ID.nl logo
Windows 10 screenshots maken met Knippen en aantekenen
© PXimport
Zekerheid & gemak

Windows 10 screenshots maken met Knippen en aantekenen

Windows 10 heeft tegenwoordig de app Knippen en aantekenen aan boord. Je kunt er screenshots mee maken, deze annoteren (van opmerkingen en graphics voorzien) en meer. Handig!

Zo af en toe komt een screenshot prima van pas. Bijvoorbeeld om jezelf een gekke instelling te helpen herinneren. Of om een weinig gebruikte maar af en toe noodzakelijke procedure te documenteren. Maak simpelweg van elke stap een screenshot en voorzie deze van commentaar en aanwijzingen. Bewaar de set in een map, of druk ze af. Na een tijdje heb je dan voor alle af en toe nodige (nood)procedures dan een setje instructies achter de hand.

Ook kunnen screenshots helpen wanneer je de maker van software om hulp wilt vragen, of een Windows-vraag in een forum wilt stellen. Het aloude gezegde ‘een afbeelding zegt vaak meer dan duizend woorden’ geldt nog steeds. Windows 10 beschikte standaard altijd al over een tooltje om screenshots mee te maken: Knipprogramma, te vinden in het menu Start onder Accessoires.

Heb je een aanraakscherm, dan is er ook de app Knippen en aantekenen. Sterker nog: als je nú het aloude Knipprogramma staat, zie je een melding betreffende het feit dat de functionaliteit van Knipprogramma straks wordt overgenomen door Knippen en aantekenen.

Kortom: ga daar maar vast mee aan de slag; de nieuweling staat als het goed is gewoon in je Startmenu, bij de K. Niet? Dan vind je hem ook in de Microsoft Store. Kost niks en gemaakt door Microsoft zelve. Alleen het de app in de store Knipsel en aantekening; de naam verandert blijkbaar in het menu Start. Hoe dan ook, heb je de app eenmaal binnen, dan is het tijd om ‘m te starten.

Selecteer wat je vast wilt leggen

Om een snelle screenshot te maken, zorg je dat je alles wat je vast wilt leggen in beeld klaar zet. Ofwel: start de benodigde programma’s en zorg dat de vensters daarvan in beeld zijn. Haal dan het venster van Knippen en aantekenen (we houden de naam uit het startmenu aan) naar voren. Klik op de knop Nieuw en er wordt direct een schermopname van alles wat in beeld staat (behalve het venster van Knippen en aantekenen, dat wordt automatisch even verborgen).

Voordat de screenshot wordt overgeheveld verschijnt eerst nog een zwevende knoppenbalk in beeld. Met de daarop staande knoppen kun je achtereenvolgens kiezen uit: het maken van een rechthoekige selectie rondom hetgeen je vast wilt leggen, een vrije selectie betreffende het vast te leggen deel, vastleggen van een venster (beweeg je muis over het scherm om te zien welke selecties er mogelijk zijn) en simpelweg vastleggen van álles wat in beeld staat.

©PXimport

Timer

Een andere optie is om gebruik te maken van een timer, dat is handig voor als je bijvoorbeeld menu-items uit de menubalk van een programma vast wilt leggen. Dat lukt niet als je eerst Knippen en aantekenen aanklikt; op dat moment sluit de menubalk weer. Door voor een vertraging van bijvoorbeeld 10 seconden te kiezen, heb je rustig alle tijd om een item uit de menubalk of iets dergelijks te tonen. Als de timer afgelopen is, verschijnt weer de zwevende knoppenbalk waarmee je je selectie kunt maken.

Voor de timer-opties klik je op het naar beneden gerichte dakje naast de knop Nieuw. Let overigens op: de app is niet in staat om de muiscursor vast te leggen. Die mogelijkheid is op moment van schrijven ook niet terug te vinden in de instellingen van Knippen en aantekenen. Wil je dus laten zien waar je muiscursor staat op een screenshot, dan moet dat middels een annotatie opgelost worden. Wellicht komt die muiscursor er ooit nog eens bij in een volgende versie van Knippen en aantekenen.

Krabbelen maar

Heb je de screenshot gemaakt, dan verschijnt die in het hoofdvenster van de tool. Nu kun je gaan annoteren. Stel dat je bijvoorbeeld even wilt verduidelijken dat je muispijl op het item Afdrukken in het geopende menu van Firefox staat, dan trek je daar met de tekentool een cirkeltje om, of je fabriceert zelf een pijltje. Omdat Knippen en aantekenen primair bedoeld is voor een aanraakscherm, kun je geen getypte tekst invoeren.

An sich ook niet direct nodig, want er is de knop Schrijven met aanraken. Ofwel de meest linkse op de knoppenbalk met tekengereedschappen. Schrijf vervolgens met je vinger (of beter: een pen) op je scherm de gewenste tekst. Dat pennetje is eigenlijk wel een vereiste, want anders ziet het er – zoals je al snel kunt concluderen – wat onbeholpen uit. Zéker als je het reguliere pengereedschap in combinatie met een muis gebruikt. Om een screenshot inclusief annotaties op te slaan, klik je op de knop met de diskette, kies je een bestandsformaat en klik je op Opslaan.

©PXimport

Paint

Wil je toch liever getypte tekst op je screenshots, dan is er Plan B. Bewaar eerst je screenshot met eventuele getekende annotaties, liefst als .png om verlies door lossy compressie tegen te gaan. Start vervolgens via het menu Start onder Accessoires het aloude Paint, ook nog altijd paraat in Windows 10.

Klik in Paint in het menu Bestand op Openen, blader naar de map waarin je net de screenshot hebt bewaard en open deze. Vervolgens kun je met de teksttool (knop A) tekst toevoegen. Voordeel van Paint is verder dat het over diverse extra tekentools en voorgebakken vormen beschikt.

Als je even doordenkt, besef je dat de combinatie Knippen en aantekenen plus Paint een gouden combinatie oplevert voor het annoteren van bestanden. Je gebruikt dan Knippen en aantekenen voor het maken van de eigenlijke screenshot, waarbij de timer en het uitsnijwerk prima van pas komen. Vervolgens bewaar je de ‘ruwe’ screenshot en bewerk je deze verder in Paint.

Overigens hoef je zelfs niet eens de screenshot eerst te bewaren; Knippen en plakken plaatst na het maken van de screenshot namelijk automatisch een kopie op het Windows Klembord. Kortom: je hoeft dan in Paint alleen nog maar op de knop Plakken te drukken om je screenshot in te voegen.

©PXimport

PrintScreen-toets koppelen aan knippen en aantekenen

Zoals je wellicht weet, legt de PrintScreen-toets in op je toetsenbord in Windows 10 normaliter het scherm vast op ’t Klembord. Nadeel van die methode is, dat je niet die handige knoppenbalk van Knippen en aantekenen te zien krijgt, waarmee je een selectie kunt maken betreffende wat je precies wilt vastleggen. Het is mogelijk om Knippen en aantekenen een eigen sneltoets toe te wijzen voor het maken van screenshots.

Klik in de app op de knop met de drie puntjes rechtsboven in beeld, en dan op Instellingen. Klik vervolgens op de blauwe link Schermknipsel maken met PrtScn-toets. Klik op Ja in het dialoogvenster dat je vraagt of je echt wilt overschakelen naar een andere app (Instellingen om precies te zijn). Scroll een stukje naar beneden tot aan het kopje Snelkoppeling voor PrintScreen. Zet dan de schakelaar onder Gebruik de knop PrtScn om schermknipsels te maken aan. Druk je nu op de PrintScreen-toets, dan zie je na een druk daarop wel het selectie-knoppenbalkje verschijnen. Maak een selectie, en deze wordt op het Klembord geplaatst. Van daaruit plak je ‘m zo in Paint!

©PXimport

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: Vijf 34-inch breedbeeldmonitoren voor het uitbreiden van je (thuis)werkplek
© ID.nl
Huis

Waar voor je geld: Vijf 34-inch breedbeeldmonitoren voor het uitbreiden van je (thuis)werkplek

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speurt de redactie van ID.nl binnen een bepaald thema naar zulke deals. Met een (extra) monitor voor je laptop of desktop breid je het bureaublad verder uit en heb je meer ruimte voor al je vensters. Wij vonden vijf mooie 34-inch breedbeeldmonitoren met een prettig prijskaartje.

Met een breedbeeldmonitor heb je meer ruimte om al je programma's beter en overzichtelijker gebruiken. Daarom zie je ze steeds vaker terug in kantoren en gezien de prijs zijn ze ook heel interessant voor thuis. Bijvoorbeeld op je thuiswerkplek. Wij vonden vijf mooie en betaalbare 34 inch-breedbeeldmonitoren (3440 x 1440) voor je.

Philips 346E2CUAE/00

De Philips 346E2CUAE/00 is een echte allrounder die gebruikt kan worden voor het spelen van games, maar ook geschikt is voor kantoorwerkzaamheden. Wat dit scherm uniek maakt in zijn prijsklasse is de veelzijdige usb-c-aansluiting. Hiermee kun je met slechts één kabel je laptop aansluiten voor beeld, dataoverdracht en zelfs het opladen van je apparaat (tot 65 Watt). Het VA-paneel levert een resolutie van 3440x1440 pixels, wat zorgt voor haarscherpe details. De lichte 1500R-kromming van het scherm helpt om je volledig in de content onder te dompelen, of je nu door spreadsheets navigeert of een film kijkt. Met een verversingssnelheid van 100Hz en een snelle reactietijd is het scherm ook geschikt voor snelle games. De voet is in hoogte verstelbaar, waardoor je altijd een ergonomisch verantwoorde houding kunt aannemen.

↕️ Voet in hoogte verstelbaar: Ja / 100mm
🖥️Maximale beeldfrequentie: 100Hz

Samsung C34G55TWWU

Dit scherm valt direct op door zijn curve dat ontworpen is om het menselijk gezichtsveld na te bootsen, waardoor je dieper in je game wordt getrokken en je perifere zicht volledig wordt benut. De hoge verversingssnelheid van 165Hz zorgt voor vloeiende beelden, wat een groot voordeel is in snelle actiegames. In combinatie met de lage reactietijd van 1ms (MPRT) en ondersteuning voor AMD FreeSync Premium worden haperingen en beeldvervorming tot een minimum beperkt. Het VA-paneel biedt een sterk contrast, wat resulteert in diepe zwartwaarden en levendige kleuren. Ideaal dus voor grafische werkzaamheden. Een nadeel kan zijn dat de voet wat beperkt is in verstelbaarheid.

↕️ Voet in hoogte verstelbaar: Nee
🖥️Maximale beeldfrequentie: 165Hz

LG 34WP65C-B

LG benadert de ultrawide-markt met een zeer gebalanceerd model, de 34WP65C-B. Dit scherm combineert een hoge beeldkwaliteit met functionaliteiten die voor zowel gamers als thuiswerkers geschikt zijn. Het display heeft een verversingssnelheid van 160Hz, wat zorgt voor soepele beelden tijdens het scrollen, bij het kijken van video's kijken en natuurlijk gamen. Het VA-paneel met een 3440x1440 resolutie dekt 99% van het sRGB-kleurenspectrum, waardoor kleuren accuraat en levendig worden weergegeven. Een opvallend kenmerk zijn de ingebouwde luidsprekers van 7 Watt met MaxxAudio. Het scherm heeft verder AMD FreeSync Premium, een in hoogte en kanteling verstelbare standaard en een bijna randloos ontwerp aan drie zijden.

↕️ Voet in hoogste verstelbaar: Ja / 110 mm
🖥️Maximale beeldfrequentie: 160Hz

Samsung ViewFinity S5 S50GC

De Samsung ViewFinity S5 S50GC richt zich op de professional en de multitasker die op zoek is naar maximale schermruimte zonder de hoofdprijs te betalen. Dit platte ontwerp bestaat uit een 34-inch VA-paneel met een resolutie van 3440x1440. De verversingssnelheid van 100Hz is een welkome upgrade ten opzichte van standaard kantoormonitoren; het zorgt voor een merkbaar vloeiendere ervaring bij het scrollen en verslepen van vensters. Functies als HDR10 en de TUV-gecertificeerde 'Intelligent Eye Care' met een sensor die de helderheid automatisch aanpast, maken dit een monitor voor langdurig gebruik.

↕️ Voet in hoogste verstelbaar: Nee
🖥️Maximale beeldfrequentie: 100Hz

MSI Pro MP341CQ

Veel ultrawide schermen zijn specifiek gericht op gamers, maar deze MSI richt zich met de Pro MP341CQ juist op productiviteit en algemeen gebruik. De 3440x1440 resolutie op het 34-inch gekromde (1500R) scherm geeft je de ruimte van bijna twee traditionele monitoren zonder de storende rand in het midden. De verversingssnelheid van 100Hz is niet de hoogste, maar voldoende voor gewoon kantoorgebruik. MSI heeft verder ook gedacht aan oogcomfort met technologieën die flikkeringen verminderen en de uitstoot van blauw licht filteren. Hoewel de standaard alleen kantelbaar is, kan het scherm via een VESA-bevestiging aan een monitorarm worden gemonteerd voor volledige flexibiliteit.

↕️ Voet in hoogste verstelbaar: Nee
🖥️ Maximale beeldfrequentie: 100Hz

▼ Volgende artikel
Wifi op vakantie? Zo blijf je online veilig
© Maridav
Huis

Wifi op vakantie? Zo blijf je online veilig

Op vakantie wil je ontspannen, niet bezig zijn met cybercriminaliteit. Toch liggen digitale risico's juist dan op de loer. Zodra je verbinding maakt met een openbaar netwerk – op de camping, in een hotel of op een terras – loop je het risico dat anderen meekijken. Dat vergroot de kans op onderschepte wachtwoorden, identiteitsfraude of zelfs malware op je telefoon. Gelukkig kun je je daar vrij eenvoudig tegen beschermen, met deze tips.

Partnerbijdrage - in samenwerking met Bitdefender

Wat maakt openbare wifi zo kwetsbaar?

Veel openbare netwerken zijn slecht beveiligd. Je vindt ze overal: op luchthavens, in treinen, op campings, in cafés of gewoon op een stadsplein. Vaak kun je zonder wachtwoord inloggen, of er is één standaardcode die iedereen gebruikt. Dat maakt het voor kwaadwillenden makkelijk om dataverkeer te onderscheppen of zelfs een nepnetwerk aan te maken dat eruitziet als het echte wifi-netwerk. Bijvoorbeeld een netwerk dat 'Free_Hotel_Wifi' heet, maar in werkelijkheid wordt gehost vanaf de laptop van iemand die jouw gegevens wil onderscheppen. Verbind je automatisch, dan kan alles wat je intypt zichtbaar worden voor de verkeerde persoon.

Daar blijft het niet bij. Ook malware ligt op de loer: software die ongemerkt wordt geïnstalleerd en toegang krijgt tot je bestanden, wachtwoorden of zelfs je hele toestel blokkeert. Vooral apps die automatisch gegevens synchroniseren, zoals cloudopslag of mail, kunnen  dan kwetsbaar zijn.

Wat kun je zelf doen om veilig te blijven?

➡️ Loop voordat je op reis gaat eerst je wifi-instellingen langs. Zet automatisch verbinden met bekende netwerken uit. Zo voorkom je dat je toestel onderweg ongemerkt verbinding maakt met een netwerk dat eruitziet als iets vertrouwds, maar in werkelijkheid is opgezet door een kwaadwillende. Denk aan een naam als 'Hotel_WiFi' of 'Free_WiFi_Airport' – herkenbaar, maar nep.

➡️ Het helpt als je al vóór vertrek kiest voor een beveiligingspakket waarin standaard een VPN zit, zoals bij Bitdefender. Daarmee maak je het jezelf makkelijk: je hoeft geen losse apps te downloaden, en je weet zeker dat je dataverkeer automatisch wordt versleuteld zodra je verbinding maakt met een openbaar netwerk. In diezelfde pakketten zit vaak ook een wachtwoordmanager inbegrepen, zodat je unieke wachtwoorden kunt aanmaken en beheren zonder ze te hoeven typen – wat op een onbetrouwbaar netwerk al een risico op zich kan zijn.

➡️ Zorg ook dat je tweestapsverificatie hebt ingeschakeld voor belangrijke accounts. Zelfs als je inloggegevens op een of andere manier onderschept worden, kunnen kwaadwillenden dan niet zomaar inloggen.

➡️ Ben je eenmaal op de plek van bestemming aangekomen en wil je een openbaar wifi-netwerk gebruiken, bijvoorbeeld in een hotel of op een terras? Vraag dan altijd bij de balie of bediening naar de exacte naam van het netwerk en het juiste wachtwoord. Dan weet je zeker dat je niet op een nepnetwerk belandt. Schakel vervolgens je VPN in voordat je online gaat.

©ymgerman

Moet je toch ergens inloggen, controleer dan altijd of de website begint met https://. De 's' staat voor 'secure' en betekent dat je gegevens versleuteld worden verzonden. Dat maakt het voor anderen veel lastiger om mee te kijken, ook als je per ongeluk op een minder goed beveiligd netwerk zit.

Bij privacygevoelige zaken als online bankieren of inloggen op een overheidswebsite kun je beter even terugvallen op je databundel. Je mobiele provider biedt standaard een versleutelde verbinding. Is wifi toch de enige optie, bijvoorbeeld omdat je roaming hebt uitgezet of je databundel beperkt is? Dan is een VPN helemaal onmisbaar.

Kies verder voor een beveiligingspakket dat je waarschuwt bij verdachte activiteiten, zoals een onbekende aanmeldpoging of een link die je naar een nagemaakte website probeert te lokken.

©WineDonuts

Wat Bitdefender onderweg voor je doet

Wie zonder zorgen wil internetten, ook op onbekende netwerken, heeft baat bij een alles-in-één beveiligingspakket. Bitdefender biedt verschillende opties, afhankelijk van wat je nodig hebt. Premium Security is gericht op volledige bescherming, inclusief onbeperkte VPN, een wachtwoordmanager, realtime bescherming tegen phishing en controle of je gegevens online zijn gelekt. Die combinatie is handig als je vaak op reis bent en gebruikmaakt van verschillende netwerken, bijvoorbeeld met je laptop, tablet en telefoon.

Bitdefender Total Security biedt veel van dezelfde onderdelen, maar de VPN is hier beperkt tot 200 MB per dag – voldoende voor dagelijks gebruik, zolang je geen grote bestanden verstuurt of streamt. Antivirus Plus is de instapversie, met de minste extra's. Je krijgt er wel een VPN bij (200 MB per dag), maar een wachtwoordmanager ontbreekt bijvoorbeeld. In alle gevallen geldt dat je beschermd bent tegen malware en verdachte websites, en dat je waarschuwingen krijgt bij risico's.

Wat opvalt is dat de bescherming grotendeels op de achtergrond werkt. Je hoeft zelf weinig in te stellen of bij te houden, en dat is prettig als je onderweg bent. Je krijgt bijvoorbeeld automatisch een melding als je verbinding maakt met een openbaar netwerk, met de vraag of je de VPN wilt inschakelen. Ook scant het systeem links en bijlagen voordat je ze opent, en krijg je een melding als je wachtwoorden in een datalek zijn opgedoken. 

Extra beschermd met Scam Copilot

Heb je Bitdefender Premium Security, dan ben je nóg beter beschermd. Inbegrepen daarbij is namelijk Scam Copilot: een slimme assistent die op de achtergrond binnenkomende berichten, links en meldingen scant en direct ingrijpt bij verdachte situaties. Je krijgt meteen een waarschuwing of advies, nog voordat je iets aanklikt. Zo blijf je beschermd tegen phishing en andere oplichting – ook onderweg en op onbekende netwerken.

Veilig internetten hoeft niet ingewikkeld te zijn

Het goede nieuws: je hoeft geen expert te zijn om jezelf te beschermen. Met een paar slimme keuzes kun je de risico's onderweg sterk beperken. Gebruik bij voorkeur mobiel internet als je iets vertrouwelijks doet, zoals internetbankieren of inloggen op belangrijke accounts. Maak op openbare netwerken altijd gebruik van een VPN, laat een wachtwoordmanager sterke wachtwoorden voor je aanmaken en zorg dat je beveiligingssoftware up-to-date is. Bitdefender helpt je daarbij, zonder dat het je belemmert in je gebruik. Zo blijf je ook op vakantie veilig online – en kun je echt ontspannen vakantie vieren.