ID.nl logo
Zekerheid & gemak

Woensdagmiddagreview: de Honor 7 is een toptoestel voor een topprijs

De Honor 7 is de eerste smartphone van Honor met een volledige metalen behuizing. Ten opzichte van zijn voorganger ziet en voelt de behuizing niet alleen premium aan, maar heeft het toestel ook onder de motorkap de nodige upgrades meegekregen. Dat verklaart ook meteen het prijsverschil van enkele tientjes. Hoe weet de Honor 7 zich staande te houden tussen zijn concurrenten in het middensegment?

Herkenbare metalen behuizing

Te beginnen bij de behuizing. Honor heeft er wijs aan gedaan om het plastic van de Honor 6 te vervangen door een metalen behuizing met keramisch geparelde finish. Hierdoor ziet de Honor 7 er niet alleen high-end uit, maar ligt hij tevens lekker in de hand en voelt hij degelijk en solide aan. De Honor 7 is er in twee stijlvolle kleuren: Fantasy Silver en Mystery Grey.

Het design komt herkenbaar voor en toont gelijkenissen met toestellen van Huawei zoals de Huawei Mate S en de Ascend P7. Dat is ook niet zo vreemd, aangezien Honor een dochteronderneming is van het Chinese Huawei. Dit is iets waar we blij mee mogen zijn, want de Honor 7 oogt hierdoor als een vlaggenschip, ook al is het dat niet.
 

Degelijk scherm

De Honor 7 heeft een 5.2 inch IPS-scherm met full-HD-resolutie (1920 x 1080 pixels). Over het scherm kunnen we niet anders zijn lovend zijn: de kleurweergave ziet er goed uit, het contrast laat niks te wensen over en de reflectie van het zonlicht is minimaal. Dat is mede te danken aan de hoge pixeldichtheid (424 ppi) en InPlane Switching (IPS).

©PXimport

©PXimport


 

Software: irritante skin

Honor zet, net als Huawei, een eigen schil over Android 5 genaamd EMUI 3.1. Die herbergt wederom diverse kleurrijke achtergronden en wordt gekenmerkt met zijn eigen icoontjes voor standaardtoepassingen als de galerij en muziek. Hierdoor is er nog maar weinig te herkennen van het originele Android-besturingssysteem. De meest opvallende ontbrekende factor is de app-drawer, de knop waarmee je alle geïnstalleerde apps op je scherm roept. Dat is waarschijnlijk vooral een kwestie van gewenning, maar gevoelsmatig waarschijnlijk niet voor iedereen weggelegd.

Ook ontkom je er niet aan dat Honor vooraf de nodige bloatware heeft geïnstalleerd, waaronder enkele games, tools en eigen applicaties als Vmall en Honor Club.

©PXimport


 

Snelle vingerafdrukscanner, maar……

Net als bij andere smartphones van Huawei bevindt de vingerafdrukscanner van de Honor 7 zich aan de achterkant. Tijdens het testen van de Mate S van Huawei werden we niet heel warm van de plaatsing en nauwkeurigheid van de scanner, al is ook dat eerste weer vooral een kwestie van wennen. Wat de nauwkeurigheid betreft is het net als bij de Mate S. Zo moet je nog altijd heel precies je vinger op de vingerafdrukscanner plaatsen om het toestel te ontgrendelen.

Toegegeven: de vingerafdrukscanner doet wat ‘ie moet doen en doet dat bovendien zeer snel. Daarvoor dus alle lof voor Honor. Tevens heeft het bedrijf nog een aantal touch-controls aan de scanner toegevoegd. Zo kun je er onder meer foto’s mee schieten, fungeert hij als Home-knop, neem je telefoongesprekken aan of schakel je het alarm uit. Handig als je veel met de vingerafdrukscanner werkt.
 

Excellente hardware

Onder de motorkap vinden we een HiSilicon Kirin 935 octacore-processor, dezelfde CPU die we ook onder meer in het vlaggenschip de Huawei Mate S terugvinden. De processor is krachtig genoeg om het besturingssysteem aan te drijven en ook grafisch veeleisende games draaien soepel. Wel merkten we tijdens het testen dat de Honor 7 enkele malen haperde en het scherm enkele seconden was bevroren. Vooral als er veel animaties tegelijkertijd in beeld verschenen. Geen zorgen: dat was eerder uitzondering dan regel.

Het werkgeheugen bedraagt 3GB en is meer dan voldoende om te multitasken. Het is jammer om te constateren dat het besturingssysteem en skin bijna de helft van het werkgeheugen in beslag nemen.

©PXimport


 

Tal van slimme features

De Honor 7 telt diverse slimme toevoegingen. Waar we in het bijzonder over te spreken zijn is de Smart Key. Dit is een fysieke knop die zich onder SIM/microSD-kaart slot bevindt. In het instellingenmenu geef je aan wat er gebeurt als je één maal of twee maal op de knopt drukt, of als je deze ingedrukt houdt. Dat kan een systeemactie zijn, zoals het maken van een schermafbeelding of inschakelen van de zaklamp, of het openen van een specifieke applicatie, zoals Google Chrome of Spotify.

Een andere slimme feature is Draw. Als je deze functie inschakelt open je vanaf het ontgrendelscherm een app door simpelweg de letter –C, –E, –M of –W te tekenen. Standaard zijn deze ingesteld op respectievelijk de camera, webbrowser, muziek- en weer-app, maar het is mogelijk om je favoriete apps hieraan toe te kennen.

Ook Motion Control, WiFi+ en Signal+ ontbreken niet bij de Honor 7. Met Motion Control geef je aan wat de telefoon moet doen als je een bepaalde beweging maakt, zoals een telefoongesprek aannemen zodra hem aan je oor plaatst. Signal+ verbetert het bereik van je internetverbinding als het signaal zwak is. WiFi+ zorgt ervoor dat je altijd de krachtigste verbinding hebt met internet, of dat via een thuisnetwerk is of met 4G.

Niet zozeer slim, maar wel handig is dat je twee nano-SIM-kaarten kunt invoeren. Handig als je voor werk en privé verschillende nummers gebruikt, maar niet met twee toestellen wilt rondlopen.

©PXimport


 

Goede camera

Aan de achterkant van de Honor 7 schuilt een 20 megapixelcamera met dubbele LED-flits. Om de lens te beschermen is het objectiefdeksel gemaakt van krasbestendig saffierglas. Aan de voorzijde heeft Honor een 8 megapixelcamera met enkele LED-flits geplaatst.

De camera biedt flink wat mogelijkheden. Naast de standaardopties als HDR, panorama en time-lapse heb je ook de volledige controle over zaken als de ISO-waarden, witbalans, audio en timer. De functie Super Night (Supernacht) voegt meerdere foto’s samen om zo de belichting te verbeteren als je foto’s wilt schieten in slechtbelichte situaties, zoals bijvoorbeeld tijdens het stappen.

Al met al schiet je met de Honor 7 kwalitatief scherpe foto’s met natuurgetrouwe kleuren, veel details en zonder al te veel ruis en korreligheid. Natuurlijk zien foto’s er vanzelfsprekend minder goed uit dan foto’s die je overdag met voldoende belichting schiet, vooral als je inzoomt, maar al met al hoor je me niet klagen over de kwaliteit. Wel jammer dat de optische beeldstabilisatie en 4K-opnamemogelijkheden ontbreken. Gezien het prijskaartje krijg je een goede camera die zich met de concurrentie kan meten.
 

De hele dag met één batterijlading

De Honor 7 wordt van energie voorzien door een accu met een vermogen van 3100 mAh. Daarmee red je het makkelijk tot het einde van de werkdag. Reik je wat minder vaak naar de smartphone, dan lukt het je ook wel om anderhalve tot twee dagen te behalen.

De batterij is voorzien van allerlei handige functies. Dankzij Quick Charge 2.0 is de Honor 7 in no-time opgeladen. Als de telefoon een half uur aan de lader hangt is hij al voor meer dan helft vol. Met SmartPower 3.0 is het mogelijk om tot 30% energie te besparen, bijvoorbeeld door apps te bevriezen die niet in gebruik zijn. Dankzij Reverse Charging is het zelfs mogelijk om telefoons van je vrienden op te laden. Daar heb je echter wel een afzonderlijke kabel voor nodig.
 

Scherm:5.2 inch IPS 1920 x 1080 pixels 424 PPI  CPUHiSilicon Kirin 935 Octacore 4x 2.2 GHz 4 x 1.5 GHz  RAM:3 GB  Geheugen:16 GB Micro-sd tot maximaal 128 GB  Camera:20 MP achter 8 MP vóór  Accu:3,100 mAh

Conclusie

Honor heeft met de Honor 7 een waardige opvolger van de Honor 6 gepresenteerd. Niet alleen de behuizing heeft een flinke upgrade ondergaan, ook onder de motorkap heeft de smartphonefabrikant allerlei upgrades aangebracht. Op vrijwel alle vlakken presteert de Honor 7 beter dan zijn voorganger. Niet alleen op papier, maar ook in praktijk is de Honor 7 een toptoestel dat zich met andere prijsvechters kan meten. Het prijsverschil van vijftig euro is dan ook meer dan gerechtvaardigd.

Helaas kent het toestel wel enkele manco’s. De EMUI 3.1 skin is heel zwaar en voelt wat overbodig. De skin en het besturingssysteem kosten bijna de helft van het werkgeheugen. We kunnen ons bovendien nog steeds niet onomwonden positief uitlaten over de vingerafdrukscanner, al is die in de Honor 7 wel redelijk snel.

Dat doet niets af aan het feit dat je voor 350 euro een toptoestel krijgt die zich op een positieve manier van de rest onderscheidt.

Uitstekend
Conclusie

Plus- en minpunten
  • Haarscherp display
  • Metalen behuizing
  • Tal van ‘slimme’ features
  • Dual-SIM
  • Goede camera
  • Uitbreidbaar geheugen
  • Batterij die makkelijk één werkdag (of langer) meegaat en snel opgeladen is
  • Scherpe prijs
  • EMUI 3.1
  • Vingerafdrukscanner
▼ Volgende artikel
Problemen met dual sim? Zo los je ze op!
© Olga Yastremska, New Africa, Afr
Huis

Problemen met dual sim? Zo los je ze op!

Met dual sim kun je twee telefoonnummers op één telefoon gebruiken. Ideaal als je werk en privé gescheiden wilt houden bijvoorbeeld, of op vakantie lokaal (en dus goedkoop) wilt bellen en internetten. Maar wat doe je als het niet lekker werkt? In dit artikel lees je hoe je veelvoorkomende dual sim-problemen snel oplost.

Met dual sim gebruik je twee telefoonnummers op één telefoon. Dit kan met twee fysieke simkaarten, een combinatie van een gewone simkaart en een digitale e-sim, of twee e-sims. Handig, maar soms werkt het niet zoals het moet. In dit artikel krijg je oplossingen voor deze zes dual sim-problemen:

1: Geen verbinding op tweede simkaart

2: Batterij gaat veel te snel leeg

3: Je mist oproepen op één nummer

4: Internet werkt niet goed

5: Telefoon ziet tweede simkaart niet

6: Apps werken niet met tweede nummer

Lees ook: Dual sim: wat is het en hoe werkt het?

Probleem 1: Geen verbinding op tweede simkaart

Dit is het meest voorkomende probleem. Probeer deze stappen:

1.    Check of dual sim aanstaat in je instellingen.
2.    Herstart je telefoon.
3.    Haal beide simkaarten eruit en doe ze er opnieuw in (bij fysieke kaarten).
4.    Zet vliegtuigstand aan en weer uit.
5.    Reset je netwerkinstellingen als niks anders werkt.

Probleem 2: Batterij gaat veel te snel leeg

Twee simkaarten vragen meer van je batterij. Zo bespaar je stroom:

1.    Schakel mobiele data uit op de simkaart die je minder gebruikt.
2.    Gebruik één vaste simkaart voor data en de ander alleen voor bellen en sms'en
3.    Zet je tweede nummer alleen aan als je het nodig hebt.
4.    Beperk het gebruik van beide simkaarten tegelijk om de batterij te ontlasten. 

Probleem 3: Je mist oproepen op één nummer

Als je oproepen mist op één nummer maar niet op het andere:

1.    Check of je niet per ongeluk doorschakeling aan hebt staan.
2.    Kijk of beide simkaarten op 'toestaan' staan voor oproepen.
3.    Test of het probleem ook bestaat met een andere simkaart.
4.    Controleer of je genoeg beltegoed hebt op beide nummers. 

©William W. Potter

Probleem 4: Internet werkt niet goed

Problemen met je mobiele data? Doe dit:

1.    Check welke simkaart je hebt ingesteld voor mobiele data.
2.    Zorg dat mobiele data aanstaat voor de juiste simkaart.
3.    Controleer je APN-instellingen (vraag die op bij je provider).
4.    Probeer handmatig een netwerk te kiezen. 

Probleem 5: Telefoon ziet tweede simkaart niet

Als je telefoon de tweede simkaart niet herkent:

1.    Controleer of de simkaart goed in het simkaartslot zit.
2.    Maak de contactpunten schoon met een droge doek.
3.    Probeer de simkaart in een andere telefoon.
4.    Bij e-sim: verwijder hem en installeer opnieuw. 

Probleem 6: Apps werken niet met tweede nummer

Problemen met WhatsApp of andere apps op je tweede nummer?

1.    Check of je telefoon dual apps ondersteunt.
2.    Installeer de app opnieuw.
3.    Zorg dat je tweede simkaart ook toegang heeft tot internet.
4.    Gebruik een app-kloon-functie als je telefoon die heeft.

APPS KLONEN

Een app-kloonfunctie laat je dezelfde app twee keer op je telefoon installeren. Zo kun je bijvoorbeeld WhatsApp of Facebook voor beide simkaarten afzonderlijk gebruiken, elk gekoppeld aan een ander nummer. Deze functie is vooral handig bij dual-sim telefoons en zit vaak ingebouwd in de instellingen van merken zoals Samsung (Dual Messenger), Xiaomi (Dual Apps) en Huawei (App Twin).

Twee telefoonnummers ...

En toch maar één hoesje nodig

Andere problemen?

Als deze oplossingen niet werken, ligt het probleem waarschijnlijk dieper. Het kan te maken hebben met hardware, zoals een beschadigde simkaart, een kapotte simkaartlezer of een simkaart van het verkeerde formaat. Maar ook software kan de boosdoener zijn, bijvoorbeeld verouderde telefoonsoftware, onjuiste providerinstellingen of bugs in het besturingssysteem.

In zulke gevallen is het slim om contact op te nemen met de juiste partij. Voor problemen met je simkaart of netwerk kun je terecht bij je provider. Gaat het om hardware, neem dan contact op met de verkoper van je telefoon. Voor softwareproblemen kun je vaak het beste bij de fabrikant aankloppen.

SIMKAART OF TELEFOON?

Als je niet zeker weet of het aan je telefoon of aan je simkaart ligt:

1. Test beide simkaarten in een andere telefoon

2. Probeer een andere simkaart in je eigen telefoon

3. Vraag je provider om je simkaart-instellingen te controleren

Zo kom je er snel achter waar het probleem zit en wat je eraan kunt doen.

Tips om problemen te voorkomen

Om problemen met dual sim te voorkomen, kun je een paar eenvoudige stappen nemen. Controleer vóór aankoop of je telefoon daadwerkelijk dual sim ondersteunt, zodat je zeker weet dat het werkt. Update je telefoonsoftware regelmatig om bugs te voorkomen en nieuwe functies te benutten. Gebruik altijd simkaarten van het juiste formaat en wees voorzichtig bij het openen en sluiten van de simkaarthouders. Heb je e-sims? Bewaar de QR-codes zorgvuldig voor het geval je ze opnieuw moet instellen. Tot slot is het slim om af en toe te controleren of beide nummers nog correct functioneren.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 betaalbare Android-tablets van max 280 euro
© lenovo
Huis

Waar voor je geld: 5 betaalbare Android-tablets van max 280 euro

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een betaalbare tablet? Vandaag hebben we vijf interessante modellen voor je gespot.

Disclaimer

  • Op het moment van schrijven zijn de besproken tablets bij de goedkoopste webwinkels niet duurder dan 280 euro. De prijzen kunnen schommelen.

Lenovo Tab M9 (ZAC30180SE)

De breed verkrijgbare Lenovo Tab M9 is een goedkope Android-tablet met een compact scherm van 9 inch. Je kunt dit apparaat gebruiken voor diverse basistaken, zoals internetten, e-mailen, bankieren en YouTube-filmpjes kijken. De tablet heeft 64 GB interne opslag. Dat is genoeg om diverse favoriete apps vanuit de Play Store te installeren. Maak je met de 8megapixel-camera regelmatig foto's en video's, dan is wat extra opslagcapaciteit geen overbodige luxe. Plaats in dat geval een eigen microSD-kaart van maximaal 2 TB.

Voor het rekenwerk is een MediaTek-processor met acht rekenkernen van maximaal 2 GHz verantwoordelijk. Samen met 4 GB werkgeheugen is dat voor het doen van de eerder genoemde basistaken voldoende. Bovendien kun je op de Tab M9 ook eenvoudige spelletjes spelen, zoals Wordfeud en Mahjong. Voor de energievoorziening bevat de slanke behuizing een batterij van 5100 mAh. Die houdt het op een enkele acculading tot zo'n twaalf uur vol. Tot slot levert Lenovo een doorzichtige hoes en screenprotector mee.

Xiaomi Pad 6

Op het moment van schrijven heeft de Xiaomi Pad 6 op Kieskeurig.nl de laagste prijs ooit. Voor een tablet in deze prijsklasse zijn de specificaties dik in orde. Zo ondersteunt het ruime 11inch-scherm een respectabele resolutie van 2880 × 1800 pixels. Je kunt dus films, series en tv-programma's in een hoge kwaliteit streamen. Bovendien is het een comfortabel formaat om de digitale krant te lezen. Naast een riante resolutie ondersteunt het scherm ook nog eens een hoge vernieuwingsfrequentie van 144 hertz. Hierdoor scrol je vloeiend door lange webpagina's en speel je games zonder haperingen.

De Pad 6 heeft 6 GB werkgeheugen, zodat je best wat apps tegelijk kunt gebruiken. Verder is er met de veelgebruikte Qualcomm Snapdragon 870 een behoorlijke processor ingebouwd. Deze chipset bevat acht rekenkernen met een maximale kloksnelheid van 3,2 GHz. Een ander pluspunt is de opslagruimte van 128 GB. Buiten systeemdata van Android en alle apps blijft er redelijk wat capaciteit over voor het bewaren van eigen foto's en video's. Gebruik de 13megapixel-camera voor het schieten van verse beelden.

OnePlus Pad Go

Zoek je een betaalbare tablet met een groot scherm? In dat geval is de afgeprijsde OnePlus Pad Go een uitstekende kandidaat. Met een beelddiagonaal van 11,35 inch en resolutie van 2408 × 1720 pixels verschijnen (video-)apps in vol ornaat op het scherm. Stream zo films, sportwedstrijden en tv-uitzendingen in een hoge beeldkwaliteit. Android is op een interne opslagdrager van 128 GB voorgeïnstalleerd. Wil je meer capaciteit, dan prik je een eigen microSD-kaart in de mintgroene behuizing. Verder is de ruime accucapaciteit van 8000 mAh een pluspunt. Reken per batterijlading op een werktijd van zo'n veertien uur.

De Pad Go draait op een MediaTek-processor met acht rekenkernen. Zes cores zijn afgeregeld op een klokfrequentie van 2 GHz, terwijl de overgebleven twee kernen een snelheid halen van maximaal 2,2 GHz. In combinatie met 8 GB werkgeheugen gebruik je deze tablet voor eenvoudige taken als internetten, e-mailen, webwinkelen, internetbankieren en media streamen. Ten slotte is de Pad Go ook geschikt voor het spelen van simpele games.

Lees ook: Zo gaat je tablet (véél) langer mee!

Lenovo Tab M11 (ZADA0314SE)

Lenovo levert bij deze uitvoering van de Tab M11 een stylus mee. Met deze digitale pen kun je schetsen maken of een handgeschreven tekst. Zoals de productnaam eigenlijk al prijsgeeft, is het een ruime 11inch-tablet. Dankzij de resolutie van 1920 × 1200 pixels stream je Netflix, Videoland en content van andere video-apps in Full-HD-kwaliteit. Aan de hand van vier speakers met Dolby Atmos-ondersteuning biedt de Tab M11 een redelijk geluid. Uiteraard gebruik je als alternatief via bluetooth of de koptelefoonaansluiting net zo makkelijk een (draadloze) hoofdtelefoon.

De aluminium behuizing herbergt een interne opslagdrager van 128 GB. Hierop is Android 13 voorgeïnstalleerd. Overigens levert de fabrikant tot januari 2028 verse updates, waardoor je op termijn ook naar Android 14 en 15 kunt opgraden. Je breidt de opslagcapaciteit optioneel uit met een eigen microSD-kaart van 1 TB . Het rekencentrum bestaat uit de MediaTek Helio G88-processor. De acht aanwezige rekenkernen presteren op een maximale kloksnelheid van 1,8 GHz (6×) en 2 GHz (2×). Verder is er 8 GB werkgeheugen geïntegreerd.

Samsung Galaxy Tab A9 LTE

Met deze uitvoering van de compacte Samsung Galaxy Tab A9 heb je altijd en overal internet! De behuizing biedt namelijk plek aan een simkaart. Maak op die manier verbinding met een mobiel netwerk (4G). Uiteraard is er ook een wifi-adapter geïntegreerd, zodat je thuis en in openbare gebouwen niet je databundel hoeft aan te spreken. De hier besproken basisuitvoering heeft 64 GB opslag en 4 GB werkgeheugen. Tegen een meerprijs kun je deze tablet ook met 128 GB interne opslag en 8 GB werkgeheugen kopen. Nuttig om te weten is dat je de capaciteit met een eigen microSD-kaart van maximaal 1 TB kunt uitbreiden.

De Galaxy Tab A9 is vanwege zijn bescheiden scherm van 8,7 inch erg handzaam. Ideaal voor wie op een comfortabel formaat bijvoorbeeld onderweg even wat mailtjes wil versturen of een verslag wil bijwerken. Deze tablet zorgt nauwelijks voor extra ballast, want de behuizing weegt maar 333 gram. De aanwezige MediaTek Helio G99-processor leent zich goed voor diverse alledaagse taken. Deze cpu heeft acht rekenkernen met een maximale klokfrequentie van 2,2 GHz.