Apple's iTunes ligt opnieuw onder vuur. Ditmaal is het een patentkwestie die de populaire muziekdienst in het nieuws brengt. Volgens ZapMedia Services maakt Apple inbreuk op twee patenten die betrekking hebben op de distributie van digitale mediabestanden.De twee patenten zijn oorspronkelijk ingediend door ZapMedia Inc., maar dat bedrijf bestaat zelf niet meer. Alle patenten zijn overgegaan op ZapMedia Services, dat al geruime tijd op zoek is naar een koper hiervoor.
ZapMedia bezit twee erg belangrijke patenten: de eerste draagt de naam "System and method for distributing media assets to user devices via a portal synchronized by said user devices." Dit patent beschrijft hoe een mediaspeler synchroniseert met een online database via een clientapplicatie die de licenties beheert voor de gebruiker. Het tweede patent is gericht op de distributie van digitale media met Digital Rights Management.
De patenten beschrijven duidelijk een systeem dat gelijkenissen vertoont met iTunes, maar ook met andere online distributiesystemen -- inclusief bescherming tegen piraterij door middel van drm. De patenten zijn in 1999 aangevraagd, het eerste patent is in 2006 goedgekeurd en het tweede patent vorige week. Dat verklaart waarom ZapMedia Services pas nu met het nieuws van de patentschending naar buiten komt. De eerste iPod en bijbehorende iTunes-software is in oktober 2001 op de markt gebracht, de iTunes-muziekwinkel bestaat sinds 2003.
Overigens claimt ZapMedia dat het bedrijf jaren geleden al met meerdere partijen, waaronder Apple, rond de tafel heeft gezeten. Apple was dus op de hoogte van de patentaanvraag en heeft ze dus bereidwillig geschonden. ZapMedia claimt ook al meerdere malen contact gezocht te hebben met Apple, maar telkens nul op het rekest te krijgen. Een rechtszaak is nu de laatste optie voor het bedrijf. ZapMedia wil graag royalties ontvangen over de verkochte iPods en iTunes-muzieknummers.