Zes keer Windows 7: dit zijn de verschillen

© CIDimport

Zes keer Windows 7: dit zijn de verschillen

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 8 juni 2009 - 06:06

Aangepast: 27 augustus 2022 - 15:24

Redactie

Met Windows 7 probeert Microsoft een wat duidelijker onderscheid te maken tussen de verschillende versies van het in oktober verkrijgbare besturingssysteem. Maar welke versie moet u als consument nu kopen als u niet weet welke versies er op stapel staan en wat de verschillen zijn? Hieronder leest u alles over de zes versies uit van Windows 7.

Met Windows 7 probeert Microsoft een wat duidelijker onderscheid te maken tussen de verschillende versies van het in oktober verkrijgbare besturingssysteem. Maar welke versie moet u als consument nu kopen als u niet weet welke versies er op stapel staan en wat de verschillen zijn? Hieronder leest u alles over de zes versies uit van Windows 7. In principe geldt: hoe 'lager' de versie, hoe goedkoper deze is en hoe minder functionaliteit deze de consument biedt. Als eerste en goedkoopste versie is er Windows 7 Starter.

Windows 7 Starter

Windows 7 Starter is eigenlijk bedoeld voor computergebruikers die voor het eerst kennismaken met de nieuwe generatie Windows-versies, zoals Windows Vista en Windows 7. Ze hebben nog niet veel kennis van Windows, maar willen er toch mee aan de slag. Bovendien kan met de Starter-editie makkelijk een stap worden gemaakt naar een uitgebreidere Windows 7-versie. Let wel dat de Starter-editie niet los te koop is, maar alleen als voorgeïnstalleerde versie op nieuwe computers wordt geleverd. De Starter-editie brengt behoorlijk wat beperkingen met zich mee. Zo kan er bijvoorbeeld maar een beperkt aantal applicaties tegelijk worden gestart (hoeveel precies is nog niet duidelijk, nadat Microsoft de eerdere grens van drie gelijktijdige applicaties had opgeheven). Voor de rest bevat de Starter-editie geen extra programmatuur. De enige extra onderdelen die worden meegeleverd zijn Windows Internet Explorer 8 en Media Player 12. Er is geen Media Center, geen mogelijkheid tot remote desktop-verbindingen, geen BitLocker-functionaliteit, geen 64-bits processorondersteuning en geen mogelijkheid tot het aanmaken van een HomeGroup-thuisnetwerk. Ook onderdelen als Windows Aero Glass en Multi-touch (het gebruik van aanraakscherm) is niet in Windows 7 Starter ingebouwd. Zelf het Mobily Center - het onderdeel voor laptops en netbooks - ontbreekt in deze versie.

Windows 7 Home Basic

Was de Vista-variant van deze versie voorheen overal nog in de winkel te koop, nu biedt Microsoft Windows 7 Home Basic alleen nog maar aan in de zogenaamde 'emerging markets', oftewel de ontwikkelingslanden. Daar wordt dus een betere versie aangeboden dan de Starter-editie, die bij Windows Vista juist in deze markt werd weggezet. Home Basic bevat overigens niet bijster veel meer dan de Starter-editie, de extra mogelijkheden die wel worden aangeboden zijn 64-bits ondersteuning, meerdere programma's tegelijk starten en een gedeeltelijke Aero-interface. Welk gedeelte dan precies beschikbaar is, is niet duidelijk.

Windows 7 Home Premium

Dé versie waarvan Microsoft het meest verwacht te verkopen. Bij Windows Vista was deze versie ook al het meest verkochte besturingssysteem, grote kans dat het hier ook op uitloopt bij Windows 7. Home Premium bevat echter nog lang niet zoveel mogelijkheden als u misschien had gehoopt. De basis-functies zijn wel gewoon aanwezig, alsmede ondersteuning voor 64-bits processors. Ook Home Premium moet het echter doen zonder Remote Desktop-host voor het maken van een verbinding op afstand en BitLocker encryptie. Wel extra aanwezig is Windows Media Center, zodat deze versie gebruikt kan worden voor het opnemen en bekijken van tv-programma's.

Windows 7 Professional

Deze versie is weer terug in de Windows-reeks, nadat deze bij Windows Vista was verdwenen. De Professional-versie kennen we natuurlijk nog van Windows XP, waar het verschil tussen de Windows XP Home Edition en Professional Edition vrij duidelijk was. Maar ook de Professional-versie van Windows 7 is niet de meest complete versie. Het Multi-lingual User Interface Pack - een plug-in waarmee Windows 7 in meerdere talen kan worden weergegeven - wordt niet ondersteund in deze versie. Dat geldt ook voor het opstarten van een virtuele harde schijf, de nieuwe BrancheCache Distribution Cache en BitLocker en AppLocker. De Professional-versie wordt verkocht in de winkel en via de OEM-partners (dus voorgeïnstalleerd op nieuwe computers).

Windows 7 Enterprise

Windows 7 Enterprise is een versie apart. Deze wordt niet verkocht in de winkel, maar is alleen via een zogenaamde volume-licentie te koop, oftewel alleen voor bedrijven die het product willen uitrollen op systemen binnen een bedrijf. De Enterprise-versie is samen met de Ultimate-editie de meest uitgebreide Windows 7-versie.

Windows 7 Ultimate

Behalve het licentiemodel is er tussen Windows 7 Enterprise en Windows 7 Ultimate geen enkel verschil. Beide versies beschikken over dezelfde mogelijkheden. Windows 7 Ultimate wordt voorgeïnstalleerd op systemen en is - in tegenstelling tot de Enterprise-versie - ook gewoon los te koop in de winkel.

Welke versie?

Eigenlijk kunnen we voor de meeste thuisgebruikers - net als Windows Vista - gewoon Windows 7 Home Premium aanraden. In principe bevat deze versie alles wat u nodig hebt voor uw werkzaamheden thuis, zij het dat u wel wat handige onderdelen mist die voor gebruik op een laptop van pas komen, zoals BitLocker. Wie echt alles wil hebben is natuurlijk slim en kiest voor de Ultimate-versie. Jammer dat nog niet bekend is hoeveel deze moet gaan kosten, maar reken maar op zo'n € 300 voor een upgrade-versie. Met dank aan PC-Active.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000