ID.nl logo
Windows 10 screenshots maken met Knippen en aantekenen
© PXimport
Zekerheid & gemak

Windows 10 screenshots maken met Knippen en aantekenen

Windows 10 heeft tegenwoordig de app Knippen en aantekenen aan boord. Je kunt er screenshots mee maken, deze annoteren (van opmerkingen en graphics voorzien) en meer. Handig!

Zo af en toe komt een screenshot prima van pas. Bijvoorbeeld om jezelf een gekke instelling te helpen herinneren. Of om een weinig gebruikte maar af en toe noodzakelijke procedure te documenteren. Maak simpelweg van elke stap een screenshot en voorzie deze van commentaar en aanwijzingen. Bewaar de set in een map, of druk ze af. Na een tijdje heb je dan voor alle af en toe nodige (nood)procedures dan een setje instructies achter de hand.

Ook kunnen screenshots helpen wanneer je de maker van software om hulp wilt vragen, of een Windows-vraag in een forum wilt stellen. Het aloude gezegde ‘een afbeelding zegt vaak meer dan duizend woorden’ geldt nog steeds. Windows 10 beschikte standaard altijd al over een tooltje om screenshots mee te maken: Knipprogramma, te vinden in het menu Start onder Accessoires.

Heb je een aanraakscherm, dan is er ook de app Knippen en aantekenen. Sterker nog: als je nú het aloude Knipprogramma staat, zie je een melding betreffende het feit dat de functionaliteit van Knipprogramma straks wordt overgenomen door Knippen en aantekenen.

Kortom: ga daar maar vast mee aan de slag; de nieuweling staat als het goed is gewoon in je Startmenu, bij de K. Niet? Dan vind je hem ook in de Microsoft Store. Kost niks en gemaakt door Microsoft zelve. Alleen het de app in de store Knipsel en aantekening; de naam verandert blijkbaar in het menu Start. Hoe dan ook, heb je de app eenmaal binnen, dan is het tijd om ‘m te starten.

Selecteer wat je vast wilt leggen

Om een snelle screenshot te maken, zorg je dat je alles wat je vast wilt leggen in beeld klaar zet. Ofwel: start de benodigde programma’s en zorg dat de vensters daarvan in beeld zijn. Haal dan het venster van Knippen en aantekenen (we houden de naam uit het startmenu aan) naar voren. Klik op de knop Nieuw en er wordt direct een schermopname van alles wat in beeld staat (behalve het venster van Knippen en aantekenen, dat wordt automatisch even verborgen).

Voordat de screenshot wordt overgeheveld verschijnt eerst nog een zwevende knoppenbalk in beeld. Met de daarop staande knoppen kun je achtereenvolgens kiezen uit: het maken van een rechthoekige selectie rondom hetgeen je vast wilt leggen, een vrije selectie betreffende het vast te leggen deel, vastleggen van een venster (beweeg je muis over het scherm om te zien welke selecties er mogelijk zijn) en simpelweg vastleggen van álles wat in beeld staat.

©PXimport

Timer

Een andere optie is om gebruik te maken van een timer, dat is handig voor als je bijvoorbeeld menu-items uit de menubalk van een programma vast wilt leggen. Dat lukt niet als je eerst Knippen en aantekenen aanklikt; op dat moment sluit de menubalk weer. Door voor een vertraging van bijvoorbeeld 10 seconden te kiezen, heb je rustig alle tijd om een item uit de menubalk of iets dergelijks te tonen. Als de timer afgelopen is, verschijnt weer de zwevende knoppenbalk waarmee je je selectie kunt maken.

Voor de timer-opties klik je op het naar beneden gerichte dakje naast de knop Nieuw. Let overigens op: de app is niet in staat om de muiscursor vast te leggen. Die mogelijkheid is op moment van schrijven ook niet terug te vinden in de instellingen van Knippen en aantekenen. Wil je dus laten zien waar je muiscursor staat op een screenshot, dan moet dat middels een annotatie opgelost worden. Wellicht komt die muiscursor er ooit nog eens bij in een volgende versie van Knippen en aantekenen.

Krabbelen maar

Heb je de screenshot gemaakt, dan verschijnt die in het hoofdvenster van de tool. Nu kun je gaan annoteren. Stel dat je bijvoorbeeld even wilt verduidelijken dat je muispijl op het item Afdrukken in het geopende menu van Firefox staat, dan trek je daar met de tekentool een cirkeltje om, of je fabriceert zelf een pijltje. Omdat Knippen en aantekenen primair bedoeld is voor een aanraakscherm, kun je geen getypte tekst invoeren.

An sich ook niet direct nodig, want er is de knop Schrijven met aanraken. Ofwel de meest linkse op de knoppenbalk met tekengereedschappen. Schrijf vervolgens met je vinger (of beter: een pen) op je scherm de gewenste tekst. Dat pennetje is eigenlijk wel een vereiste, want anders ziet het er – zoals je al snel kunt concluderen – wat onbeholpen uit. Zéker als je het reguliere pengereedschap in combinatie met een muis gebruikt. Om een screenshot inclusief annotaties op te slaan, klik je op de knop met de diskette, kies je een bestandsformaat en klik je op Opslaan.

©PXimport

Paint

Wil je toch liever getypte tekst op je screenshots, dan is er Plan B. Bewaar eerst je screenshot met eventuele getekende annotaties, liefst als .png om verlies door lossy compressie tegen te gaan. Start vervolgens via het menu Start onder Accessoires het aloude Paint, ook nog altijd paraat in Windows 10.

Klik in Paint in het menu Bestand op Openen, blader naar de map waarin je net de screenshot hebt bewaard en open deze. Vervolgens kun je met de teksttool (knop A) tekst toevoegen. Voordeel van Paint is verder dat het over diverse extra tekentools en voorgebakken vormen beschikt.

Als je even doordenkt, besef je dat de combinatie Knippen en aantekenen plus Paint een gouden combinatie oplevert voor het annoteren van bestanden. Je gebruikt dan Knippen en aantekenen voor het maken van de eigenlijke screenshot, waarbij de timer en het uitsnijwerk prima van pas komen. Vervolgens bewaar je de ‘ruwe’ screenshot en bewerk je deze verder in Paint.

Overigens hoef je zelfs niet eens de screenshot eerst te bewaren; Knippen en plakken plaatst na het maken van de screenshot namelijk automatisch een kopie op het Windows Klembord. Kortom: je hoeft dan in Paint alleen nog maar op de knop Plakken te drukken om je screenshot in te voegen.

©PXimport

PrintScreen-toets koppelen aan knippen en aantekenen

Zoals je wellicht weet, legt de PrintScreen-toets in op je toetsenbord in Windows 10 normaliter het scherm vast op ’t Klembord. Nadeel van die methode is, dat je niet die handige knoppenbalk van Knippen en aantekenen te zien krijgt, waarmee je een selectie kunt maken betreffende wat je precies wilt vastleggen. Het is mogelijk om Knippen en aantekenen een eigen sneltoets toe te wijzen voor het maken van screenshots.

Klik in de app op de knop met de drie puntjes rechtsboven in beeld, en dan op Instellingen. Klik vervolgens op de blauwe link Schermknipsel maken met PrtScn-toets. Klik op Ja in het dialoogvenster dat je vraagt of je echt wilt overschakelen naar een andere app (Instellingen om precies te zijn). Scroll een stukje naar beneden tot aan het kopje Snelkoppeling voor PrintScreen. Zet dan de schakelaar onder Gebruik de knop PrtScn om schermknipsels te maken aan. Druk je nu op de PrintScreen-toets, dan zie je na een druk daarop wel het selectie-knoppenbalkje verschijnen. Maak een selectie, en deze wordt op het Klembord geplaatst. Van daaruit plak je ‘m zo in Paint!

©PXimport

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 randloze smartphones voor minder dan 350 euro
© Paulus N. Rusyanto
Huis

Waar voor je geld: 5 randloze smartphones voor minder dan 350 euro

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een smartphone met een dunne schermrand was jaren geleden nogal prijzig, tegenwoordig vind je ze voor een schappelijke prijs. Wij hebben vijf randloze telefoons voor minder dan 350 euro voor je weten te vinden.

Ramdloze smartphones, ook wel toestellen met een zogeheten full-screen- of edge-to-edge- display genoemd, winnen de laatste jaren steeds meer aan populariteit – en dat is niet zonder reden. Door het minimaliseren van de schermranden hebben deze telefoons een strak en modern design, waarbij het scherm nagenoeg de volledige voorkant van het toestel beslaat. Dit zorgt voor een luxe uitstraling. Bovendien maken fabrikanten optimaal gebruik van de beschikbare ruimte, waardoor zelfs compacte toestellen een groter schermoppervlak kunnen bieden. Voor gebruikers betekent dit een betere balans tussen draagbaarheid en functionaliteit. Daarnaast zijn veel randloze smartphones uitgerust met moderne technologieën zoals in-display vingerafdrukscanners en geavanceerde gezichtsscanners.

Samsung Galaxy A35 5G

De Galaxy A35 5G is een middenklasse smartphone met een helder 6,6-inch Super AMOLED-scherm, een 50 MP hoofdcamera en een krachtige Exynos 1380-processor. Het toestel biedt 5G-connectiviteit en een batterijduur die gemakkelijk een dag meegaat. Met Samsung's One UI 6.1 en een strakke ontwerp is dit een uitstekende keuze voor gebruikers die op zoek zijn naar een betrouwbare en stijlvolle smartphone.

Motorola Edge 40

De Motorola Edge 40 beschikt over een 6,55-inch pOLED-scherm met een verversingssnelheid van 144 Hz, wat zorgt voor vloeiende beelden. Het toestel is uitgerust met een MediaTek Dimensity 8020-processor en een 50 MP hoofdcamera met optische beeldstabilisatie. Dankzij de 68W TurboPower-snellader is de 4400 mAh-batterij snel opgeladen. Het slanke, randloze ontwerp met afgeronde hoeken maakt dit een toestel met een premium uiterlijk.

Nothing Phone (2a)

De Nothing Phone (2a) valt op door zijn unieke, transparante ontwerp en LED-notificatieverlichting en de mogelijkheid om afzonderlijke onderdelen makkelijk te vervangen. Het toestel heeft een 6,7-inch AMOLED-scherm, een MediaTek Dimensity 7200 Pro-processor en een dubbele 50 MP camera-opstelling. Met een batterijcapaciteit van 5000 mAh en ondersteuning voor 45W snelladen biedt deze smartphone goede preraties.

Xiaomi Redmi Note 13 Pro+ 5G

De Redmi Note 13 Pro+ 5G van Xiaomi is uitgerust met een 6,67-inch AMOLED-scherm met een verversingssnelheid van 120 Hz en een resolutie van 1,5K. Het toestel beschikt over een 200 MP hoofdcamera, een MediaTek Dimensity 7200-Ultra-processor en een 5000 mAh-batterij die 120W snelladen ondersteunt. Door het randloze ontwerp en de krachtige specificaties is deze telefoon een uitstekende keuze voor fotografie-enthousiastelingen.

Google Pixel 7a

De Google Pixel 7a biedt een prettige Android-ervaring met regelmatige updates en een uitstekende camera. Het toestel heeft een 6,1-inch OLED-scherm, een Google Tensor G2-processor en een 64 MP hoofdcamera. Met functies zoals Real Tone en Night Sight levert de Pixel 7a indrukwekkende foto's, zelfs bij weinig licht. De telefoon heeft vooral aan de bovenzijde een smalle rand en de cameralens zit daarbij mooi in het display verwerkt. De compacte vormfactor maakt dit toestel ideaal voor gebruikers die een handzame smartphone zoeken.

▼ Volgende artikel
Nooit meer te veel wasmiddel: zo werkt automatisch doseren in je wasmachine
© AK | ID.nl
Huis

Nooit meer te veel wasmiddel: zo werkt automatisch doseren in je wasmachine

Automatisch wasmiddel doseren is een functie die steeds vaker voorkomt op moderne wasmachines. Handig, want je hoeft niet meer zelf af te meten hoeveel wasmiddel je nodig hebt. Maar hoe werkt het precies, wat zijn de voordelen en waar moet je op letten?

In dit artikel lees je:

  • Wat automatisch wasmiddel doseren is
  • Hoe goed automatisch doseren werkt
  • Wat de voordelen van automatisch doseren zijn
  • Wat de nadelen van automatisch doseren zijn
  • Hoe vaak je de reservoirs moet bijvullen
  • Welk wasmiddel je het best kunt gebruiken
  • Hoe je het doseersysteem schoon en fris houdt
  • Hoe deze functie bij verschillende merken heet

Lees ook: Dit wil je weten over de wasprogramma's van je wasmachine

Wat is automatisch wasmiddel doseren?

Automatisch doseren betekent dat de wasmachine zelf bepaalt hoeveel wasmiddel en wasverzachter nodig is voor elke wasbeurt. Dit gebeurt met behulp van sensoren die onder meer kijken naar het gewicht van de was, de textielsoort en soms ook hoe vuil het wasgoed is. Je vult de reservoirs één keer met vloeibaar wasmiddel en eventueel wasverzachter. De machine gebruikt bij elke wasbeurt precies de hoeveelheid die nodig is. Je hoeft dus niet meer voor elke wasbeurt te meten of te gokken of met wasmiddel te knoeien.

Hoe goed werkt automatisch doseren?

In de praktijk werkt automatische dosering over het algemeen goed. Vooral bij normaal bevuilde was levert het een schone was op zonder overdosering. De sensoren stemmen de hoeveelheid nauwkeurig af op de lading. Wel zijn er verschillen tussen systemen. Bij sommige merken kun je bijvoorbeeld zelf de dosering nog bijstellen als je merkt dat de was niet fris genoeg wordt of dat er juist zeepresten achterblijven. Bij sterk bevuilde was of speciale stoffen (zoals sportkleding of babykleding) kan het zijn dat je alsnog handmatig wilt doseren of een ander type wasmiddel nodig hebt.

©AEG

AutoDose van AEG.

Voordelen van automatische dosering

Het grootste voordeel is gemak: je vult één keer het reservoir en daarna hoef je er wekenlang niet naar om te kijken. Daarnaast helpt automatische dosering bij het besparen van wasmiddel. Veel mensen gebruiken onbewust te veel, wat niet alleen slecht is voor het milieu, maar ook zorgt voor zeepresten in kleding en de machine. Verder voorkom je slijtage aan je kleding. Te veel wasmiddel kan stoffen aantasten en zorgt ervoor dat kleding minder lang mooi blijft.

Nadelen van automatische dosering

Niet alles is positief. Automatisch doseren werkt alleen met vloeibaar wasmiddel. Waspoeder of capsules kun je niet gebruiken. Daarnaast moet je erop letten dat je de juiste soort wasmiddel kiest. Sommige systemen werken niet goed met dikkere of schuimende middelen.

Een ander aandachtspunt is geur: omdat je het reservoir lang gebruikt, kan dat na verloop van tijd een muffe geur afgeven. Regelmatig schoonmaken en niet te lang wachten met bijvullen helpt dat voorkomen.

Bij sommige systemen kun je niet zelf bepalen welk vak je voor welk type wasmiddel gebruikt, of kun je geen speciaal wasmiddel apart instellen (bijvoorbeeld voor witte was of wol). Dat maakt je wat beperkter in je mogelijkheden.

©AEG

Hoe vaak moet je bijvullen?

Dat hangt af van de capaciteit van het reservoir en hoe vaak je wast. Gemiddeld gaat een volle tank tussen de 20 en 40 wasbeurten mee. Sommige machines geven een seintje als het wasmiddel bijna op is, bij andere moet je het zelf in de gaten houden.

Welk wasmiddel werkt het best?

Gebruik altijd vloeibaar wasmiddel. Veel fabrikanten raden hun eigen merk aan (zoals bijvoorbeeld Miele UltraPhase). In de praktijk werken veel gangbare A-merken ook goed, zolang ze niet te dik of sterk schuimend zijn. Vermijd ecologische of geconcentreerde wasmiddelen die speciaal zijn ontwikkeld voor handmatige dosering, tenzij het systeem ze aankan. Bij sommige merken slimme wasmachines (zoals Bosch en Siemens) kun je met de app de barcode op je eigen wasmiddelen scannen. De app stuurt dan informatie over de concentratie van je wasmiddel en de waterhardheid automatisch door naar de wasmachine, zodat echt altijd de juiste dosering wordt gebruikt.

Test een wasmiddel een tijdje en kijk hoe de machine reageert: blijft er schuim achter, wordt de was goed schoon, ruikt het fris? Zo ontdek je wat het beste werkt voor jouw situatie.

©Miele

Miele UltraPhase-flacons.

Het automatische doseersysteem schoonmaken Vloeibaar wasmiddel en wasverzachter bevatten stoffen die na verloop van tijd een laagje kunnen achterlaten in het reservoir en de leidingen. Het is dus belangrijk om het automatische doseersysteem regelmatig schoon te maken. De meeste machines hebben reservoirs die je makkelijk kunt uitnemen. Spoel deze ongeveer eens per maand om met warm water. Gebruik eventueel een klein beetje schoonmaakazijn om opgehoopte zeepresten los te weken. Let erop dat je alles goed naspoelt en laat drogen voordat je de reservoirs terugplaatst. Heeft jouw machine vaste tanks die je niet kunt loshalen? Gebruik dan het schoonmaakprogramma (indien aanwezig) of spoel het systeem door; dit doe je door het reservoir te vullen met warm water zonder wasmiddel. Draai vervolgens een wasprogramma zonder was. Controleer ook regelmatig de dopjes, klepjes en slangetjes rondom het doseersysteem. Een tandenborstel kan helpen om lastige randjes schoon te maken.

Van i-DOS tot SmartDosing

In onderstaande tabel zie je wat de benaming voor het automatisch-doseersysteem is bij de grootste wasmachine-merken.

MerkBenamingUitleg
Boschi-DOS 1Twee reservoirs, een voor wasmiddel en een voor wasverzachter, instelbare dosering, houdt rekening met waterhardheid
Boschi-DOS 2Twee reservoirs, een voor wasmiddel en een voor wasverzachter of een ander soort wasmiddel, instelbare dosering, houdt rekening met waterhardheid
AEGAutoDoseVier reservoirs (automatisch en handmatig), appwaarschuwingen, flexibel
SiemensintelligentDosingVergelijkbaar met i-DOS, instelbaar via display/app, kalkherkenning
MieleTwinDosWerkt met UltraPhase-cartridges of hervulbare reservoirs, zeer precies
SamsungAutoDoseTwee reservoirs, instelbaar via display en app, werkt met veel merken
HisenseAutoDoseEenvoudig systeem met één reservoir, basisinstellingen
LGezDispenseTwee grote reservoirs, appkoppeling, slimme sensoren
BekoAutoDoseEenvoudig systeem, vaak één reservoir, geen appkoppeling
Whirlpool6th Sense AutoDoseTwee reservoirs, gekoppeld aan 6th Sense-sensoren, stabiele werking
HaierSmartDosingAutomatische aanpassing aan belading, vaak één groot reservoir, appinstellingen

Conclusie

Automatische dosering maakt wassen makkelijker en voorkomt verspilling van wasmiddel. Vooral bij regelmatig gebruik is het een handige functie die tijd bespaart en je kleding beschermt. De werking hangt af van het merk en type wasmiddel dat je gebruikt. Kies daarom een machine die bij jouw wasgedrag past (tip: bij (web)winkels die wasmachines verkopen kun je modellen makkelijk met elkaar vergelijken) en experimenteer met verschillende vloeibare wasmiddelen om de beste combinatie te vinden.