ID.nl logo
Van back-ups tot kloon met Macrium Reflect
© PXimport
Huis

Van back-ups tot kloon met Macrium Reflect

Een virus, een hack, een stroomakkefietje, een ondoordachte handeling. Er zijn genoeg oorzaken die een systeem op de knieën krijgen. Daarom is het slim om een volledige systeemback-up te hebben. Dat realiseer je met het gratis Macrium Reflect. Met deze tool kun je trouwens ook een volledige schijf klonen. Dubbel zo veilig en bovendien heel makkelijk.

Macrium Reflect gaat al best wat jaren mee en is die tijd mooi doorontwikkeld tot een veelzijdig en stabiel product. De nieuwste versie is Macrium Reflect 8, vermoedelijk is de definitieve versie op dit moment beschikbaar. Op www.macrium.com/reflectfree zie je de precieze verschillen tussen de gratis editie en de commerciële varianten, waarvan de goedkoopste Macrium Reflect Home is (ongeveer 63 euro). Je kunt voor dertig dagen een gratis proefversie van deze Home-editie downloaden. Uit de vergelijkende tabel onthouden we vooral dat de gratis editie geen incrementele back-ups ondersteunt (wel differentiële) en dat je er geen afzonderlijke mappen of bestanden mee kunt back-uppen.

We geven je nog mee dat je op www.tiny.cc/macrhand terechtkunt voor een lijvige handleiding (meer dan vijfhonderd pagina’s). Die is bedoeld voor versie 7.2, maar ongetwijfeld volgt binnenkort een bijgewerkte uitgave voor versie 8.

Installatie

Vermoedelijk kun je ook versie 8 downloaden vanaf de overzichtspagina op www.macrium.com/reflectfree. Momenteel vind je hier aan de linkerkant de blauwe downloadknop Home Use. Wij gaan aan de slag met de proefversie van Macrium Reflect 8 Home, maar focussen ons wel op functies die ook in de gratis editie beschikbaar zijn.

Met een dubbelklik op het gedownloade exe-bestand start je de installatie. Daarna is het vooral een kwestie van enkele keren op Next en Install drukken.

In de Home-versie krijg je nog de gelegenheid tot extra opties, zoals Install CBT (voor efficiëntere en snellere back-ups), Install Image Guardian (alleen geautoriseerde processen kunnen je back-ups benaderen) en Install viBoot (zie kader). Wij laten al deze opties rustig mee-installeren.

Na de installatie moet je wel even je systeem te herstarten. Mogelijk krijg je bij de eerste opstart een update-venster te zien. Klik in dat geval op Download en op Start, zodat alle recente updates netjes worden geïntegreerd. Standaard start Macrium Reflect op in een light mode, maar via het menu Other Tasks / Change Theme kun je het thema altijd aanpassen.

©PXimport

Bootschijf

Je staat natuurlijk te popelen om je eerste back-ups te maken, maar daar wachten we nog heel even mee. We gaan namelijk eerst een reddingsschijf creëren. Mocht Windows er plotseling mee stoppen, dan kun je altijd nog op zo’n live bootmedium terugvallen om Macrium Reflect op te starten en je systeemback-up terug te zetten.

Druk hiervoor op de knop Rescue. Er verschijnt een dialoogvenster met keuzes als Windows Boot Menu, CD/DVD Burner, Removable USB Flash Drive en ISO File.

Kies je voor het eerste, laat dan onderaan Add boot menu geselecteerd en druk op de Build-knop. Daarmee wordt er een ingang voor Macrium Reflect toegevoegd aan het opstartmenu van de Windows-herstelomgeving.

Wij kiezen voor iets minder ingrijpends een gaan voor Removable USB Flash Drive. Je moet die stick - 1 GB volstaat - dan natuurlijk wel eerst even in je systeem pluggen. Laat de overige opties liever ongemoeid en bevestig met Build. Er wordt nu een wim-bestand (Windows IMage) gecreëerd dat vervolgens naar een opstartbare stick wordt omgezet. Controleer zo snel mogelijk of je pc van deze stick wil opstarten, dat is een proces dat wel even kan duren.

©PXimport

Schijfkopie

We beschikken nu over een live bootsysteem en we zijn gerustgesteld. Tijd nu om een schijfkopie (image) te maken van een partitie of van een complete schijf. Open linksboven het tabblad Create Backups voor een overzicht van de aangesloten schijven en partities. Klik op Image selected disks on this computer of kies voor Create an image of the partition(s) required to backup and restore Windows. In het laatste geval kiest Macrium Reflect zelf de schijf en de partitie(s) die nodig zijn om Windows vanaf zo’n back-up te kunnen herstellen. Ga je voor de eerste optie dan moet je in het grafische overzicht dus zelf een vinkje plaatsen bij de gewenste schijven en partities.

Wat je ook kiest, je moet uiteraard ook een doellocatie aanduiden. Klik daarvoor op het mapicoon bij Destination, Folder of kies CD/DVD Burner. Geef een duidelijke Backup File Name. Klik op het {-knopje om allerlei variabelen in je bestandsnaam op te nemen, zoals {BACKUPTYPE}, {PCNAME} en {WDNAME}.

Klik ook even op Advanced Options, linksonder. Hier kun je in diverse rubrieken allerlei extra opties instellen, zoals de compressiegraad (Compression), maximale bestandsgrootte (File Size, handig indien je de back-upbestanden wil opsplitsen), wachtwoord en encryptie (Password), en afsluitmodus (Shutdown, om je pc na de back-upsessie af te sluiten). Er is bovendien een tabblad Email waarin je jezelf een mail kunt laten toesturen met de status van de back-upoperatie.

©PXimport

Back-up-planning

Heb je alles naar wens ingesteld? Klik dan op Next, zodat je in het dialoogvenster belandt waarin je de back-up verder kunt (in)plannen. Deze planning draait rond drie belangrijke onderdelen: type, frequentie en retentie. Standaard maak je een volledige back-up van alle data op de betreffende schijf of partitie, maar je kunt ook in het uitklapmenu ook een specifiek sjabloon aanduiden, zoals Grandfather, Father, Son, Differential Backup Set of Intra-Daily Backup Set. Je krijgt hier de nodige feedback bij en zodra je een sjabloon selecteert, lees je meteen de frequentie en de ingestelde tijdstippen af.

Via de knoppen kun je een planning altijd verwijderen, aanpassen en ook zelf toevoegen. In het onderste venster zie je hoelang de diverse back-ups standaard bewaard blijven. Bij Grandfather, Father, Son bijvoorbeeld is dat respectievelijk 26 Weeks (Full), 4 Weeks (Differential) en 14 Days (Incremental).

Via Purge the oldest backup set(s) if less than […] GB kun je het verwijderen van de oudste back-up(s) forceren als je een acuut gebrek aan schijfruimte hebt. Bevestig je keuzes met Next. Ziet alles er goed uit, zet de back-up dan in gang met Finish en met OK. Als je wilt, dan kun je de instellingen eerst nog bewaren in een xml-definitiebestand, zodat je dezelfde operatie naderhand sneller kunt uitvoeren. Open hiervoor Create Backups, Definition Files.

©PXimport

Selectief herstel

Voor een overzicht van eerder gemaakte back-ups open je het tabblad Existing Backups en vervolgens Image. Je krijgt nu een lijst van de gemaakte images te zien, waarbij je via filteropties als Images that contain drive en Backups from Definition snel kunt inzoomen op specifieke images.

Er zijn ook knoppen waarmee je een geselecteerde back-upset kunt verwijderen of waarmee je een nieuwe, gelijkaardige back-up maakt. Bij belangrijke back-ups (welke zijn dat niet) is het goed af en toe de knop Verify in te zetten, zodat je zeker bent dat het back-upbestand nog intact is.

Erg handig is ook dat Macrium Reflect een image aan een virtueel station kan koppelen, zodat je ook afzonderlijke bestanden uit zo’n image kunt terugzetten. Selecteer het gewenste imagebestand en druk op de knop Browse. Plaats een vinkje bij de gewenste partitie en kies een geschikte stationsletter. Zodra je op OK drukt, verschijnt de inhoud in de verkenner en kun je de bestanden benaderen en kopiëren. Via Detach a backup image from Windows Explorer kun je zo’n virtueel station ook altijd weer loskoppelen.

©PXimport

Partitieherstel

Het kan natuurlijk ook gebeuren dat je een hele schijf(partitie) in één keer wilt terugzetten. In dit geval klik je op Restore en versleep in je het grafische overzicht de bronpartitie(s) naar de gewenste doelpartitie(s). Stel, je bronpartitie is kleiner dan de doelpartitie, dan laat Macrium Reflect in principe drie opties toe.

Standaard neemt je (kleinere) partitie alleen het eerste deel van de doelpartitie in en wordt het resterende deel niet-toegewezen ruimte. Dit kun je naderhand ook checken in het Windows Schijfbeheer (druk op Windows-toets+R en voer diskmgmt.msc uit). Klik op Float Right om de partitie naar het laatste deel van de doelpartitie te verschuiven. Of kies voor Fill Space om een kleinere partitie de volledige doelpartitie te laten gebruiken en van het overtollige deel vrije partitieruimte te maken.

Je kunt dit proces trouwens bijsturen wanneer je op Layout klikt: via de schuifknop leg je dan zelf de helemaal zelf de partitiegrens vast. Of je vult de exacte waarden in bij Size, Before en After in de numerieke velden. Klik op OK / Next / Finish en bevestig met Continue.

©PXimport

Virtuele machine

Je hebt al gelezen dat je in Macrium Reflect een image als een virtueel schijfstation kunt koppelen, maar er is meer. Met de functie viBoot (virtual boot) kun je een complete partitie in een heuse virtuele machine laden en, tenminste bij een bootable partitie, die ook in een veilige virtuele omgeving opstarten. Op die manier kun je nog grondiger nagaan of je image volledig functioneel is. Open hiervoor het tabblad Existing Backups en kies Launch Macrium viBoot. Klik op New en vervolgens op Select Image Files. Druk op de knop Add en verwijs naar het bootable mrimg-imagebestand. Druk op Next en geef een naam op voor je virtuele machine. Duid ook de hoeveelheid ram en de netwerkadapter aan die je wilt gebruiken. Houd er rekening mee dat dit geheugen van je actuele Windows-sessie wordt afgesnoept zolang de virtuele machine draait. Bevestig met Finish. Als het goed is, start je virtuele machine even later op in VirtualBox en kun je er veilig mee experimenteren.

©PXimport

Mappenback-up

Zoals gezegd kun je met de Home-editie van Macrium Reflect ook afzonderlijke mappen back-uppen. Vooral in combinatie met automatische en incrementele back-ups op gezette tijden, kan dit bij dataverlies de ultieme reddingsboei zijn.

Dit is een vrij rechttoe rechtaan proces. Open het tabblad Create Backups en kies Create a File and Folder backup. In de bestandsbrowser plaats je een vinkje bij de map(pen) die je mee in de back-up wilt. Zodra je op OK drukt worden die aan de lijst toegevoegd.

Om niet zomaar alle bestandstypes uit die mappen mee te back-uppen, druk je op Edit Source Folder Filters. Laat hier het vinkje staan bij Include subfolders als je ook onderliggende mappen mee wilt back-uppen. Verder kun je bestandstypes uitsluiten bij Add files to exclude (bijvoorbeeld *.tmp en *.bak) of bepaalde submappen laten negeren (bij Add folders to exclude). Druk op OK, geef een doelmap voor je back-up aan en geef een naam aan het back-upbestand. Druk op Next en leg het type, de frequentie en de retentie van je back-up vast, net als bij het maken van een image. Je vindt de back-up ook weer terug op het tabblad Existing Backups, deze keer wel bij File and Folder. De rest van het (herstel)verhaal ken je inmiddels.

©PXimport

Schijfkloon

Je kunt een complete schijf ook rechtstreeks kopiëren naar een andere schijf die je eveneens op je pc hebt aangesloten. Deze tweede schijf mag trouwens ook groter zijn dan de bronschijf en je beslist zelf wat je met de overtollige ruimte wil doen.

Open opnieuw Create Backups en zorg dat het tabblad Local Disks is geopend. Selecteer in het grafische overzicht de schijf die je wilt klonen en klik op Clone this disk. Klik op Select a disk to clone to, zodat die in het Destination-venster verschijnt. Om in één keer de complete schijfinhoud (alle partities) te klonen klik je op Copy Partitions.

Je hebt nu twee mogelijkheden: of je behoudt de partitiegroottes (Exact Partition Offset and Length) of je laat die automatisch en proportioneel aanpassen aan de nieuwe schijfruimte (Shrink or extend to fill the target disk). Is de doelschijf groter en kies je de eerste optie, dan blijft er nog niet-toegewezen ruimte over. Die kun je eventueel handmatig aanpassen via de Layout-knop, nadat je eerst de laatste partitie hebt geselecteerd.

Wanneer je op Next drukt, krijg je nog de gelegenheid de kloonoperatie in te plannen om die op gezette tijden automatisch opnieuw te laten uitvoeren. Druk nogmaals op Next en op Finish. Geef eventueel een back-up-definitiebestand op en druk op OK en op Continue om de kloonoperatie te starten. Besef wel dat alle originele data op de doelschijf hierdoor verloren gaan.

©PXimport

Anti-ransomware

Ransomware (software die ongemerkt gegevensbestanden versleutelt en de gebruiker laat betalen om opnieuw toegang tot zijn data te krijgen) is een van de meest onbeschaamde vormen van malware. Back-ups maken is een van de beste remedies hiervoor, maar wat als ook je back-upbestanden worden getroffen? Precies daarom heeft Macrium Reflect een beveiliging ingebouwd: Image Guardian. Die zorgt ervoor dat in principe alleen Macrium Reflect zelf je back-upbestanden kan benaderen. Dat kun je testen wanneer je zo’n image-bestand bijvoorbeeld met de verkenner probeert te verwijderen. Let op, want formatteren lukt blijkbaar nog wel. Je kunt deze beveiligingsfuncties vanuit Macrium Reflect verder finetunen en trouwens ook weer uitschakelen via Other Tasks / Macrium Image Guardian Settings.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Review Asus ROG Phone 9 Pro – De niche verfijnd
© Wesley Akkerman
Huis

Review Asus ROG Phone 9 Pro – De niche verfijnd

De Asus ROG Phone 9 Pro pakt het stokje over van de Asus ROG Phone 8 Pro, die vorig jaar de smartphone-ervaring binnen deze niche naar een hoger niveau tilde. Sterker nog: we durfden te stellen dat de 8 Pro de niche voorbij ging. Dit jaar is er sprake van een verfijning.

Uitstekend
Conclusie

Daar waar we vorig jaar nog konden stellen dat de Asus ROG Phone 8 Pro de gamingsmartphone uit de niche haalde, zien we dit jaar dat Asus gokt op veilige verbeteringen. Daardoor bestaan er tussen de 8 en 9 weinig verschillen. In de basis is het dezelfde smartphone, maar dan met een veel betere processor en meer nadruk op het AniMe Vision-systeem. Daar kun je nu meer informatie op presenteren, eventueel in kleur, en zelfs minispellen op spelen. Het sluit aan op het speelse karakter van het toestel, dat zich natuurlijk met name richt op gamers. Het toestel oogt nog altijd volwassen en beschikt bovendien over alles wat de ROG Phone 8 ook aanbiedt, zoals een strakke behuizing, een IP68-certificaat, volwaardig camerasysteem en een goede accu. Maar ondertussen neemt het ook nadelen over van zijn voorganger. Zo laat de warmteontwikkeling te wensen over en schiet het updatebeleid voor deze prijs tekort. De camera's leveren wel meer natuurlijkere beelden, maar ook daar blijft de kwaliteit achter bij de concurrentie. Maar dat is mogelijk niet waarom je dit toestel op het oog hebt.

Plus- en minpunten
  • Volwassen gamingsmartphone
  • Ingeperkt doch strak design
  • Specificaties
  • Schouderknoppen
  • Gamingsoftware
  • AniMe Vision
  • Twee jaar aan Android-upgrades
  • Camera kan nog beter
  • Forse prijs

Dezelfde behuizing, hetzelfde scherm, dezelfde resolutie, dezelfde schouderknoppen, dezelfde software, hetzelfde softwarebeleid en dezelfde configuratieopties. Ten opzichte van de Asus ROG Phone 8 Pro is er voor de Asus ROG Phone 9 in de basis dus niet veel veranderd. En dat terwijl de Taiwanese fabrikant toch gewoon 1299 euro rekent voor dit toestel. Gelukkig zijn er wel een aantal belangrijke dingen verbeterd, maar zoals gezegd hebben we over het algemeen te maken met een verfijning van de ervaring die we vorig jaar ervaren hebben.

De belangrijkste verbetering zit hem uiteraard in de processor. Net als in de OnePlus 13, die we eerder getest hebben, zit ook hier een Qualcomm Snapdragon 8 Elite in het apparaat. Dit is een enorm krachtige cpu die de meeste games op Android, of van andere spelcomputers, aankan. Vrijwel altijd in zestig frames per seconde op een resolutie van 1080p. Hoger hoeft niet, aangezien de smartphone met een resolutie van 2400 bij 1080 pixels niet hoger aankan. De beeldverversing is overkill met 185 Hertz; alsof die 165 Hz op de 8 Pro niet genoeg was.

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

Warmteontwikkeling is niet oké

We hebben het in onze recensie van vorig jaar ook aangehaald: de warmteontwikkeling. Zodra je lekker aan het gamen bent, en ook wat meer van het toestel vraagt, dan kan de telefoon echt heet worden. Niet warm, zoals de OnePlus 13, maar héét. Vasthouden is dan onprettig en oncomfortabel, omdat de randen, de achterkant, het scherm en zelfs de cameramodule warm worden. OnePlus lijkt de warmteafvoer tot nu toe beter onder controle te hebben. Dit is best een kwalijke zaak voor een gespecialiseerde smartphone, bedoeld voor het spelen van games.

Nu kun je investeren in een iets duurdere versie van de Asus ROG Phone 9 Pro, de Pro Edition, waardoor je meer werkgeheugen en opslagruimte krijgt, evenals een AeroActive Cooler X-accessoire. Die moet het systeem afkoelen. Dit jaar hebben we de koeler niet kunnen testen, omdat Asus hem niet opstuurde – maar uit ervaring weten we dat deze koeler de smartphone daadwerkelijk kan afkoelen. Dat komt de prestaties en de accuduur ten goede. Bovendien biedt de accessoire extra knoppen aan, die handig kunnen zijn voor moderne Android-games.

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

Accu en opladen

Voor andere taken is de Asus ROG Phone 9 Pro, net als eigenlijk elke smartphone met de 8 Elite aan boord, overgekwalificeerd. Geen enkele app doet moeilijk en in op het gebied van multitasking laat het toestel niets te wensen over. Verder krijg je voor dit bedrag 16 GB aan werkgeheugen en 512 GB aan opslagruimte tot je beschikking. In beide gevallen meer dan genoeg en ook meer dan je elders aantreft. Maar eerlijk is eerlijk: als je bijna 1300 euro neerlegt voor een mobiele telefoon, dan mag je dergelijke specificaties gewoon verwachten.

En hoewel het fijn is dat de accu beschikt over 5800 mAh aan vermogen (wat 300 mAh meer is dan vorig jaar), is het tegelijkertijd zo dat de ROG Phone 7 nog steeds de kroon spant met 6000 mAh. De accu houdt het, onder normale omstandigheden, redelijk lang uit. Soms hoef je pas na twee volle dagen het toestel opnieuw op te laden. Ga je erop gamen, dan wordt de accu leeggeslurpt en moet je logischerwijs eerder opladen. Opladen gaat met 65 watt relatief snel. Binnen 45 minuten moet het toestel opgeladen zijn. Draadloos opladen is eveneens aanwezig, op 15 watt.

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

Meer leds op de achterkant

Een andere verfijning treffen we aan op de achterkant. De Asus ROG Phone 9 Pro biedt namelijk meer led-lampjes dan ooit aan. Daar waar de voorganger het bij informatieverstrekking laat, gaat de 9 Pro een flinke stap verder door je er ook simpele spelletjes op te laten spelen. De AniMe Vision, zoals Asus de verzameling leds noemt, beschikt nu over 648 lampjes. Ze kunnen nog steeds zaken als accupercentage, de klok en meer laten zien, en nu zelfs in kleur. Als je dan toch iets unieks aanbiedt, ga er dan ook voor – dit is wat de ROG Phone immers uniek maakt.

Als je daar allemaal geen interesse hebt, geen nood. Want je kunt de lampjes gewoon uitschakelen. Dan zie je er helemaal niets van terug en oogt de Asus ROG Phone 9 Pro als een strak vormgegeven, premium smartphone (net zoals zijn voorganger). De cameramodule wijkt af van de ontwerpen die we elders tegenkomen, maar ook dat geeft de telefoon zijn eigen karakter mee. Zonder hoesje ligt het apparaat wel flink scheef op een bureau of bank, maar gelukkig glijdt het toestel niet zomaar ergens van af. Belangrijker is echter hoe de camera presteert, natuurlijk.

Goed camerasysteem, maar…

Ook bij het camerasysteem is er sprake van een herhaling van wat de voorganger aan boord had – maar wel eentje met kleine verbeteringen. Pas wanneer je dieper de specificatielijst in duikt, zie je dat er nu een verfijnde Sony-sensor in de hoofdlens zit, met een ietwat verbeterde gimbalstabilisatie. Voor de rest is het systeem identiek aan het model van vorig jaar. Zo is er nog altijd een dertien megapixel ultragroothoeklens en een telelens van 32 megapixel die tot drie keer optisch kan inzoomen. Voorop treffen we een selfiecamera aan van 32 megapixel. Het systeem maakt over het algemeen geen slechte foto's, laat dat duidelijk zijn.

Maar we kunnen tegelijkertijd niet stellen dat Asus in de buurt komt van de concurrentie, die ongeveer dezelfde prijs rekent voor zijn smartphones. Het is deels appels en peren vergelijken, omdat de focus van de ROG Phone-serie nou eenmaal ergens anders op ligt, maar dat zal iemand die op zoek is naar een goede smartphone worst wezen. De ROG Phone 9 Pro is in elk geval in staat foto's realistisch weer te geven, met een prettig contrast en fijne detailverwerking. De upgrade is niet bijster groot, maar door het meer natuurlijke karakter wat ons betreft wel welkom.

Tegenvallend updatebeleid

Het grootste struikelblok voor de Asus ROG Phone 9 Pro is echter het updatebeleid. Het toestel wordt dan wel geleverd met Android 15, maar kan daarna rekenen op slechts twee Android-upgrades. In een tijd waarin OnePlus minimaal vier en zowel Samsung als Google zeven jaar aan upgrades aanbieden, is dat meer dan ondermaats te noemen. Gelukkig krijg je wel vijf jaar aan beveiligingsupdates, maar uit het updatebeleid spreekt verder weinig vertrouwen. Alsof de toestellen de investering niet meer waard zijn nadat ze de twee jaar gepasseerd zijn.

Verder zijn we tevreden over de software. Er worden wat apps vooraf geïnstalleerd, maar die kun je veelal verwijderen. Daarnaast zijn er wat AI-opties. Zo kun je achtergronden aanmaken en gebruikmaken van Circle to Search. Ook kun je voor games bepaalde handelingen automatiseren of bijzondere momenten laten vastleggen. En met AI Grabber kun je teksten uit games overnemen, waardoor je bijvoorbeeld sneller een tutorial kunt vinden. Al die opties staan in de exclusieve Armory Crate-app, waar je ook de triggers en AniMe Vision instelt.

Asus ROG Phone 9 Pro kopen?

Daar waar we vorig jaar nog konden stellen dat de Asus ROG Phone 8 Pro de gamingsmartphone uit de niche haalde, zien we dit jaar dat Asus gokt op veilige verbeteringen. Daardoor bestaan er tussen de 8 en 9 weinig verschillen. In de basis is het dezelfde smartphone, maar dan met een veel betere processor en meer nadruk op het AniMe Vision-systeem. Daar kun je nu meer informatie op presenteren, eventueel in kleur, en zelfs minispellen op spelen. Het sluit aan op het speelse karakter van het toestel, dat zich natuurlijk met name richt op gamers.

Het toestel oogt nog altijd volwassen en beschikt bovendien over alles wat de ROG Phone 8 ook aanbiedt, zoals een strakke behuizing, een IP68-certificaat, volwaardig camerasysteem en een goede accu. Maar ondertussen neemt het ook nadelen over van zijn voorganger. Zo laat de warmteontwikkeling te wensen over en schiet het updatebeleid voor deze prijs tekort. De camera's leveren wel meer natuurlijkere beelden, maar ook daar blijft de kwaliteit achter bij de concurrentie. Maar dat is mogelijk niet waarom je dit toestel op het oog hebt.

▼ Volgende artikel
Consumenten testen: de Philips XD5123/10-stofzuiger
© Philips
Huis

Consumenten testen: de Philips XD5123/10-stofzuiger

De Philips XD5123/10 stofzuiger met zak biedt een uitstekende balans tussen krachtige zuigkracht, gebruiksgemak en veelzijdigheid. Met de TriActive-zuigmond, geïntegreerde hulpstukken en een gebruiksvriendelijk ontwerp is deze stofzuiger een favoriet voor huishoudens met uiteenlopende schoonmaakbehoeften. We vroegen de leden van het Review.nl Testpanel naar hun mening.

Partnerbijdrage - in samenwerking met Philips

Doordacht design en vormgeving

De testers waarderen het compacte en lichte ontwerp van de Philips XD5123/10. Het apparaat weegt slechts 4,6 kg en heeft een moderne uitstraling. Vooral de zachte bumper en rubber wielen vallen in de smaak, omdat ze beschermen tegen krassen op meubels en vloeren.

Volgens CGM Peters is het compacte formaat met een nette uitstraling een groot voordeel. Ook Wendy Wenning roemt het ontwerp als mooi compact en geschikt voor nauwe ruimtes. Desondanks vinden sommigen, zoals CB82, het onhandig dat het snoer niet automatisch oprolbaar is en de slang iets te stug, wat het gebruiksgemak enigszins beïnvloedt.

©Philips

Veelzijdigheid en accessoires

De veelzijdigheid van de Philips XD5123/10 wordt breed gewaardeerd. De stofzuiger bevat meerdere opzetstukken, waaronder een spleetmondstuk en een meubelmondstuk. Vooral de geïntegreerde borstel in de stang en het TriActive-mondstuk spreken de gebruikers aan. Dat laatste mondstuk tilt tapijten op, verwijdert haren en reinigt langs muren en meubels.

TimH prijst het gemak van het opzetstuk dat direct aan de slang vastzit, terwijl Wendy Wenning aangeeft dat het apparaat dierenharen met gemak verwijdert. MarkintheDark1974 is positief verrast door de robuuste werking van het grotere hulpstuk voor dierenharen. Een klein nadeel is volgens sommige reviewers dat de hulpstukken niet allemaal in het apparaat zelf kunnen worden opgeborgen.

©Philips

Krachtige prestaties op diverse vloeren

De Philips XD5123/10 blinkt uit in zuigkracht. Of het nu gaat om laminaat, tapijt, plavuizen of dierenharen, het apparaat levert indrukwekkende resultaten. De AirflowMax-technologie garandeert een constante zuigkracht, zelfs als de stofzak voller wordt.

Het compacte formaat en de krachtige zuigkracht maken het een plezier om te gebruiken

- CGM Peters

MLassche beschrijft de prestaties als 'extreem goed' en benadrukt hoe effectief het TriActive-mondstuk werkt. CGM Peters merkt op dat het HEPA-filter allergenen uitstekend opvangt, wat het ideaal maakt voor mensen met allergieën. Hoewel de zuigkracht overwegend positief wordt beoordeeld, is het geluidsniveau voor sommigen, zoals Troost en CB82, een nadeel.

©Philips

Gebruiksgemak en bediening

Met een snoerlengte van 9 meter en een lichtgewicht ontwerp is de Philips XD5123/10 ontworpen voor moeiteloze bediening. Veel testers waarderen de eenvoudige installatie en de verstelbare steel, die geschikt is voor gebruikers van verschillende lengtes.

Volgens MarkRombaut zorgen het lichte gewicht en de wendbaarheid ervoor dat stofzuigen geen zware klus is. Echter, CB82 en andere testers vinden het snoer wat kort voor grotere ruimtes, en sommigen hadden liever een automatische oprolfunctie gezien.

✅ Pluspunten

  • Krachtige zuigkracht

  • Compact en lichtgewicht ontwerp

  • TriActive-mondstuk en geïntegreerde hulpstukken

❌ Minpunten

  • Geluidsniveau aan de hoge kant

  • Geen automatisch oprolsysteem voor het snoer

Eindoordeel

De Philips XD5123/10 biedt krachtige prestaties, een breed scala aan hulpstukken en een compact ontwerp, wat het een uitstekende keuze maakt voor de meeste huishoudens. Met een gemiddelde totaalscore van 8,1/10 is dit een solide investering, vooral voor mensen met huisdieren en verschillende vloertypes. Kleine nadelen zoals het geluidsniveau en het niet automatisch oprolbare snoer doen weinig af aan de algehele prestaties.

Meer weten over deze stofzuiger?

Kijk op Kieskeurig.nl!