TradingView - Koersen volgen en analyseren
Wil je koersen van bijvoorbeeld aandelen en cryptovaluta volgen of misschien wel valutawisselkoersen of olieprijzen, dan is TradingView een van de beste platforms daarvoor. Met TradingView kun je een volglijstje maken met koersen, grafieken raadplegen en allerlei hulpmiddelen gebruiken voor technische analyse. Dat gaat zelfs vanaf je smartphone heel soepel.
Handel je op de beurs of in cryptovaluta, dan zul je de koersen op een praktische manier in de gaten willen houden. TradingView is een populair platform om koersen te volgen en geeft daarnaast ook inzicht in bijvoorbeeld wisselkoersen van uiteenlopende valuta, prijzen voor goud, zilver, olie en aardgas, alsmede beleggingsfondsen en obligaties. Zelfs prijzen van producten als katoen, suiker, tarwe en maïs kun je volgen. Bij het raadplegen van koersgrafieken ontkom je bijna niet aan het maken van technische analyses, om bijvoorbeeld goede in- en uitstapmomenten te vinden. TradingView geeft je voor dat doel een goed gevulde gereedschapskist. Ook vind je op het platform suggesties van andere handelaren en beleggers. In dit artikel laten we zien hoe je er gebruik van maakt op je smartphone!
1 Installatie
Het TradingView-platform wordt door velen bezocht via een browser, maar je kunt het ook met een app gebruiken. Die is beschikbaar voor zowel Android als voor iPhone en iPad. Hier bespreken we de Android-versie. Als je een account aanmaakt en daarmee inlogt, worden alle relevante gegevens gesynchroniseerd, waardoor de app vrijwel naadloos samenwerkt met je andere apparaten.
We raden je daarom zeker aan zo’n account te maken, vooral omdat je dan gemakkelijk een volglijstje met favorieten kunt maken en synchroniseren. Nadat je de app hebt geïnstalleerd en geopend, kun je via het tabblad Profile inloggen bij je account of, als je dat nog niet hebt, een nieuw account maken. Een gratis account biedt voor de meesten al voldoende mogelijkheden!
©CIDimport
2 Volglijst
Als je de TradingView-app opent, zie je direct een zogeheten volglijst, gevuld met bekende indexen, aandelen en cryptovaluta. We gaan deze niet gebruiken en maken als eerste een nieuwe volglijst. Open hiervoor het menu via het icoontje linksboven en klik dan op het plusteken. Voer een naam in voor je volglijst en klik op Create. Je kunt koersen aan je volglijst toevoegen via het plusteken. Je voert hierbij de zogenoemde symboolnaam in. Bijvoorbeeld aandelen als pnl (PostNL) of bbed (Beter Bed), of cryptovaluta zoals btcusd of ethusd voor respectievelijk de Bitcoin en Ethereum tegen de Amerikaanse dollar. Je kunt soms uit meerdere wisselkantoren kiezen, de zogenoemde exchanges. Voor Bitcoin zijn dat onder meer Binance en Coinbase. In je volglijst zie je naderhand in één oogopslag de actuele koersen. Via het icoontje met de schuifregelaars (rechtsboven) kun je de volgorde handmatig veranderen, maar ook sorteren op bijvoorbeeld de procentuele verandering.
3 Koersgrafieken
©CIDimport
Als je in je volglijstje op een symboolnaam klikt, ga je direct naar de koersgrafiek. Standaard wordt een dagelijkse grafiek getoond met zogeheten candlesticks ofwel kandelaars, waarbij één kandelaar een interval van 24 uur weergeeft. Je kunt via het icoontje naast de symboolnaam wisselen naar bijvoorbeeld een interval van onder andere 1 minuut, 5 minuten, vier uur, een week of maand. De hogere intervallen geven beter de trends op langere termijn weer. Met het icoontje daarnaast kun je de grafiekstijl veranderen. De meesten zullen de candlesticks kiezen, die via de streepjes (‘lontjes’ genoemd) aan boven- en onderkant ook nog informeren over de hoogste en laagste koers van de periode. De (standaard) Heikin Ashi is een variant die meer van gemiddelden uitgaat. Aan de onderkant kun je nog het datumbereik veranderen en rechts de schaal voor prijzen. Links zie je allerlei extra hulpmiddelen waarvan we er hierna enkele zullen noemen. Er is door de ontwikkelaars duidelijk veel tijd in gestoken om de grafieken ook goed te laten werken op smartphone en tablet. Het is wel praktisch je toestel horizontaal te houden, zodat er meer ruimte is voor de grafiek.
4 Trendlijnen
TradingView biedt allerlei extra hulpmiddelen voor technische analyse. Dat houdt in: het voorspellen van de toekomstige koers door het analyseren van historische koersen. Stijgingen en dalingen volgen meestal bepaalde trends die je met technische analyse kunt herkennen. Trendlijnen zijn daarbij een goede hulp, en teken je bijvoorbeeld op niveaus waar de koers ondersteuning vindt of weerstand krijgt door eerdere prijsacties. Aan de linkerkant vind je allerlei tekengereedschappen om bijvoorbeeld lijnen, patronen of teksten aan je grafiek toe te voegen. Je vindt er ook de bekende Fibonacci-indicator die jou kan helpen in te schatten waar een trend gaat keren, zodat je tegen de piek kunt verkopen of juist op de bodem kopen. Hiervoor moet je de top en bodem van een trend herkennen (ook wel swing high en swing low genoemd). Wil je getekende lijnen en/of indicatoren weghalen, dan kun je op het prullenbakicoontje tikken.
5 Meer indicatoren
TradingView biedt allerlei aanvullende indicatoren. Om ze toe te voegen klik je in de bovenbalk op Indicators. Je kunt ze hier op naam opzoeken. Zo kun je bijvoorbeeld lijnen met voortschrijdende gemiddelden over een bepaald aantal dagen (zoals 50 of 100) aan je grafiek toevoegen, zoals een EMA-lijn (Exponential Moving Average). Dit helpt je om trends te herkennen. Deze indicator reageert vertraagd op marktbewegingen en noemen we daarom ook wel lagging indicator. Om iets over de richting van de komende koersbeweging te kunnen zeggen, worden zogenoemde leading indicatoren gebruikt. Een populaire is de Relative Strength Index (RSI), die je op vergelijkbare wijze kunt toevoegen in TradingView. Deze geeft in feite een overbought of oversold signaal. Bij overbought is de koers hard gestegen en wordt de kans op een tegenreactie groter. Wil je ten slotte weten wat anderen over de koers denken? Dan kun je via het tabblad Ideas deze bijdragen lezen.
©CIDimport