ID.nl logo
Tv op je tablet
© CIDimport
Huis

Tv op je tablet

Films en tv-series kijken doen we allang niet meer alleen op een tv-toestel. Anno nu kijken we ook steeds meer via tablet en smartphone. Maar waar moet u zijn voor het meeste kijkgenot?

©CIDimport

Hoewel we het nog steeds gezellig vinden met het gezin in de huiskamer voor de buis te hangen, wil dat niet zeggen dat iedereen ook naar hetzelfde programma kijkt. Snellere internetverbindingen en nieuwe innovatieve producten van kabelmaatschappijen stellen ons in staat op hetzelfde moment op een tablet of een smartphone naar een ander programma te kijken.

Videosharing-sites

Er zijn allerlei applicaties beschikbaar om video op tablets en smartphones te kijken, maar de webbrowser is nog steeds een prima startpunt. Diverse videosharing-sites bieden hun videocontent niet meer (alleen) als Flash aan, maar gebruiken html5 om de videocontent op zoveel mogelijk apparaten te laten afspelen.

De app van YouTube (www.youtube.com) werkt uitstekend op zowel iOS als Android, maar het is prettig dat we de content ook met een webbrowser kunnen benaderen. Hierdoor kunt u extra functies gebruiken die in de app ontbreken. Vimeo (vimeo.com) en Dailymotion (www.dailymotion.com) werken feilloos in de browser, maar hebben ook apps voor iOS en Android. De app van Vimeo werkt voortreffelijk en scoort op het gebied van vormgeving, bedieningsgemak en functionaliteit. De Dailymotion-app is zeer sober uitgevoerd. Veoh – een videosharing-site van het eerste uur – toont haar videocontent zonder morren in de webbrowser en gebruikers met een iPhone of iPad kunnen ook terecht op een geoptimaliseerde webpagina: www.veoh.com/iphone. Voor Android is er een eenvoudige app beschikbaar.

Minder bekend, maar zeker de moeite waard, is www.Babelgum.com, met werk van onafhankelijke film- en documentairemakers. De kwaliteit van veel producties overstijgt het niveau van de gemiddelde videosharing-site. Er is geen app beschikbaar.

Videocontent op Mefeedia (www.mefeedia.com) is afkomstig van verschillende videosharing-sites. Met Mefeedia is het mogelijk videocontent te vinden, te beheren en te delen. Mefeedia heeft een app voor iOS als Android, maar vreemd genoeg is de app niet gekoppeld aan het account bij Mefeedia. Hierdoor hebt u geen directe toegang tot uw bestaande verzameling.

Stoffig, maar leuk

Op YouTube en Veoh zijn ook langere films te vinden. De trefwoorden 'full length' helpen u in uw zoektocht. Verwacht echter geen recente blockbusters. Er zijn voornamelijk veel oude speelfilms uit het publieke domein te vinden waarvan de auteursrechten zijn verlopen. Het meeste materiaal is zwart-wit, het tempo in de films ligt laag, het bromt, het kraakt, de scripts zijn soms ronduit slecht, maar toch zijn hier beslist een aantal klassiekers te ontdekken.

Om u speurwerk te besparen, kunt u ook het overzicht op www.openculture.com/freemoviesonline gebruiken, waar de speelfilms in diverse categorieën zijn gerangschikt. Maar kijk ook op publicdomainmovies.info. Verder zijn er sites waarop de films op genre worden bijgehouden, bijvoorbeeld classichorrormovies.org en freemysterymovies.com. Links naar andere soortgelijke sites kunt u daar ook vinden.

Films in apps kijken

Er zijn apps die zich speciaal richten op filmmateriaal uit het publieke domein. Zo is er

de gratis app Classic B Movies (iOS/Android). U vindt hier films van Tarzan, W.C. Fields, Laurel & Hardy en dergelijke en tv-shows als Lucy Ball, Three Stooges en Zorro. U kunt inloggen met uw Facebook-account en films delen op Twitter en Facebook.

Met de app Movie (iOS en Android) hebt u toegang tot de content van BigStar (www.bigstar.tv). Inloggen werkt snel met uw Facebook-account. Er zijn films in diverse genres. Voor 5 dollar per maand is de volledige filmcollectie beschikbaar. Het is mogelijk de dienst zonder verplichtingen 30 dagen gratis te proberen.

Het National Film Board of Canada biedt met de app NFB (iOS/Android) toegang tot documentaires, animaties en trailers van Canadese bodem. U kunt de content desgewenst 48 uur opslaan, zodat u offline kunt kijken. De kwaliteit van de content is goed, zowel qua beeld als inhoud.

Sociale tv

Vodio is een interessante app (iOS) waarmee u met een carrousel door videocontent bladert. De app oogt zeer prettig en de bediening is bijzonder intuïtief. Draai de carrousel en scroll verticaal door de video's in de kanalen. Het is eenvoudig om kanalen en specifieke aanbieders toe te voegen. U kunt video's beoordelen en delen op Twitter en Facebook.

Boxee (www.boxee.tv) stopte onlangs met de ontwikkeling van de gratis desktopapplicatie en richt zich nog voornamelijk op settopboxes en connected-tv's. Gelukkig kon er nog wel een app voor de iPad vanaf. Hoewel u nog steeds toegang hebt tot uw video's op de computers in het eigen netwerk, is de app van Boxee zeer geënt op social-tv. U ziet de video's die uw vrienden op Twitter, Facebook of Tumbler hebben gepubliceerd en deelt uw video's weer met hen. Ook heel handig is de bookmarklet (www.boxee.tv/services) waarmee u video's in een webbrowser in een speellijst bewaart om ze later met de app te bekijken.

Live tv-kijken

Een televisie met een internetverbinding is al bijna even standaard als een toestel met teletekst. Maar internet komt niet alleen naar de tv, de tv komt ook naar internet.

Met de Ziggo TV iPad Applicatie kunnen alle Ziggo-klanten die internet en tv-diensten afnemen live tv-kijken op de iPad. De app (iOS) biedt informatie over de programma's en wanneer u onderweg bent, kunt u met de app ook de digitale televisiegids raadplegen. Een applicatie voor Android-tablets is in ontwikkeling.

Voor gebruikers van KPN internet en het interactieve tv-abonnement is er de app KPN iTV (iOS/ Android). De app biedt de populairste zenders live aan. Daarnaast kunt u opnames plannen die u kunt maken met de digitale recorder.

Mensen met interactieve tv van Telfort kunnen tv-kijken op een tablet met Interactieve TV Online. De app (iOS/Android) is gratis te downloaden en biedt buiten het live aanbod ook opties als terugkijken. Het aantal programma's dat u kunt terugkijken is afhankelijk van het type abonnement. Buitenshuis hebt u toegang tot de programmagids en de catalogus van Videotheek thuis. De videotheek biedt meer dan tweeduizend films, tv-series, documentaires en cabaretshows.

UPC stelt een gratis app voor de iPhone beschikbaar waarmee opnamen op afstand kunnen worden gemaakt. Het is niet mogelijk live naar tv-programma's te kijken.

Xs4all experimenteert met WebTV (webtv.xs4all.nl), dat volledig in de browser werkt. De dienst biedt de mogelijkheid om tv te kijken op de computer, mediaspeler, tablet of mobiele telefoon. WebTV is in de experimentele fase tijdelijk gratis beschikbaar voor alle televisie van XS4ALL-klanten.

Vodcast

U hebt wellicht niet altijd en overal beschikking tot een internetverbinding. Het is dus handig om ook wat video op een tablet of smartphone te bewaren. De makkelijkste manier om videocontent te vinden die geschikt is om op het apparaat af te spelen, is door u te abonneren op videopodcasts. Met iTunes vindt u de vodcastservice van diverse Nederlandse programma's: Man Bijt Hond, het NOS Journaal, DWDD en EenVandaag zijn maar enkele voorbeelden. Een andere pod- en vodcastaggregator met zeer veel mogelijkheden is Instacast (iOS). Met Instacast is het bijvoorbeeld mogelijk om je podcastabonnementen bij te houden. De iPad-app is speciaal toegespitst op video en houdt via iCloud bij welke podcasts u al hebt geluisterd of gezien. Instacast voor de iPhone kost 1,59 euro en Instacast HD voor de iPad kost 4 euro.

  

Tv on Demand

Wie liever zelf bepaalt welk programma hij kijkt of een programma heeft gemist, kan altijd vertrouwen op Uitzendinggemist. Hoewel de gelijknamige app(iOS/Android) in de meeste gevallen voldoet, is het nadeel dat niet alle content beschikbaar is. Gelukkig is de content van de site inmiddels deels geoptimaliseerd voor html5, waardoor content ook in een webbrowser is te bekijken op een tablets of smartphone.

De zenders van RTL zijn eveneens terug te kijken met de app RTL XL (iPad/Android). De app toont niet alle content die wel op de site is te zien en betaalde uitzendingen kunnen niet via de app worden teruggekeken.

SBS heeft geen app, maar op www.sbsgemist.nl kunt u programma's van SBS6, Veronica en Net5, zelfs op een tablet, gewoon in de browser terugkijken.

De BBC iPlayer (iOS/Android) is een lust voor het oog en het archief van de BBC blinkt uit in kwaliteit. Een addertje onder het gras is er echter wel: het volledige archief is alleen beschikbaar met een abonnement van 7 euro per maand. Gelukkig valt er ook nog wel voldoende gratis content te zien.

FilmOn

Een leuke app om live tv mee te kijken is afkomstig van Film On (www.filmon.com). Hier vindt u livestreams van zenders uit diverse landen met nieuws, sport, comedy en films. De gratis versie toont slechts enkele van de honderden beschikbare tv-kanalen. Voor  14,95 euro per maand of 149 euro per jaar kunt u alle zenders bekijken, waaronder ook Nederlandse zenders. Het is daarnaast mogelijk Video on Demand te kijken met à la carte prijzen vanaf 1,95 euro.

Films huren en kopen

Apple maakt het u wel heel makkelijk om op een tablet een film of tv-serie te huren of te kopen met de iOS-versie van iTunes. Het aanbod in de iTunes Store is actueel en groeit met de dag.

Google zet de strijd in met Google Play, waarop eveneens films en tv-series gehuurd en gekocht kunnen worden, al is dat op moment van schrijven alleen in Amerika mogelijk. Hoe snel de dienst naar Nederland zal komen, is nog niet bekend.

Een bescheiden alternatief is Moviemarket(iOS). Het aanbod is nog wel beperkt,maar de films díe worden aangeboden zijn wel recente kwaliteitsfilms met Nederlandse ondertiteling. De prijzen van de meeste films liggen tussen de 4 en 7 euro. U betaalt met uw account bij iTunes. De films worden opgeslagen en u kunt ze zo vaak kijken als je wilt. De app biedt tevens gratis content, zoals trailers en making-of-video's.

Trailers

Voor u een film huurt of koopt, kunt u meestal een trailer bekijken. De trailers zijn promotiemateriaal en dus overal te vinden. De app Movietrailers (iOS /Android) toont trailers van actuele films en films die binnenkort verschijnen. Bij elke trailer wordt de synopsis, regisseur en cast getoond. Ook de app Naked trailers (iOS/Android) toont welke films er (in Amerika) draaien en welke titels onlangs op dvd zijn verschenen. De gratis app van Film 1(iOS/Android) is misschien niet speciaal bedoeld voor het bekijken van trailers, maar maakt dit dankzij het enorme archief en de extra informatie over de film wel aantrekkelijk.

Tekst: Bob Timroff

Dit artikel komt uit Computer Idee nummer 11, jaargang 2012.

▼ Volgende artikel
Excel-tabellen afdrukken: zo behoud je de rasterlijnen
© Andreas Prott - stock.adobe.com
Huis

Excel-tabellen afdrukken: zo behoud je de rasterlijnen

Op het scherm ziet een Excel-tabel er erg duidelijk uit. De kolommen en rijen worden immers van elkaar gescheiden door subtiele randen rondom de cellen die je niet handmatig hoeft toe te voegen. Standaard worden deze rasterlijnen echter niet afgedrukt, tenzij je dit expliciet instelt.

In dit artikel laten we zien hoe je rasterlijnen in Excel kunt afdrukken:

  • Via het tabblad Pagina-indeling
  • Via de Afdrukweergave

Altijd handig om te weten: Scrol-proof Excel: zo zet je rijen en kolommen vast

Stap 1: Rasterlijnen versus celranden

Er is een verschil tussen rasterlijnen en celranden. Wanneer je een leeg Excel-werkblad opent, zie je de rasterlijnen die de cellen afbakenen. Als je straks bij de afdruk aangeeft dat deze rasterlijnen ook op papier moeten komen, dan zal Excel zorgen dat dit fijne raster alleen te zien is rondom de cellen die je hebt ingevuld.

Voeg je nog extra gegevens toe of verwijder je de inhoud van cellen, dan zullen de rasterlijnen deze wijzigingen automatisch in de afdruk verwerken.

Anders zit het met celranden. Dat zijn randen die je handmatig toevoegt. De randen die je toepast, worden weergegeven als dikkere lijnen. Je kunt zelfs het type van de lijn en de kleur van de celranden aanpassen. Bij het afdrukken zal Excel ook lege cellen afdrukken die voorzien zijn van deze celranden.

De rasterlijnen zijn lichtgrijs, terwijl we een aantal celranden rood hebben gekleurd.

Werk je liever met pen en papier?

Deze ruitjesschriften bieden uitkomst

Stap 2: Instellen in het tabblad

Om rasterlijnen af te drukken, ga je naar het tabblad Pagina-indeling. In de groep Werkbladopties staat standaard een vinkje bij Rasterlijnen weergeven, maar niet bij Rasterlijnen afdrukken. Door die laatste aan te vinken, zullen ook de rasterlijnen op papier komen.

Om een preview te zien of om het blad af te drukken, ga je naar het tabblad Bestand en kies je Afdrukken. In deze voorvertoning zie je de rasterlijnen. Wil je de volledige werkmap met rasterlijnen afdrukken, dan moet je deze optie eerst bij elk afzonderlijk werkblad toepassen, zoals we net hebben uitgelegd.

In het tabblad Pagina-indeling vind je de optie Rasterlijnen afdrukken.

Stap 3: Instellen in het afdrukvoorbeeld

Ben je in de opdracht Afdrukken vergeten om de rasterlijnen op het tabblad Pagina-indeling aan te vinken, dan is het toch nog mogelijk om in het afdrukvoorbeeld de rasterlijnen toe te voegen. In het venster Afdrukken zie je onderaan een groene link Pagina-instellingen. Klik daarop. In het dialoogvenster Pagina-instelling zie je vier tabbladen. Open het vierde tabblad: Blad. Daar kun je bij de groep Afdrukken de optie Rasterlijnen aanvinken. Vervolgens verschijnen de rasterlijnen in het afdrukvoorbeeld van het spreadsheet.

In de Pagina-instelling van het afdrukvoorbeeld kun je ook de rasterlijnen activeren.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 betaalbare compacte televisies voor in de camper of caravan
Huis

Waar voor je geld: 5 betaalbare compacte televisies voor in de camper of caravan

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je een camper- of caravanbeziiter? Dan hebben we voor jou een selectie gemaakt van compacte 24-inch televisies voor in die caravan of camper (of elke andere plek met beperkte ruimte)!

Ook op vakantie wil je af en toe een film kunnen kijken of op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen via het nieuws op tv. Daarom kan een televisie in je camper of caravan best handig zijn. Maar welke moet je dan hebben? De ruimte is vaak wat beperkt, dus een 48-inch televisie zit er dan niet in. De helft daarvan blijkt echter een prima formaat, als het op het woongedeelte aankomt.

Salora CUBE24 

De Salora CUBE24 is een stijlvolle 24-inch HD Ready led-tv met Android TV. Met ingebouwde Chromecast en bluetooth biedt deze tv toegang tot streamingdiensten en draadloze connectiviteit. Dankzij HDR10-ondersteuning en Dolby-audio levert hij een helder beeld en rijk geluid. Drie HDMI-poorten en een slank ontwerp maken hem veelzijdig en geschikt voor diverse ruimtes. En dankzij Android TV kun je allerlei streaming-apps installeren, zoals Netflix of Disney+.

Philips 24PHS6808

Deze Philips 24-inch HD Ready-tv combineert eenvoud met slimme functies. Met Pixel Plus HD-technologie biedt hij scherpe beelden en levendige kleuren. De tv ondersteunt HDR10 en HLG, en beschikt over Dolby Atmos-geluid. Met drie HDMI-poorten en ingebouwde wifi is hij ideaal voor kleinere ruimtes.

Samsung UE24N4305AKXXC

Deze smart-tv van Samsung heeft een led-display en een helderheid van 400 cd/m. De tv beschikt over wifi, twee HDMI-poorten en een usb-aansluiting, en ondersteunt diverse digitale signalen. Dankzij het slimme besturingssysteem kun je op deze Samsung-tv ook al je favoriete streaming-apps installeren.

Thomson Google TV 24

Deze slimme tv van Thomson 24HG2S14C is een 24-inch HD Ready-televisie, voorzien van een lcd-display en direct-led-achtergrondverlichting. Hij ondersteunt meerdere digitale signalen en biedt zowel wifi- als ethernet-connectiviteit. Met een brede kijkhoek van 178 graden en een verversingssnelheid van 60 Hz levert hij goede beeldkwaliteit, zonder dat je voor dit toestel de hoofdprijs betaalt. Dankzij Google TV installeer je ook op deze televisie je favoriete (streaming-)apps. De televisie is geschikt voor het 12V-stroomnetwerk of de sigarettenaansteker in de caravan of camper.

Lenco DVL-2483BK

Deze veelzijdige Lenco DVL-2483BK is een HD Ready smart-tv met ingebouwde dvd-speler en 12V-adapter voor in de auto, waardoor deze tv ideaal is voor onderweg. Met HDR-ondersteuning, Dolby Digital Plus-geluid en een helderheid van 300 cd/m² biedt hij een prima kijkervaring. De tv draait op een Linux-besturingssysteem en is voorzien van diverse aansluitmogelijkheden. Ook hier is het erg prettig dat er een 12V-aansluiting aanwezig is, waardoor je deze televisie heel gemakkelijk op het interne stroomnetwerk van je caravan of camper of de sigarettenaansteker kunt aansluiten. Met de voorgeïnstalleerde apps van Amazon Prime, Deezer, Facebook, Netflix, Twitch en YouTube kun je bovendien meteen aan de slag.