ID.nl logo
Zekerheid & gemak

Workshop Facebook

De reden van het succes van Facebook? Het werkt simpel, snel en is beschikbaar op allerlei apparaten. In deze workshop leggen we u stap voor stap uit hoe u een account aanmaakt, foto's en videofragmenten met vrienden van over de hele wereld deelt, de privacyinstellingen naar uw hand zet, extra toepassingen en spelletjes installeert enzovoort. Wedden dat u binnenkort ook niet meer zonder Facebook kunt?

1. Registreren

Open uw browser en surf naar Facebook. Eerst moet u de gratis registratieprocedure voltooien. Voer uw voornaam, achternaam en e-mailadres in en kies een goed wachtwoord. Selecteer uw geslacht en vul uw geboortedatum in. Klik vervolgens op de groene Registreren-knop. Nu moet u nog even door de beveiligingscontrole. Typ de tekst die weergegeven wordt in het kader over en klik weer op de Registreren-knop. De registratieprocedure is nu voltooid. U ontvangt een e-mail met een knop waarmee u de registratie bevestigt.

©PXimport

2. Vrienden zoeken

Wellicht hebben al heel wat mensen uit uw vriendenkring een Facebook-account. Facebook biedt u onmiddellijk na de registratie de mogelijkheid om vrienden op te sporen. Dit kan op drie verschillende manieren: via uw Messenger-ID, uw Windows Live Hotmail-account of een andere e-mailservice. Kies één van de drie mogelijkheden en klik op de knop Vrienden zoeken. Geen nood, Facebook slaat uw gegevens niet op. Indien u toch liever handmatig vrienden wenst toe te voegen, kunt u ook op de knop Deze stap overslaan klikken.

©PXimport

3. Profielgegevens en -foto

Vervolgens voeren we optioneel profielinformatie in. Facebook vult de formulieren automatisch aan. Klik daarna op de knop Opslaan & Verdergaan. Afhankelijk van de gegevens die u ingevoerd hebt, stelt Facebook u enkele potentiële vrienden voor. Met de knop Toevoegen als vriend kunt u een vriendschapsverzoek verzenden. Vervolgens moet u nog een profielfoto instellen. U kunt kiezen voor Een foto uploaden of Maak een foto, bij deze laatste foto wordt uw webcam ingezet. Voltooi het proces met Opslaan & Verdergaan.

©PXimport

4. Profiel aanvullen

Uw Facebook-account is nu aangemaakt. Op de welkomstpagina staat de knop Profiel bewerken. U beslist hier volledig zelf hoeveel persoonlijke informatie u invoert. Hoe meer info u invult, des te groter de kans is dat vrienden u kunnen vinden. In de linkerkolom vindt u de verschillende categorieën waar u informatie kunt invoeren: Algemene gegevens, Belangrijke personen, Opleiding en werk, Levensbeschouwing enzovoort. Vergeet niet op Wijzigingen opslaan te klikken. Via Profiel / Profiel bewerken kunt u altijd informatie bewerken of aanvullen.

©PXimport

5. Vriendschapverzoeken

Indien u in stap 2 van deze workshop uw mailadres of Live-ID hebt ingevoerd, hebt u misschien al wat Facebook-vrienden. U kunt op ieder moment meer vrienden zoeken. Voer helemaal bovenaan in de zoekbalk de naam van een vriend in en klik op Toevoegen als vriend om een vriendschapsverzoek te sturen. Hij of zij moet dat verzoek goedkeuren om informatie te delen. U ontvangt per mail een bevestiging wanneer het vriendschapsverzoek goedgekeurd is. Wanneer iemand u een vriendschapsverzoek stuurt, krijgt u ook een mail.

©PXimport

6. Vriendenzoeker

Nadat u een aantal vrienden hebt toegevoegd, zal Facebook u potentiële vrienden voorstellen. Wanneer u bijvoorbeeld acht gemeenschappelijke vrienden hebt met Jan de Jong, zal Facebook u vragen of u ook een vriend bent van Jan de Jong. Op die manier kunt u uw netwerk snel uitbreiden. Klik bovenaan op de knop Profiel om naar uw persoonlijke pagina te gaan. Klik vervolgens in de rechterkolom op Alles weergeven naast Mensen die je misschien kent om de suggesties weer te geven. Via de vakjes in de linkerkolom kunt u meer mensen ontdekken.

©PXimport

7. Interface

Zodra u wat Facebook-vrienden hebt, kunt u echt aan de slag met de profielsite. De interface is erg eenvoudig. Via de knop Startpagina bovenaan in de blauwe balk krijgt u het nieuwsoverzicht te zien met statussen, foto's en nieuws van uw vrienden. Voor uw eigen profielpagina, klikt u op de Profiel-knop in de blauwe balk. Om uw account- of privacy-instellingen te wijzigen en uit te loggen, hebt u de Account-knop nodig. Waarschijnlijk switcht u voornamelijk tussen het nieuwsoverzicht en uw persoonlijke profielpagina en gebruikt u de Account-knop slechts af en toe.

©PXimport

8. Informatie delen

Via uw profielpagina kunt u heel eenvoudig een status, foto, link of videofragment met uw vrienden delen. Bovenaan in beeld bij Delen moet u eerst even aangeven wat u precies wilt delen. U kunt bijvoorbeeld typen wat u aan het doen bent bij Status of via Foto / Een foto uploaden een plaatje delen. Om een Link met uw Facebook-vrienden te delen volstaat het om een url te plakken en ook Video op uw pagina toevoegen is een fluitje van een cent. Uw status, foto of video verschijnt vervolgens op uw profielpagina en in het nieuwsoverzicht van uw vrienden.

©PXimport

9. Privacyinstellingen

Wellicht wilt u niet dat al uw persoonlijke informatie zomaar te grabbel gegooid wordt op het wereldwijde web. Daarom is het verstandig de privacyinstellingen grondig door te nemen. Kies Account / Privacyinstellingen en kies één van de verschillende instellingen bij Delen op Facebook. U hebt de keuze uit Iedereen, Vrienden van vrienden, Alleen vrienden, Aanbevolen of Aangepast. In het overzicht krijgt u per instelling te zien wie wat te zien krijgt. Maak uw keuze en bevestig met de knop Deze instellingen toepassen.

©PXimport

Gratis in de applicatiewinkels

Beschikt u over een iPhone, iPod touch of iPad? Dan kunt u in de App Store gratis de mobiele Facebook-applicatie downloaden. Open de App Store, klik door naar Zoeken en voer Facebook als zoekterm in. Selecteer de applicatie Facebook en klik op Installeren. Open vervolgens de applicatie en log in met uw e-mailadres en wachtwoord. Ook voor Windows Phone, Android en Symbian is een Facebook-app beschikbaar.

©PXimport

Mobiel Facebooken

Via het startscherm van de mobiele Facebook-applicatie krijgt u heel eenvoudig toegang tot uw nieuwsoverzicht, profielpagina, vrienden, berichten, plaatsen, groepen, evenementen, foto's en chatbox. Via Notifications wordt u op de hoogte gehouden wanneer vrienden op uw status of foto reageren of wanneer u nieuwe vriendschapsverzoeken of berichten ontvangen hebt.

10. Vrienden onderverdelen

Er zijn verschillende soorten vrienden. Wellicht wilt u met uw collega's niet dezelfde informatie delen als met uw familieleden of buren. Daarom is het verstandig om uw vrienden in te delen in categorieën. Kies Account / Vrienden bijwerken en druk op knop Maak een lijst. Voer een naam in, bijvoorbeeld Collega's en vink vervolgens alle vrienden aan die u in deze categorie wilt stoppen. Bevestig met de knop Lijst maken. Uw lijst verschijnt nu in de linkerkolom. Extra collega's toevoegen kan eenvoudig via de knop Meerdere toevoegen.

©PXimport

11. Informatie verbergen

Wanneer u een status wilt delen die een bepaalde vriendengroep (bijvoorbeeld de groep Collega's) niet mag zien, kunt u dat eenvoudig instellen. Voer uw status in en klik daarna op het hangslotje naast de knop Delen. Kies Aanpassen in het lijstje en stel de settings in op Verbergen voor / Collega's. Op gelijkaardige manier kunt u een status, foto of andere informatie ook uitsluitend zichtbaar maken voor een vriendengroep. Kies hiervoor Zichtbaar maken voor / Bepaalde personen / Collega's. Bevestig uw keuze telkens met Instellingen opslaan.

©PXimport

12. Privéberichten

Op Facebook is het versturen van privéberichten mogelijk. Klik hiervoor op het berichtenicoontje bovenaan in de blauwe balk en kies Een nieuw bericht sturen. Voer bij Aan de beginletters van een Facebook-vriend in en selecteer de naam in het lijstje. U kunt uw bericht aan meer personen tegelijk sturen. Handig is dat u hier met uw lijsten kunt werken waardoor u bijvoorbeeld in één keer een bericht naar alle collega's verstuurt. Voer uw onderwerp en bericht in en kies Verzenden. Uw ontvangers worden op de hoogte gebracht van uw Facebook-bericht.

©PXimport

13. Chatten

Een andere communicatiefunctie is de chatbox. Rechts onder in beeld via de knop Chat kunt u de Facebook-chatbox openen. Een groen vierkantje betekent online, een blauw vierkantje afwezig. U hoeft enkel op de naam van een vriend te klikken om een chat te starten. Indien u gebruikmaakt van vriendenlijsten zijn uw vrienden netjes onderverdeeld. Handig is dat u via de groene schuifbalkjes naast de vriendenlijst uw status per contact kunt aanpassen. Wilt u de chatbox niet gebruiken? U kunt de functie uitschakelen via Chat / Opties / Ga offline.

©PXimport

14. Prikbordberichten

Een derde manier om berichten te versturen op Facebook is via prikbordberichten. Deze boodschappen kunt u op de profielpagina - het prikbord - van uw vrienden achterlaten. Ze zijn, in tegenstelling tot privé- en chatberichten, voor iedereen zichtbaar. Klik door naar een profielpagina van één van uw vrienden en typ iets in het tekstvak bij Delen / Bericht en sluit af met de knop Delen. Prikbordberichten zijn bijvoorbeeld ideaal om iemand een gelukkige verjaardag te wensen. Uw vriend ontvangt een melding wanneer u iets op zijn prikbord achterlaat.

©PXimport

15. Vind ik leuk

Statussen, foto's en prikbordberichten worden vaak op Facebook gepubliceerd om reacties uit te lokken. U kunt op twee verschillende manieren reageren. Door op de knop Reageren te klikken kunt u uw eigen reactie achterlaten. Let wel, ook uw reactie is voor iedereen zichtbaar. Hebt u geen zin om een eigen reactie te typen maar kunt u het prikbordbericht van uw vrienden wel appreciëren, dan kunt u dat laten blijken door op de Vind ik leuk-knop te klikken. Ook dat is een openbare meningsuiting die voor iedereen zichtbaar is.

©PXimport

16. Nieuwsoverzicht

Nu u weet hoe u moet reageren, kunt u eens in het nieuwsoverzicht op de Startpagina gaan neuzen. Door bovenaan op de knop Meest recent te klikken, krijgt u een chronologisch overzicht van prikbordberichten, reacties, foto's en filmpjes van uw vrienden. Vindt een bepaalde vriend te veel aandacht opeisen? U kunt berichten van vrienden uit uw nieuwsoverzicht blokkeren. Zet uw cursor in de rechterbovenhoek van een bericht totdat er een kruisje verschijnt en kies vervolgens Dit bericht verbergen of Alles verbergen van NAAM VRIEND.

©PXimport

17. Evenementen

In de rechterkolom van uw nieuwsoverzicht ziet u het onderdeel Evenementen. Hier krijgt u een overzicht van uitnodigingen van vrienden. U kunt de aanvraag voor een evenement beantwoorden met de knoppen Aanwezig, Misschien aanwezig of Niet aanwezig. Vervolgens kunt u bekijken welke vrienden nog meer aanwezig zullen zijn op die reünie, dat feest of die tentoonstelling. In het evenementenoverzicht krijgt u ook te zien welke vrienden deze week jarig zijn. Met één druk op knop plaatst u vervolgens een prikbordbericht met uw felicitatie.

©PXimport

18. Evenement maken

Organiseert u zelf een evenement? U kunt uw vrienden via Facebook uitnodigen. Klik op Alles weergeven naast Evenementen op de startpagina en gebruik de knop Een evenement maken. Geef datum en tijdstip op en voer een naam in. Geef nog even de locatie aan en typ eventueel nog wat extra informatie. Via de knop Gasten selecteren kunt u in uw vriendenlijst eenvoudig aanvinken wie u wenst uit te nodigen. Keer terug met de knop Opslaan en afsluiten. Voeg eventueel een foto toe en klik op Evenement maken.

©PXimport

19. Fotoalbums maken

Deelt u graag foto's met vrienden? Dan is het handig om deze in Facebook te plaatsen in verschillende fotoalbums. Ga naar uw profiel en kies in de linkerkolom Foto's. Klik rechts boven in beeld op de grijze knop Foto's uploaden en vervolgens op Foto's selecteren. Kies enkele beelden op uw harde schijf en klik op Openen. Uw foto's worden nu geopend. Afhankelijk van het aantal foto's kan dat enige tijd duren. Terwijl u wacht kunt u een albumnaam en locatie invoeren. Geef nog even aan wie de foto's mag zien en klik op Album maken.

©PXimport

20. Foto's taggen

Een handige manier om uw Facebook-vrienden op foto's aan te duiden is door ze te 'taggen'. Ga naar uw fotopagina, selecteer een foto en klik op de knop Deze foto taggen. Uw muiscursor verandert nu in een kruisje. Klik op het hoofd van de persoon die u wilt taggen en voer de beginletters van uw Facebook-vriend in. Kies de naam in het lijstje. Herhaal deze handeling voor alle Facebook-vrienden op de foto en klik daarna op Klaar met taggen. De foto verschijnt nu ook automatisch op het prikbord van uw getagde Facebook-vrienden.

©PXimport

21. Groepslid worden

Naast miljoenen personen vindt u op Facebook ook heel veel groepen van onder andere bands, bedrijven, kunstenaars, sporters enzovoort. In plaats van 'vriend' te worden van een acteur of sportheld kunt u 'fan' worden door groepslid te worden. Op die manier kunt u nieuwe mensen met dezelfde interesses leren kennen. Een groep zoeken kan op dezelfde manier als vrienden zoeken, door de term bovenaan in de zoekbalk te typen. Om lid te worden volstaat het om helemaal bovenaan op de knop Vind ik leuk te klikken.

©PXimport

22. Groep maken

Wilt u zelf een groep maken? Klik op de startpagina op Groep maken in de linkerkolom. Geef een groepsnaam op en voer in het vak Leden de beginletters in van de vrienden die u wenst uit te nodigen. Zij zullen een uitnodiging in hun mailbox ontvangen. Bij Privacy hebt u de keuze uit Openbaar, Besloten of Geheim. In een openbare groep zijn de leden en de inhoud voor iedereen zichtbaar, in een besloten groep zijn de leden zichtbaar maar blijft de inhoud privé voor niet-leden, in een geheime groep blijft alles privé voor niet-leden.

©PXimport

Wilt u een omschrijving voor uw Facebook-groep toevoegen? Klik dan op de knop Groep bewerken en voer een tekst in bij Omschrijving. U kunt zelfs een speciaal e-mailadres aanmaken voor uw Facebook-groep. Klik op de knop E-mailadres voor groep instellen en voer een e-mailadres in, bijvoorbeeld uwgroepsnaam@groups.facebook.com. E-mails die naar dit adres gestuurd worden, gaan automatisch naar alle leden van de groep. Klik op de knop E-mail maken om het adres aan te maken, en druk daarna op Wijzigingen opslaan.

©PXimport

Wilt u extra vrienden uitnodigen om lid te worden? Kies dan in de rechterkolom Vrienden aan groep toevoegen en voer de beginletters van uw vrienden in. Klik vervolgens op Toevoegen. Zij ontvangen enkele ogenblikken later een uitnodiging om lid te worden. Informatie in uw Facebook-groep delen is al even eenvoudig als overal op Facebook. U hebt bovenaan naast Delen de keuze uit Bericht, Link, Foto, Video, Evenement of Document. Afhankelijk van uw ingestelde privacy-instellingen is deze informatie openbaar of privé.

©PXimport

23. Applicaties

Facebook kent heel wat toepassingen en spelletjes. Van spellen als Farmville en Mafia Wars, tot handige applicaties als Twitter en RSS Graffiti. U zoekt een applicatie via de zoekbalk bovenaan en klikt op Naar de toepassing gaan om de installatie te starten. Bekijk welke gegevens worden gebruikt en geef toegang. Alle geïnstalleerde toepassingen verschijnen in de linkerkolom op de startpagina. Een toepassing verwijderen kan via Account / Privacyinstellingen / Toepassingen en website / Je instellingen bewerken / Verwijderen.

©PXimport

24. Meldingen

Vindt u het vervelend om telkens een e-mail te ontvangen wanneer iemand u bijvoorbeeld een prikbordbericht, uitnodiging voor een evenement of vriendschapsverzoek stuurt? Via Account / Accountinstellingen kunt u zelf aangeven voor welke gebeurtenissen u op de hoogte gebracht wilt worden via e-mail. Klik door naar het tabblad Meldingen en vink aan of uit waarvoor u een e-mail wenst te ontvangen. Scrol vervolgens helemaal naar beneden en bevestig uw wijzigingen met de blauwe knop Wijzigingen opslaan.

©PXimport

25. Linken naar Facebook

Komt u tijdens het surfen een interessant artikel tegen dat u wilt delen met uw Facebook-vrienden? Indien er een klein Facebook-logootje onder de tekst staat is dat zeer gemakkelijk. Klik op Delen / Facebook en voer uw accountgegevens in. Typ eventueel een persoonlijke boodschap in het tekstvak bovenaan. Bij artikelen met meerdere foto's kunt u zelf een plaatje kiezen. Gebruik de pijltjestoetsen om door de miniaturen te navigeren en klik tenslotte onderaan op de blauwe Delen-knop om een link naar het artikel op uw Facebook-prikbord te publiceren.

©PXimport

Profielvoorbeeld in zoekrobot

Hebt u uzelf al eens gegoogeld? Indien u een Facebook-account hebt, verschijnt uw profiel wellicht tussen de zoekresultaten. U kunt via de privacyinstellingen echter volledig zelf instellen wat zichtbaar mag zijn als resultaat van een zoekopdracht. Kies Account / Privacyinstellingen en klik onder Contact maken op Facebook op Instellingen bekijken. Hier kunt u instellen wie wat kan zien. U kunt instellen dat Iedereen, Alleen vrienden of Vrienden van vrienden uw persoonlijke info kunnen bekijken. Klik op Voorbeeld van mijn profiel om te zien hoe uw Facebook-account eruit zal zien wanneer mensen u via een zoekrobot vinden.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 luxe keramische barbecues voor een schappelijke prijs
© Lars
Huis

Waar voor je geld: 5 luxe keramische barbecues voor een schappelijke prijs

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Met het mooie weer op komst is barbecueën erg aantrekkelijk. We vonden vijf luxe keramische modellen voor een schappelijke prijs.

Een keramische barbecue, ook wel kamado genoemd, heeft veel te bieden voor wie graag buiten kookt. Het dikke keramiek houdt de warmte goed vast, waardoor je de temperatuur veel preciezer kunt regelen dan bij een gewone stalen barbecue. Je verbruikt ook minder houtskool, wat op de lange termijn best wat geld scheelt. Leuk is dat je er niet alleen kunt grillen, maar ook roken, langzaam garen en zelfs bakken. Je eten wordt lekker mals doordat het vocht en de smaken goed bewaard blijven. De kamado kost wel wat meer dan een gewone barbecue, maar dan doorgaans ook veel langer mee.

Patton Kamado Grill Classic

De Patton Kamado Grill Classic is de ideale partner voor gezellige barbecue-avonden. Met zijn keramische behuizing zorgt deze barbecue voor een perfecte warmteverdeling en -behoud. De compacte afmetingen (een rooster van 34 cm doorsnede) en het lichte gewicht maken hem bijzonder geschikt voor balkon, terras of zelfs als aanvulling naast een grote barbecue.

Een geïntegreerde dekselthermometer zorgt dat je eenvoudig de juiste temperatuur aanhoudt, essentieel bij slow-cooking of roken. Het compacte rooster is precies goed voor kleinere gezelschappen. Voeg daarbij het tijdloze zwarte design, en je hebt een stijlvolle alleskunner die ondanks zijn formaat serieuze prestaties levert.

The Bastard BU105 Urban Compact

Wie op zoek is naar een robuuste, compacte barbecue voor kleine buitenruimtes, vindt in de The Bastard BU105 Urban Compact een uitstekende keuze. Deze kamado is vervaardigd uit hoogwaardig industrieel keramiek en biedt hierdoor niet alleen geweldige warmtebehoud, maar ook uitzonderlijke duurzaamheid. Met een grillrooster van 33 cm is hij perfect voor gezelschappen van twee tot vier personen.

Wat deze compacte krachtpatser onderscheidt, is het strakke matzwarte ontwerp gecombineerd met praktische handvatten die het verplaatsen vergemakkelijken. De geïntegreerde thermometer en het gietijzeren topventiel zorgen voor precieze controle over de temperatuur, essentieel voor slow-cooking, grillen en roken. Klein van formaat, groot in prestaties – deze Bastard laat zich niet zomaar wegzetten.

Patton Kamado

Met zijn royale kookoppervlak van 47 cm biedt de Patton Kamado alle ruimte voor een gezellige barbecue met familie en vrienden. Deze keramische barbecue combineert een klassiek uiterlijk met moderne prestaties, dankzij zijn extreem hittebestendige keramiek en ingebouwde slimme thermometer.

Bij deze barbecue draait alles om veelzijdigheid: grillen, roken, slow-cooken en zelfs bakken behoren tot de mogelijkheden. De Patton 21 inch is ontworpen om lang mee te gaan en hoge temperaturen moeiteloos te weerstaan. Daarbij zorgt het elegante design ervoor dat hij een echte eyecatcher in de tuin is. Functioneel én stijlvol tegelijk.

The Bastard Compact Compleet

Voor wie compactie én professionaliteit zoekt, is The Bastard Compact Compleet een perfecte match. Deze kamado is uitgerust met alles wat je nodig hebt voor een complete barbecue-ervaring, verpakt in een handzaam formaat met een rooster van 33 cm.

Het industriële cordieriet keramiek waaruit deze Bastard is vervaardigd, zorgt voor fantastische hittebestendigheid en isolatie. Dankzij de handige handvatten en het relatief lichte gewicht is hij eenvoudig te verplaatsen. Precieze temperatuurregeling wordt mogelijk gemaakt door een gietijzeren topventiel en geïntegreerde thermometer. Van grillen tot roken, deze compacte Bastard is altijd klaar voor actie.

Grill Guru Original Compact Basic

Compact, degelijk encompleet – zo laat de Grill Guru Original Compact Basic zich het beste omschrijven. Deze kamado heeft een grillrooster van 33 cm en is gemaakt van vuurvast keramiek, wat zorgt voor uitstekende hittebehoud tijdens het koken.

Standaard meegeleverd zijn handige accessoires zoals een plate setter, regenhoes en aspook, waardoor je meteen alle benodigdheden hebt om aan de slag te gaan. De temperatuurregeling gaat eenvoudig via de roestvrijstalen ventilatieschijf bovenop en de geïntegreerde thermometer in de deksel. Perfect voor iedereen die zonder poespas heerlijke resultaten wil behalen, en dat allemaal in een compact, handzaam formaat.

▼ Volgende artikel
Powertips voor je hogedrukreiniger (voor als het écht goed schoon moet worden)
© Zoran Obradovic | zphoto83
Huis

Powertips voor je hogedrukreiniger (voor als het écht goed schoon moet worden)

Een hogedrukreiniger is een handig hulpmiddel om hardnekkig vuil te verwijderen. Maar zonder de juiste aanpak kan het meer kwaad dan goed doen. Voordat je begint, is het belangrijk om te weten hoe je het apparaat veilig en effectief gebruikt. In dit artikel lees je waar je op moet letten om schade te voorkomen en het beste resultaat te behalen.

In dit artikel lees je handige tips over het gebruik van een hogedrukreiniger:

  • Doe het veilig
  • Druk en spuitkop goed afstemmen
  • Houd voldoende afstand
  • Werk gestructureerd: van boven naar beneden
  • Kies het juiste reinigingsmiddel
  • Let extra op bij kwetsbare materialen
  • Vergeet de lastige plekken niet

Lees ook: Zo werkt een hogedrukreiniger

Doe het veilig

Een hogedrukreiniger is geen speelgoed. De straal is krachtig genoeg om verf weg te blazen of hout te beschadigen – en kunnen dus ook letsel aan mensen veroorzaken. Draag dus altijd stevige schoenen, handschoenen en een veiligheidsbril. Houd kinderen en huisdieren uit de buurt zolang je bezig bent. Dan kun je met een gerust hart aan de slag.

Druk en spuitkop goed afstemmen

Een groot voordeel van een hogedrukreiniger is dat je de druk kunt aanpassen. Stem die altijd af op wat je wilt schoonmaken. Hout vraagt om een lagere druk, terwijl je bij vervuilde terrastegels juist wat meer kracht nodig hebt. Minstens zo belangrijk is de keuze van de spuitkop. Een brede straal werkt goed op grote oppervlakken, een smalle straal is geschikt voor hardnekkig vuil.

Veel modellen worden geleverd met opzetstukken voor verschillende toepassingen. Denk aan terrasreinigers of rioolslangen. Online is het aanbod nog groter, dus je kunt je reiniger makkelijk uitbreiden.

Ook interessant: Groene aanslag op je terras? Met deze tips krijg je het weg!

©kelifamily

Houd voldoende afstand

Dicht op het vuil spuiten lijkt misschien effectief, maar vergroot de kans op schade. Houd daarom altijd zo'n 20 tot 30 centimeter afstand van het oppervlak. Kom je te dichtbij, dan kun je verf losspuiten, hout beschadigen of zelfs glas laten barsten. Begin liever wat verder weg en werk – als het nodig is – langzaam naar het oppervlak toe.

Werk gestructureerd: van boven naar beneden

Voor een gelijkmatig resultaat werk je het best van boven naar beneden. Zo voorkom je dat vuil van boven opnieuw op al schoongemaakte delen terechtkomt. Reinig hout altijd met de nerf mee, dat voorkomt beschadigingen. Neem de tijd en werk in rustige banen, zodat het water en eventuele reiniger hun werk kunnen doen.

©Picunique

Kies het juiste reinigingsmiddel

Alleen water is niet altijd genoeg. Er zijn speciale schoonmaakmiddelen die geschikt zijn voor gebruik met een hogedrukreiniger. Kies altijd een middel dat past bij het materiaal dat je schoonmaakt én dat veilig is voor de machine. Vermijd agressieve stoffen zoals bleekmiddel: die kunnen schade veroorzaken én zijn slecht voor het milieu. Lees de verpakking voor de juiste dosering.

Reinigingsmiddelen

Speciaal voor de hogedrukreiniger

Let extra op bij kwetsbare materialen

Niet elk oppervlak is bestand tegen hoge druk. Wees voorzichtig met kwetsbare materialen zoals zacht hout, glas of afgebladderde verflagen. Ook oudere voegen in metselwerk kunnen losraken. Twijfel je? Test dan eerst op een onopvallende plek en pas de druk zo nodig aan. In sommige gevallen is een borstel of spons toch de betere keuze.

Vergeet de lastige plekken niet

Schoonmaken beperkt zich niet tot wat je direct ziet. Vuil hoopt zich vaak op in hoeken, onder tuinmeubels of langs de randen van een terras. Met een geschikte spuitkop en wat extra aandacht maak je ook die plekken goed schoon. Zo blijft het resultaat langer zichtbaar en voorkom je dat vuil snel terugkomt.