ID.nl logo
Wahoo Elemnt Bolt - Klein, handig en compleet
© PXimport
Zekerheid & gemak

Wahoo Elemnt Bolt - Klein, handig en compleet

Voor de fanatieke amateur is er op dit moment genoeg te kiezen, misschien zelfs té veel. Deze groep fanaten is gevoelig voor mooi en goed materiaal. Logisch, want tijdens een lange rit is niets zo vervelend als een fietscomputer die niet optimaal werkt. Voor deze groep heeft Wahoo wellicht een oplossing: de Elemnt Bolt.

Bij het openvouwen van het doosje valt meteen op dat er nagedacht is over de vormgeving. Door de glimmende letters en de manier waarop de fietscomputer gepresenteerd wordt - als ware het een gloednieuwe fiets in de etalage van je favoriete winkel - is de eerste indruk ronduit goed.

Bevestiging

In de doos vinden we de computer, ‘front’-mount, usb-kabel, quickstart guide en tiewraps. Ja, je leest het goed: tiewraps. Naast de frontmount levert Wahoo ook een houder voor op je stuurpen. Deze moet je bevestigen met de tiewraps, iets waar ik zelf niet zo snel voor zou kiezen. De Bolt ziet er degelijk uit. Het is een kwestie van smaak of je het apparaat zelf ook echt mooi vindt.

©PXimport

Ik vind het niet de mooiste op de markt, maar wat mij betreft gaat de functionaliteit boven het uiterlijk. Wahoo heeft ook hier veel tijd gestoken in de vormgeving en pretendeert de snelste klok op de markt te hebben. Een leuk ‘weetje’, maar voor de gebruiker zal dit het verschil in snelheid niet zijn. Hoe dan ook: het ziet er wel erg aerodynamisch uit – wanneer je de Bolt in de frontmount klikt, vallen Bolt en mount helemaal samen. Klaar om (persoonlijke) records te breken.

Vooral smart met smartphone

Wat gemak betreft is de Elemnt Bolt je beste vriend – als je tenminste een smartphone hebt. Maar laten we eerlijk zijn, wie heeft dat tegenwoordig niet. Mocht je de Bolt toch willen aanschaffen zonder een smartphone: zonde van de investering. Voor veel functies en instellingen heb je echt een mobiel nodig.

Alles begint al met de installatie. Geen eindeloze instructieboekjes, gewoon de Elemnt App installeren, de QR-code scannen en fietsen maar. Ook de digibeten krijgen dit apparaat aan de praat. Wanneer je kiest voor het hele pakket inclusief cadans- en hartslagmeter heb je deze zo gekoppeld. Via de app kun je gemakkelijk sensoren toevoegen. Houd de sensoren dichtbij de Bolt en klaar is Kees.

Tijdens het rijden is alles overzichtelijk. In de basis heeft de Bolt 3 schermen en er passen in totaal 9 goed leesbare gegevensvelden in het scherm. Wahoo geeft de volledige regie uit handen als het gaat om de indeling van de schermen. Doordat alles vanuit de app wordt geregeld, kun je het apparaat makkelijk en sneller instellen dan wanneer je dit met de knopjes op het apparaat zelf moet doen. Wanneer je iets minder handig bent met apps op telefoons, kost het wellicht iets meer tijd.

Het nadeel van de samenwerking met je telefoon is wel dat je in sommige gevallen afhankelijk bent van je telefoon. Zonder telefoon kun je bijvoorbeeld geen nieuwe routes toevoegen. Om alles uit de Bolt te halen moet je dus, ook onderweg, zorgen voor een opgeladen telefoon met internetverbinding.

©PXimport

De knoppen op de Bolt zelf zijn goed te bedienen. In de voorbereiding heb je deze weinig nodig, maar tijdens het fietsen natuurlijk wel. Wahoo heeft er voor gekozen niet te werken met een touchscreen. Wat mij betreft een prima keuze. Met regen, handschoenen of met het zweet in je handen: je kunt de knoppen altijd prima bedienen.

Onderweg zonder zorgen

Wanneer je op de fiets stapt, wil je je niet druk hoeven maken over allerlei randzaken. Alles moet werken. Je zet je fietscomputer aan en alles wordt zichtbaar in het scherm. Snelheid, hartslag, cadans, wat je maar wil. Mocht je zonder sensoren fietsen, dan heb je deze gegevens natuurlijk niet. Toch geeft de Bolt ook zonder sensor een betrouwbare snelheid aan op basis van de GPS en geeft hij je nog voldoende informatie. Wanneer je in ons vlakke landschap de dijk op sprint geeft de Bolt aan met welk stijgingspercentage je te maken hebt en ook in het Limburgse landschap geeft de Bolt betrouwbare informatie. Op de Keutenberg liepen mijn benen vol met zuur, maar de Bolt stelde mij gerust: het was er inderdaad steil! De stijging wordt in percentages weergegeven en in de vorm van een grafiekje (wat de lucht inschiet zodra ik omhoog fiets).

Mocht je de Bolt willen gebruiken als navigatiemiddel, dan kun je prima op weg. Je kunt hier weer handig gebruik maken van je smartphone, door bijvoorbeeld Strava of Ride with GPS te koppelen aan de Elemnt App. Wanneer je een route maakt in één van deze programma’s wordt deze automatisch in de app gezet. Voordat je gaat fietsen moet je deze dan wel even koppelen met het apparaat. De kaart ziet er niet heel ‘sexy’ uit, maar is wel duidelijk. De route is mooi zichtbaar en de Bolt geeft goed aan waar ik heen moet. Met mijn zonnebril op heb ik echter wel moeite met het lezen van de instructies. Gelukkig geven de LED-lampjes aan of ik naar rechts of naar links moet en maakt de Bolt geluid als er iets moet gebeuren. Zodra je van de route afwijkt, laat hij je dat duidelijk weten. Jammer is wel dat hij je geen alternatief geeft. Dan moet je toch echt even zelf zoeken.

©PXimport

De LED-lampjes bovenaan het apparaat vormen een leuke toevoeging. Zo geven ze aan of je onder of boven je gemiddelde rijdt, in welke hartslagzone je rijdt of ze helpen je, zoals ik al eerder aangaf, met navigeren. Of dit ook echt nodig is? Waarschijnlijk niet, maar het is wel leuk. Een rit van meer dan negen uur inclusief navigatie kan de Bolt overigens prima aan. Na een rit van bijna negen uur had ik nog 39% batterij over. Een prima score, zeker voor de duurfietsers onder ons.

Live track

Wil je dat het thuisfront je verrichtingen volgt? Dat kan. Wahoo biedt namelijk, via de app, een livetrackfunctie aan. Hierbij kun je mensen uitnodigen en toevoegen aan je account, ook via social media. De livetrackfunctie werkt overigens alleen wanneer je telefoon is gekoppeld. Belangrijk om te weten: zelf heb ik gemerkt ik dat bij een langere pauze (15 minuten of langer) de livetrack stopt en niet meer verder gaat. Hopelijk komt er in de toekomst een livetrackfunctie vanuit de Bolt zelf en niet vanuit de app.

Conclusie

De Wahoo Elemnt Bolt is een klein, handig en compleet apparaat voor de fanatieke wielrenner. Je kunt er je trainingen mee rijden, in onbekend gebied navigeren of gewoon ontspannen mee fietsen. De samenwerking met de smartphone werkt zeer prettig en is goed te volgen. Voor de beginnende fietser is het een zeer uitgebreid apparaat met wellicht meer mogelijkheden dan nodig. Wanneer je een goed idee hebt van wat je uit je fiets wil en kan halen, is de Bolt een prima optie. De Wahoo Elemnt Bolt is dan misschien niet de meest sexy computer, maar hij werkt wel ontzettend goed.

Fantastisch
Conclusie

**Prijs:** 239 euro **Display:** 2,2-inch **Batterijduur:** 15 uur **Connectiviteit:** Micro-USB, ANT+, WiFI, bluetooth **Overig:** Waterbestendig, snelheidsmeter met GPS of sensor, hartslagmeter met band, cadansmeter met extra sensor, navigatie **Website:** [wahoofitness.com](https://eu.wahoofitness.com/devices/bike-computers/gps-elemnt-bolt)

Plus- en minpunten
  • Eenvoudig in gebruik
  • Goede ondersteuning app
  • Toont alles wat je nodig hebt
  • Je hebt altijd een smartphone nodig
  • Berekent niet automatisch een nieuwe route
▼ Volgende artikel
Check-in op iPhone: slimme geruststelling voor onderweg
© Vadym - stock.adobe.com
Huis

Check-in op iPhone: slimme geruststelling voor onderweg

Veel gebruikers vragen hun kinderen of hun vrienden om iets te laten weten wanneer ze veilig zijn aangekomen. Uiteraard kan de ander een sms of een geruststellend appje sturen, maar in iOS zit een functie die hier speciaal voor is gemaakt.

In dit artikel laten we zien hoe je met een iPhone automatisch laat weten dat je veilig bent aangekomen via iMessage:

  • Voeg Check-in toe in een iMessage-chat
  • Stel in of de melding moet gaan op basis van reistijd of locatie
  • Selecteer het vervoermiddel en pas instellingen aan

Lees ook: Hier ben ik! Zo deel je je locatie via Google Maps of WhatsApp

Stap 1: Check-in toevoegen aan de chat

De functie heet toepasselijk Check-in. De optie maakt deel uit van de standaard berichten-app van Apple: iMessage. Voorwaarde is wel dat zowel de verzender als de ontvanger over een iPhone beschikken waarop minstens iOS 17 staat. Laten we er even van uitgaan dat jij degene bent die onderweg is en het thuisfront wilt geruststellen. Je opent de app Berichten. Daar ga je in de chat naar degene met wie je zo’n check-in wilt versturen en je tikt linksonder op het plusteken. Vervolgens kies je de optie Meer en kun je Check-in selecteren. Geef aan of je het bericht Beperkt of Volledig wilt delen. Eventueel kun je de voorbeeldgegevens vergelijken zodat je weet wat je moet kiezen.

De optie Check-in maakt deel uit van iMessage.

Is jouw fiets weleens verdwenen?

Met deze handige tracker houd je 'm goed in de gaten

Stap 2: Op basis van reistijd of locatie

De andere persoon zal verschillende meldingen ontvangen: wanneer de sessie begint, wanneer je aankomt en als je vertraging hebt. Zelfs wanneer je iPhone een langere tijd offline is, zal er automatisch een melding verzonden worden. Standaard werkt Check-in met een timer waarin je aangeeft hoelang je onderweg denkt te zijn. Tik op Wijzig om deze duur aan te passen. Het is ook mogelijk een melding te versturen op basis van de locatiegegevens. In dat geval moet je in een volgend scherm het adres invullen waar je naartoe gaat. Op de kaart verschijnt een cirkel die je op drie groottes kunt instellen. Op die manier bepaal je de actieradius waarop Check-in zich zal baseren om te melden dat je bent gearriveerd. Je kunt ook aangeven met welk vervoermiddel je reist.

Geef de bestemming in en het vervoermiddel.

Stap 3: Versturen

Je krijgt nog een overzicht van de volledige check-in. Tik op Gereed en daarna op Versturen. Met Check-in kun je slechts één chat tegelijk versturen. Het is mogelijk dat je tijdens de reis een waarschuwing ontvangt om je te melden. Als je daar niet op reageert, ontvangt de andere persoon een bericht met informatie zoals de afgelegde route en het batterijpercentage. Deze persoon kan dan via een berichtje of via de telefoon informeren of alles goed gaat.

Je ontvangt nog even een samenvatting van de check-in.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Luxaflex vies? Zo krijg je ze moeiteloos schoon
© eliosdnepr
Huis

Luxaflex vies? Zo krijg je ze moeiteloos schoon

Als er één plek in huis is waar stof zich graag verzamelt, dan is het wel op de luxaflex. En hangen ze in de keuken, dan worden ze niet alleen stoffig, maar ook nog eens vettig. Gelukkig hoef je niet uren te schrobben om ze weer schoon te krijgen: met de tips uit dit artikel zijn ze zo weer blinkend schoon.

Dit artikel in het kort: • Regelmatig doen: even afstoffen • Grondig schoonmaken: aluminium en kunststof • Grondig schoonmaken: houten luxaflex • Bedieningskoorden schoonmaken • Nicotine-aanslag verwijderen • Luxaflex langer mooi houden

Luxaflex schoon? Lees dan: De 5 beste tips om snel en simpel je ramen te lappen

Regelmatig doen: even afstoffen

Regelmatig afstoffen voorkomt dat vuil zich ophoopt. Een plumeau of microvezeldoek werkt prima. Draai de lamellen open zodat je overal bij kunt en werk van boven naar beneden. Een oude sok over je hand schuiven is een handige manier om elke lamel afzonderlijk schoon te vegen.

Wil je tijd besparen?* Gebruik dan een speciale lamellenborstel. Hiermee kun je in één beweging meerdere lamellen tegelijk afnemen. Druk niet te hard, om beschadigingen te voorkomen. Stofzuigen kan ook, maar gebruik dan een meubelmondstuk op de laagste stand en ondersteun de luxaflex met je andere hand.

* Wie niet eigenlijk...?

©africaimages.com (Olga Yastremsk

Als stoffen alleen niet meer genoeg is, moet je een stapje verder gaan. Hoe je dat doet, hangt af van het materiaal waarvan de luxaflex gemaakt zijn.

Grondig schoonmaken: aluminium en kunststof

Gebruik het bad…

Haal de luxaflex voorzichtig uit het kozijn en leg in een bad met lauwwarm water en een scheutje allesreiniger. Laat kort weken en veeg de lamellen schoon met een zachte spons. Spoel goed af en laat de luxaflex hangend drogen. Zorg ervoor dat metalen onderdelen niet te lang nat blijven om roestvorming te voorkomen en droog aluminium luxaflex direct af om oxidatie te vermijden.

…of de douche

Als de luxaflex te groot is voor een bad, kan afspoelen in de douche een alternatief zijn. Gebruik een plantenspuit met een sopje voor hardnekkige vlekken en spoel daarna grondig af. Let op dat kunststof koorden niet te nat worden (want dan kunnen ze hun stevigheid verliezen of verkleuren). Laat goed drogen en ventileer de ruimte goed om schimmelvorming te voorkomen.

Met stoom

Soms is weken in bad of afspoelen in de douche geen optie. Een stoomreiniger kan dan uitkomst bieden, vooral bij aluminium en kunststof luxaflex. Gebruik de stoom op lage stand en houd voldoende afstand om schade te voorkomen. Een andere methode is een sopje met een plantenspuit op de luxaflex vernevelen en daarna droogwrijven met een microvezeldoek.

Grondig schoonmaken: houten luxaflex

Hout is gevoelig voor vocht, dus in bad leggen of onder de douche afspoelen is geen goed idee. Gebruik een licht vochtige doek met een mild schoonmaakmiddel en test nieuwe middelen altijd eerst op een onopvallende plek. Je kunt ook speciale houtzeep gebruiken. Doe dat wel met mate en kies bij voorkeur een variant die geen vettig laagje achterlaat, omdat sommige houtzepen een dun laagje vormen dat stof kan aantrekken.

Je kunt ook een doek met een klein beetje afwasmiddel gebruiken, maar zorg dat deze nauwelijks vochtig is. Droog de lamellen direct na met een schone doek om watervlekken te voorkomen. Behandel ze eventueel met een verzorgende houtolie of was, maar alleen als het materiaal daar geschikt voor is. Laat ze na behandeling open drogen en voorkom direct zonlicht om kromtrekken en verkleuring te vermijden.

Nicotine-aanslag verwijderen In ruimtes waar wordt gerookt, kan een gelige laag op de luxaflex ontstaan. Dit is lastig te verwijderen met alleen water en zeep. Meng gelijke delen water en azijn en gebruik een zachte doek om de lamellen af te nemen. Spoel daarna na met een schone, licht vochtige doek en droog direct af.

©Rafael Ben-Ari

Bedieningskoorden schoonmaken

De koorden van luxaflex worden vaak vergeten bij het schoonmaken, maar kunnen door stof en vet behoorlijk groezelig worden. Wikkel een vochtige doek met mild schoonmaakmiddel om het koord en trek het koord er voorzichtig doorheen. Herhaal indien nodig en laat goed drogen.

Luxaflex langer mooi houden

Regelmatig afstoffen voorkomt dat vuil zich ophoopt. Maak ze in keukens vaker schoon. Vermijd overmatig watergebruik, vooral bij houten luxaflex. Laat ze open drogen na een schoonmaakbeurt en houd ze, als je ze niet gebruikt, opgetrokken om stofophoping te verminderen. Zo blijven je luxaflex langer mooi en schoon.

🪶 Op zoek naar een plumeau?

(ook handig voor spinrag in hoekjes en aan het plafond)