direct doorgestart naar het juiste besturingssysteem.

©PXimport

Start Opdrachtprompt als administrator en voer het commando in dat je hier ziet om de Windows 10-bootloader als standaard in te stellen.

Bootmenu EasyBCD

Wil je iets uitgebreiders, dan kun je gebruikmaken van EasyBCD. Klik vervolgens onderaan bij Non-commercial op Register. Het is niet nodig een naam en e-mailadres in te vullen, klik simpelweg op Download! en het installatiebestand wordt binnengehaald. Installeer het programma en start het op. Klik bij de taal op Go, helaas is er geen Nederlands beschikbaar en klik op OK. Je ziet nu een overzicht van de items in je bootmenu. Om aanpassingen te maken, kies je voor Edit Boot Menu. Je kunt hier het standaard-OS instellen bij Default. Onderaan kun je bovendien de wachttijd instellen. Klik op Save Settings om de wijzigingen op te slaan.

©PXimport

Met een eenvoudig vinkje bij Default stel je in welk besturingssysteem standaard moet worden gestart.

Ubuntu installeren

De installatie van Ubuntu is grotendeels gelijk aan die van Windows. Kies als eerste de taal (Nederlands) en klik op Ubuntu installeren. Als de computer is verbonden met internet, vink dan Updates downloaden tijdens de installatie aan. Eventueel kun je ook kiezen voor Deze programma's van derden installeren, zodat je met minder moeite bijvoorbeeld mp3-bestanden kunt afspelen. Klik op Verder. Nu komt de belangrijkste stap: namelijk het kiezen van de juiste schijf. Klik onderaan op Iets anders en klik op Verder. Selecteer vrije ruimte en klik op de plus (+). Zet de Grootte op de grootte van de schijf, minus de hoeveelheid van je RAM (meestal is 4 of 8 GB is prima).

Zorg dat de locatie Begin van deze ruimte geselecteerd is. Bij Gebruiken als laat je de optie staan op Ext4 loggend bestandssysteem en bij Aankoppelpunt vul je een slash (/) in. Klik op OK. Klik opnieuw op de overgebleven vrije ruimte en opnieuw op de plus (+). Selecteer dit keer bij Gebruiken als de optie Wisselgeheugen (swap area). Laat de overige opties zoals ze zijn en klik op OK. Controleer nog een keer of alles klopt. Zorg ervoor dat je niets hebt veranderd aan de NTFS-partitie waar Windows op geïnstalleerd staat! Klopt alles? Klik dan op Installeer nu en daarna op Verder om de partities aan te maken en de installatie te starten. Tijdens de installatie maak je een gebruikersaccount aan, kies je de tijdzone en stel je nog enkele andere dingen in. Onderbreek de installatie niet, helemaal niet tijdens het wegschrijven van de partities. Achteraf wordt de computer even herstart en kun je als het goed is kiezen tussen Windows en Ubuntu.

©PXimport

Je kunt de schijf kleiner maken door het groene gedeelte naar links te slepen totdat je het genoeg vindt.

Bootmanager Ubuntu beheren

Als je Ubuntu hebt geïnstalleerd, zit je nu met de opstartlader Grub. Je kunt Grub configureren met de zogenaamde Grub Customizer. Dit programma kun je als volgt installeren. Klik op de Ubuntu-knop en typ Terminal en open dat programma. We gaan nu een paar commando's invoeren. Typ sudo add-apt-repository ppa:danielrichter2007/grub-customizer en voer daarna je wachtwoord in en druk op Enter. Typ vervolgens sudo apt-get update en druk op Enter. Daarna typ je sudo apt-get install grub-customizer, als er gevraagd wordt om toestemming, kun je op Enter drukken om te bevestigen en door te gaan.

Zodra de installatie eenmaal klaar is, kun je opnieuw op de Ubuntu-knop klikken en grub customizer typen en het programma openen. Je kunt nu op het tabblad List configuration de volgorde van de opties wijzigen. Op General Settings kun je kiezen welk besturingssysteem standaard moet worden opgestart en hoelang het Grub-scherm weergegeven moet worden. Klik op Save om de wijzigingen op te slaan.

©PXimport

Bij default entry kun je de standaardoptie kiezen die gestart moet worden voor Grub.

Ubuntu-partitie lezen in Windows

Als je Windows als dualboot hebt geïnstalleerd, kun je gewoon bij de schijf van het andere besturingssysteem. Met Ubuntu is dat niet het geval. Om de ext4-schijf in Windows te kunnen lezen, is een apart programma nodig. Een handig programma hiervoor is Ext2Read. Anders dan de naam doet vermoeden, ondersteunt dit ook ext4. Wel kun je hier alleen bestanden mee lezen vanuit Ubuntu. Je kunt het programma hier downloaden en dan te klikken op de groene downloadknop. Pak het gedownloade zip-bestand uit en voer de toepassing die erin aanwezig is als administrator uit, door er met de rechtermuisknop op te klikken en te kiezen voor Als administrator uitvoeren. Je ziet nu de Ubuntu-schijf in de vorm van /dev/sdaX. Als je erop dubbelklikt, zie je alle mappen erin. In home/[gebruikersnaam] vind je je persoonlijke bestanden. Je kunt een map of bestand opslaan door er met de rechtermuisknop op te klikken en te kiezen voor Save.

©PXimport

Je persoonlijke bestanden vind je in de map home/gebruikersnaam.

▼ Volgende artikel
Review OnePlus Pad 3 - Grote Android-tablet met laptop-ambities
© Rens Blom
Huis

Review OnePlus Pad 3 - Grote Android-tablet met laptop-ambities

De OnePlus Pad 3 is een enorme tablet met laptopaspiraties. OnePlus verkoopt dan ook een aparte toetsenbordhoes, zodat je de tablet productiever kunt gebruiken. Voor wie is de OnePlus Pad 3 de moeite waard? Je leest het in deze review.

Uitstekend
Conclusie

De OnePlus Pad 3 is een grote en premium tablet die ons goed bevalt, zeker in combinatie met de apart verkrijgbare toetsenbordhoes. Het loont wel om een vergelijking met de concurrentie te maken, met name door de stevige adviesprijs en sommige technische keuzes.

Plus- en minpunten
  • Erg krachtige specificaties
  • Heel lange accuduur
  • Productief door software en losse toetsenbordhoes
  • Prijzig i.c.m. toetsenbordhoes
  • Sommige softwarefuncties werken (nog?) niet goed
  • Geen vingerafdrukscanner

Tablet of laptop?

Met zijn 13,2inch-scherm is de OnePlus Pad even groot als de grootste iPad én heel wat compactere laptops. Het apparaat weegt 675 gram en is net geen 6 millimeter dik. Door het grote scherm is de tablet nauwelijks met één hand te gebruiken. Het lcd-scherm oogt wat minder fraai dan een oledscherm, maar is op alle aspecten wel erg goed. Zo oogt het beeld flink scherp dankzij de resolutie van 3392 x 2400 pixels.

OnePlus verkoopt voor 169 euro een speciale toetsenbordhoes die je aan de tablet kunt klikken. De toetsen tikken erg prettig en het trackpad werkt ook aardig. Zo productief als op een laptop zijn we niet, maar in het vliegtuig en de trein kunnen we zeker goed aan de slag.

©Rens Blom

Dat je toch een tablet voor je neus hebt, merk je bijvoorbeeld aan de beperkte selectie van poorten. De OnePlus Pad 3 heeft één usb-c-poort, en daarmee houdt het op. Je kunt wel een geschikte usb-c-hub aansluiten om meer aansluitingen te creëren, bijvoorbeeld voor een bedrade muis of HDMI-kabel richting je televisie.

©Rens Blom

Uitstekende specificaties

De specificaties van de tablet zijn ruimschoots in orde, wat je gezien de prijs ook mag verwachten. De tablet is razendsnel dankzij de Qualcomm Snapdragon 8 Elite-processor, die ook in veel dure smartphones zit. OnePlus verkoopt de Pad 3 in twee configuraties: de ene heeft 12 GB werkgeheugen met 256 GB opslag en in de andere variant zit 16/512 GB. De completere versie kost 100 euro meer, een meerprijs die we gerechtvaardigd vinden, al kunnen we ons voorstellen dat veel mensen (meer dan) genoeg hebben aan de instapversie.

De tablet heeft camera's op de voor- en achterkant. Die zijn kwalitatief niet bijzonder. Een iets betere selfiecamera was op zijn plaats geweest – vooral voor videogesprekken. Ook missen we een vingerafdrukscanner op de tablet.

©Rens Blom

OnePlus stopt een lekker grote accu in de tablet. Dankzij die stevige batterij lukt het ons om de Pad 3, inclusief toetsenbordhoes, langer dan een hele kantoordag te gebruiken voor werkgerelateerde apps, aangevuld met wat sociale media en het kijken van een YouTube-video. Een score waar wij blij van worden. Opladen gaat via de eerder genoemde usb-c-poort. In de doos zit, vanwege EU-wetgeving om consumentenelektronica duurzamer te maken, geen oplaadadapter. Je dient er zelf een te regelen. Kies dan een 100W-OnePlus-adapter voor snelladen of neem genoegen met langzamer opladen met een niet-OnePlus-adapter.

Software-ervaring

De Android 15-software op de tablet is door OnePlus geoptimaliseerd voor het enorme scherm. Zo kun je gebruiksvriendelijk twee apps naast elkaar gebruiken en is het ook mogelijk om een app als zwevend venster boven andere apps te blijven bekijken.

©Rens Blom

Interessant is dat OnePlus zijn OxygenOS-softwareschil heeft uitgebreid met ondersteuning voor macOS – van Apple inderdaad. Je kunt eenvoudig bestanden overdragen en je MacBook vanaf de tablet bedienen, zo is het idee. In de praktijk blijkt de deel-software van OnePlus om wel heel veel machtigingen te vragen, zien we soms Chinese tekst in beeld en werken de deel-functies uiteindelijk matig. We worden er dus (nog) niet zo vrolijk van.

©Rens Blom

©Rens Blom

Grote kans dat de Pad 3 in de nabije toekomst comfortabeler als laptopvervanger zal werken. In Android 16 komt namelijk een volwaardige desktopmodus, speciaal bedoeld voor tablets. Deze software-update komt later dit jaar, ook via OnePlus. Het is in elk geval goed om te zien dat het merk nu al serieus werk heeft gemaakt van software om de Pad 3 productief te gebruiken.

De Pad 3 krijgt drie Android-upgrades en zes jaar beveiligingsupdates. Een prima updatebeleid, als je het ons vraagt.

Alternatieven

Hoewel onze ervaringen met de OnePlus Pad 3 op veel vlakken positief zijn, heeft deze tablet ook de nodige concurrentie. Samsung biedt met zijn Tab S10-serie ook grote tablets inclusief toetsenbordhoezen aan. Voor Apple geldt hetzelfde: de iPad is met zijn iPadOS-software weliswaar anders in gebruik dan een Android-tablet, maar is in combinatie met een toetsenbordhoes even productief als de OnePlus Pad 3.

Ook het overwegen waard is een laptop met Chrome OS of Windows. Zeker een model met een touchscreen kan een goed alternatief zijn voor de OnePlus Pad 3 als je écht productief wil zijn op het apparaat. Een dergelijke laptop hoeft bovendien niet meer te kosten dan de Pad 3 (tablet + toetsenbordhoes). Wil je echt een tablet en hecht je meer waarde aan entertainment, dan is de Pad 3 jouw apparaat. Ook zonder toetsenbordhoes.

Conclusie: OnePlus Pad 3 kopen?

De OnePlus Pad 3 is een grote en premium tablet die ons goed bevalt, zeker in combinatie met de apart verkrijgbare toetsenbordhoes. Het loont wel om een vergelijking met de concurrentie te maken, met name door de stevige adviesprijs en sommige technische keuzes.

▼ Volgende artikel
Nieuw van AVM: FRITZ!Mesh Wi-Fi Set 1600 voor stabiele wifi uit het stopcontact
© AVM-Fritz
Huis

Nieuw van AVM: FRITZ!Mesh Wi-Fi Set 1600 voor stabiele wifi uit het stopcontact

Een stabiele en snelle wifi-verbinding in huis is geen overbodige luxe meer. Met de nieuwe FRITZ!Mesh Wi-Fi Set 1600 biedt AVM een compacte, krachtige oplossing die je rechtstreeks in het stopcontact steekt en waarmee je overal in huis zorgt voor een stabiel en sterk wifi-signaal.

De set is er in twee varianten (2-pack en 3-pack) en zorgt voor optimale dekking in appartementen en huizen van verschillende grootte. Dankzij ondersteuning voor wifi 6 op 2,4 en 5 GHz haal je snelheden tot 3000 Mbit/s.

De set werkt met elke router of glasvezelmodem en vormt een naadloos mesh-netwerk. Ook wie al een FRITZ!Box heeft, kan deze set eenvoudig gebruiken om het bereik verder uit te breiden.

Wat is mesh en waarom wil je het?

Bij een mesh-netwerk werken meerdere wifi-punten samen als één systeem. In plaats van dat elk punt zijn eigen netwerk uitzendt, zoals bij losse repeaters, zorgt mesh voor één netwerknaam met automatische overdracht van je verbinding. Loop je door het huis, dan schakelt je telefoon of laptop ongemerkt over naar het sterkste punt. Je hoeft dus niet handmatig over te schakelen en blijft altijd verbonden met het snelste signaal. Het systeem is bovendien eenvoudig uit te breiden, en je beheert alles via één centrale app – handig als je bijvoorbeeld een gastnetwerk wilt aanzetten of wifi-tijden wilt instellen.

©AVM-Fritz

Eenvoudige installatie en veel mogelijkheden

De eerste repeater in de set sluit je aan via de MyFRITZ!App, waarna deze het centrale punt van het netwerk vormt. Via de app kun je onder meer de netwerknaam instellen, wifi-tijden programmeren en een gastnetwerk inschakelen. Ook zie je precies welke apparaten verbonden zijn en hoe sterk het signaal is. De 2-pack is geschikt voor woningen tot vier kamers op één of twee verdiepingen. De 3-pack dekt grotere huizen of appartementen met meer dan vier kamers.

De FRITZ!Mesh Wi-Fi Set 1600 is per direct verkrijgbaar. De adviesprijs voor het 2-pack is 149 euro; het 3-pack kost 209 euro.



Router nodig?