ID.nl logo
Tweedehands hardware kopen
© PXimport
Zekerheid & gemak

Tweedehands hardware kopen

Hardware wordt met de dag sneller en wat vandaag het nieuwste van het nieuwste is, is morgen alweer oud. Er zijn altijd mensen die het allernieuwste kopen en voor een habbekrats hun afgedankte spullen doorverkopen. Daar kunt u van profiteren, maar waar moet u op letten bij het kopen op eBay en Marktplaats, en hoe voorkomt u een miskoop?

Het kopen van tweedehands spullen via internet kost tijd, maar kan veel opleveren. Er zijn een hoop mensen die hun oude hardware voor leuke prijzen op Marktplaats zetten. Ook als uw computer stuk is, dan zijn Marktplaats en vooral eBay mooie websites om naar vervangende onderdelen te zoeken. Zo bespaart u veel geld op een nieuwe computer of de reparatie van uw defecte computer. Mooie voorbeelden zijn accu's, toetsenborden en adapters voor laptops. Bij de leverancier betaalt u al snel honderd euro voor een vervangende adapter. Op eBay en Marktplaats zijn ze al voor een paar tientjes te vinden. Maar wat is het geheim van een goede koop? Waar moet u op letten en hoe bent u een oplichter te slim af?

Deel 1: Waar kunt u zoeken

1. Marktplaats

De in 1999 gestarte website Marktplaats is inmiddels een begrip in Nederland. Ondanks dat de website in 2004 door eBay is overgenomen heeft Marktplaats zijn identiteit behouden en is de site met ruim 1,7 miljoen bezoekers per dag, terug te vinden in de top tien van de meest bezochte sites in Nederland. Marktplaats is een advertentiewebsite waar verkopers hun advertenties kunnen plaatsen en geïnteresseerde kunnen reageren of een bod kunnen plaatsen. Per dag komen er alleen al in de rubriek Computers en Software duizenden nieuwe advertenties bij. De meerderheid van de advertenties wordt geplaatst door mensen die van hun spullen af willen, maar Marktplaats staat er helaas ook om bekend dat er veel oplichters actief zijn. De meeste advertenties zijn gemakkelijk te doorgronden vanwege slecht Nederlands taalgebruik en half Engelse zinnen. Deze adverteerders kunt u beter vermijden. De mensen die u thuis uitnodigen en eventueel aanbieden om de hardware te testen, dat zijn de mensen die u zoekt op Marktplaats.

Marktplaats Zoekassistent

Het is via Marktplaats ook mogelijk om de Zoekassistent te gebruiken. Dit is een stukje software waarmee u in de gaten kunt houden of er nieuwe advertenties met uw zoekopdrachten zijn geplaatst. De Marktplaats Zoekassistent downloadt u via Marktplaats. Na de installatie kunt u een zoekopdracht aanmaken door op Nieuwe zoekopdracht te klikken. Vul de gewenste gegevens in en klik op Volgende. Geef een titel en klik op Opslaan. Zodra er nieuwe advertenties met uw zoekopdracht bij komen, zal deze tool dat melden.

©PXimport

De Marktplaats Zoekassistent houdt precies bij welke nieuwe advertenties met uw zoekopdracht geplaatst worden.

2. eBay

eBay was in het verleden de grootste tegenhanger van Marktplaats. eBay is in 1995 opgericht en uitgegroeid tot 's werelds grootste veilingwebsite. Tussen Marktplaats en eBay zit wel een groot verschil. Marktplaats is een advertentiewebsite en is in de basis eBay een veilingsite. Op eBay is een veiling bindend en op Marktplaats een advertentie vrijblijvend. De hoogste bieder aan het einde van een veiling koopt het product waarop hij of zij geboden heeft. eBay heeft een ontzettend groot aanbod aan spullen, omdat het een internationale website betreft en er dus ook gezocht kan worden buiten onze landsgrenzen. Hierdoor zijn er veel moeilijk te verkrijgen onderdelen te vinden. Denk aan onderdelen van oude laptops, laptoptoetsenborden of processors, maar ook kleine onderdelen om bijvoorbeeld defecten te repareren als een kapot toetsenbord. Op losse onderdelen kan een hoop geld worden bespaard. Zo betaalt u voor een vervangend toetsenbord voor uw laptop bij de fabrikant al snel meer dan honderd euro, en is er met een beetje speurwerk op eBay al voor een paar tientjes één te vinden. Let erop dat u voor het bieden op veilingen goed controleert wat de verzendkosten naar Nederland of België zijn en of de verkoper wel internationaal wil verkopen.

Koopjes spotten met eBay

eBay heeft een handig hulpje voor u beschikbaar. Door middel van Web Apps kunt u de browser uitbreiden met deze tools. Voor zowel Google Chrome, Firefox, Safari en Internet Explorer is er een app beschikbaar. De apps vindt u op eBay. De functionaliteit verschilt een klein beetje per browser, maar stuk voor stuk bieden ze de mogelijkheid om uw eBay-activiteiten bij te houden.

©PXimport

eBay biedt een handige Web App.

3. Kopen via een forum

Een andere, vrij onbekende manier om tweedehands hardware te vinden, is via forums. Op veel computerforums (waaronder het forum van Computer!Totaal) staan rubrieken waar spullen aangeboden en gevraagd kunnen worden. Hier posten vaak mensen die actief zijn op het forum en hun goede reputatie hebben hoog te houden. Daarbij worden conversaties openbaar gedaan en kan iedereen de gemaakte beloftes lezen. Belangrijk is natuurlijk wel dat u de verkoper controleert: hoe lang is deze actief op het forum en plaatst deze vaak berichten? Zo kan het voorkomen dat in advertentie staat dat een processor nooit overgeklokt is geweest, maar de verkoper een jaar eerder in een bericht op het forum heeft staan dat hij zijn nieuwe cpu zwaar aan het overklokken is. Uiteindelijk is geen enkel forum verantwoordelijk voor de koop die u sluit, in de voorwaarden staat dan ook dat zij niet verantwoordelijk zijn voor de gevolgen.

Deel 2: Voor de koop

4. Welke hardware hebt u nodig

Het belangrijkste om te weten is natuurlijk wat voor hardware u nodig hebt. Hebt u de handleiding van uw computer nog, dan kunt u daar een hoop in vinden. Zo staat er beschreven welke processors u kunt gebruiken, welk geheugen uw computer heeft en wat voor aansluitingen op uw moederbord zitten. Hebt u de handleiding niet meer, dan kunt u met het programma PC Wizard 2010, precies terugvinden wat voor moederbord en welke hardware u gebruikt. Op basis van die informatie kunt u dan alsnog de handleiding van het moederbord op de website van de fabrikant opzoeken. Of u kunt de informatie gebruiken als indicatie voor benodigde onderdelen. Natuurlijk is PC Wizard 2010 ook een handige tool om bij een test op de computer van de verkopende partij te controleren of de gegeven specificaties kloppen.

©PXimport

Met PC Wizard 2010 kunt u achterhalen wat voor moederbord u gebruikt en zien welke componenten er nu in de pc zitten.

5. Foto's en de verkoper

Foto's geven vaak een goede indruk van het product wat u koopt. Soms sluit het verkoopverhaal namelijk niet aan op de foto. Om een voorbeeld te noemen: in de advertentie staat: "Perfecte laptop, altijd goed gewerkt". Vervolgens liggen er op de achtergrond van de foto een paar schroevendraaiers en een soldeerbout. Vraag ook altijd of de foto van het daadwerkelijke product is gemaakt. Hebt u bij iemand thuis een afspraak, dan kunt u eens goed om u heen kijken. Vaak is snel duidelijk of het om een huis-, tuin- en keukenverkoper gaat of om een louche handelaar. Laat u nooit tot een verkoop verplichten; is het product niet precies wat u zocht, hebt u er geen goed gevoel bij of wijkt het af van de advertentie: u hebt ten alle tijde het recht de koop niet door te laten gaan en verder te zoeken.

6. Zelf detective spelen

Als u besluit een product te laten versturen, is het belangrijk dat u op een aantal dingen let. Vraag gedetailleerde informatie: of het product in goede conditie is en beschrijf wat u wenst. Krijgt u hier een duidelijk antwoord op en blijkt achteraf dat het anders is, dan kunt u de verkopende partij hierop aanspreken. Draait de verkoper om uw vragen heen, dan kunt u beter op zoek gaan naar een andere verkoper. Over het algemeen bestaan er geen sprookjes, iPads of nieuwe laptops doet niemand voor 150 euro van de hand. Het gaat hier dan ook vrijwel altijd om oplichters. Controleer ook altijd een bankrekeningnummer. Typ de naam, het bankrekeningnummer of het e-mailadres van de verkoper eens in op Google en kijk of dit negatieve resultaten geeft. Vaak staan oplichters aangegeven op OpgelichtopInternet. Ook de naam- en adresgegevens verifiëren in de telefoongids is geen overbodig detectivewerk. Probeer bij een koop ook persoonlijk contact te krijgen, bijvoorbeeld telefonisch.

Betalen via PayPal

Bij eBay is het gebruikelijk om via PayPal te betalen. PayPal is een internationale online bank. Wilt u gaan bieden op een veiling, dan is het verstandig eerst een PayPal-rekening te openen. Ga naar PayPal en klik op de knop Rekening openen. Vul uw gegevens in en klik op Rekening openen. U kunt uw bankgegevens opgeven of direct naar uw rekening gaan door linksonder op Ga naar Mijn rekening te klikken. Om geld naar uw rekening over te maken, klikt u op Geld toevoegen. Lees goed hoe u de overschrijving naar uw PayPal-rekening kunt doen. Automatisch afschrijven vanaf uw creditcard kan ook. Zo hoeft u niet telkens geld over te maken naar uw PayPal-rekening.

Naast dat PayPal handig is, is het ook een soort verzekering. Bij PayPal krijgt u namelijk kopersbescherming. Dit houdt in dat wanneer een koop niet goed verloopt, u in bepaalde gevallen het geld van PayPal terug kunt krijgen. Over de voorwaarden en werking voor eBay leest u meer via eBay PayPal-kopersbescherming en voor Marktplaats kunt u kijken op Marktplaats PayPal-kopersbescherming.

©PXimport

Bij aankopen via eBay wordt vrijwel altijd gebruikgemaakt van PayPal, een soort online bankrekening.

Deel 3: Controleren van hardware

7. De hardware controleren

Voor het testen van de hardware kunt u gebruikmaken van diagnosesoftware. Computerleveranciers zoals Dell, Apple en HP leveren deze software vaak mee met de computer. Hebt u dit niet, dan is het meestal gratis te downloaden op de website van de leverancier. De testmethode verschilt per leverancier. Zo gebruiken Apple en Dell een cd waarvan opgestart kan worden. Een korte test van de hardware kan al snel 20 minuten duren, maar dan worden wel alle componenten van de computer onder handen genomen. Zijn er problemen met de hardware, dan zal een foutcode worden weergegeven. Op de website van de leverancier is te zien wat de foutcode betekent. Er zijn ook diverse universele diagnose cd's te downloaden. Een daarvan is Ultimate Boot CD. Op de cd zijn losse testprogramma's te vinden, zoals Memtest86 (geheugen) en diverse diagnosetools voor harde schijven. Wilt u alleen controleren of de hardware overeenkomt met de beschrijving van de advertentie, dan kunt u ook het in stap 4 genoemde PC Wizard 2010 gebruiken.

©PXimport

Met Ultimate Boot CD kunt u een aantal componenten testen. Download het iso-bestand, brand deze op cd en start de computer vanaf de cd op.

8. Hardware vervangen

Het is belangrijk dat u de pc goed voorbereidt op een verandering van de hardware. Gaat u bijvoorbeeld een videokaart vervangen, dan is het aan te raden eerst alle software en drivers van uw oude kaart te verwijderen. Zo kunnen er geen conflicten met de software ontstaan. Verwijderen van de software kunt u doen via Start / Configuratiescherm / Een programma verwijderen of Programma's en onderdelen. Het stuurprogramma (de driver) verwijdert u via Start / rechtsklik op Computer en kies Eigenschappen, klik in het linkermenu op Apparaatbeheer. Klap het bijbehorende menu uit en klik met de rechtermuisknop op het onderdeel dat u gaat vervangen. Kies nu Installatie ongedaan maken. Sluit de computer af en vervang het onderdeel. Bij het vervangen van minder essentiële onderdelen zoals een blu-ray-speler of interne kaartlezer is dit niet nodig. Windows zal zelf herkennen dat er een ander onderdeel inzit.

©PXimport

Gaat u hardware als een videokaart of moederbord vervangen, verwijder dan eerst de stuurprogramma's en software van de computer.

9. Per post of ophalen

Ophalen blijft het verstandigst, zeker als het om dure of schokgevoelige onderdelen (zoals een harde schijf of laptop) gaat. Besluit u toch een onderdeel via de post te laten komen, vraag dan altijd de verkoper het goed in te pakken en verzekerd op te sturen. Zo loopt u het minste risico en kan de verkoper zien of het pakketje is aangekomen. De kosten voor het versturen van een pakketje met Verzekerservice zijn bij PostNL op het moment van schrijven, tussen de 13,55 en 19,00 euro. Het pakket is dan verzekerd tot 5500,- euro.

Let op de vraagprijs

Een verkoper heeft waarschijnlijk een hoop betaald voor zijn hardware, maar de prijzen van hardware kelderen snel. Een stukje hardware wat een jaar geleden nog honderd euro heeft gekost, kan in een jaar zomaar vijftig euro in prijs zijn gezakt. Voordat u hardware aanschaft is het verstandig ook te kijken naar de nieuwprijs op websites als Hardware.info en Tweakers.net. Vraagt een verkoper teveel geld, dan zoekt u verder of spreekt u de verkoper erop aan. Zo kan het zijn dat er toch een verschil zit tussen het nieuwe en oude product of dat de verkoper niet op de hoogte was van de huidige verkoopprijzen. Dan kunt u alsnog een onderhandeling beginnen. Natuurlijk zijn er ook mensen die het niet op prijs stellen dat u ze wijst op de niet-marktconforme vraagprijs, maar niet geschoten is altijd mis.

©PXimport

Deel 4: Toch opgelicht

10. Wat te doen bij oplichting

Bent u toch het slachtoffer van oplichting geworden, dan is het zaak de oplichter snel de das om te doen. U moet wel zeker weten dat het om echte oplichting gaat. Er is een groot verschil tussen een conflict en oplichting. Iemand onterecht beschouwen als een oplichter, kan voor deze persoon veel negatieve gevolgen hebben. Bent u het niet eens met de handelswijze van een verkoper, dan zult u met de verkoper tot een oplossing moeten komen. Helaas geldt voor het kopen van tweedehands goederen in de meeste gevallen garantie tot de deur. U bent zelf verantwoordelijk voor het goed controleren van een product. Hebt u het product nooit ontvangen, krijgt u geen contact meer met de verkoper maar plaatst deze nog wel advertenties, dan schakelt u de politie in. Een goede start voor hulp bij oplichting is ook het forum OpgelichtopInternet. Hier wordt duidelijk beschreven wat u beste kunt doen en is er eventueel hulp van mogelijke medeslachtoffers van de oplichter. Samen staat u immers sterker dan alleen.

©PXimport

Op het forum www.opgelichtopinternet.nl vindt u meer informatie over oplichting op internet.

11. Meer tips van Marktplaats en eBay

Helaas hebben we niet de ruimte om u alle details over de twee grote websites te geven. Gelukkig zijn er op eBay en Marktplaats zeer uitgebreide handleidingen te vinden over het verhandelen op de websites. Om u op weg te helpen op Marktplaats kunt u via Marktplaats voor beginnende kopers meer informatie vinden. Wilt u meer informatie over het reilen en zeilen via eBay, dan gaat u naar eBay hulp. Beide websites bieden uitgebreide informatie en beginnertips, zodat u snel over kunt gaan tot een eerste koop.

©PXimport

Op Marktplaats en eBay vindt u uitgebreide handleidingen en extra informatie over de werking van de websites.

12. Conclusie

Het kopen van gebruikte hardware kan u een hoop geld besparen. Als u uw gezonde verstand laat spreken, dan is het kopen van tweedehands computeronderdelen een leuke en effectieve manier om de pc te upgraden of om naar vervangende onderdelen te zoeken. Let wel goed op of u te maken hebt met een eerlijke verkoper en of de hardware die u koopt in goede staat is. Want elke auto is van een oud vrouwtje geweest en elke computer is vrijwel nooit gebruikt. Persoonlijk contact en een goed onderbuikgevoel zijn de belangrijkste voorwaarden voor een succesvolle koop.

Oude hardware verkopen of ruilen

Natuurlijk kunt u zelf ook weer uw oude hardware verkopen. Vaak krijgt u hier nog meer geld voor dan u had verwacht. Zo wordt vaak op een forum minder gevraagd voor hardware en levert een leuke en duidelijke advertentie met foto op Marktplaats weer meer op. Een tweedehands videokaart kunt u zomaar voor 30 euro kopen en uw oude weer voor eenzelfde bedrag verkopen. Een andere mogelijkheid is ruilen. Soms staat er bij alle advertenties van de verkoper ook een gezocht advertentie. Zo kan net uitkomen dat u een harde schijf kwijt wilt en de verkoper er net een zoekt. Een ruil met gesloten knip, is dan natuurlijk het best. Daarnaast kunt u natuurlijk ook zelf via Marktplaats ruiladvertenties plaatsen.

Belasting goederen uit het buitenland

Als u goederen van buiten de EU koopt, dan betaalt u daar belasting over. Houd hier rekening mee, want de kosten kunnen al snel in de honderden euro's lopen. De kosten van de verzending, de waarde van het product en de kosten van de verzekering worden allemaal meegenomen in de rekensom. Op de website van de douane kunt u een duidelijk overzicht vinden van de kosten voor het kopen via internet en de belasting die daarover wordt geheven. Informatie kunt u vinden op de website van Douane.

©PXimport

Op de website van de douane kunt u een rekenvoorbeeld van de kosten voor het invoeren van uw product vinden.

▼ Volgende artikel
Luchtbevochtiger, luchtontvochtiger of luchtreiniger: wat helpt het best bij hooikoorts?
© wayhome.studio
Energie

Luchtbevochtiger, luchtontvochtiger of luchtreiniger: wat helpt het best bij hooikoorts?

Onophoudelijke niesbuien, branderige ogen en een niet te tackelen vermoeidheid: voor hooikoortspatiënten is de lente lang niet altijd een pretje. Gelukkig zijn er apparaten die je klachten kunnen verlichten. Wij vertellen je wat het beste werkt: een luchtbevochtiger, luchtontvochtiger of luchtreiniger.

In het kort: Een luchtbevochtiger voegt vocht toe aan een ruimte. Dat is nuttig bij hooikoorts, zou je denken, want door vocht komen pollen naar beneden. Maar een luchtontvochtiger voorkomt schimmel en huisstofmijt in huis, wat ook nuttig kan zijn bij allergische klachten. En dan is er nog de luchtreiniger, die onzuiverheden uit de lucht haalt. Dus: welk van de drie apparaten moet je nu in huis halen? In dit artikel leggen we dat allemaal uit.

Lees ook: Hatsjoe! 💦 Last van hooikoorts? Deze apparaten kunnen je klachten verminderen

Hooikoorts is een allergische reactie op pollen, oftewel stuifmeel van grassen, planten of bomen. Wanneer de temperaturen beginnen te stijgen en de natuur na een koude winter tot bloei komt, verspreiden deze pollen zich via wind in een rap tempo door de lucht. Wie dan op een zonnige dag de deuren en ramen open zet, kan rekenen op een ontelbare hoeveelheid ronddwarrelende pollen in huis. Dat zorgt niet alleen overdag voor vervelende hooikoortsklachten binnenshuis, maar ook je nachtrust kan er flink onder lijden.

Om allergische klachten in huis te verlichten, kun je een aantal dingen doen. Horren plaatsen voor deuren en ramen bijvoorbeeld: die houden een deel van de pollen tegen, maar helaas niet alle. Ook met regelmatig stofzuigen haal je een deel van de pollen weg, al geldt dat alleen voor de pollen die al op de grond liggen. Om pollen uit de lucht te verwijderen, kun je een luchtreiniger overwegen. Dit apparaat trekt stof en pollen uit de lucht en blaast vervolgens schone lucht de ruimte in. Ook een luchtbevochtiger of luchtontvochtiger kan helpen bij hooikoortsklachten, afhankelijk van de luchtvochtigheid in je woning en jouw specifieke allergieën.

Luchtbevochtiger

Te droge lucht in huis is absoluut niet fijn bij hooikoorts. Droge lucht veroorzaakt irritatie aan de slijmvliezen, waardoor deze minder goed in staat zijn om stofdeeltjes en allergenen te weren. Bestaande hooikoortsklachten, zoals droge ogen, een kriebelkeel en benauwdheid, kunnen daardoor erger aanvoelen. Bovendien kunnen pollen in een droge ruimte makkelijker blijven rondzweven dan in een goed bevochtigde ruimte. Ga maar na: hoe minder regen er valt, hoe heviger je hooikoortsklachten (waarschijnlijk) zijn. Dat komt omdat pollen er zonder regen langer over doen om naar beneden te komen en je ze dus makkelijker blijft inademen.

©HN Works

Het voordeel van een luchtbevochtiger lijkt dus tweeledig: het vermindert klachten door geïrriteerde slijmvliezen én het voorkomt dat pollen in huis blijven circuleren. Toch zijn luchtbevochtigers meestal niet de eerste keuze als het om hooikoorts gaat. Hun vermogen om pollen daadwerkelijk uit de lucht te halen lijkt beperkt, en bovendien zijn huizen in de lente en zomer – wanneer hooikoortsklachten het ergst zijn – vaak eerder te vochtig dan te droog. Plaats je een luchtbevochtiger in een al vochtig huis, dan kunnen allergische klachten door een toename van schimmels juist verergeren. Een luchtbevochtiger heeft alleen zin bij hooikoortsklachten als de luchtvochtigheid in je woning lager is dan 40 procent. Met een hygrometer kun je dit eenvoudig meten. 

Luchtontvochtiger

Omdat warme lucht vocht vasthoudt, hebben veel huizen in de lente en zomer last van een te hoge luchtvochtigheid. Huisstofmijt en schimmels zijn dol op vochtige omgevingen, wat bijvoorbeeld verklaart waarom je in de zomer doorgaans meer schimmelplekken in huis opmerkt. Voor hooikoortspatiënten is dat helaas (extra) slecht nieuws. Vaak reageert hun overgevoelige immuunsysteem niet alleen op pollen, maar ook op schimmelsporen, mijten en dierenharen. Die combinatie van allergenen zorgt dan voor een extra belasting van het immuunsysteem, waardoor hooikoortsklachten kunnen verergeren. 

Een luchtontvochtiger onttrekt vocht uit de lucht en lijkt dus een goede keuze als je met hooikoorts én een te vochtige woning kampt. Toch kent ook dit apparaat zijn beperkingen als het om hooikoorts gaat. Zo filtert een luchtontvochtiger geen pollen uit de lucht zoals een luchtreiniger dat doet. Daarnaast werkt een luchtontvochtiger alleen als de luchtvochtigheid in huis daadwerkelijk te hoog is, oftewel meer dan 60 procent. Is dat niet het geval, dan loop je het risico dat de lucht in huis juist te droog wordt, waardoor klachten als benauwdheid en een droge keel alleen maar verergeren.

©Sue Tansirimas

Luchtreiniger

Er is één apparaat waar vrijwel iedere hooikoortspatiënt baat bij heeft: de luchtreiniger. Luchtreinigers zijn speciaal ontwikkeld om stof, pollen en andere allergenen uit de lucht te halen. Dat doen ze door verontreinigde lucht aan te zuigen, deze te filteren en vervolgens weer schone lucht uit te blazen. Er zijn verschillende soorten luchtreinigers met elk hun eigen werking, dus als hooikoortspatiënt is het goed om extra aandacht te besteden aan wat voor type luchtreiniger je in huis haalt.

Kies in elk geval een luchtreiniger met HEPA-filter. Dit type filter haalt zelfs de kleinste stofdeeltjes en pollen uit de lucht én voorkomt dat deze opnieuw de lucht in worden geblazen. Ook nuttig bij hooikoortsklachten is een luchtreiniger met ionisator: die voegt negatief geladen deeltjes toe aan de lucht, waardoor pollen onschadelijk worden gemaakt en naar beneden vallen. Met een ionisator is de kans heel klein dat er toch nog pollen in de lucht blijven zweven.

Of kies beide

Soms is een combinatie van apparaten het beste om je hooikoortsklachten aan te pakken. Is de lucht in jouw woning te droog? Zet dan een luchtreiniger én luchtbevochtiger neer. Bij een te hoge vochtigheid kies je voor een luchtreiniger en luchtontvochtiger. Zo pak je het probleem aan twee kanten aan en zul je waarschijnlijk de meeste verlichting merken.

▼ Volgende artikel
Sapcentrifuge versus slowjuicer: welke moet je kiezen?
© africaimages.com (Olga Yastremska, Africa Images)
Huis

Sapcentrifuge versus slowjuicer: welke moet je kiezen?

Als je gezonde verse sapjes wilt maken, heb je een sapcentrifuge of slowjuicer nodig. Hoewel deze apparaten op het eerste gezicht erg op elkaar lijken, zijn ze zeker niet hetzelfde. Weet je niet welk van de twee je moet kiezen? Wij helpen je op weg! 

In het kort: twijfel je tussen een sapcentrifuge en een slowjuicer? Beide apparaten maken gezonde sapjes, maar werken heel anders. Daardoor is het sap uit het ene apparaat gezonder dan het sap uit het andere. Ook het soort ingrediënten dat je in sapcentrifuges en slowjuicers kunt verwerken, verschilt. In dit artikel leggen we het allemaal uit.

Lees ook: 7 fruitsoorten die je het beste kunt eten als je wilt afvallen

Voor de duidelijkheid: er is een verschil tussen sapjes en smoothies. Smoothies maak je met een blender en bestaan meestal uit gepureerd fruit met een vloeistof, zoals water, melk of yoghurt. Omdat in een blender hele stukken fruit of groenten worden verwerkt, is de structuur van een smoothie wat dikker. Een sapje is daarentegen vloeibaar en vaak helder. Je maakt het met een sapcentrifuge of slowjuicer. Het verschil tussen die twee? Een sapcentrifuge creëert helder sap met weinig vezels, een slowjuicer maakt geconcentreerd sap waarin de vezels behouden blijven. Daardoor is het sap uit een slowjuicer iets gezonder, maar een slowjuicer is ook duurder. Daarnaast vindt niet iedereen het sap uit een slowjuicer vanwege de vezelige structuur even lekker. 

Benieuwd naar de grootste verschillen tussen sapcentrifuges en slowjuicers? Dit zijn ze! 

Werking

Sapcentrifuges en slowjuicers persen beide op een andere manier. In een sapcentrifuge zit een rasp die snel ronddraait. Gooi je een stuk fruit in de vulopening, dan begint de rasp te draaien en wordt het sap uit het fruit geperst. De natte pulp die daarbij overblijft, wordt van het sap gescheiden. Het resultaat is een helder gekleurd sapje waar je bijna doorheen kunt kijken. Een sapcentrifuge werkt heel snel; binnen enkele seconden tot een minuut staat er een heerlijk vitaminebommetje voor je klaar. En dankzij de brede vulopening hoef je je fruit en groenten niet eerst te snijden – ook wel zo makkelijk. 

©279photo

Een slowjuicer is, zoals de naam al zegt, een stuk minder snel. In dit apparaat worden ingrediënten heel langzaam gekneusd met een vijzel. Op die manier komt er tijdens het persen minder warmte en oxidatie vrij, waardoor vitaminen, vezels en antioxidanten zo goed mogelijk behouden blijven. Daardoor blijft er ook iets meer pulp in het sap van een slowjuicer achter dan in het sap van een sapcentrifuge. Een slowjuicer vergt door zijn kleine vulopening daarnaast iets meer voorbereidend werk; je moet je groenten en fruit eerst in grove stukken snijden voordat je ze in het apparaat stopt. Maar daar krijg je dus wel wat voor terug: een sapje bomvol vitaminen en vezels. 

Soorten groenten en fruit 

Een ander voordeel aan slowjuicers is dat je er heel veel kanten mee op kunt. De vijzel in een slowjuicer werkt namelijk zo krachtig en zorgvuldig dat hij zelfs uit de meest vochtarme groenten en fruit sap weet te persen. Je kunt met een (goede) slowjuicer dus ook sap maken uit bladgroenten en bananen. Als je wilt, kun je er zelfs notenpasta mee maken. Een sapcentrifuge krijgt door zijn snelle en lichtere werking alleen sap uit groenten en fruit met een hoog vochtgehalte, zoals appels, sinaasappelen en bleekselderij. 

Gezondheid

Zoals gezegd is het sap uit een slowjuicer iets gezonder dan het sap uit een sapcentrifuge. Dat komt omdat in het sap uit een slowjuicer naast de vitaminen ook de vezels beter behouden blijven. Vezels zijn goed voor de spijsvertering en zorgen voor een langzamere opname van de natuurlijke suikers in fruit, waardoor de bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Maar dat betekent niet dat het sap uit een sapcentrifuge helemaal niet gezond is. Je profiteert immers nog steeds van de vele vitaminen en antioxidanten. En zolang je niet te veel fruit ten opzichte van groente in je sapje verwerkt, zal het met die schommelende bloedsuikerspiegel wel meevallen. Een goede verhouding is 70 procent groenten, 30 procent fruit. 

©Maridav

Prijs 

Aan de krachtige pers van een slowjuicer en de supergezonde sapjes die daaruit komen, hangt wel een flink prijskaartje. Voor een goede slowjuicer leg je namelijk al snel zo'n 200 tot 400 euro neer. Er zijn ook slowjuicers van slechts een paar tientjes, maar het risico van deze goedkopere modellen is dat ze vaak minder efficiënt persen en sneller stukgaan. Een goede sapcentrifuge heb je daarentegen al voor nog geen 100 euro of iets meer dan dat. Maar laat het prijskaartje nooit leidend zijn: uiteindelijk gaat het erom wat je wilt met het apparaat. Het zou zonde zijn als een sapcentrifuge voor jou uiteindelijk toch te beperkt blijkt en je alsnóg een dure slowjuicer moet aanschaffen. 

Dus: wat kies je? 

Een sapcentrifuge is fijn als je van helder sap houdt, je alleen fruit en groenten met een hoog vochtgehalte gaat persen en je niet te veel geld wilt uitgeven. Een slowjuicer kies je als je extra gezonde, vezelrijke sapjes wilt en je ook van plan bent bladgroenten, vochtarm fruit en eventueel noten te gaan persen. Kies je voor een sapcentrifuge, maar wil je toch af en toe vochtarme ingrediënten in je sapjes verwerken? Maak dan eerst sap met je sapcentrifuge en doe dit vervolgens samen met de vochtarme ingrediënten in een blender. Heeft een slowjuicer jouw voorkeur, maar houd je niet zo van vezelige sapjes? Zeef je sapje na het juicen nog eens door een fijne zeef of theedoek. Zo heb je alsnog een helder sapje zonder pulp.