ID.nl logo
7 actiecamera's getest - Wat is de beste actioncam van 2014?
© PXimport
Zekerheid & gemak

7 actiecamera's getest - Wat is de beste actioncam van 2014?

Wat is er leuker dan jezelf filmen terwijl je iets bijzonders doet? Denk aan een parachutesprong, skiën of mountainbiken. Dankzij de extreem wijde hoek en de compacte, waterbestendige behuizing van actiecamera's zijn ze ideaal om alles vast te leggen. We testen zeven modellen.

Actiecamera's bestaan al bijna tien jaar, maar hebben de laatste jaren sterk aan populariteit gewonnen. Op het eerste gezicht is dat vreemd, want veel kun je er niet mee. Je kunt niet inzoomen, ze hebben alleen een groothoekstand en slechts een paar knopjes. Waarom zijn deze kleine videocamera's dan zo populair? Vooral omdat ze dankzij de extreme groothoekstand vrijwel alles om je heen kunnen vastleggen.

Als je zo'n camera op of naast je hoofd bevestigd, is het perspectief bijna gelijk aan wat je met je ogen ziet. De beeldhoek is doorgaans 170 graden, dat bijna net zoveel is als het blikveld dat je hebt als je je armen aan de zijkant uitstrekt, waarbij je dan nog net je vingers kunt zien in je periferisch zicht. Doordat de camera bij de positie van je ogen zit, beleef je alles weer opnieuw als je de videobeelden terugkijkt. En dat is bijzonder, vooral wanneer je iets onderneemt dat niet alledaags is, zoals parachutespringen, skiën, wildwaterkanoën, mountainbiken of snorkelen. Op YouTube staan duizenden voorbeelden van sporters die van een berg afspringen, waarbij actiecamera's alles tot in detail vastleggen. Die video's kun je overigens ook downloaden.

De beleving is zo echt dat je er hoogtevrees van kunt krijgen. Doordat een actiecamera veel kleiner en lichter is dan een normale videocamera, kun je hem makkelijk op kleding, een helm of bijvoorbeeld een surfplank bevestigen. Dat kan zowel met een stevige plakstrip die zich op ieder oppervlak kan nestelen, als met behulp van tientallen accessoires.

©PXimport

Mogelijkheden

De actiecamera is bedacht door het merk GoPro dat in 2005 zijn eerste waterdichte polscamera introduceerde. Het is daarom niet verwonderlijk dat GoPro marktleider is, maar de concurrentie is de afgelopen jaren flink toegenomen. Naast bekende videomerken als Sony, JVC en Panasonic (dat voor deze test helaas geen model kon aanleveren), zijn ook diverse 'onbekende' merken opgestaan die zich proberen te onderscheiden op het gebied van prijs, accessoires of specificaties.

Los van de grote hoek zijn veel actiecamera's ook geschikt om veel beelden per seconde vast te leggen, variërend van 60 beelden per seconde in de 1080p-stand tot 120 beelden per seconde in 720p (en nog meer beelden per seconde in lagere resoluties). Omdat we normaal filmen met 24 tot 30 beelden per seconde kun je die extra beelden gebruiken om actievideo's vloeiend vertraagd af te spelen. Sommige actiecamera's worden (optioneel) geleverd met een kleurenscherm waarop je de beelden live kunt zien (en terugkijken). Als je de camera op je hoofd draagt, is dat niet noodzakelijk, vandaar dat zo'n scherm niet altijd standaard wordt meegeleverd. Meestal kun je ook je smartphone of tablet gebruiken om beelden live te bekijken of instellingen te wijzigen, dankzij wifi-functionaliteit. Niet onbelangrijk: in tegenstelling tot normale camera's zijn actiecamera's (spat)waterdicht. Weet je nog niet welke camera bij jou past? Lees dan dit artikel eens.

GoPro Hero 3+ Black

De GoPro Hero 3+ Black is het topmodel van marktleider GoPro. In vergelijking met zijn voorloper, de Hero 3 Black, is bij de huidige uitvoering de meegeleverde behuizing twintig procent kleiner en gaat de accu dertig procent langer mee. Naast filmen in 720p en 1080p kan de camera ook filmen in 4K. Dat kan wel slechts 15 beelden per seconde wat eigenlijk te weinig is voor snel bewegende beelden.

Er is ook nog een 2,7K-stand die niet aansluit bij een bepaald beeldformaat, maar die wel gebruikt kan worden als bronmateriaal voor 1080p-beelden. Dankzij de hogere resolutie kan dan achteraf een uitsnede worden gemaakt en kan het overtollige beeld gebruikt worden voor digitale beeldstabilisatie. Want beeldstabilisatie ontbreekt vreemd genoeg bij de producten van de marktleider. Wat helemaal nieuw is aan de Hero 3+ Black is de zogenaamde SuperView-stand in 1080p en 720p. In plaats van alleen het middelste deel van de sensor te gebruiken voor 16:9-video, wordt de gehele 4:3-sensor gebruikt, waarbij het beeld op een slimme manier wordt teruggerekend naar 16:9 met beduidend meer groothoek als positief gevolg. Het verschil is duidelijk zichtbaar en hoe meer groothoek des te meer van de omgeving wordt vastgelegd.

De Hero 3+ Black kan 30 foto's in één seconde produceren, waarmee hij de concurrentie ver achter zich laat. Iets waar de actiecamera flink mee scoort, is de omvang en het gewicht. Zonder het meegeleverde onderwaterhuis weegt hij slechts 74 gram en is hij met afstand de meest compacte actiecamera. Als je een camera op je motor, helm of surfplank bevestigt, moet die zo klein en licht mogelijk zijn en daarvoor heeft GoPro dus de beste papieren. Daar staat tegenover dat de camera niet is uitgerust met een lcd-scherm, in tegenstelling tot de meeste concurrenten in deze test. Een aanraakgevoelig lcd-scherm is optioneel leverbaar en daar is ook een grotere behuizing voor beschikbaar. Een algemeen pluspunt dat voor alle GoPro-producten geldt, is het enorme aanbod aan accessoires.

Hoewel de camera met wat basisbevestigingsmateriaal geleverd wordt, is er via winkels voor ieder doel wel een accessoire, variërend van kleding met bevestigingspunten tot en met een autostatief dat je op het raam (of het metaal) kunt plakken. De beeldkwaliteit van de Hero 3+ Black is op alle fronten uitstekend en ook zichtbaar beter dan van de goedkopere Silver-editie. Hij is alleen behoorlijk prijzig en er is veel goedkopere concurrentie.

©PXimport

GoPro Hero 3+ Black

Oordeel 4,5 / 5

Pluspunten

+ Uitstekende beeldkwaliteit

+ Zeer licht en compact

+ Inclusief afstandsbediening

+ Zeer veel accessoires beschikbaar

Minpunten

- Prijzig

- Geen beeldstabilisatie

- Geen lcd-scherm meegeleverd

Specificaties

Prijs: € 449,-

Website: www.gopro.com

Nilox F-60

De merknaam Nilox is onderdeel van het Italiaanse Gruppo Esprinet, dat ook sport- en fitaccessoires op de markt brengt. De F-60 is het topmodel uit de Foolish-actiecamera-reeks. De camera oogt een beetje goedkoop met een behuizing van plastic in zilverkleur. Toch zit de camera degelijk in elkaar en zijn de specificaties heel netjes. De beeldhoek is met 175 graden het grootst, al zien wij geen duidelijk verschil met de 170 graden van beide GoPro's. De F-60 wordt standaard geleverd met een kleurenscherm dat losgekoppeld kan worden van de body.

De kwaliteit van het scherm is niet heel goed, maar het heeft zeker meerwaarde. Waar de F-60 zich vooral mee onderscheidt, is de zeer complete uitrusting. Naast een onderwaterhuis wordt er, net als bij de camera van het merk Isaw (zie verderop in dit artikel), een extra omhulsel meegeleverd voor gebruik boven water. Opvallend is ook dat Nilox een extra accu meelevert, die je net als het scherm aan de achterzijde kunt klikken. Deze heeft ook nog een fractie meer capaciteit (1100 mAh). Maar je moet dan dus wel kiezen of je voor het lcd-scherm gaat of voor de accu met meer capaciteit. Net als bij de veel duurdere GoPro Hero 3+ wordt er standaard een (waterdichte) afstandsbediening meegeleverd, die je met een clip op je kleding kunt bevestigen. Handig is dat de camera zonder behuizing over een statiefaansluiting beschikt, wat erg van pas kan komen.

Een ietwat vreemde zet van Nilox is dat men op het oog dezelfde accessoire-aansluiting als GoPro lijkt te gebruiken, maar de aansluiting is ongeveer een millimeter dikker waardoor het net niet past. Mogelijk is dit gedaan om juridische claims van GoPro te voorkomen. Waar de F-60 mee uit de toon valt (als enige van de geteste actiecamera's), is de afwezigheid van wifi. Het is dus niet mogelijk om met een app de camera te bedienen of om instellingen te wijzigen. Dit wordt enigszins gecompenseerd door de meegeleverde afstandsbediening en het lcd-scherm, maar toch is het niet helemaal meer van deze tijd. De beeldkwaliteit is goed, maar die van de duurdere modellen is wel wat beter - vooral onder slechte lichtomstandigheden. Als je de onderwaterbehuizing gebruikt, klinkt het geluid wat hol en zacht. Ondanks de genoemde minpunten biedt de Nilox F-60 voor de prijs de meest complete uitrusting en is daardoor onze redactietip.

©PXimport

Nilox F-60

Oordeel : 4 / 5

Pluspunten

+ Kleurenscherm meegeleverd

+ Audio-in-aansluiting

+ Afstandsbediening

+ Statiefaansluiting

Minpunten

- Geen wifi

- Lijkt compatibel met GoPro, maar is het niet

- Matige geluidskwaliteit in behuizing

- Geen beeldstabilisatie

Specificaties

Prijs: € 330,-

Website: www.actionpro.nl

Garmin VIRB Elite

Navigatiefabrikant Garmin heeft zich ook op markt van actiecamera's gestort, maar met de afwijkende vormgeving en specificaties is het beslist geen 'me too'-product. Wij testten de Elite-versie, die beschikt over wifi, een gps en hoogte- en versnellingsmeter. De gps wordt slim benut met een speciale ski-modus waarbij de camera alleen filmt als je daalt en dus niet wanneer je in de skilift zit. De camera zelf is waterdicht tot één meter waardoor je geen onderwaterhuis nodig hebt, tenzij je wilt duiken (in dat geval moet je de behuizing wel los aanschaffen, in tegenstelling tot de meeste concurrenten). De accu is zeer groot en gaat ruim drie uur mee.

De MicroSD-kaart is onder de accu geplaatst in een soort simslot, wat een beetje onhandige locatie is. De VIRB bevat een energiezuinig kleurenscherm zonder achtergrondverlichting, maar die is daardoor soms slecht te bekijken en vrij kleurloos. De camera bedienen is eenvoudig: met een grote schuifknop start en stop je de opname. De beelden zijn helder, scherp en kleurrijk. Wel is het jammer dat er geen onderwaterhuis is meegeleverd, zeker omdat de prijs aan de hoge kant is. Wie geen wifi- en gps nodig heeft, kan ook naar de goedkopere versie uitkijken.

©PXimport

Garmin VIRB Elite

Oordeel : 3 / 5

Pluspunten

+ Goede beeldkwaliteit

+ Waterdicht tot 1m diepte

+ Beeldstabilisatie

+ Gps

Minpunten

- Prijzig

- Relatief groot en zwaar

- Geen onderwaterbehuizing meegeleverd

- Kleurenscherm zonder verlichting

Specificaties

Prijs: € 399,-

Website: www.garmin.nl

GoPro Hero 3+ Silver

De hiërarchie van GoPro-producten is niet zo duidelijk meer sinds de introductie van de Black-, Silver- en White-modellen. De GoPro Hero 3+ Silver is qua uiterlijk identiek aan de eveneens geteste Black en biedt vergelijkbare verbeteringen ten opzichte van zijn voorganger (compacter, langere accuduur). De Silver is wel minder uitgebreid qua specificaties dan de Hero 3+ Black. Er is geen 4K- en SuperView-modus en ook de sensor is wat minder. De afstandsbediening die bij de duurdere variant wordt meegeleverd ontbreekt. Tegelijkertijd zijn de verschillen voor de meeste vormen van gebruik niet zo groot (welke consument gebruikt momenteel al een 4K-videomodus?).

De Hero 3+ Silver is honderd euro goedkoper dan het topmodel en bevat grotendeels dezelfde voordelen. Zo is de camera bijzonder compact en licht en compatibel met alle bestaande GoPro-accessoires. Voor het filmen van actie is hij verder net zo geschikt. Net als zijn grote broer biedt hij in de 720p-stand een modus met 120 beelden per seconde die zeer handig is voor het maken van slow-motionbeelden (dankzij de enorme hoeveelheid frames). De beeldkwaliteit is goed, maar hij moet in de Black-versie zijn meerdere erkennen. In dit prijssegment ligt er wel erg veel concurrentie op de loer waardoor de nadelen zwaar wegen.

©PXimport

GoPro Hero 3+ Silver

Oordeel 3 / 5

Pluspunten

+ Zeer licht en compact

+ Zeer veel accessoires beschikbaar

Minpunten

- Geen beeldstabilisatie

- Geen lcd-scherm meegeleverd

- Iets verouderde sensor

Specificaties

Prijs: € 349,-

Website:

www.gopro.com

JVC Adixxion GC-XA2

Videofabrikant JVC gooit ook een duit in het zakje met de Adixxion GC-XA2 (opvolger van de XA1). Het ontwerpt wijkt zeer af van de andere actiecamera's. Zo is de JVC relatief gezien nogal uit de kluiten gewassen en ook aan de zware kant. Daar staan gelukkig nogal wat voordelen tegenover. De JVC heeft in principe geen onderwaterhuis nodig, want hij is tot 5 meter diepte waterdicht. Bovendien kan hij tegen een val tot een hoogte van 2 meter en is ook nog stof- en vriesbestendig. Hij heeft wifi, een ingebouwd kleurenscherm aan de zijkant en digitale beeldstabilisatie. Oftewel, het is een zeer veelzijdige actiecamera die geen speciale behuizing nodig heeft (tenzij je diep gaat duiken, daarvoor is een optioneel onderwaterhuis beschikbaar).

Het feit dat de camera geen onderwaterhuis nodig heeft, scheelt veel gedoe. Wat ook praktisch is, is dat de JVC gewoon SD-geheugen gebruikt in plaats van MicroSD. Daardoor kun je de kaartjes zonder adapter in iedere computer lezen en bovendien kun je leentjebuur spelen bij je fotocamera, waardoor je nooit om opslagcapaciteit verlegen zit. Alle andere actiecamera's gebruiken MicroSD (net zoals smartphones). Een flink en belangrijk minpunt is dat de beeldkwaliteit in vergelijking met de andere camera's minder scherp en gedetailleerd oogt. Ook kan het lcd-scherm niet uit.

©PXimport

JVC Adixxion GC-XA2

Oordeel : 3 / 5

Pluspunten

+ Waterbestendig (tot 5m)

+ Val-, stof- en vriesbestendig

+ Statiefaansluiting (onder- en zijkant)

+ Beeldstabilisatie

Minpunten

- Matig beeldkwaliteit

- Lcd-scherm kan niet uit

- Relatief groot en zwaar

Specificaties

Prijs: € 199,-

Website: www.jvc.nl

Isaw A3 Extreme

Het Koreaanse Isaw is relatief nieuw, maar heeft zich gespecialiseerd in actiecamera's. De A3 Extreme is het topmodel van dit moment. De specificaties doen niet onder voor de andere fabrikanten, alleen de beeldhoek is wat aan de krappe kant. Daar staat tegenover dat de lens erg lichtsterk is. Verder valt vooral de complete uitrusting op. Naast een behuizing krijg je veel accessoires. De camera wordt geleverd met zowel een waterdichte als een niet-waterdichte behuizing. Het voordeel van de niet-waterdichte behuizing is dat de beeldkwaliteit iets beter is omdat er geen plastic omhulsel voor de lens zit. Verder worden vier verschillende plaatjes met 3M-tape meegeleverd inclusief het bijbehorende bevestigingsmateriaal én een aansluiting voor een statief.

Opvallend is dat Isaw compatibel is met de GoPro-aansluiting, waardoor je dezelfde accessoires voor bevestiging kunt gebruiken. Aan de achterzijde zit een groot 5cm-kleurenscherm dat optioneel is uit te schakelen om energie te besparen. De A3 Extreme is voorzien van een Sony Exmor-sensor en dat is ook terug te zien aan beeldkwaliteit: die is prima. Wat betreft prijs is de actiecamera op de JVC na het meest voordeligst.

©PXimport

Isaw A3 Extreme

Oordeel : 4 / 5

Pluspunten

+ Prijs

+ Groot kleurenscherm

+ Extra omhulsel meegeleverd

+ Compatibel met GoPro-accessoires

Minpunten

- Kleinste beeldhoek

- Geen beeldstabilisatie

- Geluidskwaliteit is matig

- Accuduur kan beter

Specificaties

Prijs: € 279,95

Website: www.isawbenelux.nl

Sony HDR-AS100V

De AS100V is de meest recente actiecamera van Sony. Het Japanse bedrijf kiest net als Garmin en JVC voor een langwerpig ontwerp, al is de Sony een stuk slanker en lichter. Net als de twee eerder genoemde merken onderscheidt Sony zich van de rest met een spatwaterdichte behuizing. Rubberen afdichtingen zorgen ervoor dat de camera een regenbui en een spat water overleeft, maar in tegenstelling tot JVC en Garmin is de behuizing niet compleet waterdicht (een wilde kanotocht zonder onderwaterbehuizing is dus niet aan te raden).

Er is ook een AS100VR beschikbaar die geleverd wordt met een afstandsbediening en kleurenscherm dat je om je pols draagt. Door de vorm is de Sony ontworpen om aan de zijkant van het hoofd te dragen, wat afhankelijk van je gebruiksdoel zowel handig als onhandig is. De batterij gaat erg lang mee. Net als de Garmin is de Sony uitgerust met een gps die de snelheid, locatie en hoogte meet en opslaat in het videobestand. De beeldkwaliteit van de Sony is prima, ook vergeleken met de andere camera's in deze prijsklasse. De GoPro Hero 3+ Black is wel scherper en biedt een iets grotere beeldhoek, ondanks de gelijke specificaties.

©PXimport

Sony HDR-AS100V

Oordeel 4 van 5 sterren

Pluspunten

+ Spatwaterdicht

+ Beeldstabilisatie

+ Lange accuduur

+ Gps

Minpunten

- Prijzig

- Geen lcd-scherm meegeleverd

- Niet echt waterdicht

Specificaties

Prijs: € 399,-

Website: www.sony.nl

Conclusie

Dankzij het grote aanbod van actiecamera is er voor ieder wat wils. Wie voldoende budget te besteden heeft, kan het beste kiezen voor het topmodel van GoPro, de Hero 3+ Black. Deze biedt de beste beeldkwaliteit, de grootste beeldhoek en de meeste accessoires. Hierdoor kun je de camera in iedere situatie gebruiken. We geven deze camera het keurmerk Best getest. Wie wat minder wil besteden, heeft in het middensegment veel keus. De verschillen tussen de camera's zijn niet heel groot en de keuze is dan ook grotendeels een persoonlijke afweging.

Wie na aanschaf van de camera in principe klaar wil zijn, kan het beste kiezen voor de Nilox F-60. Deze camera wordt het meest compleet geleverd met onder andere een afneembaar kleurenscherm, extra batterij en waterdichte afstandsbediening. Daar staat tegenover dat de Nilox als enige niet over wifi beschikt. De vele accessoires zorgen ervoor dat we de Nilox het keurmerk Redactie Tip geven. De JVC Adixxion is de meest voordelige keus en is ook zeer veelzijdig, maar helaas viel de beeldkwaliteit ons in vergelijking met de rest wat tegen.

▼ Volgende artikel
Inbouwvriezer of vrijstaand model: waar moet je voor kiezen?
© ID.nl
Huis

Inbouwvriezer of vrijstaand model: waar moet je voor kiezen?

Bij je zoektocht naar een vriezer zijn er verschillende zaken om op te letten. Denk bijvoorbeeld aan de ruimte waar je de vriezer wilt plaatsen – in de keuken of juist ergens anders, zoals de schuur of garage. Welk model past het beste? En wat zijn de technische verschillen tussen een inbouw- en een vrijstaand model?

Sta je op het punt een nieuwe vriezer te kopen? Dan kom je waarschijnlijk al snel voor een keuze te staan: ga je voor een inbouwvriezer of kies je toch liever voor een vrijstaand model? Op het eerste gezicht lijken ze misschien op elkaar, want ze doen in de basis hetzelfde: eten en drinken invriezen en koel bewaren. Toch zijn er flink wat verschillen tussen deze twee soorten, en het is handig om daar even goed naar te kijken voordat je beslist.

Locatie: keuken of ergens anders

Eén van de eerste dingen om over na te denken is waar je de vriezer wil plaatsen. Een inbouwvriezer is bedoeld om netjes weggewerkt te worden in een keukenkast. Je ziet ‘m dus bijna niet, omdat de deur van de vriezer schuilgaat achter een kastdeur. Dat ziet er strak uit, vooral als je keuken een rustige en moderne uitstraling heeft. Wel heb je dan dus een keuken nodig die daar op is voorbereid, met de juiste maten en ruimte om de vriezer in te bouwen.

Een vrijstaande vriezer kun je neerzetten waar je maar wilt, zolang er een stopcontact in de buurt is en het niet te warm of te koud wordt in de ruimte. Denk aan de bijkeuken, schuur of garage. Dit maakt een vrijstaande vriezer wat flexibeler in gebruik.

©ID.nl

De keuken is voor de meesten de meest logische plek voor een vriezer, maar hij kan ook ergens anders staan.

Is er op de plek waar de vrijstaande vriezer komt te staan genoeg ruimte? Dan kun je ook een ander model overwegen, zoals een liggende vriezer. Dat zijn vrieskisten die je van boven opent. Het voordeel van dergelijke vriezers is dat er vaak meer inpast, omdat de opslagruimte groter is en je meerdere lagen kunt vullen.

Installatie

Als je kiest voor een vrijstaande vriezer, is het installeren meestal een fluitje van een cent. Je zet ‘m neer, zorgt dat hij waterpas staat en steekt de stekker in het stopcontact. Bij een inbouwvriezer komt er wat meer bij kijken. Je moet namelijk zorgen dat alles goed past en dat het keukenfront netjes aan de vriezerdeur wordt bevestigd. Soms zijn er ook speciale scharnieren nodig. Wanneer je een keuken laat ontwerpen, kan er alvast rekening worden gehouden met een inbouwvriezer en kunnen de juiste deurelementen daar alvast op worden aangepast.

Hoe zit het met het stroomverbruik?

Vriezers staan dag en nacht aan, dus het stroomverbruik telt flink mee in je energierekening. Zowel inbouw- als vrijstaande modellen zijn tegenwoordig verkrijgbaar met een zuinige energieklasse, maar vrijstaande vriezers zijn over het algemeen net iets efficiënter. Dat komt doordat ze beter hun warmte kunnen afvoeren, omdat ze immers niet 'opgesloten' zitten. Als je de vriezer vaak gebruikt en er veel in bewaart, kan het op de lange termijn dus schelen in je energiekosten. Bij een inbouwvriezer moet je sowieso goed opletten dat er voldoende koele lucht in de inbouwnis komt en dat de warmte goed kan worden afgevoerd. De achterzijde van een nis waar een inbouwvriezer in wordt gezet is standaard altijd open, maar zorg ook voor voldoende ruimte tussen de muur en de inbouwvriezer, zodat de afgegeven warmte niet blijft hangen en goed kan worden afgevoerd.

Hoeveel ruimte heb je nodig?

Ook de grootte van de vriezer is iets om rekening mee te houden. Heb je een groot gezin of koop je graag boodschappen in het groot? Dan is een vrijstaande vriezer vaak praktischer, omdat die er in grotere maten zijn en dus meer ruimte bieden. Inbouwvriezers zijn vaak wat kleiner, omdat ze in een standaard keukenkast moeten passen. Voor wie weinig invriest of een kleinere keuken heeft, is dat meestal geen probleem.

©ID.nl

Geluidsproductie

Een vriezer maakt geluid, dat hoort erbij. Dat geluid is niet constant, maar meestal vooral hoorbaar als de compressor aanslaat. Toch kan het verschil maken waar hij staat en welk type je hebt of het geluid dat een vriezer produceert, storend is. Een inbouwvriezer hoor je doorgaans iets minder, omdat het geluid wordt gedempt door de keukenkast eromheen. Een vrijstaande vriezer kan net iets meer opvallen qua geluid, vooral als hij in de keuken staat en niet ergens apart. Benieuwd hoeveel geluid de vriezer naar keuze eigenlijk maakt? Van tevoren kun je op de site van het Europees productregister voor energie-etikettering zien wat de geluidsproductie van de gekozen vriezer in Decibel is.

Op het energielabel dat verplicht is voor alle vriezers en koelkasten, zie je direct wat de geluidsproductie is van het gekozen apparaat.

Schoonmaak en onderhoud

Kijken we naar de schoonmaak en het onderhoud van de vriezer, dan is er eigenlijk weinig verschil in hoe een inbouwvriezer of een gewone vriezer wordt schoongemaakt. Intern zijn beide kasten op dezelfde manier opgebouwd, maar aan de buitenzijde is dat toch anders. Een vrijstaande vriezer kun je bijvoorbeeld aan de achterzijde veel beter schoonmaken omdat je de vriezer makkelijker kunt verplaatsen. Bij een inbouwvriezer kan er na verloop van tijd wel veel meer stofophoping plaatsvinden en is het lastiger om de achterkant schoon te maken: daarvoor zul je toch echt de vriezer uit de nis moeten halen.

Extra functies

Tegenwoordig hebben veel vriezers allerlei handige functies. No Frost is daarbij een bekende, want hiermee hoef je een vriezer nooit meer te ontdooien. Ook handig is een een snelvriesfunctie voor als je net boodschappen hebt gedaan en je spullen snel moet invriezen. Die functies vind je zowel bij inbouw- als vrijstaande modellen. Het aanbod is bij vrijstaande vriezers vaak iets breder, simpelweg omdat er meer soorten van zijn.

©ID.nl

Kostenplaatje

Als je kijkt naar de prijs, zijn vrijstaande vriezers meestal wat goedkoper dan inbouwmodellen met vergelijkbare eigenschappen. Bij een inbouwvriezer betaal je namelijk ook voor het inbouwsysteem en het strakkere ontwerp. Bovendien moet je bij vervanging vaak een model kiezen dat precies in je keukenkast past. Dat maakt de keuze beperkter en soms ook duurder. Verder hangt het ook af van het deursysteem dat je kiest voor een inbouwvriezer. Bij een deur-op-deursysteem waar de deur van de keukenkast direct op de deur van de vriezer wordt gemonteerd, zijn ook andere scharnieren nodig die het extra gewicht van de keukendeur kunnen dragen. Bij een glijsysteem is dat niet het geval, omdat in dat geval de deur van de keukenkast een eigen scharniersysteem heeft.

Past het in je interieur?

Als je keuken er strak en opgeruimd uitziet, dan wil je misschien niet dat er een groot wit apparaat in het zicht staat. In dat geval is een inbouwvriezer een mooie oplossing. Die zit netjes achter een kastdeurtje en valt niet op. Een vrijstaande vriezer zie je wel altijd staan, maar dat hoeft geen probleem te zijn – zeker niet als hij in een bijkeuken of garage komt. Plus: tegenwoordig zijn de designs ook een stuk mooier dan pak 'm beet tien jaar geleden.

Staat je vriezer op een koude plek?

Niet elke vriezer werkt goed bij lage temperaturen. Als je van plan bent om je vriezer in een onverwarmde ruimte te zetten, zoals een schuur of garage, is het belangrijk om eerst na te gaan of het apparaat daar wel tegen kan. Vaak wordt gedacht dat een vriezer het juist beter doet als het buiten koud is, maar dat klopt niet altijd. Een vriezer moet voldoende warmte kunnen afvoeren, en bij te lage omgevingstemperaturen kan de thermostaat in de war raken, waardoor het apparaat minder goed of zelfs helemaal niet meer werkt. De meeste vriezers kunnen tot zo'n 10 graden Celsius als minimum temperatuur aan.

Sommige vriezers kunnen ook prima in een schuur of garage staan, maar alleen als de temperatuurspecificaties dit toelaten.

Om te bepalen of een vriezer geschikt is voor een koude ruimte, kijk je naar de klimaatklasse. Die vind je op het energielabel of in de productspecificaties. Klimaatklassen geven aan binnen welk temperatuurbereik een vriezer goed kan functioneren. De meest voorkomende klassen zijn SN, N, ST en T. Een vriezer met klimaatklasse SN (Subnormal) werkt bijvoorbeeld nog bij temperaturen vanaf 10 graden, terwijl sommige modellen die speciaal ontworpen zijn voor gebruik in onverwarmde ruimtes al functioneren vanaf 5 graden of zelfs lager. Fabrikanten geven dit meestal duidelijk aan.

Op het Europees productregister voor energie-etikettering kun je van alle producten zien wat de klimaatklasse en de minimale en maximale temperatuur is waardoor het apparaat geschikt is.

Vrijstaande vriezers zijn soms speciaal ontworpen voor dit soort omstandigheden, met aanpassingen aan de techniek en isolatie. Er zijn bijvoorbeeld modellen met zogeheten Freezer Guard- of Frost Protect-technologie, die juist wel goed blijven werken in koude omgevingen. Die zijn ideaal als je de vriezer bijvoorbeeld op zolder of in een onverwarmde bijkeuken wilt zetten.

Inbouwvriezers daarentegen zijn vrijwel altijd bedoeld voor gebruik binnenshuis, op plekken waar de temperatuur redelijk constant is, zoals in de keuken. Ze zijn meestal niet getest of ontworpen voor gebruik bij lage omgevingstemperaturen. Zet je zo’n vriezer toch in een koude ruimte, dan is de kans groot dat hij niet goed werkt of dat de levensduur wordt verkort.

©ID.nl

Een vriezer op zolder zetten kan een oplossing zijn bij ruimtegebrek in de keuken, maar vergeet ook niet dat hij ook helemaal naar boven moet worden gezet.

Tot slot is het goed om te bedenken dat ook vocht en vorst in onverwarmde ruimtes een rol kunnen spelen. Als de omgeving te vochtig is of als er bevriezingsgevaar ontstaat, kan dat schade veroorzaken aan de elektronica of het rubber van de deurafdichting. Het is dus altijd slim om niet alleen naar de temperatuur, maar ook naar de algemene omstandigheden van de ruimte te kijken voordat je besluit waar je de vriezer neerzet.

Verhuizing of herinrichting?

Als je nog niet zo lang op één plek woont of van plan bent te verhuizen, is het handig om te bedenken hoe flexibel je wilt zijn. Een vrijstaande vriezer kun je gemakkelijk meenemen of op een andere plek zetten. Een inbouwmodel zit vast in je keuken en is lastiger te verplaatsen of te vervangen. Dat maakt een vrijstaand model soms praktischer, en is een betere keuze als je je (keuken)inrichting regelmatig verandert.

Tot slot

Of je nu kiest voor een inbouw- of een vrijstaande vriezer, het belangrijkste is dat hij goed past bij jouw huishouden en wensen. Denk goed na over waar je hem wilt neerzetten, hoeveel ruimte je nodig hebt en hoe belangrijk je dingen als energieverbruik of uitstraling vindt. Door even de tijd te nemen en je goed te laten informeren, voorkom je dat je achteraf spijt krijgt van je aankoop. Zo weet je zeker dat je een vriezer kiest waar je jarenlang plezier van hebt.

▼ Volgende artikel
Fileleed? Zo gebruik je Google Maps voor live informatie
© PixieMe - stock.adobe.com
Huis

Fileleed? Zo gebruik je Google Maps voor live informatie

De vakanties zijn begonnen en als je op weg gaat naar het zuiden, sta je al gauw vast. Veel mensen hebben het navigatiesysteem van hun auto verruild voor de gratis app Google Maps. De app beschikt over een set tools om je trip vlot te laten verlopen. Zo kun je bijvoorbeeld heel eenvoudig de verkeersdrukte volgen.

In dit korte artikel laten we zien hoe je de verkeerslaag in Google Maps gebruikt:

  • Stel je route in en schakel de verkeerslaag in via het lagenmenu
  • Bekijk de actuele verkeersdrukte aan de hand van kleuren op de kaart
  • Ontvang meldingen over verkeersdrukte bij opgeslagen locaties

Ook interessant om te lezen: Dit zijn de 4 beste alternatieven voor Google Maps

De laag Verkeer

Open Google Maps op je smartphone en geef het vertrekpunt en de bestemming in. Daarna tik je onderaan op Route. Boven de kaart kies je de manier hoe je je verplaatst: auto, tram, metro, te voet of per fiets. Onderaan de kaart lees je alvast de afstand en de reistijd. Tik daarna op het pictogram Lagen in de rechterbovenhoek van het scherm. In de groep Kaartgegevens selecteer je Verkeer. Hierdoor wordt de verkeerslaag over de Google Maps-kaart gelegd. Verlaat het gedeelte Lagen door op het kruisje in de rechterbovenhoek te tikken.

Op de kaart worden de wegen ingekleurd op basis van de actuele verkeersdichtheid. Groen betekent dat je op een normaal tempo kunt rijden. Oranje staat voor langzaam rijdend verkeer en rood betekent dat het verkeer stilstaat. Niet tevreden met de route die Google Maps heeft geselecteerd? Bekijk dan alle alternatieve routes die als grijze lijnen op het scherm worden weergegeven. Tik op een van de opties om een ​​alternatieve route te selecteren.

De verkeersdrukte wordt met kleuren weergegeven.

Google Maps in de auto gebruiken?

Dan is een telefoonhouder een must

Live verkeer

Op de computer open je de webbrowser en surf je naar Google Maps. Weer zoek je de bestemming, zodat Maps de route tevoorschijn kan halen. Daarna beweeg je de muisaanwijzer over het pictogram Lagen linksonder. Klik op de laag met het label Verkeer. Opnieuw zal Google de wegen inkleuren volgens verkeersdrukte. Je kunt de weergave Live verkeer in- en uitschakelen door op de schakelaar in het onderste deel van het scherm te klikken.

Op de computer kun je de weergave Live verkeer in- en uitschakelen.

Meldingen ontvangen

Het is mogelijk om van Google Maps meldingen te ontvangen wanneer er drukte ontstaat in de buurt van een locatie die je in Maps hebt opgeslagen. Hiervoor tik je rechtsboven op het pictogram van je Google-account. Daarna kies je Instellingen en dan Meldingen. Op de iPhone controleer je of het schuifje bij Plaatsen en evenementen aanstaat. Op een Android-apparaat tik je bij Navigeren / Verkeer bij nabije evenementen op Aan of Alleen in de app.

Wil je verkeersupdates ontvangen over plaatsen die je hebt opgeslagen?

Watch on YouTube